Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könnyebb, mint hinnéd: fokhagymás-szezámos ciabatta

Másnap is puha volt, és lehetett belőle tisztességes szeletet vágni!

Az utóbbi időben szívesen variálom a kenyereket. Hol sima veknit sütök, hol focacciát, hol pedig ciabattát. Jó, nem minden nap, mert nekem is csak 24 órából áll egy nap. Még ha néha jól jönne pár bónusz óra. Mivel a férjem, meg a fiúk is szeretik a fokhagymát, ezért legutóbb fokhagymás-szezámos verzióval leptem meg őket.

Ebben a májusi télben nemcsak a házat, hanem a lelkemet is megtöltötte, a langyos kenyér illata. A szívem pedig majd kicsordult, mikor a gyerekek jóízűen szinte csak úgy magában falatoztak belőle.

Hozzávalók két veknihez:

  • 250 gramm kenyérliszt
  • 250 gramm tönkölyliszt
  • 2 zacskó instant élesztő
  • hat cent olívaolaj
  • kb. négy deci langyos víz
  • egy kávéskanál cukor
  • két kávéskanál só
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál szezámmag

Az instant élesztőket két deci langyos vízben és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, beletesszük a sót, majd belecsurgatjuk a közben felfutott élesztőt. El kezdjük dagasztani géppel közepes fokozaton. Ahogy dolgozzuk össze a tésztát, fokozatosan csurgatjuk hozzá a vizet és négy centnyi olajat. Így látjuk, mennyit vesz fel. Nagyjából 10 perc után szépen elválik az edény falától. Egy centnyi olívaolajjal átkenjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából negyven perc. Addig szépen mindent el tudunk mosogatni. Megihatunk egy kávét vagy betehetünk egy adag mosást.

Mikor lejárt az idő, akkor lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk a tésztát, majd két külön bucira osztjuk. A bucikat egyenként kisodorjuk. Egyet csavarunk rajtuk, és mindegyiket tepsibe tesszük. Konyharuhával lefedjük őket, majd langyos helyen úgy húsz percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra úgy, hogy az aljában az egyik gáztepsibe vizet teszünk. És a fokhagymagerezdeket belezúzzuk az utolsó centnyi olívaolajba, majd átkenjük vele a veknik tetejét ügyelve arra, hogy mindenhova jusson a fokhagymából. Végül megszórjuk egy kis szezámmaggal. (Én csak az egyikre tettem, mert épp elfogyott)

A ciabattákat nagyjából bő fél óra alatt ropogós, aranybarnára sütjük. Akkor van készen, amikor ha megkopogtatjuk az alját szépen kong. Magában, olívaolajba mártogatva friss bazsalikommal is gátlástalanul finom!

Tovább

Frittata, a tökéletes reggeli

Rántotta vagy bundáskenyér? Ha oda meg vissza vagy értük, akkor egy ráérős szombat reggel vagy délelőtt próbáld ki a frittatát, az olasz tojáslepényt. Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban rengetegféleképpen el lehet készíteni. Attól függően épp, mi van a hűtőben. Most egy répás-lilahagymás változatot sütöttem, amely nemcsak színeiben, hanem ízeiben is megidézi a tavaszt. Részletek a friss vlogposztban!

Hozzávalók:

  • nyolc tojás
  • két szál répa
  • két gerezd fokhagyma
  • egy fej lilahagyma
  • egy pohár vegán tejföl (lehet sima is)
  • ízlés szerint só
  • pici olívaolaj a sütéshez
  • néhány levél görög bazsalikom és kakukkfű
  • egy kanál parmezán (elhagyható)

Tovább

Terasznyitó könnyed spárgakrémleves

leves spárga mentes recept vlog

Kihasználtuk a nyári meleget, és kitelepítettük a konyhát a teraszra. Egy könnyed spárgakrémlevest dobtunk össze, amiben a kétéves is segített. A többi kiderül a friss vlogposztból!

Hozzávalók:

  • egy csokor fehér spárga
  • egy szál póréhagyma
  • egy deci bor
  • egy teáskanál kínai ötfűszer
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány babérlevél
  • 2 deci vegán tejföl ( sima is jó)
  • ízlés szerint só
  • néhány levél bazsalikom a díszítéshez

Tovább

Csicsókás bolognai csőben sütve

férjem főzte gluténmentes mentes recept

Az az igazság, hogy a tavaszi nagytakarítás mindig rendesen kiveszi belőlem az energiát. Ablakpucolás, szőnyegporolás, selejtezés, ágytakarómosás… brrrr. Ilyenkor a főzést ki szoktam delegálni: vagyis megmondom a férjemnek a te dolgod az ebéd. Az hogy, ezt hogyan oldja meg, az már az ő dolga. Felőlem rendelhet is, csak nekem ne kelljen hozzá asszisztálni.

Most is, mint ahogyan szokta, okosban oldotta meg a történetet. A fiúk nagy kedvencét a bolognait dobta össze, de csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincsen itthon spagetti, így kinyitotta a kamra ajtaját és vékonyra szorított szájjal nekiállt csicsókát pucolni.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló darált hús ( ha lehet sertés vagy marha vegyesen)
  • két fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • két deci vegán tejföl ( nyilván hagyományossal is működik)
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • reszelt sajt (opcionális)
  • néhány levél lestyán
  • egy kiló csicsóka

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a sót, a borsot, és sűrű kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt nagyjából negyedóráig rotyogtatjuk. Közben a csicsókát megpucoljuk, centi vastagságúra szeleteljük. Nem olyan egyszerű feladat, mert a gumóknak elég girbe-gurba a felszíne. A szeleteket egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd megsózzuk.

Ha a húsos ragu nagyjából elfőtte a levét, elerakjuk a felkockázott szárzellert, a zúzott fokhagyma gerezdeket és elkeverjük benne a tejfölt. Pár percet főzzük, aztán gondosan rácsurgatjuk a csicsókaszeletek tetejére. A tetejére reszelhetünk sajtot, de enélkül is finom. A bolognait előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából húsz-huszonöt percig sütjük.

Néhány levél friss lestyánnal tálaljuk. Ha nincsen otthon, akkor bazsalikomot is lehet helyette használni!

Tovább

Hangolódjunk a hétvégére: gyors epres clafoutis

Az elmúlt hetekben mikor épp nem zuhogott, akkor a gyerekekkel kertészkedtünk. A férjem még az ősszel megígérte, hogy épít nekem egy emelt ágyást, amibe áttelepíthetem a megmaradt epreket. Húzta-halasztotta a barkácsolást, mert bár sokat fejlődött az elmúlt nyolc évben, azért nem egy Macgyver.

Egyik szombat délelőtt Illéskével a maradék a kert végében árválkodó pincefalazó blokkokból, kukászsákból és geotextilből gyártottunk low budget ágyást az epreknek. Másnap tele is ültettük.

Az epreknek nagyon bejött az új hely. A koraiak már virágoznak és gaz még csak látóhatáron sincs. A gyerekek már nagyon várják, hogy végre a gyümölcs is megérjen. (Ilyen idő mellett szerintem még egy hónap, de három hét tuti) Hogy kellemesebb legyen a számukra végtelen hosszúnak tűnő várakozás, (meg amúgy is vendégségbe mentünk) összedobtunk egy gyors epres tejpitét (sznob nevén clafoutist)vegán tejfölből. (Persze lehet simát is használni) Hát senki sem mondta volna meg, hogy mentes, annyira krémes lett. Grátiszban nem kellett sokat szórakozni a tésztával. Nagyjából nyolc perc alatt összeállítottuk és ebben Illéske alternatív eperdekorációja is benne volt.

Mentes epres clafoutis:

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

  • fél kiló eper
  • 200 gramm tönkölyliszt
  • két deci zabtej (mandula tej vagy a sima is jó)
  • két deci vegán tejföl
  • 80 gramm kókuszvirágcukor ( vagy xilit vagy eritrit vagy sima kristálycukor)
  • két evőkanál vaníliaaroma
  • négy darab tojás
  • néhány citromfűlevél a díszítéshez

A tojásokat a cukorral a géppel habosra keverjük, majd apránként ( dédi szerint óvatosan) hozzácsurgatjuk a zabtejet és belekanalazzuk a tejfölt. Alacsony fokozatra kapcsoljuk a robotgépet és apránként hozzáadjuk a lisztet is. Belecsurgatjuk a vaníliaaromát a tésztába. Akkor jó, ha szilárdan folyik. (Egy fél fokkal hígabb talán a piskótánál) Az egészet beleöntjük egy tepsibe és beledobáljuk az epreket. Ebben akár a gyerekek is segíthetnek. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából negyven perc alatt készre sütjük. Langyosan néhány levél citromfűvel tálaljuk, már ha ki bírjuk várni...

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com