Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezt vidd magaddal a munkahelyre!

Tudom, néha sokkal egyszerűbb a munkahelyi menzán enni, mert akkor nem kell a kis műanyag éthordónkat hozni-vinni-mosogatni, a kaját melegíteni a benti konyhán.. Pedig megéri ez a minimális macera, mert tudod biztosan mi van benne, nincsen az a mű mellékíze, te határozod meg az adagot és ráadásul rengeteg pénzt spórolsz meg.

A mai ebédünket vasárnap dobtam össze két mosás, biciklitanítás meg egy gigantikus eperátültetés közepette. Nagyjából húsz perc alatt készen voltam ( a mosogatást leszámítva) mindennel

Zöldfűszeres csirkecsíkok borsópürével

Hozzávalók négy személyre:

A húshoz:

  • Egy kiló csirkemell
  • egy evőkanál kakukkfű
  • egy evőkanál rozmaring
  • négy szem retek
  • egy fej lilahagyma
  • fél rúd póréhagyma
  • pici olívaolaj a sütéshez

A körethez:

  • fél kiló borsó
  • fél rúd póréhagyma
  • ízlés szerint só
  • egy evőkanál borecet ( vagy fél citrom leve)
  • egy evőkanál tökmagolaj
  • egy kisebb csokor menta
  • pici olívaolaj

Először egy wokban olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott lilahagymát és a felszeletelt pórét. Megsózzuk, hagyjuk kicsit pirulni az egészet, aztán rádobjuk a csirkecsíkokat. Picit pirítjuk megint, majd megszórjuk a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Beledobjuk a négybe vágott retket. A wokra fedőt teszünk, és addig sütjük, amíg a hús puha nem lesz.

Közben egy másik edényben lepirítjuk a pórét a tökmagolaj és az olívaolaj keverékén. Aztán rádobjuk a borsót. Néhány percig kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beledobjuk a mentát. Végül fedő alatt, éppen roppanósra főzzük. Ezután egy merőkanállal kiveszünk az edényből egy adagot, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Belecsurgatjuk a borecetet, ízlés szerint sózzuk, majd a pürébe visszakeverjük a maradék borsót.

És már készen is vagyunk! Tokkal-vonóval maximum húsz perc. Utána már csak dobozolni kell!

Tovább

Citromos kacsa nagyon egyszerűen

kacsa gluténmentes mentes recept

Az utóbbi időben rákaptam az egészben sütött szárnyasokra, mert nem kell sokat velük vacakolni. Jó az előkészítés van vagy öt perc még akkor is, ha valamelyik fiú besegít, de utána a sütő teszi a dolgát.

Amíg a hús sül, addig gyerekezek, takarítok vagy a múltkor a kisebbik segítségével emelt ágyást építek. A végeredmény pedig az alacsony hőfoknak köszönhetően, mindig szaftos, a hús szinte leválik a csontról.

Hozzávalók ( négy-öt személyre)

  • egy nagyjából másfél-két kilós kacsa
  • fél citrom
  • két vastagabb szál sárgarépa
  • egy nagyobb ujjnyi gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • két evőkanál kínai öt fűszer keverék
  • ízlés szerint só
  • egy pici olívaolaj

A sütőt előmelegítjük százhúsz fokra. A kacsát megmossuk. A felesleges nedvességet egy papírtörlővel lecsöpögtetjük, majd kívül belül bekenjük a zúzott fokhagymás olívaolajjal. Ezután beledörzsöljük a kínai ötfűszer keveréket. Ha készen vagyunk, akkor a nagyobb darabokra vágott gyömbért és sárgarépát és a négybe vágott citromot betesszük a szárnyas belsejébe. Utána mehet a sütőbe úgy két és fél órára. Óránként nem árt egyszer átlocsolni, de ha egyszer elmarad, akkor sincsen baj.

Amikor már majdnem puha a hús, feltekerjük a sütőt száznyolcvan fokra (ha van grill funkció, akkor azt is kapcsoljátok be) és még körülbelül harminc percig sütjük. Akkor van készen, ha bőre szép aranybarnára sült. A kisült levével tálalás előtt nyakon öntjük, megsózzuk, végül káposztakrémmel és fehérrépa pürével kínáljuk.

Tovább

Tavaszi gombás szósz

Olyan krémes, hogy bármilyen húst feldob!

A legtöbb hússal az a baj, hogy akarva-akaratlanul túlsütik, és olyan száraz lesz a dédiként, mint a balsorsban a fájdalom. Mi, ha a férjemmel, vendégeket várunk, mindig készítünk pluszba egy tesztpéldányt, hogy még tálalás megnézzük olyan lett-e a végeredmény, amilyet elképzeltünk. És, hogy őszinte legyek, velünk is fordult már elő, hogy pár perccel később vettük ki a disznót vagy a csirkét a sütőből, és a belseje minden volt, csak szaftos nem.

Ilyen esetben, ha gyorsan össze szoktunk dobni egy „amittaláltamahűtőben” szószt, amivel menteni lehet a menthetetlent. Most egy tavaszi gombás változatot kísérleteztünk ki, és olyan jól sikerült, hogy a vendégek az apró malőrből semmit sem vettek észre.

Tavaszi gombás szósz

Hozzávalók három deci szószhoz

  • fél kiló bébicsiperke ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • egy fej lila hagyma
  • egy kis szár póréhagyma
  • egy deci kókusztejszín
  • egy evőkanál kókuszszirup ( jó helyette a méz is)
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só, bors

A bébicsiperkét, a lilahagymát, a póréhagymát apró nagyjából centis darabokra felkockázzuk. Ezután a hagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd rádobjuk a gombát. Kicsit pirítjuk. Amikor a csiperke barnulni kezd, akkor felöntjük a kókusztejszínnel. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot és a végén belefacsarjuk a citromlevet. Egyet forr, és néhány bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Tovább

Viszlát hús!Helló gomba!

„Emlékezz ember porból vagy és porrá leszel!” - mondta mindig a dédi hamvazószerdán, mielőtt még belekanalaztam volna a szokásos „böjti” rongylevesbe. Onnantól kezdve húsvétig minden pénteken tojásos levest, tojásos nokedlit vagy valamilyen főzeléket ettünk tükörtojással. Vártuk is ám a húsvétot, mint a Messiást!

Pedig a böjtnek a régi, ilyen-olyan diéták, paleo vagy mentes étkezés előtt meg volt a szerepe: a nagy farsangi bálozás, disznóvágás és hasonlók után egyensúlyba hozta a szervezetet.

A nagy tavaszi regeneráció jegyében az elmúlt néhány évben főleg a férjem (én csak két hétig bírtam) keményen betartotta a böjtöt. Magyarán nem evett negyven napig húst. A nagy tanulságok a következőek voltak:

  • jobban oda kell figyelni a szénhidrát-fogyasztásra

  • a megfelelő fűszerrel és technikával bármelyik zöldség finom

  • a gyerekek odavannak a spenót és karfiolfasírtért

  • felgyorsul az anyagcsere és minimál sport mellett is szépen lassan olvadnak le a kilók

De maradjunk az első pontnál! Ahhoz, hogy ne felesleges szén-hidráttal pótoljuk a kieső állati fehérjét, érdemes végignézni, hogy minek magas a fehérjetartalma. Ebből szempontból egy fajta jolly joker bármilyen gomba. Miért?

  • tartalmazza a szervezet számára összes nélkülözhetetlen aminosavat

  • tele vannak rosttal, így hamar jól laksz tőlük

  • alacsony a kalóriatartalmuk

  • szuper kálium, foszfor, kálcium, valamint D-, B-,E-, és K-vitamin forrásnak számítanak

A gombák rengetegféleképp elkészíthetőek Most például a világ egyik legegyszerűbb tavaszi töltött gombáját készítettük el.Ehhez a nagy kalapú portobellót (igazából egy nagy kalapú csiperke) választottuk, hogy minél több cukkinis-répás keverék férjen bele.

Tavaszi töltött gomba

Hozzávalók négy főre:

  • nyolc darab portobelló ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.)
  • egy nagyobb szál sárgarépa
  • egy nagyobb szál cukkini
  • két kisebb fej lilahagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál őrölt kömény
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • egy deci növényi tejszín (lehetőleg rizs, zab, de kipróbálhatjátok sima főzőtejszínnel is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • olívaolaj a sütéshez

A portobellókat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd kiszedjük belőlük a tönköket. A fejeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk A tönköket, nem dobjuk ki, mert teli vannak ízzel, hanem apró darabokra vágjuk, pont úgy mint a lilahagymát. Aztán a répát és a cukkinit legyaluljuk.

A hagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Rádobjuk a tönköket, aztán a répát és a cukkinit is. Kicsit összepirítjuk. Meghintjük sóval, köménnyel és beleöntjük a tejszínt. Főzzük max öt percig, végül egy kis citromlevet is csurgatunk bele. Ezzel készen is van a töltelék.

A fokhagymákat belezúzzuk külön négy cent olívaolajba, amivel szépen átkenjük a tepsiben lévő fejeket. (Nem sózzuk külön a fejeket, mert akkor nem pirulnak, hanem csak párolódnak!) Végül a tölteléket belekanalazzuk a fejekbe és az egészet betesszük sülni úgy negyed órára 180 fokra légkeveréses fokozatra. Akkor van készen, ha szép barnára pirult a széle. Végül sózzuk, a sütés közben kisült levével és fodros petrezselyemmel tálaljuk!

Tovább

Van öt perced? Akkor süsd meg ezt!

banán gluténmentes tejmentes mentes recept

A múltkor a banán csak nem akart elfogyni, főleg, hogy a nagy újabban kitalálta, nem szereti. Eszembe jutott, hogy nagyon-nagyon régen sütöttem fahéjas-citromos banánt, pedig nincsen sok dolog vele.

Nem kell pihentetni, meg vagy három keverőtálat, egy tepsit, egy formát meg egy rakat kanalat sikálgatni. Plusz jó pont, hogy nincsen benne fehér cukor és egy tök kezdő is összedobhatja cirka öt perc alatt.

Fahéjas-citromos sült banán

Hozzávalók egy adaghoz:

  • egy banán
  • fél citrom leve
  • egy evőkanál méz
  • egy teáskanál fahéj
  • egy evőkanál valamilyen semleges zsiradék például kókuszzsír, növényi margarin, mezei étolaj

A banánokat felharmadoljuk, majd nagyjából egyforma hasonló darabokra vágjuk. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a mézet és a zsiradékot és belecsurgatjuk a citromlevet. Majd úriasan meghintjük a fahéjjal és amikor szépen kezd bugyogni, akkor beleforgatjuk a banánokat. Nagyjából három percig sütjük őket. Hagyjuk, hogy a széleik kellemesen karamellizálódjanak. Végül langyosan tálaljuk őket.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com