Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

süssünk a krumpli héjából chipset!

A krumplihéj az esetek többségében a kukában végzi. Pedig nem kellene! 2 percnyi munkával szuper zero waste (és nem utolsó sorban filléres) nasi készíthető belőle. Mutatjuk, mi kell hozzá! 

(A forgatás után muszáj volt még egy adagot sütnöm, mert pikk-pakk elfogyott. )

Tovább

3 klassz és könnyű leves recept

Nincsen hétvége leves nélkül. Nálunk legalábbis. Általában variálni szoktam, hogy melyik hétvégén, mit főzök, hogy senki ne unja meg. Most 3 nagyon finom, de teljesen különböző receptet hoztam. Van közte magyar egy franciás beütéssel, olasz és egy csipetnyi indiai is. 

„Extra pink” mentes meggykrémleves

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló magozott meggy (fagyasztott)
  • két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl
  • négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)
  • két evőkanál méz vagy agávészirup
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál szegfűszeg
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)
  • egy marék darált mandula
  • a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy  kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert.

A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel.

Narancsos-kókuszos dahl 

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz


Az összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!


Pappa di pomodoro


A pappa di pomodorót, vagyis toszkán paradicsomlevest 30 perc alatt el lehet készíteni és még a maradék szikkadt kenyeret is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

Tovább

Ki ne dobd a retek levelét!

A piacon mindig megkérdezi a néni, hogy kérem-e a hónapos retek levelét?! Hát hogyne kérném, mert 5 perc munkával isteni pesztó készíthető belőle, ami mártogatósként, szószként, de szendvicskrémként is megállja a helyét! Vigyázat, függőséget okoz!

Friss vlogposzt!

Tovább

Maradék csirkemell krémsajttal és gombával tuningolva

Húslevesből nem lehet kis adagot készíteni. Ha nem fogy ebédre és vacsorára, akkor a levet el szoktam rakni a fagyasztóba alaplének. A maradék hús pedig újragondoljuk. A múltkor az ebéd után egy komplett csirkemell maradt meg, amit másnap picit feltuningoltuk.

Tuningolt maradék csirke krémsajttal és gombával

Hozzávalók:

  • egy főtt csirkemell
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 evőkanál krémsajt
  • 2 deci tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál tárkony
  • 150 gramm szárított laskagomba (Én, Chefgombát használtam)
  • másfél deci víz
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olaj

Egy serpenyőben olajat forrósítunk és beledobjuk a zúzott fokhagymát. Ha már jön az illata, beledobom a serpenyőben a szétdarabolt főtt csirkemellet, majd felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi. Ezután következik a szárított laska gomba. (Tök jó, hogy ha van egy üvegben szárított gomba a kamrában a polcon, mert sokáig eláll és egy kis plusz ízt ad az ételnek.)

Pár perc rotyogtatás után hozzáadom a tejfölt és a krémsajtot, és alaposan összekeverem a masszát. Végül jöhet a mustár, a tárkony és ízlés szerint egy kis só, bors. Bármilyen tésztával, bulgurral, de hajdinával és kölessel is finom.

 

Tovább

Kacsamáj Sztroganoff-módra

Ha egyszer lenne egy büfékocsink vagy egy pici éttermünk a Sztroganoff (vagy Sztroganov) kacsamáj biztosan szerepelne az étlapon. Jó, nem teljesen Sztroganoff, mert gomba nincsen benne, de az ízvilága hasonló. Nagyon krémes, szájban olvadós és nem egy nagy trúváj elkészíteni.

Nagyjából mindenféle körettel finom. Még álánatúr egy szelet kenyérrel is. Tunkolni pedig kötelező!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com