Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors karácsonyi menü

Azoknak akik nem akarják a 24-ét a konyhában tölteni!

Ugye nemcsak ti vagytok úgy, hogy szeretnétek 24-én a vacsorát okosban megoldani, hogy maradjon idő a fadíszítésre, a gyerekek felöltöztetésére, és a lelazulásra? Na és persze az sem árt, ha olyan menüsort állítunk össze, amelynek elfogyasztása után, nem partravetett rozmárként szuszogjuk el a Mennyből az angyalt!

Ez egy klasszikus, de mégis modern menüsor: az előétel hal, a főétel egy komolyabb hús, míg a desszert csokoládés.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Finn lazacleves (Lohikeitto)

Borzasztó egyszerű elkészíteni: nulla alaplé, csak a zöldségeket kell puhára főzni és bele kell dobni a kockára vágott lazacot. Tavaly ezt főztük szenteste a családnak, és annyira bejött nekik, hogy az utolsó kanálig elfogyott. 24-én délelőtt fadíszítésben közben is össze lehet dobni.

Hozzávalók (egy fazékhoz):

  • fél kiló lazacfilé (lehetőleg bőr nélkül)

  • fél kiló krumpli

  • két szál sárgarépa

  • két fej nagyobb vöröshagyma

  • egy evőkanál szegfűbors

  • két deci rizstejszín (a finnek természetesen simát használnak, de rizstejszínnel is ugyanolyan finom)

  • két darab babérlevél

  • egy csokor kapor (friss vagy fagyasztott)

  • friss metélőhagyma a díszítéshez

  • két kanál olívaolaj

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk úriasan a felkockázott krumplit, és a felkarikázott hagymát. Picit pirítjuk, majd feleresztjük annyit vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beleszórjuk a borsot, a babérlevelet és a sót. Majd addig főzzük (kb. 15 perc), ameddig a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a kockára vágott lazacot, a friss kaprot és rácsurgatjuk a tejszínt. Hagyjuk egyet rottyanni, és kábé öt perc múlva már tálalhatunk is. Igazán jól illik hozzá a frissen vágott metélőhagyma, de az igazán bátrak egy kis citromot is facsarhatnak bele.


karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával:

Fő előnye, hogy a húst már 23-án el lehet készíteni! Sőt, jobban mondva kötelező, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. A vöröslencsét elég 24-én valamikor délután feltenni, mert nagyjából negyed óra alatt összedobható.

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb

  • fél szál póréhagyma

  • egy csokor mogyoróhagyma

  • két szál sárgarépa

  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor vaj)

  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)

  • egy teáskanál zsálya

  • egy teáskanál levendula (opcionális)

  • ízlés szerint só

  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli

  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse

  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék

  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futtassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes
Fotó: Kiss László

Karácsonyi citromos kuglóf

Amíg 23-án fő a borjú, addig pillanatok alatt összeállíthatjuk a kuglóf tésztáját. Nem kell keleszteni, pihentetni és másnap is parádésan porhanyós. Főleg, ha egy gombóc vaníliafagyival és házi lekvárral tálaljuk.

Hozzávalók a kis kuglófformához:

  • négy tojás
  • tizenöt dkg cukor
  • egy deci étolaj
  • egy deci langyos víz
  • húsz dkg tönkölyliszt
  • egy zacskó sütőpor
  • egy teáskanál kakaópor
  • egy citrom leve
  • egy citrom héja
  • ötven gramm étcsokoládé
  • egy marék kandírozott narancs- vagy citromhéj
  • egy pici margarin a forma kikenéséhez és a csoki olvasztásához

A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat és tovább verjük. Utána beletesszük a cukrot és az étolajat. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Közben a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sütőport, aztán a masszához öntjük. Addig keverjük, amíg éppen folyós, sűrű állagot nem kapunk. Ekkor belefacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Beledolgozzuk, majd a kivajazott kuglófformába beleöntjük a massza háromnegyedét. A maradék tésztába teszünk egy kis kakaóport, majd kanállal a formába csurgatjuk, aztán az ujjunkkal körkörös irányban beledolgozzuk. Ettől lesz szép márványos a közepe. A süteményt az előmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt aranybarnára sütjük.

A kuglófot a rácson kihűtjük. Amíg pihen, egy lábasban gőz felett csokoládét olvasztunk, teszünk bele egy kis vajat, hogy szép fényes legyen. Vigyázzunk arra, hogy ne melegítsük túl a csokoládét, mert akkor elveszíti a fényét! Végül egy kanállal végigcsurgatjuk a kuglóf oldalán. A tetejét ízlés szerint kandírozott narancs- vagy citromhéjjal dekoráljuk.

Tovább

A dédi forralt bora

Jobb, mint amit a karácsonyi vásárban kapsz. Fotó: Kiss László

A dédi minden évben főz a falu karácsonyi műsorára egy nagy fazéknyi forralt bort, amely minden évben az utolsó cseppig elfogy, amíg az óvodások meg a környékbeli iskolások szerepelnek. A múltkor felhívtam telefonon, hogy diktálja le nekem a receptet, mert nincsen kedvem besétálni a karácsonyi vásárba.

Persze decemberben jó kimenni egyszer meg kétszer az adventi forgatagba, ahol megnézzük az ünnepi fényeket és tutira összefutunk egy rég nem látott ismerőssel. Legalább ennyire felmelegíti a lelkemet, amikor este elcsendesedik a ház, gyújtok egy gyertyát vagy felkapcsolom az égősort. Közben belekortyolok a forralt boromba. A dédire meg a papára gondolok, akiket már hetek óta nem láttam. Akik, ilyen későn, kilenc óra fele már biztosan alszanak, ha nincsen éppen focimeccs. És hálás vagyok, hogy ők vannak, hogy a fiaim ismerik őket.

Közben kijön a férjem - elaludt a nagy is- és megkínálom őt is. Koccintunk. Beszélgetünk. A telefont jó messze rakjuk. Nehogy véletlen kiposztoljuk, épp forralt bort iszunk. Ez a mi időnk, a mi csendes és boldog adventünk.

Hozzávalók:

  • egy liter száraz vörösbor
  • öt kanál cukor
  • egy rúd fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • néhány szem egész bors
  • két-három  deci víz

A bort felöntjük a vízzel. Beletesszük a fűszereket, és lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve egy órán keresztül főzzük. A habot közben folyamatosan leszedjük róla. Langyosan, magában fogyasztjuk, de tehetünk a pohárba szárított almakarikát vagy aszalt szilvát is.

Tovább

Karácsonyi pontyleves

Haramabb elkészül, mint a halászlé!

Már csak két hét és itt van a karácsony! Szóval épp ideje gondolkodni az ünnepi vacsora menüjén, sőt készíteni egy próbaverziót, hogy szenteste nagyjából minden úgy sikerüljön, ahogy elképzeltük.

A férjemmel egyik este altatás után el kezdtük tervezgetni, hogy idén 24-én mi kerüljön az asztalra. A szempontjaink a következők voltak:

  • Viszonylag gyorsan és könnyen el lehessen készíteni!

  • Legyen benne sok zöldség, mert nem akarunk a vacsi után rozmárokként elterülni a kanapén és szuszogva énekelni a Mennyből az angyalt!

  • Legalább nyomokban illeszkedjen a magyar hagyományokhoz!

  • És ne kerüljön egy fél fizetésbe!

A nagy brainstorming eredményeképp egyelőre a levesben jutottunk dűlőre. Tuti, hogy karácsonyi pontylevest fogunk főzni. Félreértés ne essék ez nem halászlé, sokkal inkább egy húsleves halból, amit akár előző nap is meg lehet főzni.

Karácsonyi pontyleves:

Hozzávalók 8 főre:

  • egy kiló ponty (szeletelve vagy filézve)
  • öt-hat szem krumpli
  • egy nagyobb fej cékla
  • fél kiló csiperke
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma ( lehet több is)
  • 5-6 babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 liter zöldségalaplé (lefagyasztott húsleves is jó)

A zöldségalaplevet feltesszük egy nagy lábasban kis lángon főni, majd beletesszük a cikkelyekre vágott krumplit, céklát és egészben hagyott vöröshagymát. (A céklától nem kell félni, csak színt ad a levesnek!)Pár perc múlva belerakjuk a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és a szeletekre vágott csiperkét. (Én Amigo, a mi gombánkat használtam.) Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a krumpliba éppen bele lehet szúrni a villát. Ekkor belerakjuk a halakat és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ez nagyjából 6-7 perc. ( Fagyasztott halnál kicsit több) Friss petrezselyemmel tálaljuk, de ha valaki szeret kalandozni facsarhat a tányérjába egy kis citromot is.

Tovább

Triplacsokis brownie tíz perc munkával

Két tábla étcsoki, kakaó és citrom - a triplacsokis brownie tésztáját tíz perc alatt még akkor is össze lehet állítani, ha egy majdnem kétéves segít. Gyors sütemény csokiimádóknak karácsonyra, családi ünnepre vagy  csak egy sima decemberi estére.

Tovább

Amiből sosem elég: diétás házi marcipános szaloncukor

Én szóltam! Ez az a fajta szaloncukor, amiből nem lehet eleget gyártani. Szó szerint! Hiába mondtam a férjemnek, hogy ne egyen belőle, mert karácsonyra lesz. Nem törődött vele. Apránként estéről estére megeszegette az összeset. Már csak pár nap van karácsonyig, még egy szekérnyi elintézni, csomagolnivaló vár rám, és megint ott tartunk, hogy elfogyott a szaloncukor. Én meg nem akarok venni, mert rengeteg gyatra szaloncukrot lehet kapni: némelyik túl édes, a másiknak az utóíze furcsa, a harmadik pedig tartósítószerrel van tele. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet finom szaloncukrot boltban venni, mert lehet. Csak el kell olvasni az apró betűt, és ha lehet, előtte kóstolni kell. Ez meg sok idő! De a bátor kezdők vagy rutinos konyhatündérek otthon is belefoghatnak a szaloncukorgyártásba, mert nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Jah, és hamarabb elkészül, mint a bejgli.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsony
Ez tuti elfogy karácsonyig! Szóval jól rejtsétek el! Fotók: Kiss László

Házi diétás, citromos-marcipános szaloncukor

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

  • 20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
  • 15 dkg nyírfacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 30 ml víz
  • egy tábla étcsoki (minimum 60 százalékos) vagy 200 gramm csokoládépasztilla
  • egy evőkanál kókuszzsír

A házi marcipán elkészítése méréssel együtt körülbelül tíz percet vesz igénybe. Dolgozhatunk mandulaliszttel, akkor sokkal simább, tömörebb lesz a végeredmény. Ha viszont sajnálunk több ezer forintot kiadni pár dekányi mandulalisztért, dolgozhatunk az olcsóbb darált mandulával is. A végeredmény ebben az esetben rusztikusabb, darabosabb lesz. Mi ezt az olcsóbb verziót választottuk.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA mandulát egy húsklopfolóval átdaraboljuk, vagy ha van kávédarálónk, akkor átdaráljuk. A nyírfacukor felét összekeverjük a mandula egyik felével, majd belereszeljük a citrom héját. A másik feléből és a vízből pár perc alatt cukros szirupot főzünk. A cukros vizet lassanként adagoljuk a mandulához, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ha ragacsos lesz a massza, akkor tegyünk hozzá még mandulát. Az egészet folpackba csomagolva két órára betesszük a hűtőbe pihenni.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA pihenő után sodrófával kinyújtjuk, majd késsel körülbelül két centi széles és négy centi hosszú darabokat vágunk belőle. A csíkokat a két kezünk között megsodorjuk, a végeiket kicsit megnyomkodjuk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsony

Ezután a munka kényesebb része következik: a bevonat. A csokoládéhoz minimum hatvan százalékos étcsokit vagy csokoládépasztillát érdemes használni, hogy a végeredmény olyan legyen, amit elképzeltünk. szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA csokit darabokra törjük. A felét vízgőz felett egy fémtálban felmelegítjük. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a maradék csokit és az egy evőkanálnyi kókuszzsírt. (Ha van ételhőmérőnk, használjuk! A bevonat akkor lesz szép fényes, ha az olvadt csoki hőmérséklete 31-32 fok körül mozog.)

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA marcipánokat egy villa vagy kanál segítségével beleforgatjuk a csokiba, aztán a sütőpapírra tesszük a kész művet. Ezután hűvös helyre – spájzba, erkélyre vagy az ablak alá – tesszük, hogy a bevonat megkössön.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA szaloncukrokat ezután papírba csomagoljuk, majd gondosan eldugjuk, (ez a legfontosabb része a készítésnek), mert ha a család rátalál, biztos, hogy nem marad meg karácsonyig!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com