Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy igazán vagány gombás lecsó

tejmentes gluténmentes lecsó amigoamigombánk

Szívesen szeretek, bocs inkább a férjemmel közösen szeretünk, kísérletezni a lecsóval, mert a paprika-paradicsom-hagyma szentháromságba a májon keresztül a mandulatejfölön át a quinoáig sok mindent belefér.

Most nagyon egyszerűre vettük a figurát, mert az alapreceptet egy kis bébi csiperkével és borecettel dobtuk fel, amely igazán karakteres, vagány ízt adott neki.

Csiperkés lecsó

Hozzávalók négy személyre

  • 200 gramm bébicsiperke ( Én Amigo, a mi gombánk márkájút használtam)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • fél kiló paprika
  • 2-3 nagyobb paradicsom
  • egy evőkanál eritrit ( lehet bármilyen édesítő szer)
  • egy evőkanál borecet
  • néhány levél bazsalikom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint kókuszzsír

A vöröshagymát felkockázzuk és megfuttatjuk egy kis kókuszzsíron. Amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, rádobjuk a felkarikázott paprikát és a félbevágott csiperkét. Picit pirítjuk, majd egy kicsi vizet öntünk alá. Ezután jöhet a cikkelyekre vágott paradicsom! A ragut alaposan összekeverjük. Megszórjuk egy kis eritrittel, sóval, borssal. Végül belelöttyintjük a borcetetet, hogy kiemelje a gomba telt, földes ízét. Egy kicsit rotyogtatjuk, és ha minden megpuhult, akkor már ehetjük is. A végén megszórhatjuk egy kis friss bazsalikommal.Tunkolni kötelező!

Tovább

Kukoricás zöldségpizza

Jó, inkább ratatouille-pizza, vagy francia lecsó pizza. Az elmúlt években a rataouille-nek sokféle változatát készítettem attól függően milyen maradék zöldség volt itthon.

Hogy miért is szeretem ennyire a francia lecsót, főleg nyáron?

  • A zöldségek hámozásával nem kell bajlódni, mert mindent csak karikázunk. Utána meg a sütő elvégzi a dolgát

  • Könnyed kaja, még akkor is ha szalonnakockákat teszel bele, és nem azt érzed, hogy most el kell dőlnöd a legközelebbi kanapén

  • Gyakorlatilag nincsen benne szén-hidrát, így sokféle diétába, étrendbe beilleszthető.

A mostani változat a paradicsomszósz meg a friss bazsalikom miatt inkább a pizzára hajaz. A tetejére dobtam egy kis kukoricát is, mert a gyerekek szeretik, de sajttal is remek, már ha valaki nem kazein-vagy laktózérzékeny. Pici szalonnával, sonkával is meg lehet turbózni. Az extra feltéteknek csak a fantázia szab határt.

Kukoricás zöldségpizza:

Hozzávalók négy személyre

  • egy közepes padlizsán
  • egy közepes cukkini
  • egy szál póréhagyma
  • három szem paradicsom
  • négy evőkanál kukorica
  • másfél deci paradicsomszósz
  • egy evőkanál majoranna
  • egy evőkanál oregánó
  • egy kisebb csokor bazsalikom
  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só

Kapcsoljátok be a sütőt 180 fokra és légkeveréses fokozatra. Utána vágjátok karikára a padlizsánt, a cukkinit, a póréhagymát. A tepsibe tegyetek sütőpapírt, majd óvatosan pakoljátok rá a padlizsánkarikákat. Ezután jöhet egy fél evőkanálnyi oregánó, majoranna, egy pici só, no meg egy leheletnyi olívaolaj. Nyugi, nem lehet túlfűszerezni!

Most következik a cukkiniréteg! Erre is rakjatok majorannát, oregánót és sót! Szórjátok rá ízlés szerint a pórét. Tegyétek rá a paradicsomot, a kukoricát, csurgassátok rá paradicsomszószt, végül az olívaolajat.

A sütőben 180 fokon süssétek tíz percig, majd még tízet 150-en. Ha kisült, akkor szórjátok meg friss összevágott bazsalikommal. Köretként igazán különleges, de önmagában is fantasztikus vacsora.

Tovább

Vörösboros babfőzelék

Nem hiányzik belőle a füstölt kolbász!

Jujj, de nem szerettem babot kapálni! Alig vártam, hogy a dédi kihúzkodja a babbokrokat a földből. Utána már csak a hüvelyeket kell leszednünk, amit aztán családilag cuzámmen szétterítettünk a nagy barna rózsás pléden. Kihúztuk a napra, és vártuk, hogy teljesen kiszáradjon az egész! Naponta vagy háromszor ( na jó lehet, hogy többször)a húgommal meg levettük a cipőnket, és jól megtapostuk a hüvelyeket, így a szemek maguktól kiperegtek.

Sokkal klasszabb volt mezítláb a babokon táncolni, ugrálni, mint egyesével pucolgatni.

Utána előkerült a rosta, ami még szerintem valamelyik szépmamié lehetett, és utána az egészet átszitáltuk. A „szemétje” kihullott a lyukakon, míg a bab fennmaradt, aztán mehetett a zacskóba a kamrába.

Hússal vagy magában?

A friss termésből a mami mindig bablevest vagy babfőzeléket készített sok füstölt kolbásszal, hogy legyen benne erő. Szerintem a bab önmagában, hús nélkül is pazar fehérjeforrás, főleg ha a főzelékbe vörösbort és lestyánt is teszek.

Vörösboros babfőzelék

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló száraz bab
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy púpos kanál zabliszt
  • két deci zabtejszín
  • kb. 6 levél lestyán
  • hat darab babérlevél
  • egy kisebb ág friss tárkony ( egy teáskanál szárított is jó)
  • két deci vörösbor
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A babot előző este vagy legkésőbb reggel áztassátok be egy tál hideg vízbe, ha mondjuk 11 környékén neki akartok állni főzni. Így gyorsabban megpuhul. Egy nagy fazékban gyorsan dobjátok össze a zabrántást. Két evőkanál olaj egy evőkanál zabliszt. Hagyjátok kicsit barnulni, majd pirítsátok meg rajta a kockára vágott vöröshagymát. Ha szépen elszíneződött, akkor öntsétek fel három deci vízzel.

A beáztatott babról öntsétek le a vizet, majd tegyétek bele a fazékba. Keverjétek össze a rántással, majd csurgassatok rá annyi vizet, amennyi épp ellepi. Dobjatok bele babérlevelet és lestyánt. Jöhet egy teáskanál só, meg ízlés szerint bors. Hagyjátok főni nagyjából negyedóráig. Ha a bab kezd puhulni, akkor öntsétek bele a vörösbort, a zabtejszínt, és tegyétek bele a tárkonyt. Rotyogtassátok még tíz percig, majd ellenőrizzétek, hogy a bab kellően puha-e. Ha igen, már ehetitek is!

Tipp: Az olívaolaj helyett ha mogyoróolajat használtok, akkor különlegesen fűszeres lesz a végeredmény.

Tovább

Idézd meg a tengert vacsira!

Citromos-bazsalikommal töltött tengeri sügér narancsos édesköménysalátával!

Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!

Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...

Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:

-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.

Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)

Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.

Branzinók sütésre készen!

Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér

Hozzávalók két személyre:

  • két közepes tengeri sügér
  • egy citrom
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy csokor bazsalikom
  • egy csokor citromfű
  • Ízlés szerint só
  • ízlés szerint olívaolaj

A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!

Már csak a narancs hiányzik- avagy nyári konyha a teraszon!

Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók két személyre:

  • egy nagyobb édeskömény
  • egy nagyobb lilahagyma
  • egy narancs
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!

A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.

De most vissza a halhoz!

A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!

Tovább

Extra krémes májas ragu laskagombával

Paprikával és friss kakukkfűvel szuper vasárnapi ebéd!

A fiam egyik nap fellapozta az egyik szakácskönyvünket, és megakadt a szeme az egyik oldalon!

„Anya, ilyet csinálj! Moooooooooost!”- és az ujjával rámutatott a sült csirkemájra!

Hát persze, hogy nem volt otthon máj! Felhívtam telefonon a férjem, hozzon már egy kilóval! Az uram ezeket a helyzeteket nem szokta túlbonyolítani. Most se tette! Hazaállított egy csomag fagyasztott (!) csirkemájjal, mert hogy frisset nem kapott. Ingattam a fejem jobbra meg balra: én még ilyet életemben láttam. A csomagra grátiszban rá volt írva, hogy lépet is tartalmaz. Remek! Egyre jobb!

Kicsit fintorogtam. Aztán óvatosan kiolvasztottam. Közben kinyitottam a hűtőt és ahogy a férjem szokott: inspirálódtam, de nem ragoztam túl. Végül egy krémes májas ragu lett belőle, aminek a szaftját a srácok még a vokból is kitunkolták.

Extra krémes májas-laskagombás ragu

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló csirkemáj
  • két fej vöröshagyma
  • két deci száraz fehérbor
  • fél kiló laskagomba
  • két-három darab zöld kápia paprika (kaliforniai is jó)
  • egy ujjnyi margarin (lehet vaj is)
  • egy evőkanál kakukkfű
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A csirkemájat alaposan megmossuk, és ha kell, akkor megtisztítjuk. Ezután ujjnyi darabokra vágjuk, majd félretesszük. A felkockázott vöröshagymát a paprikával az olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a felvágott laskagombát. Pirítjuk nagyjából öt percig. Közben pedig hozzáöntjük a száraz fehérbort. Kicsit hagyjuk rotyogni. 

Mikor a laska színe kezd áttetszővé válni, akkor beledobjuk a májat. Sűrűn kevergetjük, nehogy odaégjen az alja. A máj nagyon hamar puhul, ezért nem árt résen lenni. Körülbelül öt-hat perc alatt szépen át is sül. Beletesszük a margarint, hogy a ragu krémesebb legyen, majd mikor felolvadt, akkor lecsukjuk a gázt. Sózzuk, borsozzuk és a végén megszórjuk egy kis kakukkfűvel. Rizssel, bulgurral, kuszkuszal és édesburgonyával finom, de csak simán tönkölykenyérrel is kiváló ebéd.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com