A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Szívesen szeretek, bocs inkább a férjemmel közösen szeretünk, kísérletezni a lecsóval, mert a paprika-paradicsom-hagyma szentháromságba a májon keresztül a mandulatejfölön át a quinoáig sok mindent belefér.
Most nagyon egyszerűre vettük a figurát, mert az alapreceptet egy kis bébi csiperkével és borecettel dobtuk fel, amely igazán karakteres, vagány ízt adott neki.
Csiperkés lecsó
Hozzávalók négy személyre
200 gramm bébicsiperke ( Én Amigo, a mi gombánk márkájút használtam)
egy nagy fej vöröshagyma
fél kiló paprika
2-3 nagyobb paradicsom
egy evőkanál eritrit ( lehet bármilyen édesítő szer)
egy evőkanál borecet
néhány levél bazsalikom
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint kókuszzsír
A vöröshagymát felkockázzuk és megfuttatjuk egy kis kókuszzsíron. Amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, rádobjuk a felkarikázott paprikát és a félbevágott csiperkét. Picit pirítjuk, majd egy kicsi vizet öntünk alá. Ezután jöhet a cikkelyekre vágott paradicsom! A ragut alaposan összekeverjük. Megszórjuk egy kis eritrittel, sóval, borssal. Végül belelöttyintjük a borcetetet, hogy kiemelje a gomba telt, földes ízét. Egy kicsit rotyogtatjuk, és ha minden megpuhult, akkor már ehetjük is. A végén megszórhatjuk egy kis friss bazsalikommal.Tunkolni kötelező!
Jó, inkább ratatouille-pizza, vagy francia lecsó pizza. Az elmúlt években a rataouille-nek sokféle változatát készítettem attól függően milyen maradék zöldség volt itthon.
Hogy miért is szeretem ennyire a francia lecsót, főleg nyáron?
A zöldségek hámozásával nem kell bajlódni, mert mindent csak karikázunk. Utána meg a sütő elvégzi a dolgát
Könnyed kaja, még akkor is ha szalonnakockákat teszel bele, és nem azt érzed, hogy most el kell dőlnöd a legközelebbi kanapén
Gyakorlatilag nincsen benne szén-hidrát, így sokféle diétába, étrendbe beilleszthető.
A mostani változat a paradicsomszósz meg a friss bazsalikom miatt inkább a pizzára hajaz. A tetejére dobtam egy kis kukoricát is, mert a gyerekek szeretik, de sajttal is remek, már ha valaki nem kazein-vagy laktózérzékeny. Pici szalonnával, sonkával is meg lehet turbózni. Az extra feltéteknek csak a fantázia szab határt.
Kukoricás zöldségpizza:
Hozzávalók négy személyre
egy közepes padlizsán
egy közepes cukkini
egy szál póréhagyma
három szem paradicsom
négy evőkanál kukorica
másfél deci paradicsomszósz
egy evőkanál majoranna
egy evőkanál oregánó
egy kisebb csokor bazsalikom
ízlés szerint olívaolaj
ízlés szerint só
Kapcsoljátok be a sütőt 180 fokra és légkeveréses fokozatra. Utána vágjátok karikára a padlizsánt, a cukkinit, a póréhagymát. A tepsibe tegyetek sütőpapírt, majd óvatosan pakoljátok rá a padlizsánkarikákat. Ezután jöhet egy fél evőkanálnyi oregánó, majoranna, egy pici só, no meg egy leheletnyi olívaolaj. Nyugi, nem lehet túlfűszerezni!
Most következik a cukkiniréteg! Erre is rakjatok majorannát, oregánót és sót! Szórjátok rá ízlés szerint a pórét. Tegyétek rá a paradicsomot, a kukoricát, csurgassátok rá paradicsomszószt, végül az olívaolajat.
A sütőben 180 fokon süssétek tíz percig, majd még tízet 150-en. Ha kisült, akkor szórjátok meg friss összevágott bazsalikommal. Köretként igazán különleges, de önmagában is fantasztikus vacsora.
Jujj, de nem szerettem babot kapálni!Alig vártam, hogy a dédi kihúzkodja a babbokrokat a földből. Utána már csak a hüvelyeket kell leszednünk, amit aztán családilag cuzámmen szétterítettünk a nagy barna rózsás pléden. Kihúztuk a napra, és vártuk, hogy teljesen kiszáradjon az egész! Naponta vagy háromszor ( na jó lehet, hogy többször)a húgommal meg levettük a cipőnket, és jól megtapostuk a hüvelyeket, így a szemek maguktól kiperegtek.
Sokkal klasszabb volt mezítláb a babokon táncolni, ugrálni, mint egyesével pucolgatni.
Utána előkerült a rosta, ami még szerintem valamelyik szépmamié lehetett, és utána az egészet átszitáltuk. A „szemétje” kihullott a lyukakon, míg a bab fennmaradt, aztán mehetett a zacskóba a kamrába.
Hússal vagy magában?
A friss termésből a mami mindig bablevest vagy babfőzeléket készített sok füstölt kolbásszal, hogy legyen benne erő. Szerintem a bab önmagában, hús nélkül is pazar fehérjeforrás, főleg ha a főzelékbe vörösbort és lestyánt is teszek.
Vörösboros babfőzelék
Hozzávalók négy személyre:
fél kiló száraz bab
egy nagy fej vöröshagyma
egy púpos kanál zabliszt
két deci zabtejszín
kb. 6 levél lestyán
hat darab babérlevél
egy kisebb ág friss tárkony ( egy teáskanál szárított is jó)
két deci vörösbor
két evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A babot előző este vagy legkésőbb reggel áztassátok be egy tál hideg vízbe, ha mondjuk 11 környékén neki akartok állni főzni. Így gyorsabban megpuhul. Egy nagy fazékban gyorsan dobjátok össze a zabrántást. Két evőkanál olaj egy evőkanál zabliszt. Hagyjátok kicsit barnulni, majd pirítsátok meg rajta a kockára vágott vöröshagymát. Ha szépen elszíneződött, akkor öntsétek fel három deci vízzel.
A beáztatott babról öntsétek le a vizet, majd tegyétek bele a fazékba. Keverjétek össze a rántással, majd csurgassatok rá annyi vizet, amennyi épp ellepi. Dobjatok bele babérlevelet és lestyánt. Jöhet egy teáskanál só, meg ízlés szerint bors. Hagyjátok főni nagyjából negyedóráig. Ha a bab kezd puhulni, akkor öntsétek bele a vörösbort, a zabtejszínt, és tegyétek bele a tárkonyt. Rotyogtassátok még tíz percig, majd ellenőrizzétek, hogy a bab kellően puha-e. Ha igen, már ehetitek is!
Tipp: Az olívaolaj helyett ha mogyoróolajat használtok, akkor különlegesen fűszeres lesz a végeredmény.
Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!
Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...
Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:
-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.
Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)
Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.
Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér
Hozzávalók két személyre:
két közepes tengeri sügér
egy citrom
négy gerezd fokhagyma
egy csokor bazsalikom
egy csokor citromfű
Ízlés szerint só
ízlés szerint olívaolaj
A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!
Narancsos édeskömény saláta
Hozzávalók két személyre:
egy nagyobb édeskömény
egy nagyobb lilahagyma
egy narancs
egy evőkanál olívaolaj
egy teáskanál borecet
ízlés szerint só
A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!
A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.
De most vissza a halhoz!
A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!
A fiam egyik nap fellapozta az egyik szakácskönyvünket, és megakadt a szeme az egyik oldalon!
„Anya, ilyet csinálj! Moooooooooost!”- és az ujjával rámutatott a sült csirkemájra!
Hát persze, hogy nem volt otthon máj! Felhívtam telefonon a férjem, hozzon már egy kilóval! Az uram ezeket a helyzeteket nem szokta túlbonyolítani. Most se tette! Hazaállított egy csomag fagyasztott (!) csirkemájjal, mert hogy frisset nem kapott. Ingattam a fejem jobbra meg balra: én még ilyet életemben láttam. A csomagra grátiszban rá volt írva, hogy lépet is tartalmaz. Remek! Egyre jobb!
Kicsit fintorogtam. Aztán óvatosan kiolvasztottam. Közben kinyitottam a hűtőt és ahogy a férjem szokott: inspirálódtam, de nem ragoztam túl. Végül egy krémes májas ragu lett belőle, aminek a szaftját a srácok még a vokból is kitunkolták.
Extra krémes májas-laskagombás ragu
Hozzávalók négy személyre:
egy kiló csirkemáj
két fej vöröshagyma
két deci száraz fehérbor
fél kiló laskagomba
két-három darab zöld kápia paprika (kaliforniai is jó)
egy ujjnyi margarin (lehet vaj is)
egy evőkanál kakukkfű
két evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A csirkemájat alaposan megmossuk, és ha kell, akkor megtisztítjuk. Ezután ujjnyi darabokra vágjuk, majd félretesszük. A felkockázott vöröshagymát a paprikával az olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a felvágott laskagombát. Pirítjuk nagyjából öt percig. Közben pedig hozzáöntjük a száraz fehérbort. Kicsit hagyjuk rotyogni.
Mikor a laska színe kezd áttetszővé válni, akkor beledobjuk a májat. Sűrűn kevergetjük, nehogy odaégjen az alja. A máj nagyon hamar puhul, ezért nem árt résen lenni. Körülbelül öt-hat perc alatt szépen át is sül. Beletesszük a margarint, hogy a ragu krémesebb legyen, majd mikor felolvadt, akkor lecsukjuk a gázt. Sózzuk, borsozzuk és a végén megszórjuk egy kis kakukkfűvel. Rizssel, bulgurral, kuszkuszal és édesburgonyával finom, de csak simán tönkölykenyérrel is kiváló ebéd.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.