Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elmondjuk miért egészséges a krumpli

Ha egészséges étkezésről van szó, biztosan először nem a krumpli jut eszünkbe. Sőt! Nagyjából ez lesz az első olyan alapanyag a fehér liszt és a hagyományos fehér cukor után, amit száműzünk a konyhából. Nem kéne! Elmondjuk miért!

Tele van káliummal

Egy teljesen átlagos szem krumpli egy felnőtt a napi káliumszükséglet körülbelül fedezi. Összehasonlításképp két átlagos banánban van ennyi. A kálium pedig hozzájárul többek között a vérnyomás szabályozásához, a csontsűrűséghez és segít megelőzni a vesekövek kialakulását.

Vitaminokban gazdag

Szuper A-B-és C-vitaminforrás. Nagyjából 100 grammnyi burgonya, a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi, amely hozzájárulhat az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.

Magnéziumban is bővelkedik

Tele van antioxidánsokkal, amelyek tisztítják többek között a nyirokérrendszert.

Akkor mégis mi a baj?

Hiába viszonylag alacsony a kalóriatartalma (100 grammban főtt krumpliban van 86kcal),gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ami jó alaposan megdobja a vércukorszintet.

Most akkor együnk vagy ne?

Együnk! Egy kiegyensúlyozott étrendben fontos szerepe van. (Érdemes variálni a köreteket például!)

Viszont nem mindegy az elkészítés módja! Sokat veszít a vitamin-és ásványi anyagtartalmából, ha bő olajban sütjük ki. Ráadásul a végeredmény savas lesz.

Azonban, ha héjában főzzük meg, akkor benne maradnak az értékes tápanyagok. A végeredmény lúgos lesz, amely többek között semlegesíti a túl sok gyomorsavat.

Tovább

Fel akarod turbózni az immunrendszered? Egyél gombát!

A gomba mai divatos szóval élve szuperélelmiszernek számít. Bár sokan ódzkodnak tőle, eláruljuk miért érdemes mégis betervezni a heti menübe.

1. Tele van szelénnel

A szelén fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amely javítja az immunrendszer működését

2. Magas a D-vitamin tartalma

Ez utóbbi leginkább a vadon termő változatokra utal. Ugyanakkor a D-vitamin szintén (a szelénhez hasonlóan) jótékonyan hat a szervezet védekező képességére. Így sokkal rövidebb idő legyőzhető például az influenza, a megfázás vagy bármilyen felsőlégúti betegség.

3. Jelentős a kalciumtartalma

A gombákban lévő kalcium aktívan hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, ezen kívül csökkenti az ízületi fájdalmat, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.

4. Szabályozza a vércukorszintet

A gombában lévő szénhidrát lassan felszívó szénhidrátnak számít, így akár órákon keresztül kitartja a vércukorszintet. Emiatt gyakorlatilag bármelyik diétába beilleszthető.

Még néhány fontos dolog.

Hogyan tároljuk a gombát?

A gombák nem szeretik a fülledt, párás helyeket, ezért nejlonzacskóban nagyon hamar tönkremennek. Lehetőleg kosárban, szellős helyen tároljuk. És egy-két nap után készítsük el!

Mossuk vagy sem?

Vannak olyan szakácsok, akik szerint a gomba megmosása maga az ősbűn, mert felszívja a vizet és olyanná válik mint az ázott szivacs. Mások szerint semmi baja nincsen. Én az aranyközéputat követem: nedves konyharuhával vagy papírtörlővel fejenként végigtörlöm, és így biztosan szuper lesz a végeredmény.

Tovább

Meg akarsz szabadulni a narancsbőrtől? Egyél gesztenyét!

Az ősz egyik szuperélelmiszere a szelíd gesztenye. Azon kívül, hogy nagyon finom parázson sütve, kiflibe töltve vagy krémlevesként, tele van értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal, amely jótékony hatással vannak a szervezetre.

A szelíd gesztenyének magas a rosttartalma, ezért lassan felszívódó szén-hidrátnak számít, amely hosszú órákon keresztül kitartja a vércukorszintet, így csökkenti az éhségérzétet, és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. És mellesleg bármelyik diétába könnyen beleilleszthető.

Van benne egy szaponinkeverék, amely jótékony hatással a szervezetre. Többek között csökkenti a gyulladást és a vízvisszatartást, erősíti az érfalakat, és felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel szemben. Magas E-vitamin tartalma jótékony hatással van a bőrre.

A benne levő antioxidáns miatt a népi gyógyászatban köptetőként, görcsoldóként használták.

Hogyan lehet elkészíteni?

A legegyszerűbb főzve.

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. És máris kész az isteni csemege. 

 

Tovább

Te sem szoktad megenni a szőlőmagot? Rosszul teszed.

A szőlőt sokan szeretik, de a benne lévő kesernyés magot sokan kiköpik. Nem kellene. A szőlőmag egy igazi szuperélelmiszer, amely hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.

Magas az E-vitamintartalma, így segíti a szervezetre káros szabadgyökök megkötését. Tele van antioxidánssal, amely például felveszi a harcot a rákot okozó sejtekkel, jótékonyan hat a zsíranyagcserére, és gyorsítja a cukrok lebontását. Ezen kívül csökkenti a koleszterin-szintet, a krónikus gyulladásokat.

A szőlőmagból lehet kivonatot készíteni, olajat sajtolni, vagy lisztté őrölni. A szőlőmag-kivonatot egyesek igazi csodaszernek tartják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az időskori hanyatlás, egyesek szerint az Alzheimer-kór is.

A szőlőmagból préselt olajnak is rendkívül sok pozitív tulajdonsága van, mert tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek erősik az ereket, csökkentik a koleszterinszintet és jótékony hatással vannak a bőrre.

A szőlőmaglisztlehet magában is fogyasztani, sőt süteményekbe is bele lehet keverni (Általában egyharmad arányban), ugyanis remek a hőtűrő képessége. Magas hőmérsékleten is alig veszít az értékes anyag tartalmából.

Tovább

Fogyni akarsz? Egyél fügét!

A füge csodát tesz a szervezettel, főleg ha meg szeretnénk szabadulni néhány plusz kilótól. Alacsony a kalóriatartalma, ezért gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

A füge csurig van rostokkal és magvakkal, amelyek hamar teltségérzetet okoznak, illetve serkentik a bélműködést és az anyagcserét. A benne lévő B-vitamin jótékonyan hat a tápanyagok felszívódására. A fügében lévő magnézium hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, illetve a szénhidrátok, fehérjék lebontásához.

A füge káliumban is gazdag, amely hozzájárul a szív egészséges működéséhez, csökkenti a vérnyomást, a gyulladásokat, és felpörgeti a méregtelenítési folyamatokat is. Eltávolítja a szervezetben felgyülemlett toxinokat.

Ezek mellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, így bármelyik fogyókúrába beilleszthető. Nagyjából két-három szem összesen 74 kalóriát tartalmaz, ezért tökéletes tízóraira vagy uzsonnára.

Jó tanácsok

  • Akkor érett, ha picit lilás színt kap! A zöld még keserű, a barnás-lilás már megerjedt!
  • Romlandó, általában két-három napig tárolható el még hűtőszekrényben is!
  • Hámozva és hámozatlan formában is fogyasztható!
  • Magában remekül illik sajtokhoz, érlelt sonkához, borhoz, de pár perc befektetett munkával lekvárt is lehet belőle főzni!

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com