Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors "mentes" vágykeltő menü Valentin-napra

Lélekben már készülök a tavaszra, ezért vettem egy cserép nárciszt. Jobban mondva megtetszett a nárcisz, amire a férjem azt mondta, tegyem be nyugodtan a bevásárló kocsiba banán, az avokádó, az apró hal és a gyerek mellé. Csak úgy. Meg jó lesz alibi ajándéknak is, hiszen nemsokára Valentin-nap, és amennyire ismerem, tuti csak este jutna eszébe, hogy valami kis aprósággal meglepjen. (Nekem sem ártana valamit kitalálnom neki, mert az idő fogy, és nem akarok megint egy last minute vicces alsógatyáért szaladni.) Ugyanis a magunk módján, hellyel-közzel „megünnepeljük” a Valentin-napot. De nincsenek csillogó szívek, piros plüssmackók, meg LOVE feliratú gyertyák. (A férjem amúgy is tiszta szívből gyűlöli a feliratos lakáskiegészítőket. Legszívesebben az összeset egy máglyán égetné el rituálisan a kert végében, de mivel szeret, egyet-egyet eltűr a lakás valamelyik eldugodtabb szegletében.) Az ünneplés a gyakorlatban azt jelenti, hogy főzünk valamit együtt. Aztán este, mikor a fiúnk elaludt, szépen megvacsorázunk és felbontunk egy palack bort.

A menü összeállításánál a fő szempontok a következőek voltak:

  • mennyei finom – az első legfontosabb. A férjem szerint egy férfit csak a jó kajával lehet áttéríteni a „diétás, mindenmentes, egészséges” ételekre.
  • mindenmentes –  ne legyen benne glutén, tej és fehér cukor. Elvégre a férjem ételallergiás, én meg készülök a bikiniszezonra!
  • gyorsan elkészíthető – mivel nem szeretnénk egész este a tűzhely mellett ácsorogni, bármilyen jó program is a főzés.
  • ne kerüljön egy fél vagyonba – tehát a friss osztriga és társai kiestek.
  • grátiszban pedig legyen benne természetes afrozidiákum – elvégre Valentin-napozunk és nem a kanapén szeretnénk egymás mellett valami közepes limonádé romantikus filmen elaludni.

Mivel nálam a Valentin-nap is olyan, mint a karácsony, hogy inkább a biztosra megyek/megyünk, ezért a korábbi személyes kedvenceink közül válogattam. Plusz betettem a „bloghalak” munkacímen futó házi „fish and chipset”. A menü lefőzése mindennel együtt nagyjából egy órába telik, de ha a desszertet már délelőtt elkészítjük, akkor nagyjából húsz percet megspórolhatunk az estéből.

 A menü a következő:

  • csípős paszternákkrémleves – a levesben lévő cayenne bors serkenti a vérkeringést, és stimulálja a nemi hormonokat
  • házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel – a fokhagyma hasonló hatást fejt ki, mint a cayenne bors. És állítólag növeli a spermaszámot.
  • extrém krémes csokis-banános poharas – az i-re a pont. Az alap mandulából készül, amely segít egyensúlyban tartani a hormonrendszert. A krémben lévő avokádó húsa kiemelkedően gazdag telített zsírsavakban, B6-vitaminban és omega-3 zsírsavakban, ami a szexuális vágy kialakulásáért is felelős. A csokoládé pedig némi boldogsághormonnal segíti, hogy a kettesben eltöltött romantikus este még jobban sikerüljön.

Nah, akkor jöjjön az elkészítés.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csípős paszternák krémleves (négy főre - ebből marad másnapra is)

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni. Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom.Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel (két főre)

  • fél kiló apróhal (fagyasztott formában lehet nagyáruházakban kapni)
  • ízlés szerint só
  • Az öntethez:
  • fél citrom leve
  • fél deci olívaolaj
  • négy gerezd fokhagyma
  • a sütéshez legalább 100-150 gramm kókuszzsír
  • egy maroknyi olívabogyó (lehet szárított vagy sima is)
  • egy fél maroknyi fenyőmag (ha nincsen otthon, akkor elhagyható)

Egy wokban felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd beletesszük még fagyosan, egészben apróhalakat. (Tudom, jobb lenne a friss, jégágyas verzió, de sajnos itt a közelben nincsen édesvíz.) Csak annyit pakolunk bele, amennyit szépen ellep a kókuszzsír. Az öntetet nagyon egyszerű elkészíteni: az olívaolajba beletesszük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és a citromlevet. Beleszórjuk az olívabogyót és a fenyőmagot, majd az egészet alaposan összekeverjük. Kábé ezen (nagyjából 5-6 perc után)a ponton van kész az első adag hal, amit egy tányérban konyhai papírtörlőn lecsöpögtetünk, majd utána tálalhatjuk is. A ropogósra sült halakat jól megforgatjuk az öntetben, egy kicsit megsózzuk, és már kezdődhet is az ünnepi vacsora. Köretként készíthetünk hozzá például tepsis édes burgonyát, csicsókát, de ha nem akarunk a pucolással, szeleteléssel vesződni, akkor elég hozzá az egyszerű pirítós is.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csokis-banános poharas (kb. két adaghoz)

  • 75 gramm darált mandula
  • egy fél marék aszalt vörösáfonya
  • egy teáskanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. 25 ml víz
  • egy közepes avokádó
  • fél banán
  • 25 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 25 gramm kókuszolaj
  • 50 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

Epilógus:

A múltkor már kitárgyaltuk, hogy két deci bornak mennyi jótékony hatása van, az ellazuláson túl, ezért a Valentin-napra való tekintettel most bort is ajánlanák. Tudom, hogy hivatalosan mindegyik fogáshoz külön-külön kéne egyet-egyet megnevezni, de most tekintsünk el ettől. Ehhez a menühöz remekül illenek a száraz, kissé könnyed, de mégis fűszeres fehér borok. Ha fajtánál maradunk, akkor  az olaszrizling vagy a tramini. Cuveékkel is próbálkozhatunk. Például a Brunyai Pincészet Impulzus nevű bora is kiválóan kiemeli a házi fish and chips frissességét vagy a csokoládé krémes lágyságát.

Kérlek, lájkold a Facebook-oldalunkat, és kövess bennünket Instán!

Tovább

Paszternák krémleves: mentesen is csípős

Nem tudom, hogy vagytok vele, de vásárlás előtt igyekszem egy listát írni, hogy csak azt vegyek, amire feltétlenül szükség van. Néha persze ez a kis cetli a konyhapulton marad, mert például a fiam az indulásra kész szkafanderszerű téli overáljában és a kinti csizmájában a világos szőnyeg irányába gyorsul. És a fecni  a kámforhoz hasonlóan tovaillan a gondolataimból. Nah, ilyenkor vagyok én a marketingesek kedvence, mert nem tartom magam a listához. Nagyon könnyű elcsábulnom, ha jelentős kedvezmény. Azt érzem, hiába költöm a pénzt, mégis jó üzletet kötöttem és értékes forintokat spórolhatok meg.

Magamtól sosem vettem volna meg azt a csomag paszternákot, de fél áron még a hülyének is megérte. Még akkor is, ha előtte életemben soha nem láttam, tapintottam vagy kóstoltam. Valamire csak jó lesz! Elvégre fő a változatosság! Végül mondjuk úgy, hogy okosban oldottam meg a történetet, mert krémlevest főztem belőle pucolással, turmixolással együtt nagyjából húsz perc alatt. Paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, cukormentes. Szóval gyakorlatias magyarra lefordítva: kalóriaszegény, fogyókúrás, diétás, mindenmentes, egészséges ééés überbrutál finom.

paszternák leves gluténmentes tejmentes mindenmentes vegán paleo
A nagymamám szerint a levesnek minden főétkezéskor a gyomorban a helye.

Csípős paszternák krémleves

fél kiló paszternák

egy fej vöröshagyma

két gerezd fokhagyma

egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín

öt-hat darab babérlevél

egy kávéskanál cayenne bors

egy késhegynyi zúzott koriandermag

egy evőkanál só

egy késhegynyi bors

a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni. Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom.Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

Cukorszerűség nem kell bele, ugyanis a paszternák küllemben inkábba fehérrépához, míg ízben az édesebb sárgarépához hasonlít. Ezután egy kis koktélparadicsommal, metélőhagymával megdizájnolom. (Amúgy a koktélparadicsom -feltéve ha nem totál vízízű - a kellemes savasságával a paszternák krémleveshez tökéletes levésbetét.) Ebéd után nincsen más dolgom, mint a nagy sikerre való tekintettel a következő bevásárlólistára rávésni : PASZTERNÁK!

Kérlek, lájkoljátok a blog Facebook-oldalát és kövessetek Instán!

Tovább

Téli vitaminbomba: édesköménysaláta vérnaranccsal

Az az igazság, hogy én nem szeretem a hagyományos salátákat. Régebben vettem párszor, ilyen előre csomagolt, ebédre kész változatot. Hát mit ne mondjak, nem volt egy gasztronómiai élmény. A levelek durvára össze voltak vágva, szórtak hozzá egy marék répát meg kukoricát. Néha a tetejére rádobtak valamilyen sajtnak nevezett anyagot és pár csík szottyadra száradt csirkét. És ennyi. Az éhségemet valamennyire elverte az adhoc ebéd, de egy ilyen kaja után minden másodperc szenvedés tűnik, főleg ha az irodában mellettünk ülő jóízűen, falatozza a bő olajban sült krumplit. Pedig egy saláta is lehet különleges, pláne ha túllépünk az akciós koktélparadicsomon, a tejfölös-joghurtos önteteken és a gyorsfagyasztott mexikói zöldségmixen!

 A vérnarancs például igazán különleges kísérője az édesköménynek. Ez az itthon még kevésbé elterjedt, egyébként egészen semleges zöldségféle teli van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a magnézium, a kalcium, a foszfor, a kálium, a mangán és a vas. Plusz tartalmaz A-, B-és C-vitamint is. Remek kísérője például a roston sült csirkének, de némi kesudióval, vagy mandulával felturbózva önálló ételként is megállja a helyét. Paleo, vegán, mindenmentes, alig kalóriás, és ezen kívül nagyon gyorsan elkészíthető, munkába dobozban cipelős kaja. Csak pucolni és szeletelni kell!

saláta édeskömény paleo vegán mindenmentes
Igazi, téli vitaminbomba!

Narancsos édesköménysaláta (két főre)

  • egy közepes darab édeskömény gumó
  • egy közepes fej lilahagyma
  • egy nagyobb vérnarancs (sima narancs is jó)
  • négy cent extra szűz olívaolaj- elhagyható
  • fél narancs leve
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Az elkészítés is pofon egyszerű: összevágjuk, gusztusos kis darabokra az édesköménygumót és a lilahagymát. Egy fakanállal, sima kanállal jó alaposan összekeverjük. A narancsot apró cikkelyekre szeleteljük. A fehér részt a széléről, amennyire tudjuk leszedjük. Ha nincsen kedvünk vagy időnk ilyesmivel vacakolni, akkor nyugodtan hagyjuk rajta. Ezzel is finom, csak legfeljebb nem annyira szép. Belefacsarjunk a fél narancs levét, meghintjük ízlés szerint sóval, borssal. Egyenletesen összedolgozzuk.

Meglocsolhatjuk grátiszban még egy kis olívaolajjal, dobhatunk rá valami roppanósat például valamilyen magkeveréket vagy egy kis metélőhagymát. És már tehetjük is a tányérra, uzsisdobozba, bármibe… És még egy felettébb örvendetes hír, hogy nagyjából, attól függően, milyen gyorsan szeletelünk (értékes perceket takaríthatunk meg, ha a férj éppen nem sajátította ki az egyetlen éles, azaz magunk közt fogalmazva „jó” kést)„kb. tíz perc alatt készen van.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Amarántfelfújt, a szuper ebéd

Nehezen viseltük (viseljük) a Szaharát idéző vénasszonyok nyarát. A férjemmel felváltva kókadoztunk. Legszívesebben ki sem mozdultunk volna a kanapé, az ágy és a gyerekszobai szőnyeg triumvirátusából. De ez csak a mi kis cukormázas, cseresznyés álmunk volt. A kisfiam angyali hangján tágra nyitott pupillákkal folyton azt ismételgette: táttá, táttá, táttá. Ez az ő nyelvén azt jelenti, menjünk el valahova. Akárhova. Postára, piacra, játszótérre vagy kertészetbe. Tök mindegy. Csak hadd vegye fel a kiscipőjét, hadd sétálgasson és simogathassa (alkalom adtán tépkedhesse) a virágokat, bokrokat. A férjem bölcsen megállapította, ha a gyerekben ennyi energia van, akkor nekünk is turbó fokozatra kéne kapcsolnunk. Nem volt más választásunk, mint bevetni a csodafegyvert: az amarántot. (Korábbi posztot az amarántról lásd itt

amaránt padlizsán paradicsom nagyon finom paleo vegán mindenmentes diétás recept gyors ebéd
Fenyőmaggal és zöldpaprikával tálaljuk.

Amaránt felfújt paradicsommal és padlizsánnal

Recept két személyre

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

A végeredményről csak szuperlativuszokban lehet csak beszélni: szuperegyszerű, szupergyors, szuperegészséges és szuperfinom.

Epilógus:

Az amaránt ismét felpörgetett: délután több, mint tíz kilométert gyalogoltam a dögmelegben a kisfiammal. Pedig reggel még a házból sem akartam kilépni.

Tovább

Steakburgonya helyett céklasteak

A céklapucolás igazi konyhai vérengzés: elég egy pillanatra rosszul húzni a kést, és máris megvan a baj. Nem, most nem arra gondolok, hogy megvágom az ujjam pont azelőtt, hogy valami vizes masszába kéne nyúlnom, hanem arra, amikor a húsos céklából a vágás mentén kispriccel a piros lötty a fehér konyhaszekrényre, a fehér trikómra és a patyolatfehér abroszra. Magamba mérgelődök, dúlva-fúlva ondok-mondok. Ezerszer megfogadom, legközelebb tuti felveszem a kötényt! Annak legalább nem számít! Meg valami nagyon retró, nyolcvanas évekből megmaradt, lakástextilboltban szerzek egy kevésbé giccses, sárga rózsás vagy tésztamintás viaszos vásznat. Persze eddig a lépésig nem jutok el. Aztán amikor a lakásban terjengeni kezd a fokhagymás céklasteak édes illata, a rosszkedvem is tova száll.

Ronda és finom. Almával és fenyőmaggal minimálisan fotogén.

Fokhagymás céklasteak

Recept két főre

  • öt- hat darab közepes cékla
  • három gerezd fokhagyma
  • ötven gramm kókuszzsír (ha nem vagytok paleósok, akkor olívaolaj)
  • egy csipet só, bors

Begyújtjuk a sütőt kétszáz fokra, légkeveréses fokozatra. A céklákat óvatosan megpucoljuk, és mint ha steakburgonya lenne úgy vágjuk fel. Közben felmelegítjük a kókuszzsírt vagy egy edényben, vagy ha lusták vagytok, a mikróban két percre. Elkeverjük benne a fokhagyma szeleteket. A megtisztított céklákat egy tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a fokhagymás kókuszzsírral. Figyeljünk arra, hogy minden szeletre jusson a fokhagymából. Már mehet is a sütőbe.

Sajnos, a cékla viszonylag lassan puhul meg. Kell neki nagyjából negyven perc. Tehát ne akkor álljunk neki, mikor déli tizenkettő előtt öt perccel kopog a család szeme az éhségtől. Viszont előnye, hogy nagyon-nagyon gyorsan össze lehet állítani, szépen magától megsül, nem kell kevergetni, vagy ott álldogálni mellette. Kevesebb benne a kalória, mint a krumpliból készült vetélytársának. A végeredmény egyszerre szaftos, ropogós és édes, egy szóval több, mint tökéletes kísérője főleg a száraz, natúr húsoknak. 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com