Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tekerj egy rózsát!

desszert alma nagyon finom
A szirmok roppanós diót és szájban olvadós baracklekvárt rejtenek. Fotók: Kiss László

A nők házassági évfordulókon, névnapokon, és születésnapokon elvárják a virágot. Ezt minden férfi tudja, ha el akarja kerülni kedvese rosszalló szempillantásait. De mi van akkor, ha a munkából hazafelé jövet a virágbolt véletlen ki van fosztva? Meg kell venni az utolsó celofános gerberát? Nem! Csak be kell szaladni a legközelebbi boltba egy csomag leveles tésztáért, és otthon kérni fél óra „felkészülési időt”, hogy elkészülhessen az ünnepi almarózsa.

desszert alma nagyon finomAlmarózsát többféleképpen lehet készíteni. Ebben a változatban van egy kis lekvár és egy kis dió, amitől a tészta egyszerre lesz ízletes és ropogós. A „rózsa” egyetlen titka az éles kés. Kedves uraim! Elő a svájci bicskákkal, mert az almát leheletvékony, nagyjából két milliméter vastag cikkekre kell vágni! A végén a szeletek aljáról a magházat eltávolítjuk, megcukrozzuk, és ráfacsarjuk a fél citrom levét. Ezután vizet forralunk, és amikor lobog, beledobjuk az almaszeleteket körülbelül két percre. Nem szabad túlfőzni, de ahhoz, hogy ne kelljen szenvedni a tekerésnél, egy kis hőkezelésre szükség van.

desszert alma nagyon finomA leveles tésztát közben nyolc egyenlő részre felosztjuk. Mindegyiket megkenjük egy kis baracklekvárral és meghintjük durvára vágott dióval. Közben az almát kivesszük a főzővízből, és papírtörlővel az összeset áttöröljük. Ezután a „szirmokat” rátesszük a tésztacsíkok felső részére úgy, hogy a tetejük kilógjon. A tészta alsó részét ráhajtjuk a felsőre, majd elkezdjük óvatosan feltekerni. A végét kicsit rányomjuk, nehogy kifolyjon a lekvár. desszert alma nagyon finomA kész rózsákat kivajazott muffinsütőbe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából tizenöt perc alatt készre sütjük. Ha valaki nem szeret tepsit sikálni, akkor a rózsákat muffinpapírban is sütheti, de akkor érdemes sütés előtt a tészta oldalát vajjal megkenni, nehogy kiszáradjon.

desszert alma nagyon finomA megsült rózsákat sütőrácson kihűtjük, majd a változatosság kedvéért egy kis mézet csurgatunk a tetejükre, és máris olyan, mint ha a harmatos kertből szedtük volna!

Tovább

Csudakönnyű citromos túrófánk

laktózmentes desszert
Fotó: Kiss László

Tegye fel a kezét, aki a szereti a fánkot! Most pedig tegye fel az, aki nekiáll dagasztani, keleszteni, és figyelni, nehogy megfázzon az a fránya tészta, mert akkor búcsút mondhat az arany szalagocskáknak! Most pedig ki az, aki szeretne pár órát no meg pár kalóriát megspórolni a sütéssel? Gondolom, jópáran vagyunk így.

Akkor jöhet a túrófánk, amit pofonegyszerű elkészíteni!

Természetesen csilliárdnyi túrófánkrecept létezik a neten: van, amelyikben nagyobb a liszt aránya, van, amelyik szódabikarbónát használ. Ebben a változatban a túró a domináns. Liszt éppen csak annyi kell bele, hogy a massza nagyjából formázható legyen. A vanília és a citrom pedig egyszerre édessé és savanykássá teszi tésztát, így az ízek kiegészítik egymást.

Hozzávalók

50 dkg tehéntúró

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

egy deci tejszín vagy fél pohár tejföl

8 dkg porcukor (lehet porrá őrölt xilit vagy eritrit is)

2 tojás

1 csomag sütőpor

két evőkanál vaníliaaroma vagy egy rúd vanília kikapart magja

egy citrom leve

egy csipet só

3 dl kókuszzsír a sütéshez

A díszítéshez néhány levél menta

Először átszitáljuk a lisztet. Ez csak pár percet vesz igénybe, de így a tésztában egyenletesebben oszlik majd el, és később könnyebben lehet vele dolgozni. Hozzáadjuk a sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd óvatosan belekeverjük az áttört túrót, a tejszínt, és belefacsarjuk a citrom levét. A vaníliával és a sóval ízesítjük. Ezután néhány finom mozdulattal összedolgozzuk a sütőporos liszttel, és hozzákeverjük a habosra vert tojásfehérjéket is.

Ennél a pontnál elkezdjük felhevíteni az olajat, és ha nem akarunk két napig térdig járni az olajos fánkszagban, célszerű a konyhaablakot is kinyitni. A fánktészta elég ragacsos, nem olyan egyszerű formázni, ezért vizes kézzel vagy vizes kanállal kis gombócokat készítünk belőle, és belecsúsztatjuk a forró olajba. Mindkét oldalát körülbelül három-négy percig sütjük. A kész fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük, így kevésbé lesznek olajosak. Díszítésként rakhatunk rájuk vagy a tányérra néhány mentalevelet, egy kis barack- vagy szilvalekvárt.

Kövess bennünket a Facebookon is!

Tovább

"Adjmégegyet" mentes gesztenyegolyó

tejmentes gluténmentes desszert sütésnélkül paleo vegán tojásmentes

Nah még egy süti! Nevezzük az egyszerűség kedvéért annak. A banános gesztenyegolyók egy pont nullás verzióját a szomszédban ettem. Eredetileg babadesszert, mert semmi, de tényleg semmi hozzáadott cukrot, glutént, vagy  tejszármazékot nem tartalmaz. Ellenben olyan „adjmégegyet”, „megmégegyet”, „namégegyutolsót” fajta, amelynek az elkészítéséhez (szándékosan nem írtam sütést) körülbelül tizenöt percre van szükség.  Ha gyerekekkel csináljuk, akkor nyilván fél óra, de ebben a maszatolás, sokadszori minőség-ellenőrzés és a nagyobb romok eltakarítása is benne van.

Ha hirtelen beesnek anyósék, vagy a haverok, vagy csak az ovis farsangra, gyerekzsúrra kellene valamit villantani, ami nem a huszadikfajta muffin, de nem akartok órákat a konyhában tölteni, akkor ez a ti receptetek.

Kókuszos-banános "mentes" gesztenyegolyók (sütés nélkül)

Hozzávalók:

(nagyjából harminc-negyven darabhoz- kevesebbnek nem is érdemes nekiállni)

két csomag gesztenyemassza (lehetőleg cukormentes)

két darab érett banán (minél barnább annál jobb)

egy csomag kókuszreszelék

A fagyos gesztenyemasszát felolvasztjuk éppen csak annyira, hogy lehessen formázni. A-verzió -előveszed este, és reggelre kiolvad. B-verzió: kb. egy perc a mikróban. A gesztenyét kézzel belemorzsoljuk egy nagy tálba, majd hozzá keverjük az apró karikákra vágot banánt. Addig törjük, keverjük egy villával, amíg nagyjából homogén nem lesz a massza. Ha túl lágy lett a „tészta”, akkor tegyük be a hűtőbe egy fél órára. Ezután kicsípünk belőle egy darabot és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és ezután formázunk belőle golyót. A kész golyókat akár rögtön meg lehet kóstolni, de sokkal finomabbak másnap, ha egy estét pihennek a hűtőben. Már ha marad belőlük.

Tovább

Gyümölcspalacsinta cukor nélkül

A szabadságunk utolsó napján palacsintát kívántam. Tudjátok, azt az amerikai fajtát, amelyiknek lágyan vastag a tésztája és szinte szétolvad a nyelveden. Lehetőleg lekvár, vagy valamilyen csöpögős szirup helyett rengeteg gyümölccsel. Nem számított, hogy még félig romokban állt a lakás, mert a balatoni nyaralásból előző nap érkeztünk haza. Még csak az extrán romlandó cuccokat dobáltam be a hűtőbe és a szennyes göncök meg a frissen mosott ruhák púpos halmokban várták, hogy a helyükre kerüljenek. De várhatták! Mert nekem adjuramderögtön palacsintát kellett sütnöm! Gondoltam legyen belőle banánpalacsinta, de amikor megláttam a két nektarint a polcon módosítottam az elképzelésen. Így lett az egészből egy kellemes édes banános- barackos gyümölcspalacsinta, amibe mellesleg semmilyen cukor nem kellett! Az igazat megvallva, elég keményen leizzadtam, mire összeállt a tészta, de a végeredmény annyira isteni lett, hogy a férjem még melegen meg akarta enni az összeset!

palacsinta paleo gluténmentes tejmentes desszert
Nem hiányzik belőle a cukor!

Banános-nektarinos palacsinta (kb. 20 darabhoz)

öt darab banán

két darab nektarin

négy evőkanál kókuszliszt vagy rizsliszt (akik nem paleóznak és nem gluténérzékenyek használhatnak sima lisztet is)

két darab tojás

a sütéshez kókuszzsír

                          a díszítéshez mentalevél                         

Négy banánt, egyfél nektarint és a két tojást összeturmixolom, majd beleteszem a lisztet és egy pár percet hagyom állni. A jó sok, értsd kb 100 grammnyi kókuszzsírt felmelegítek, majd egy-max két evőkanálnyi a folyékony, de meg mégse állagú tésztából kisütök benne. Kb. oldalanként négy-négy percet sütöm a palacsintákat, majd kiteszem őket hűlni. A maradék barackkal, a banánnal és a mentalevelekkel megdizájnolom a szeleteket. És minimum hármat megmentek belőlük, mert a család garantáltan felfalja egy perc alatt az

Tovább

Mentes kókuszgolyó: vigyázat, függőséget okoz!

Ha már itt a tavasz, bocsánat koranyár, akkor azt jelenti, elindulhat a kinti-ücsörgős-beszélgetés sorozat a terasz 1.0-n. Azért egypontnulla, mert még nincsen meg az alapja, sőt még a kivezető ajtaja sem, de teteje viszont már van! Tavaly megszüntettük a  megörökölt tégla-nejlon-lapostető sufnituningot, és az átlalakításnál figyelembe vettük a jövőbeli áhított teraszt, ahol majd a családi, baráti összejöveteleket fogjuk tartani. A férjemmel azt megfigyeltük, hogy ezeken a bulikon azok a kaják fogynak jobban, amiket csakúgy beszélgetés közben pikk-pakk be lehet kapni. De hát mi van akkor, ha az ember lánya, vagy fia, épp azon dolgozik, hogy a zsírgödröcskék helyett feszes, lehetőleg tónusos izmokat villantson? Megoldás 1: bűnözik, mert a július még messze van. És megnyugtatja a lelkiismeretét, hogy egy szelet süti nem árt meg. És végszükség esetén kettő sem. Megoldás 2: mérhetetlen önuralmat gyakorolva végignézi, hogy a többiek jóízűen falatoznak. Megoldás 3:  a csokitorta helyett választ valami menteset. Például diétás kókuszgolyót. Ez a partisüti, anyukám fejlesztése. Természetesen glutén-és tejmentes, de beleillik a vegán és a paleo étrendbe is. Fő előnye, hogy nem kell sütni, és iszonyat gyorsan elkészíthető.

desszert gluténmentes tejmentes paleo vegán sütésnélkül
Még sütni sem kell!

Diétás kókuszgolyó

fél kiló durvára darált mandula vagy darált paleó keksz

fél deci kókusztejszín, vagy mandulatejföl

két deci kávé

15 deka nyírfacukor

két evőkanál cukrozatlan kakaópor

10 deka kókuszreszelék

egy kis üveg rumaroma

kb. egy-két deci víz, attól függően mennyit víz

Borzasztó könnyen elkészíthető a golyó. A mandulát vagy a darált kekszet,  a kókusztejszínt, a kávét, a kakaóport, és a nyírfacukrot összegyúrjuk. Meglocsoljuk az egészet egy egész üvegnyi rumaromával. Jó alaposan összedolgozzuk a masszát. Attól függően mennyire nedves a tészta, öntünk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Akkor jó az állag, ha viszonylag könnyen lehet kézzel golyókat formázni. Ha túl száraznak érzitek, óvatosan csurgassatok hozzá vizet. Ha meg túl folyósnak, akkor tegyetek bele még kekszet vagy mandulát. Ezután a golyócskákat egyenként meghempergetjük a kókuszos nyírfacukros reszelékben és betesszük őket a hűtőbe legalább egy fél órára. Közben természetesen lehet meózni, meg árgus szemekkel figyelni a családot, nehogy a buli előtt „véletlen” eltűnjenek a golyók. Ugyanis ebből lehetetlen csak egy darabot enni! Tapasztalat…

Kérlek lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com