A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
A múltkori sült zellerrel kapcsolatban rengeteg visszajelzést kaptunk. Többek között Rékáét, aki kedvenc házi csicseriborsó chips receptjét küldte el! Finoman szólva is megihletett bennünket, így hát összedobtunk egy saját változatot egy kis chimichurrival és koranderrel.
Sokkal finomabb, mint a bolti chips, és szinte bármelyik diétába beilleszthető.Nemcsak mi csipegettük el az évadzáró True Detective rész mellett, de a gyerekeknek is bejött, bár a zöldet leszedegették róla.
Hozzávalók három kisadaghoz:
egy konzerv csicseriborsó
egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék
ízlés szerint só
néhány levél koriander
pici olívaolaj
(Ha nem kaptok chimichurrit, akkor három gerezd fokhagymát zúzzatok bele az olajba úgy kenjétek meg és végül koriander helyett bazsalikomot használjatok.)
Számoljunk gyorsan! Egy munkahelyi ebéd átlagosan olyan ezerötszáz forintba kerül per fő. És akkor még nem csusszant le egy kávé vagy ásványvíz vagy valami hasonló. Ha otthon főzitek meg, akkor nagyságrendekkel kevesebből ki lehet hozni. Például a következő újragondolt káposztás rakottas négy főre durván ezerötszáz forintba kerül.
Az otthoni főzés plusz tervezéssel, szervezéssel jár. Ugyanakkor, mind anyagilag, mind pedig egészségügyileg megéri. Ráadásul a házi koszt mentes mindenféle furcsa utóíztől, adalékanyagtól. Jó nem azt mondom, hogy folyton a zacskóba kifolyó levest kell vinni, de egy másnapra még inkább ízeiben összeérő rakottas remek irodai ebéd lehet.
A következő recept a férjem fejlesztése, aki rajong a káposztáért. Én kevésbé szeretem, mert utána úgy nézek ki, mint egy négy hónapos terhes. Mikor a főzős napján mondta, hogy milyen „meglepetéssel” készül, a lelkére kötöttem: öntse le alaposan a káposzta levét, mert nem akarok lufit a hasamba. Ő csak bólogatott, hogy oké, oké, persze. Legyintett egyet, és egy huszárvágással megoldotta a helyzetet: emésztést könnyítő fűszereket, mint a gyömbér, és a kínai ötfűszer használt, így nem kellett a lé leöntésével vacakolnia...
Modern káposztás rakottas
Hozzávalók négy főre:
fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)
száz gramm rizs
fél fej káposzta
egy teáskanál kínai ötfűszer keverék
egy teáskanál fekete szezámmag
két centi gyömbér reszelve
egy kávéskanál őrölt kömény
egy kávéskanál fehérbors
ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)
ízlés szerint só
A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.
Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. Másnapra még finomabb. És mellesleg igaza lett a férjemnek, tényleg nem fújt fel a káposzta.
Kínai ötfűszer: eredete legendai homályba vész. Az öt fűszer a kínai öt elemet ( Fa, Föld, Víz, Tűz, Fém) testesíti meg, amely egyensúlyba hozza a szervezetet. A keverék: a szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, édesköménymag 1:1:1:1:1 arányú elegye. Bővebben itt olvashatsz a kínai ötelemtanról!
Szerintem a legtöbb diéta sikere a nassoláson áll vagy bukik. Borzasztó azt nézni, hogy amíg a többiek törik munka közben a csokikat, nekem csak a sárgarépa karika vagy a felkockázott uborka jut. Na de, ha olyan ropogtatnivalót készítünk a kezünk ügyébe, amelyik ízben hozza a sült krumpli szintet, de még sincs tele üres kalóriákkal, akkor már egészen más a helyzet!
A kurkumás sült zeller erre egy remek példa. Semmi extra csak zeller, só és kurkuma és kétszáz fokon nagyjából tizenöt perc. És a zellernek olyan íze lesz, mint a sült krumplinak. Legalábbis a férjem szerint...
A Valentin- napból lassan hat év házasság után a férjemmel nem szoktunk nagy ügyet csinálni. Nagy általánosságban akkor szoktunk „ünnepelni”, mikor elaludtak a gyerekek. Idén sem lesz másképp!
Csak egy gyors gyümölcstál, egy-két marék mogyoró, valamilyen mag, egy pohár bor és egy egyszerű desszert lesz a menü.
A legfrissebb vlogbejegyzésben mutatok egy last minute extra csokis, gyömbéres, mangós mikrós bögresütit, amely Valentin-napra percek alatt összedobható.
Életem egyik első levese a zacskós brokkoli krémleves volt! Mindig nosztalgiával gondolok arra a pillanatra, amikor a tartós élelmiszer fiókból kivettem a eves port és vízben felforraltam. Roppant büszke voltam magamra, hogy ehető lett! Bár a szárított krutonok kicsit rágósak maradtak.
Aztán ahogy fejlődött a főzőtudományom, a porleveseket messziről elkerültem, hiszen igazi zöldségből is pillanatok alatt el lehet őket készíteni.
A mostani brokkoli krémlevesben nincsen tejszín. Se igazi, se növényi. És az igazat megvallva nem is hiányzik belőle, mert a földimogyoróolaj és a borecet finoman kiemeli a brokkoli természetes, földes ízét.
Hozzávalók három főre:
Mentes brokkoli krémleves
fél kiló brokkoli
két fej lilahagyma
egy evőkanál földimogyoróolaj
egy evőkanál olívaolaj
egy teáskanál borecet
ízlés szerint só
néhány szem paradicsom és pár levél bazsalikom a tálaláshoz
A lilahagymát felvágjuk, majd földimogyoróolaj és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a sót, hogy gyorsítsuk a folyamatot. A brokkolit rózsáira szedjük, rádobjuk a hagymára és picit pirítjuk. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Tíz percig főzzük. Végül egy botmixerrel pürésítjük belekeverjük a borecetet. Meghintjük sóval, majd néhány szem paradicsommal és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Miért érdemes brokkolit enni? Egy igazi téli vitaminbomba, ami teli van C-vitaminnal, B1-, B2-,és B3- vitaminnak. Ezen kívül van benne béta-karotin, folsav, és jelentős a kalcium- no meg a vastartalma.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.