Most, hogy szigorodnak a koronavírus-járvány miatt a szabályok, és egyre durvul a járvány, ideje elővenni a jól bevált kifli, kenyér, zsemle stb. recepteket. Hoztunk nektek belőle hármat, amit a kevésbé gyakorlott sütők is bátran kipróbálhatnak.
Fokhagymás-szezámos ciabatta
Hozzávalók két veknihez:
- 250 gramm kenyérliszt
- 250 gramm tönkölyliszt
- 2 zacskó instant élesztő
- hat cent olívaolaj
- kb. négy deci langyos víz
- egy kávéskanál cukor
- két kávéskanál só
- négy gerezd fokhagyma
- egy teáskanál szezámmag
Az instant élesztőket két deci langyos vízben és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, beletesszük a sót, majd belecsurgatjuk a közben felfutott élesztőt. El kezdjük dagasztani géppel közepes fokozaton. Ahogy dolgozzuk össze a tésztát, fokozatosan csurgatjuk hozzá a vizet és négy centnyi olajat. Így látjuk, mennyit vesz fel. Nagyjából 10 perc után szépen elválik az edény falától. Egy centnyi olívaolajjal átkenjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából negyven perc. Addig szépen mindent el tudunk mosogatni. Megihatunk egy kávét vagy betehetünk egy adag mosást.
Mikor lejárt az idő, akkor lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk a tésztát, majd két külön bucira osztjuk. A bucikat egyenként kisodorjuk. Egyet csavarunk rajtuk, és mindegyiket tepsibe tesszük. Konyharuhával lefedjük őket, majd langyos helyen úgy húsz percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra úgy, hogy az aljában az egyik gáztepsibe vizet teszünk. És a fokhagymagerezdeket belezúzzuk az utolsó centnyi olívaolajba, majd átkenjük vele a veknik tetejét ügyelve arra, hogy mindenhova jusson a fokhagymából. Végül megszórjuk egy kis szezámmaggal. (Én csak az egyikre tettem, mert épp elfogyott)
A ciabattákat nagyjából bő fél óra alatt ropogósra, aranybarnára sütjük. Akkor van készen, amikor ha megkopogtatjuk az alját szépen kong. Magában, olívaolajba mártogatva friss bazsalikommal is gátlástalanul finom!
A dédi elronthatatlan sajtos kiflije
Hozzávalók (16 darabhoz - ennél kevesebbnek nem is érdemes nekiállni!)
- 520 gramm liszt
- kb 3,5 dl tej
- 150 gramm vaj (lehet margarin is)
- 2 tojás
- egy teáskanál só
- egy teáskanál cukor
- egy csomag friss élesztő
- egy teáskanál kömény
- (vagy reszelt sajt)
Az élesztőt egy decia cukros tejben felfuttatjuk. Közben átszitáljuk egy nagy tálba a lisztet, beledobjuk a sót meg ráütünk egy tojást, majd egy laza mozdulattal belelöttyintjük a „feldobatott élesztőt”. Utána meglangyosítunk érzésre olyan száz grammnyi vajat a mikróban. És ezt is hozzáöntjük a masszához. Ezután elkezdtjük dagasztani géppel közepes fokozaton, és közben a maradék tejet apránként öntjük hozzá. Ekkor látjuk, hogy mennyit vesz fel. Nagyjából öt perc alatt össze is áll a tészta. Akkor jó, ha szép fényes a teteje, és elvált a tál falától.
Megkenjük a tetejét egy kis olvasztott vajjal, nehogy kiszáradjon. Félretesszük úgy fél órára langyos helyre pihenni. Ez lehet 20 perc, vagy 40 is, a lényeg, hogy jól megdagadjon (kábé duplájára) Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtani és a maradék vajjal a tetejét megkenni.
A téglalapot vízszentesen egy késsel elfelezzük, majd a feleket négy egyenlő kis téglalapra osztjuk. A kicsi téglalapokat átlósan elfelezzük, majd a hosszabbik végétől indulva kiflivé csavarjuk, amiket egymástól tisztes távolságra egy sütőpapíros gáztepsibe rakunk. (Egy tepsiben békében nyolc kifli fér el. Tehát kapásból kettő tepsire van szükség) Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk köménnyel és/vagy sajttal és egy csipetnyi sóval. És már tolhatjuk be is be sütőbe. 180 fokon a kiflijeink nagyjából tizenöt perc alatt aranybarnára sülnek.
Hamburgerzsemle egészségesebben
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 350 gramm kenyérliszt
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- két deci tej
- fél zacskó instant élesztő
- 60 gramm vaj (lehet margarin is)
- két evőkanál olívaolaj
- egy teáskanál cukor
- egy evőkanál só
- egy evőkanál fekete szezámmag (lehet fehér szezámmag)
- egy tojás
- pici langyos víz (kb. egy deci – amennyitől épp összeáll a tészta)
Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk. (Akkor futott fel, ha pezseg, buborékos a teteje – ez tíz perc.) Addig a liszteket átszitáljuk. (Tudom, fenn marad a tönkölylisztnél a maghéj, én csak a tetejére szoktam önteni.) De így sokkal könnyebben dolgozik az élesztő és szebb lesz a tészta állaga. Beledobjuk úrias mozdulattal a sót, a meg az éppen felolvasztott vajat.
Hozzácsurgatjuk a feldobatott élesztőt. És elkezdjük dagasztani a géppel a legmagasabb fokozaton. Óvatosan hozzáadagoljuk a langyos vizet. Csak csurgatjuk, nem egyszerre löttyintjük, nehogy túl sok legyen! (Ha mégis túl szaftosra sikeredik, akkor tegyetek hozzá még lisztet.) Így összeáll szépen a tészta. Nagyjából hét perc dagasztás után a massza elválik az edény falától, ezért alaposan bekenjük olívaolajjal, és lefedve egy nagy tálban langyos helyen körülbelül negyven perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán egy husi hengert formázunk belőle, amit nyolc egyenlő részre osztunk. Ha gyerekek is esznek belőle, lehet kisebbet-nagyobbat is csinálni. Ez már csak gusztus dolga.
A kis darabokból csinálhatunk sima-és császárzsemléket. A simát úgy készítjük, hogy kilapogatjuk kézzel a tésztát, és a szélét az aljára hajtogatjuk másfél centinként. Ezt addig ismételjük, amíg az oldala nagyjából sima nem lesz. Egy kicsit még gömbölyítjük és máris tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A császárzsemlét picit másképp formázzuk: ugyanabból a kisdarabból körülbelül negyven centi hosszú hengert sodrunk, amelynek a közepére hurkot kötünk. A két végét pedig az aljára visszadugjuk. És ezeket is tehetjük a tepsibe.
A bucikat egyenként pont ugyanúgy, ahogy a dédi a sós kelttésztáit, megkenem egy egész tojással, majd megszórjuk egy icipici sóval és szezámmaggal. Majd hagyjuk őket meleg helyen húsz percet pihenni. A sütőt közben előmelegítjük kétszáz fokra, és légkeveréses fokozatra. Kábé mire felmelegszik, megkelnek a zsemlék is. Én eközben szoktam a dzsuvás edényeket elmosogatni, meg a gyerekek okozta káoszt felszámolni. A bucikat húsz-huszonöt perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd rácson kihűtjük.