Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így tuti nem lesz keserű a padlizsánkrém!

Neked is sikerült már ehetetlenül keserű padlizsánkrémet készíteni pedig fakéssel és favillával dolgoztál?! Üdv a klubban! Nem vagy egyedül. Összeszedtünk néhány jó tanácsot meg egy tuti receptet, hogy soha, de soha többet ne kelljen kidobnod a kukába.

-Kérlek, ne vegyél vén padlizsánt! Ha már be tudod nyomni az ujjaddal a héját úgy, hogy az ottmarad, akkor elég régóta kint van a pulton. NE VEDD MEG! Még akkor sem, ha akciós! Akkor friss a tojásgyümölcs, mert az angolok így hívják, ha szép fényes és kemény a héja!

-A krémhez mindig közepes nagyságú padlizsánt válassz! A kicsivel több a munka, mint a haszon! A nagy meg teli van maggal, és jó eséllyel sütés után még keserű is lesz.

-Sütés előtt szurkáld meg villával a héját! Ha ezt elfelejted, akkor a padlizsán bombaként felrobbanhat a sütőben! És szerintem te sem szeretnéd utána fényesre vixolni a sütőt!

- A padlizsánt addig kell sütni, amíg majdnem, hogy koromfekete nem lesz a héja. Ez 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából oldalanként negyven perc! Jól látod, mennyi. Azért kell sokáig sütni, hogy krémes legyen a belseje és ne kelljen turmixolni!

- Ha pár percet vársz és azbeszt ujjaid vannak, a héját szedd le kézzel. Ha egy pillanatra hozzáérsz fémkéssel, attól nem lesz gesztenyebarna, de ha lehet, inkább fa-vagy műanyagkést használj!

- Ha nem kaptál krémes belsőt, akkor se kétségbe! Vedd elő a botmixert, és turmixold le! 

Padlizsánkrém

Hozzávalók (négy személyre)

  • két közepes padlizsán
  • egy evőkanál majonéz
  • egy kávéskanál mustár
  • ízlés szerint só

A padlizsán héját villával megszurkáljuk és oldalanként legalább negyven percet sütjük 180 fokon légkeveréses fokozatban! Ezután kézzel leszedjük a héját és egy favillával összetörjük. Hozzáadjuk a majonézt, a mustárt. Ízlés szerint egy kis sót, és máris kenhetjük a kenyérre. Rakhatunk paradicsomot, bazsalikomlevelet! Pirított barna kenyéren a legfinomabb. Szerintem.

 

Tovább

Így tálalj a gyereknek!

Ne aggódjatok, minden gyerek életében eljön az a pont, amikor valamilyen random elv alapján kitalálja, hogy ő mit hajlandó megenni és mit nem. Te meg küzdesz, mint disznó a jégen, hogy az eddig cuki 1-2-3- tetszőleges korú királyfi vagy királylány a rántott húson, a bolognain, a sajtos-tejfölös tésztán és a pizzán kívül valami értelmeset is a szájába vegyen.

A hat éven aluliak különösen ellenállóak például a halakkal, zöldségekkel, és a gyümölcsökkel szemben. Ilyenkor egy vidámabb tálalással túljárhatunk a minibetyárok pengeéles eszén. Komplett meséket rittyenthetünk a tányérra mondjuk eperből, banánból, paprikából . Tudom, nektek is mondták annó az étel nem játék. De miért ne lehetne! Samantha Lee, a két gyerekes maláj anyuka, igazi művészként tálalja a zöldségeket és gyümölcsöket a lányainak. Az ő „munkáiból” válogattunk!

képek forrása

Tovább

Így marad szaftos a csirkemell!

Vidéken a régivágású férfiak  kétféle húst szeretnek: a disznót meg a sertést. Jó, persze a borjúpörit sem tolják duzzogva félre, de mivel a marhahús az drága, így csak akkor kerül az asztalra, ha éppen valamelyik szegről-végről koma tehenet vág, vagy ha le van akciózva a hipermarketben. Az urak a pulykába, kacsába, libába még csak-csak belevágják a bicskájukat, de a csirkét dafke meg sem kóstolják.

Hogy miért? Háá.. mert olyan száraz, mint a balsorsban a fájdalom. Egyék csak az asszonyok! Így mindig kell valami disznóság: karaj, tarja tök mindegy hogyan, mert az tutira szaftos. Pedig csirkemell is lehet az, csak tudni kell jól elkészíteni.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amitől a csirkemell garantáltan szaftos marad!

  • Ha teheted, vegyél jó minőségű csirkemellet! Beszerezheted a piacon, a szupermarketben, hentesnél vagy az anyukád szomszédjától tök mindegy! Ha szép sárgás a bőre, akkor garantáltan látott szegény állat zöldet és napfényt.
  • Ha egészben szeretnéd sütni, akkor a saját magad dolgát könnyíted meg a pácolással. Nem kell túl gondolni, elég előtte pár órával vagy előző este saccperkábé összedobni egy mézes-mustáros vagy egy zöldfűszeres pácot!
  • Sokkal szaftosabb lesz a csirke, ha kiveszed a hűtőből és tíz percig a pulton hagyod, mert a forró olaj és a hideg hús között kisebb lesz a hőkülönbség!
  • Ha egészben készíted a csirkemellet légyszí ne klopfold ki! A vastagabb húst kisebb eséllyel sütöd túl, így omlósabb marad a belseje.
  • A sütéshez ne használj villát! Tudom anyukád is így süti meg a nagyi is! De itt az ideje változtatni. Kábé egy ezresért már lehet húscsipeszt venni, ami nem szúrja meg a húst, így tutira nem fog a belsejében megbúvó szaft kicsorogni!
  • És most jön a legnehezebb! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Hidd el sokkal de sokkal finomabb a csirkemell, ha a rostjai éppen csak elválnak egymástól! Ez oldalanként páctól és vastagságtól függően nagyjából négy perc!
  • Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor szemelj ki egy tesztpéldányt. Vedd ki, vágd ketté és úgy nagyjából látni fogod, hogy mikor lesz tökéletes az állag
  • Mielőtt tálalod, rakd egy tálra és fedd be pár percre alufóliával, hogy az ízek sokkal intenzívebben átjárják!

Kép forrása

Tovább

Amikor arcon csap a valóság!

Balul elsült receptek

Soha ki nem cseppenő levesek, már-már képzőművészeti alkotásnak számító torták és totálba sztájlingolt sültek. Jah és mindegyik olyan egyszerű, hogy egy három IQ-jú kavics is összedobná 10 perc alatt a konyhában. Na persze… És akkor arcul csap a valóság.

Nekem az egyik legemlékezetesebb bakim az volt, amikor kinéztem a tévéből, (már itt rosszul kezdődik, ugye?) egy tök egyszerű zsemlemorzsás parmezános spárga receptet. A lényege az volt, hogy parmezános zsemlemorzsában kell megforgatni a spárgát, le kell fújni egy kis olívaollajjal, majd az egész tíz perc alatt parádésra sül a sütőben. Mivel még kezdő szakács voltam, fogalmam sem volt, hogy a spárgával hogyan kell bánni, ezért csak úgy álánatúr megforgattam a zsemlemorzsában. Lekentem jó sok olajjal, hogy biztos átsüljön. Oszt betettem a sütőbe, és el is felejtkeztem róla. Húsz perc múlva valami furcsa égett olajos szag csapta meg az orrom. A spárga úgy összeesett, mint a félig kész piskóta, ha kinyitod a sütőd. Plusz a teteje nyákos lett meg fekete. Én még ilyen gusztustalan kaját nem láttam. (Vagyis de, mikor életemben először palacsintát sütöttem, és full zöld lett, mert olívaolajat raktam a tésztába…) De becsületemre váljon, egybe beleharaptam (bár ne tettem volna…)Természetesen az egész a kukában végezte.

És szerintem nemcsak én jártam így. Vannak finoman szólva is nagy vonalúan leírt receptek, amelyek garantálják a kudarcot, ha valakinek nincs húsz évnyi rutinja a konyhában. Hiába pazar a képen, de a valóságban baromi könnyen szétfolyhat a paprikába ütött tojás. A nedvességtől a dinnyetorta oldaláról lefolyhat a krém, és minimál kézügyesség híján a töltött tojások inkább horrorcsirkére emlékeztethetnek. Best of Pinterest.

Kész a reggeli!
baki praktika konyha

Kértek egy jó kis kávét, hogy jól induljon a hét?

baki praktika konyha

Palacsinta helyett ehettek tortát is!

baki praktika konyha

De még maradt a tegnapi dinnyetortából is!

baki praktika konyha

Majdnem olyan, mint az eredeti. De ha diétázol, akkor van gyümölcs is.

baki praktika konyha

Vagy omlett egy kis paprikával...

baki praktika konyha

Csinálhatok gofrit is!

baki praktika konyha

Jó, értettem. Nem érted a konyhaművészetem. Nem baj, ebédre mikrós sajtos tésztát kapsz.

baki praktika konyha

Ha van egy jó kis konyhai sztoritok, írjátok meg kommentben!

Tovább

Így tuningold fel a másnapos rizst!

praktika takarékosCsak egy kis vaj, víz és mikró kell hozzá!

A másnapos sült krumplinál csak a másnapos rizs rosszabb! A hűtőben még lefedve, bedobozolva is kiszárad. Ha nem turbózom fel, másnap felmelegítés után az egészet egy kecses mozdulattal kivághatom a kukába. És megfogadhatom, hiába imádják a gyerekek, soha többet nem csinálok rizst köretnek. Lehet én főzöm rosszul. Keveset pirítom vagy az ételtartó gagyi. Fogalmam sincsen. Mindenesetre másnap mindig tuningolom, hogy ne dobjam ki az egészet a szemetesbe. De nézzük, hogy hogyan! (Még mielőtt belevágnánk, tisztázzuk: nem, nem csinálok belőle rizskochot, mert a család cuzámmen gyűlöli.)

Ha nem akarok flancoskodni a rizottóval, mert a másnapos rizs mellesleg erre is jó, akkor levágok saccperkábéra olyan ötven grammnyi vajat (margarint). Apró darabkákra morzsolom és gusztusosan elhelyezem a rizs tetején. Ha nagyon kiszáradt, akkor két evőkanálnyi vízzel is meglocsolom, majd beteszem úgy három percre a mikróba. A vaj a meleg hatására megolvad és lecsorog a rizs aljára, ami az egészet felszívja. Mikor pedig kiveszem, voálá finomabb, mint amikor friss.

Apropó, ti mit csináltok a másnapos rizsből??? Kommentben megírhatjátok!

Kép forrása.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com