Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 szuper házi praktika hurutos köhögésre

kerti patika köhögés

Már azt hittem, hogy pár nap fülgyulladással megúsztuk az idei téli betegség szezont, de az enyhe idő miatt újra támadnak bacilusok. Igaz, nem vészes, csak egy kis hurutus köhögés, amit néhány apró házi praktikával könnyen lehet csillapítani.

Gyömbértea

A gyömbér enyhíti a köhögési rohamokat és segít feloldani a nyákot. Legjobb, ha tea formájában fogyasztjuk. Nagyjából egy hüvelykujjnyi darabot hámozzunk meg és reszeljünk le. Ezek után forrázzuk le nagyjából két deci vízzel, majd tegyünk bele egy teáskanál mézet és /vagy citromlevet. Ha nincsen otthon gyömbérszár, akkor a tea két teáskanálnyi gyömbérporból is elkészíthető. (A férjem szokott bele tenni még fahéjat is.)

Édesgyökértea

Az édesgyökér az egyik leghatékonyabb természetes köptető: nemcsak a nyákot oldja, hanem a hörgőket is nyugtatja. Könnyen készíthetünk bele tát. Egy teáskanálnyi édesgyökeret felforrallunk nagyjából fél liter vízzel, majd húsz percet állni hagyjuk. Végül leszűrjük és ízlés szerint mézzel ízesítjük.

Fokhagyma magában vagy mézzel

A fokhagyma nemcsak a vérnyomást tartja kordában, hanem természetes módon nyákot is oldja. A leghatékonyabb akkor, ha nyersen rágcsáljuk vagy összezúzva belekeverjük egy evőkanál mézbe. A nagyapám erre esküszik. Bár ő reggelente évszaktól függetlenül 3 gerezdet eszik nyersen.

Tovább

Kelbimbó, az immunerősítő

Őszintén bevallom a kelbimbó vagy bimbós kel, nem a gyerekeim kedvence. Azonban néha napján mégis belecsempészem a menünkbe, mert tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokkal, aminosavakkal és rostokkal.

A C-vitamin tartalmának köszönhetően többek között:

  • erősíti az immunrendszert
  • segíti a regenerációt
  • erősíti és tisztítja az érfalakat
  • fokozza a vas anyagcserét

A kelbimbó K-vitaminban is gazdag, amely elősegíti a máj méregtelenítését, regenerálja a bélflórát és egyes kutatások szerint a csonképződésben is fontos szerepet tölt be!

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért szinte bármelyik diétába beilleszthető.

Érdemesebb az apróbb szemű fajtát választani, mert általában ízletesebb. Az elkészítése nem igényel komolyabb konyhai szaktudást. Körülbelül 7-8 perc alatt forró vízben elő kell főzni. Vigyázzunk! Nem szabad túlfőzni, mert különben kesernyés lesz az íze. Az előfőzés után pedig nincsen más dolgunk, mint nagy serpenyőben egy kis fokhagymás olívaolajban megfuttatni és végül egy kis citrommal meglocsolni. De pirított gombával is nagyon finom!

Tovább

Béta-glükán: felturbózza az immunrendszert

Hajnalban arra ébredtem, hogy rettenetesen fáj a torkom. Mintha égő szögesdrótot nyeltem volna. Közben köhögtem és vacogtam a takaró alatt. Influenza- gondoltam magamban. Az oviban tombol a járvány, bár szerencsére a fiúk eddig még egy kis nátha-köhögéssel megúszták.

Jellemző, hogy kidől ki? Én. Most nem dőlhetek ki – mondogattam magamban – a héten nagynak felvételi, fejlesztés, szülinapi buli, és mindeközben újítjuk fel a lakást. A nappali fel van forgatva és a konyha tábori funkcióban üzemel. A férjem észrevette a mocorgásomat.

-Vegyél be béta-glükánt, aztán jobban leszel !– vetette oda félálmában.

Kibotorkáltam a konyhába, és közben nem elesni a dobozokban álló parkettában. Szerencsére a béta-glükánt pillanatok alatt megtaláltam, bevettem és nagyjából egy óra múlva jobban lettem. Visszajött az erőm, torkom már csak egy kicsit fájt és még ahhoz is lett energiám, hogy folytassam a nagy szanálást.

Na de mi is az a béta-glükán?

Egy különleges poliszacharid, amely a természetes formában gombák, baktériumok és növények sejtfalában található meg. Nagy mennyiségben előfordul a természetes élesztőben, a gabonakorpákban és a tengeri fűben.

A béta-glükán nagyon rövid alatt akkora lökést ad az immunrendszernek, amelynek hatására a szervezet hamarabb győzi le a betegségeket (esetemben az influenzát) De pozitívak a tapasztalatok egyes daganatos betegségek, asztma, valamint a fül gyulladásos fertőzései esetében is.

Megakadályozza az ételekből a rossz koleszterin felszívódását, így csökkentheti a vér koleszterinszintjét. (Egyes tanulmányok szerint két hónap alatt közel hat-hét százalékkal.) Mellesleg jótékony hatással van a bőrre, amely köztudottan az immunrendszer egyik alappillére.

 

Tovább

Földi cseresznye: a lampionba zárt vitaminbomba

kerti patika földi cseresznye

A földi cseresznye (physalis) sárga színű, édesen savanykás bogyó, amit lampionszirmok rejtenek. Mellesleg igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal és vassal, valamint a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakkal.

De kezdjük az elején! A földi cseresznye egy dél-amerikai növény, amely mellesleg itthon is megél. A trópusokon évelő, itthon viszont egynyári növénynek számít, mert nem bírja a hideget. Néhány éve mi is kaptunk két tövet, amely néhány hónap alatt terebélyes bokorrá növekedett. És nagyjából novemberre termést is hozott. Cseresznye nagyságú egyszerre édes és savanyú bogyókat, amelyeket mint az ajándékokat, úgy kellett kibontani a lampionszerű burokból.

„Téli cseresznye” – mondta az akkor még alig kétéves nagyfiam, így rajta maradt nálunk a neve. Bármennyit képes mind a mai napig megenni belőle. De nemcsak ő! Mi is, mert egy igazi novemberi vitaminbomba!

Hogy miért?

Tele van bétakarotinnal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. 50 grammnyi földi cseresznye fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, amely nagyban hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, foszfort és vasat. Nagyon érdékes, hogy földi cseresznye minden olyan anyagot tartalmaz, ami a vasanyagcseréhez szükséges! A C-vitamin segíti a vas felszívódását, az A-vitamin pedig támogatja a folyamatot.

A földi cseresznye ezen kívül csökkenti a vér húgysavtartalmát, vízhajtó hatású és hatásos reuma ellen is.

Magában nagyon finom! De remekül illik bármilyen desszerthez! Mint ehhez a panna cottához!

Tovább

Birs, az elfelejtett csodagyümölcs

Régen a szőlőskertünk előtt állt egy öreg birsalmafa. Bár a vége felé csak pár szem termett rajta, de azért főleg tisztességből mindig le szoktuk szedni és azzal a lendülettel ment a kamrába a szekrény tetejére, mert az én dédim szerette az illatát. Enni soha nem ettük. Illetve egyszer megkóstoltam nyersen még zölden és szőrösen, de olyan furcsa keserű íze volt, hogy utána évekig eszembe sem jutott.

A férjem viszont szereti, ezért ilyenkor ősszel mindig veszek néhány darabot. Nyersen továbbra sem eszem meg, de sütve-főzve igen (Recept hamarosan. A prototípust már teszteltük!:)), mert amúgy egy igazi csodagyümölcs, amely tele van ilyenkor értékes tápanyagokkal.

Lassítja az öregedést

A birs csurig van többek között A-B-vitaminnal. Magas a foszfor, a vas és a magnéziumtartalma. Egy nagyobbacska darab a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. A benne lévő antioxidánsok pedig védik a szív-és érrendszert és állítólag lassítják az öregedési folyamatokat.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gazdag pektinben, amely köztudottan erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Segíti az emésztést. A birs mézzel elkeverve hamar megszünteti a hasmenést vagy épp a székrekedést

Védi a szívet

A magas káliumtartalma csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és ezzel együtt a vérnyomást

Influenza ellen is hatásos lehet

A benne lévő fenolok erős baktérium-és vírusölők, ezért néhány szeletke birs hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben felvegyük a harcot az influenza és a különböző felső légúti betegségekkel szemben! A középkorban például a kolera ellen vetették be.

Alacsony a cukortartalma

Kevés benne a cukor, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

Ráadásul!

A birset nemcsak megenni lehet! Ha krém formájában rákenjük a gyulladt bőrre, akkor a sérült hámsejtek könnyebben regenerálódnak.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com