Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Narancsos-gyömbéres karottakrémleves

leves vegán répa

A legvadabb nyári kánikulát idéző május után úgy döntöttem, elrakom a srácok gumicsizmáit a szekrénybe. Ne foglalja már a helyet az amúgy is kicsi előszobában! Erre mi történik?! Azóta folyamat esik. Murphy. Úgyhogy kénytelen voltam újból elővenni őket. Becsszó, egész augusztusig előhagyom a gumicsizmákat, de még az esernyőket és az esőkabátokat is, csak ne essen ennyi eső! Addig is főztem egy szívmelengető levest, hátha előcsalogatja a napot... Ha nem, akkor marad a süss fel nap vagy veszek egy repjegyet Spanyolországba.

Narancsos gyömbéres karotta krémleves (hozzávalók négy főre)

  • egy szál póréhagyma
  • egy kiló sárgarépa
  • egy narancs leve
  • egy pici gyömbér szár
  • két deci zabtejszín (sima tejszín is jó, ha nem vagytok tejérzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy evőkanál kókuszzsír

A kókuszzsíron lepirítjuk a póréhagymát. És felöntjük érzésre olyan két deci vízzel. Ezután beledobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és még annyi vizet csurgatunk hozzá, amennyi az egészet éppen ellepi. Nagyjából hagyjuk tíz percet főni, majd beletesszük a zabtejszínt no meg belereszeljük a gyömbért, hogy egy kis csípősséget adjon a levesnek. Megküldjük egy kis sóval, borssal. Ki mennyire szereti. Aztán kiszemelünk egy tesztalany répát. Kihalásszuk egy villával, kis kanállal, férj svájci bicsikájával. Ha már puha, akkor lecsukjuk a gázt. Éééés előkapjuk a turmixot vagy a botmixert, attól függően mi van a kezünk ügyében. És leturmixoljuk. Mindenféle liszt nélkül egy kellemesen krémes állagot kapunk, amibe belefacsarjuk a narancs levét, hogy ne legyen a kaja savhiányos. Néhány szál metélőhagymával, egy marék zabpehellyel és citrom karikával tálaljuk.

A végeredmény kicsit savanykás, kicsit édes, és csak egy leheletnyit csípős. Pont annyira, hogy felmelegítsen egy szürke nyári napon.

Tovább

Toszkán karfiolleves

Tudjátok, mennyire nehéz egy szimpla levesnek viszonylag ütős nevet adni? Azt még sem írhatom ki, hogy „nesztek” paradicsomos-szárzelleres karfiolleves. Pedig ha jól megnézem, akkor az. Jó, van benne egy pici bazsalikom meg fokhagyma, meg egy adag édes-zamatos paradicsomlé, amit még tavaly nyáron tett el a dédi. Ha leugrunk a dédit meglátogatni, mindig a fél spájzot oda akarja csomagolni, hogy együnk valami rendeset a messzi városban. Ilyenkor a cekkerben jön velünk pár üveg paradicsom is. Ő csak így mondja. Épp be tudom szuszakolni az üvegeket a csomagtartóba az összecsukott babakocsi, a négy kis bőrönd, az ajándékba kapott játékok meg a hűtőtáska közé. A férjem itthon szentségel egyet a kipakolásnál, hogy még tökén is szatyor lóg. Én küzdök a gyerekekkel, mint a disznó a jégen, de valahogy estére minden a helyére kerül: a gyerekek békésen szunyókálnak az ágyban, a paradicsomok a spájzban a stelázsin, mi meg a férjemmel a kanapén. Ami meg elmarad, mint a lényegtelen dolgok elpakolása, megvár másnap…

Toszkán karfiolleves (négy főre)

  • egy fej karfiol
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • fél liter paradicsomlé
  • egy fej paradicsom
  • két evőkanál eririt/xilit/gyümölcscukor (valami édesítőszer)
  • egy rúd szárzeller
  • ízlés szerint bazsalikomlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy evőkanál teljeskiőrlésű liszt ( lehet rizsliszt, kölesliszt, sima fehér... tökmindegy)
  • egy pici olívaolaj

Belelöttyintjük az olívaolajat a fazékba. Meghintjük liszttel és máris beindul a rántásgyár 1.0. (Full toszkán nem?!)Ha szép barna, akkor rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntjük egy kis vízzel. Beledobjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott paradicsomot, plusz a felvágott szárzellert. Picit főzzük (értsd pár percig), majd hozzácsurgatjuk a paradicsomlevet. Belenyomjuk az összezúzott fokhagymát és megcukrozzuk, hogy ne legyen annyira savas. Hagyjuk 15 percet főni. Közben ihatunk kávét, mosogatrhatunk, szemetet kivihetünk, elolvashatunk pár hírt satöbbi, aztán beledobjuk az összevágott bazsalikomlevelet. Kicsit sózzuk, borsozzuk és már ehetjük is…

Tovább

Tojásos majdnem pho

Már itt is lehet kapni pho levest! Igaz csak egy hamburgerezőben, mellékesen, de ne legyünk már telhetetlenek! A három kínai, meg kábé ugyanennyi török büfé Mekkájában ez óriási dolog. Egy rendes ázsiai (legyen az bármi indiai, thai, japán, tibeti) étterem hiányzik Fehérvárról, addig vagy eszel pho-t vagy megfőzöd magadnak. Én váltogatni szoktam, márha a tojásos pho-levest annak lehet nevezni. Nem tudom. Főzzétek meg, és írjátok meg kommentben vagy küldjétek el galambpostán. Ha van jobb névötletetek, azt is! Jó???

Tojásos pho leves (három-négy főre)

  • öt tojás
  • két evőkanál kömény
  • három evőkanál szezámolaj
  • egy evőkanál rizsliszt (lehet sima is)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél koriander

A köményt addig pirítjuk a szezámolajon, amíg el nem kezd pattogni. Így igazán ropogós lesz. Aztán ráhintjük a lisztet, kicsit ezt is pirítjuk, majd hosszádobjuk a felvágott hagymát. Megint pirítjuk pár percig aztán felöntjük kábé egy liternyi vízzel. Addig főzzük, amíg nem kezd lobogni, majd ekkor egy határozott mozdulattal beleütjük a tojásokat. Lehet többet is, már ha nem sütöttétek el az összeset korábban. (Csak úgy mondom, ez nálunk rendszeres probléma, nadehagyjuk) Nagyvonalúan meglocsolom egy kis szójaszósszal, belelöttyintek még egy evőkanál szezámolajat és hogy a savtartalom is rendben legyen belecsurgatok egy kis borecetet. Nagyjából öt perc alatt kész a leves. Díszítésképp rakok bele zöld koriandert. Már ha azt tudtam venni!:)

Tovább

A meggyleves kívánja a bort!

Egy klasszikus újragondolva: fehérborral és friss mentával!

Hellóóóó tavasz!Jah, hogy az idő olyan gusztustalan szürke, mint a legvadabb januárban, az nem számít! Hurráá fagyasztótakarítás, még ha nem is az egyik legkedvesebb elfoglaltságom! Éljen a fehérboros meggyleves, amivel még ha nagykabátban is, de megnyitottam az idei teraszszezont!

Hozzávalók ( négy személyre)

  • fél kiló magozott meggy (mirelit)
  • két deci száraz fehér bor (Irsai vagy Olaszrizling)
  • két deci kókusztejszín ( lehet sima tejszín is)
  • két rúd vanília kikapart magja
  • három evőkanál xilit (eritrit vagy kristálycukor)
  • egy kisebb csokor menta
  • egy teáskanál bors

A meggyet felengedjük, majd beáztatjuk a borba és megszórjuk borssal. Így sokkal intenzívebb lesz az íze. Hagyjuk állni tíz percet, aztán beleborítjuk egy fazékba és megszórjuk cukorral. Lehet bele kevesebb, többet is rakni három evőkanálnál attól függően mennyire savanyú a meggy. Aztán ha el kezd forrni, akkor belekaparjuk a vaníliamagokat és belecsurgatjuk a tejszínt. Összefőzzük az egészet, majd a legvégén megszórjuk egy kis mentával. Hagyjuk kicsit hűlni, majd stílusosan borral tálaljuk lehetőleg a teraszon vagy az erkélyen.

Tovább

Lohikeitto, a finn lazacleves

leves gluténmentes tejmentes laktózmentesMinden népnek megvan a maga halas levese, amelyhez az esetek kilencvenöt százalékában valamilyen alaplére van szükség. Ez természetesen jelentősen megnöveli az elkészítési időt főleg ha hozzáveszem, hogy ilyen-olyan halnyesedék kell hozzá, amit csak speckó boltban vagy jobb esetben egy tisztességes piacon lehet beszerezni.(Most tekintsünk el a halászlékockáktól, sűrítményektől.) De abból meg nincs sok, vagy full lehetetlen (értsd dolgozó ember tuti nem ér oda) időben van nyitva. Nah, ekkor vegyünk lazacot, mert azt kábé bárhol lehet fagyasztva kapni, (Tudom, tudom frissen jégágyon az igazi, de hát a tenger messze van.)és főzzünk belőle levest úgy, ahogy a finnek. Vagy legalábbis hasonlóan.

Borzasztó egyszerű elkészíteni: csak a zöldségeket kell puhára főzni és bele kell dobni a kockára vágott lazacot. Egyszer megfőztük a vendégeknek is, és annyira bejött nekik, hogy még a maradékot is elvitték.

Finn lazacleves

Hozzávalók (egy fazékhoz):

  • fél kiló lazacfilé (lehetőleg bőr nélkül)
  • fél kiló krumpli
  • két szál sárgarépa
  • két fej nagyobb vöröshagyma
  • egy evőkanál szegfűbors
  • két deci rizstejszín (a finnek természetesen simát használnak, de rizstejszínnel is ugyanolyan finom)
  • két darab babérlevél
  • egy csokor kapor (friss vagy fagyasztott)
  • friss metélőhagyma a díszítéshez
  • két kanál olívaolaj

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk úriasan a felkockázott krumplit, és a felkarikázott hagymát. Picit pirítjuk, majd feleresztjük annyit vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beleszórjuk a borsot, a babérlevelet és a sót. Majd addig főzzük (kb. 15 perc), ameddig a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a kockára vágott lazacot, a friss kaprot és rácsurgatjuk a tejszínt. Hagyjuk egyet rottyanni, és kábé öt perc múlva már tálalhatunk is. Igazán jól illik hozzá a frissen vágott metélőhagyma, de az igazán bátrak egy kis citromot is facsarhatnak bele.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com