Már csak két hét és itt van a karácsony! Szóval épp ideje gondolkodni az ünnepi vacsora menüjén, sőt készíteni egy próbaverziót, hogy szenteste nagyjából minden úgy sikerüljön, ahogy elképzeltük.
A férjemmel egyik este altatás után el kezdtük tervezgetni, hogy idén 24-én mi kerüljön az asztalra. A szempontjaink a következők voltak:
-
Viszonylag gyorsan és könnyen el lehessen készíteni!
-
Legyen benne sok zöldség, mert nem akarunk a vacsi után rozmárokként elterülni a kanapén és szuszogva énekelni a Mennyből az angyalt!
-
Legalább nyomokban illeszkedjen a magyar hagyományokhoz!
-
És ne kerüljön egy fél fizetésbe!
A nagy brainstorming eredményeképp egyelőre a levesben jutottunk dűlőre. Tuti, hogy karácsonyi pontylevest fogunk főzni. Félreértés ne essék ez nem halászlé, sokkal inkább egy húsleves halból, amit akár előző nap is meg lehet főzni.
Karácsonyi pontyleves:
Hozzávalók 8 főre:
- egy kiló ponty (szeletelve vagy filézve)
- öt-hat szem krumpli
- egy nagyobb fej cékla
- fél kiló csiperke
- két fej vöröshagyma
- három gerezd fokhagyma ( lehet több is)
- 5-6 babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- egy csokor petrezselyem
- 2 liter zöldségalaplé (lefagyasztott húsleves is jó)
A zöldségalaplevet feltesszük egy nagy lábasban kis lángon főni, majd beletesszük a cikkelyekre vágott krumplit, céklát és egészben hagyott vöröshagymát. (A céklától nem kell félni, csak színt ad a levesnek!)Pár perc múlva belerakjuk a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és a szeletekre vágott csiperkét. (Én Amigo, a mi gombánkat használtam.) Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a krumpliba éppen bele lehet szúrni a villát. Ekkor belerakjuk a halakat és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ez nagyjából 6-7 perc. ( Fagyasztott halnál kicsit több) Friss petrezselyemmel tálaljuk, de ha valaki szeret kalandozni facsarhat a tányérjába egy kis citromot is.