Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Finn lazacleves recept egyszerűen

recept leves lazac karácsony

A lohikeitto, vagyis a finn lazacleves szerintem az egyik legkönnyebben elkészíthető halleves, mert nem kell hozzá halalaplevet főzni. (Mondjuk egy kis zöldségalaplé jól jöhet, de nem fontos.)

A lazacleves pazar nyitánya lehet szenteste az ünnepi vacsorának, feltéve ha nem ragaszkodunk hagyományos halászléhoz.

Tovább

3 diétás karácsonyi süti

Nincs karácsony süti nélkül! De a legjobb, ha olyat készítünk, amiben nincsen vagy a lehető legkevesebb fehér cukor van. A család észre sem fogja venni a különbséget!

Francia narancsos csokitorta

Ez volt az a torta, aminek a tésztáját karácsonykor két évvel ezelőtt levertem a pultról. Majdnem sírtam, de egy kis narancsos krémmel eltakartam a hibát. Azóta is emlegeti a család, annyira jól sikerült.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Adjmégegyet gesztenyegolyó

Évek óta visszatérő családi kedvenc. Igazi gyerekbarát süti, még a sütőt sem kell bekapcsolni.  És a punnyadt banánt sem kell kidobni. 

Hozzávalók:

  • 2 adag gesztenyemassza
  • 2 kisebb banán
  • egy pici rumaroma (elhagyható)
  • egy marék szezámmag és/vagy kókuszreszelék

Mentes aszalt szilvás kókuszgolyó

Nagyon hamar elkészül ez a golyó is. Nyugodtan segíthetnek a gyerekek is. Csak arra kell figyelni, hogy menet közben nehogy megegyék az összeset.

Hozzávalók:

  • 200 gramm aszalt szilva
  • 100 gramm aszalt sárgabarack
  • egy marék mandulapehely
  • 50 gramm zabpehelyliszt
  • két evőkanál kakaópor
  • egy érett banán
  • két evőkanál kókuszreszelék

Tovább

Ezeket főzzük karácsonyra!

karácsony menüsor vlog

Az előző évekhez hasonlóan most is összeállítottunk egy karácsonyi menüsort, amit viszonylag kevés munkával bárki összeállíthat. Jó, ezek nem gyors ételek, de a munka oroszlán részét a sütő vagy éppen a hűtő végzi. Klasszikus, de mégis modern fogások, amelyekkel nem lehet hibázni. Mi ezekkel várjuk a vendégeket!

Nálatok mi lesz a menüsor?

Előétel: Szicíliai halleves házi kovászos kenyérrel

Ha ragaszkodtok a halhoz, de nem akartok halászlevet vagy rántott pontyot készíteni, akkor szuper választás lehet a szicíliai halleves. Picit paradicsomos, kellemesen karakteres, és mégis könnyed. Klasszul lehet tunkolni például házi kovászos kenyérrel.

 

Főétel: Burgundi marharagu édesburgonyapürével

A burgundi marharagu abban különbözik a hagyományos marhapörkölttől, hogy teli van zöldséggel. Ezt ma fogom elkészíteni, mert nagyjából 3 óra kell, míg elkészül és holnapra az ízek még jobban összeérnek. Az édesburgonyapüré receptje még a fiúk hozzátáplálásos időszakából származik, de azóta is nagy kedvenc.

Desszert: Kókuszos panna cotta téli cseresznyével

Ezt is ma fogom elkészíteni. Mondjuk épp csak mindent 3 perc alatt összemelegítek, aztán mehet az egész a hűtőbe egy éjszakára. Másnap csak megdíszítek a téli cseresznyékkel.

Bónusz desszert: Mentes gesztenyegolyó

Az örök családi kedvenc. Sosem lehet belőle eleget készíteni és remekül be lehet vonni a gyerekeket.


Mi ezzel kívánunk boldog karácsonyt Nektek! Legközelebb a két ünnep között egy (szilveszteri) egészséges nasival jövünk!

Tovább

5 jótanács a karácsonyi menühöz

praktika karácsony karácsonyi menü menüsor

Évekkel ezelőtt azt hittem szenteste be kell mutatnom a teljes főző-és sütőtudományomat, ezért napokkal előtte saját magam készítettem a szaloncukrot, sütöttem a tortalapokat, pácoltam a húst, csomagoltam az ajándékokat, próbáltam a takarítás végére érni…

Nem számított, hogy előtte sok volt a dolog a munkahelyen, épp kerülgetett az influenza, a nagyobbik fiam vagy random mód kelt éjszaka vagy nyolc hónapos terhesen a kisebbik fiam az epémmel focizott a hasamban. Így esett meg, hogy 24-én nagyjából úgy estem be a fa alá és alig volt erőm elénekelni a Mennyből az angyalt.

Akkor megfogadtam, jövőre okosabban csinálom! Beosztom a munkát és kiszervezem a feladatokat és a legfontosabb szenteste a családi vacsorán, ahol vendégül látjuk a férjem szüleit és húgát, nem lesz húsz fogás, hatféle sütemény, mert ember nem bírja azt végigenni. Ha meg mégis sikerül, akkor rozmárként terül el a fa mellett. A menü kitalálásánál és a kivitelezésénél a következőket veszem figyelembe:

  • Lesz egy leves, egy főétel általában kétféle körettel és egy- nagyon max kétfajta desszert. Semmi több, így vacsora után marad energiánk érdemben beszélgetni.

  • Ha kétségeim vannak, hogy mi illik mihez, akkor maradok a klasszikus hal-marha (vagy vad)- csoki vonalon. Ezzel sosem lehet hibázni.

  • Nem 24-én akarom megváltani a világot, ezért csak olyat főzök, amit már év közben többször is készítettem, így kisebb valószínűséggel üt be a krach. (Bár tavaly az utolsó előtti pillanatban sikerült levernem a csokitortát a pultról…)

  • Amit lehet kiszervezek és megosztok. Például idén a férjem feladata lesz a leves, és 23-án a gyerekekkel közösen gyúrjuk majd a gesztenyegolyót.

  • Többnyire olyan ételeket választunk, amit már előző nap is el lehet készíteni. Egy húsos ragu például másnap sokkal finomabb, mert sokkal jobban összeérnek az ízek. Kellően nagy adagnál meg a 24-i ebédprobléma is le van tudva.

A fentiek tükrében 24-én marad idő többek között az ünnepi frizurára, az olvasásra, a karácsonyfa díszítésére, a régi égősor javítására, a közös társasozásra és a gyerekekkel való játékra is. Ha meg valami lemarad, az meg úgysem volt olyan fontos, elvégre karácsonynak a lelkünkben kell megszületni!

Tovább

Három szuperhasznos ajándék házi szakácsoknak

Lánykoromban a karácsonyi ajándékaim nagyjából a könyv-ruha-ékszer tengelyen mozgott. Miután férjhez mentem, egyre többször kaptam valami a háztartásban hasznosat például pohárszettet, desszertes tányérokat, kávés bögréket, késkészletet, edényeket… Igaz, szerencsére nem kaptam elektromos kést, ami csak berregni tud vagy az első használat közben kettétörő krumplinyomót sem, mint más szerencsés családtagok. Bevallom őszintén, mikor kibontottam a csomagokat karácsonykor, nem csillant fel a szemem. Persze, megköszöntem. Meg szeretettel is adták...

Néhány hónap múlva már másképp gondoltam, amikor a hús darabolásához kellett az új kés, vagy nagy ügyességében a harmadik poharat is eltörtem. Az évek során aztán én is megváltoztam. Sokkal praktikusabb lettem, hiszen tudom egy jó eszközzel, legyen az bármi, sokszor sok bosszankodást, időt takarítok meg!És az idő az kincs! A minőségi meg pláne! Összeszedtem három szuper ajándékot, ami igazán hasznos és időspóroló eszköz egy konyhában!

1. Kontakt grill

Ki ne szeretne grillezni?! Miért ne hosszabbíthatnánk meg a szezont!? Csak egy kontaktgrillre van szükség, és hiába esik kint a hó, sistereghet a hal, a cukkini, meg a padlizsánkarika a lapokon. Érdemes olyat választani, amelynek van külön zsiradékgyűjtő tálcája, mert akkor a trutyi nem folyik ki. Bár az ételeknek nincs az a hagyományos füstös utóíze, mint a faszenes verziónál, viszont kisebb helyet foglal és pillanatok alatt felmelegszik. Az ára típustól függően tíz és húsz ezer forint körül mozog.

2. Késes aprító

Nagyon sokoldalúan használható a késes aprító is. Lehet benne zabot darálni, zöldségkrémet készíteni. A csonthéjasokkal, mint a mogyoró, dió, mandula is elbánik, sőt a szikkadt kenyérből kiváló házi morzsát varázsol. 10 ezer forintért nagyon szuper kis készülékeket lehet kapni.

3. Vaslábas

Szerintem az egyik leghasznosabb edényfajta, mert magában tartja a forró gőzt, ezért minden, ami benne készül, extra omlós lesz. Én általában húsos ragukhoz, egészben sült szárnyasokhoz használom, és azokhoz a fogásokhoz, amelyeket az elején a tűzhelyen főzni kell, utána meg sütni. Ebben az esetben nem kell elővennem (majd elmosogatnom pluszban) egy tepsit, minden a vaslábasban készül. Mellesleg kenyeret is lehet benne sütni. Formától, mérettől függően 8-10 ezer forintba kerül.

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com