Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi a közös Provence-ban, Hokkaidóban és Nagydobosban?

Mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát! Az őszi tökfajták közül a legnépszerűbb a hosszúkás kanadai sárga, a provence-i, a Hokkaidó- és a szürkés nagydobosi tök. Ezeket viszonylag sok helyen lehet kapni, és a spájzban vagy a panellakás jól szellőző szekrényében – ha nem sérül meg a héjuk – akár hónapokon keresztül is elállnak. Nagy sütőtökhatározó!

A kanadai tök hosszúkás, nyújtott körte alakú. Sárga kívül, sárga belül. Minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma és annál finomabb. Viszonylag kicsi a magháza, és elég sok benne a hús. Kiváló köret készíthető belőle, de levesnek is finom.

A nagydobosi töknek vastag, szürke a héja. A felbontásához komoly, éles késre van szükség. A magháza nagyobb, mint a kanadaié. Ezt a fajtát érdemesebb novemberben vásárolni, mert ha megcsípi a dér, akkor sokkal édesebb. Általában ezt szokták sütőben sütni. Egy kis fahéjas mézzel meglocsolva akár önálló desszertként is megállja a helyét.

A provence-i tököt a vastag hurkáiról lehet megismerni. Ha érett, ennek is vastag héja és narancssárga színe van. A többihez képest nagyon nehéz, zömök, ezért általában darabolt formában lehet kapni.

A Hokkaidó-tök viszonylag kisebb. A súlya nagyjából fél és másfél-két kiló között mozog. Valamivel drágább, mivel nem annyira gyakori. A mérete miatt akkor célszerű ezt a fajtát választani, ha valaki egy vagy két főre főz. Levesként, köretként vagy csak magában, sütve is nagyon finom.

Tovább

Rettenetesen egészséges nasik Halloweenra

Tudom, tudom itthon nem ünnepeljük a Halloweent, de mit tegyen a szülő, ha az oviban, suliban nagyjából bármelyik művelődési házban faragják a tököt lámpásnak?! Ha az áruházakat elárasztják a tökös-boszis-csontvázas jelmezek?! Ha a baráti társaságban lesz félelmetes, beöltözős buli. Beadja a derekát. Elmondja a lámpás meséjét és készíti a partiasztalt.

Nem mondom, hogy tiltom a gyerekeket az édességtől, de ha van rá mód, akkor próbálom a zöldségeket, gyümölcsöket népszerűsíteni. Sokszor nem is kell komoly receptre gondolni! Elég csak ügyesen tálalni! Elvégre ki nem szeretné megkóstolni a csontvázat?! Vagy beleharapni a félelmetesen vigyorgó mandarinlámpásba vagy a banánszellembe!? 

Összegyűjtöttünk nektek is néhány ötletet! 

Nyálkás szőlőkukac

Gusztustalan dinnyeszörny

Mandarinlámpás

Vidám zöldségcsontváz

Ijesztő banánszellem
 

Paprikalámpások

Paprikalámpás kesudióval töltve

Egy kicsit latinosabb verzió

via Pinterest

Tovább

Így főzz gyerekkel együtt!

Egy kis műmaszatolás, tökéletes tálalás és makulátlan konyha – csak a képeken és a tévében megrendezett főzővideókban így néz ki a főzés egy vagy két (haladóknak három vagy több) hat év alatti gyerekkel. A valóságnak még csak nyomokban sincsen köze ehhez. Mielőtt belevágnátok a családi főzésbe, összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan lehet elkerülni a totális káoszt.

  • Csak akkor vond bele a gyereket a főzésbe, ha nem fáradt. Egy túlpörgött, nyűgös kicsi garantáltan nem azt csinálja, amire megkéred például össze-vissza dobálja a spárga végeket vagy kakaóporos ujjakkal végigtapicskolja a fehér falat vagy lépten-nyomon a sütő hőfokszabályzóját akarja tekergetni.
  • Válassz nagyon-nagyon-nagyon egyszerű receptet, amit szinte lehetetlen elrontani és nagyjából fél óra alatt megvan. Például egy leves, főzelék vagy tészta.
  • Mielőtt nekilátnátok a munkának, pakolj ki minden hozzávalót és eszközt. Roppant bosszantó tud lenni, amikor majd leég a rántás, te meg a reszelőt vagy a deszkát keresgeted úgy hogy közben a gyerek a nadrágod szárába csimpaszkodik.
  • Ha ritkán főztök, akkor a gyerek először csak adogassa a hozzávalókat. Közben mondd el, hogy ez micsoda, milyen íze van és mit fogtok vele csinálni, és mi lesz belőle. Ha több kicsivel dolgozol együtt, oszd ki a feladatokat különben mindenen össze fognak veszni. A nagyobbak már megmoshatják a zöldségeket, megkeverhetik a szószt vagy kis sodrófával ki tudják nyújtani a tésztát.
  • Ne ess kétségbe, ha kiborul egy pohár víz vagy a földön több lesz a liszt, zöldség-gyümölcshéj, csomagolópapír, mint a pulton.
  • Ne pánikolj, ha a kisautók a frissen átgyúrt pitetésztában akarnak driftelni. Ilyenkor vágj le egy versenypályának való darabot és vegyél egy nagyon mély lélegzetet.
  • A meleg felületektől mint főzőlap, sütőajtó minden esetben tartsd őket távol. Nálunk, ha épp kiveszem a sütit, kenyeret a sütőből a gyerekeket a nappali másik sarkába küldöm, és elkiáltom magam, vigyázat forró.
  • A végeredmény szinte biztosan nem lesz fotogén. Főleg ha a dekorációt, tálalást a gyerekekre bízod.
Tovább

Hat insta-hazugság a szülés utáni időszakról

A hétvégén olvastam az egyik friss anyuka ismerősöm kissé szomorkás Facebook-posztját, hogy két hónappal szülés után nem olyan a teste, mint teherbeesés előtt. Eszembejutott, hogy először én is elsírtam magam, hogy a hat hetes sétánkon nem fértem bele az amúgy sem kicsi régi farmerembe és egy szűkebb pólóban bizony úgy néztem ki, mint aki még mindig terhes.

Ehhez képest mi folyik a közösségi médiából, hogy mit csinálnak a mamik pár héttel, hónappal szülés után? Hát köze nincsen a valósághoz..

Instagram: Anyukának két héttel szülés után olyan lapos hasa van, mint egy tizenhat éves kislánynak, amit előszeretettel egy fehérneműs vagy bikinis fotón megmutat.

Valóság: A hasad akkora mint egy öt-hat hónapos terhesnek, mivel a hasizmaid még nem záródtak össze. Legszívesebben nonstop bő pólóban lennél, hogy ne legyen szembetűnő. A Facebookra vagy az Instára legfeljebb a gyerekről teszel fel képet.

Instagram: Mosolygós anyuka full sminkben kávézgat reggel.

Valóság: Nem vagy mosolygós. Nagyon nem. Egész éjjel három óránként keltél, ezért egy gyenge hárompontegyes kávét engedélyezel magadnak. Ha érzed magadban az erőt, akkor maximum egy szempillaspirált felteszel, hogy ne mondják, hogy elhagytad magad.

Instagram: Délelőtti shoppingolás a gyerekkel a plázában.

Valóság: Tudod, kéne pár ruha, vagy jó lenne kicsit emberek közé menni, de amikor végigveszed, hogy egy nagyobb hátizsákkal kéne elindulnod, hogy a két adagnyi váltás ruhától kezdve a pótcumiig minden legyen és fogalmad sincsen, hogy a baba-mama szoba egyenlő-e a mozgássérült wc-vel, akkor inkább otthon maradsz max a neten rendelsz.

Instagram: Fürdőruhában hempergés egy napágyon tengerparton vagy a medencepartján.

Valóság: Ha az esti hasfájás kör előtt nyugiban le tudsz zuhanyozni, már királynőnek érzed magad.

Instagram: Szelfi az edzőterem tükréből. Aláírva, hogy motivált vagy!

Valóság: A testmozgásod kimerül a délutáni babakocsizásban és/vagy az esti sétálva ringatásban.

Instagram: Saját készítésű háromfogásos ebéd egy szépen sztájlingolt asztalon.

Valóság: Már császár vagy, ha egy tésztát kifőzöl. Na jó, néha napján egy levest is összedobsz, de nagyon örülsz, ha valaki hoz kaját.

Tovább

Megmutatjuk, hogyan kerüld el a jojó effektust!

Gondolom veled is előfordult jó párszor, hogy leadtál öt-tíz-tizenöt kilót, aztán a nagy sikeren felbuzdulva abbahagytad a diétát. Néha-néha nem volt kedved mozogni, és hirtelen azt vetted észre, hogy a mérleg nyelve el kezdett felfele kúszni! Nem vagy egyedül! Rengeteg ember küzd a jojó effektussal pedig egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni! Összeszedtünk néhány jó tanácsot!

1. Ne higgy az ilyen-olyan csodadiétáknak! Oké, lefogysz nagyjából három hét alatt tizenpár kilót..És mi lesz azután! A szervezeted megbosszulja, ha huzamosabb időn keresztül megvonsz tőle valamilyen fontos tápanyagot! Inkább válts életmódot. Eleinte kevésbé látványos, de hosszú távon sokkal könnyebb tartani.

2. Nincsen kakaóscsiga, cukros tetejű fánk, kalács vagy pár gyors pizzás falatka a sarki „mirelit pékségből! Válassz helyette teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, kiflit! A krumplit cseréld le csicsókára, a rizst a bulgurra, hajdinára vagy kölesre. Kevesebb bennük a kalória és megfelelő fűszerezéssel észre sem veszed a különbséget.

3. Ha sütit sütsz, akkor a cukoradagot nyugodtan felezd le. (vagy használj helyette valamilyen alternatív édesítőszert) Hidd el, fel sem tűnik senkinek!

4. Gyárts magadnak egészséges nassolnivalót! A kurkumás sült zeller, a csicseriborsó chips remek kiegészítője a sorozatnézésnek!

5. Állj neki főzni, mert étteremben, üzemi menzán csillagászati árakat kérnek el még a párolt zöldségért is. ( Az egy másik kérdés, hogy manapság egy tisztességes mennyiségű zöldség többe kerül, mint a hús..)

6. Egyél napi ötször! Igen, jól olvastad. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsi és vacsi! Így szépen egyenletesen tartod a vércukorszintedet, és tuti, hogy este nem fosztod ki a hűtőt!

7. Ha nem szeretsz konditeremben izzadni és nem vagy az a futós alkat, akkor két kilométeres körzetben inkább sétálj. Kezdésnek állítsd be a telefonodon a lépésszámlálót és ha napi hatezer lépés megvan, akkor már jó úton haladsz.

+1 És végezetül az áhított testsúlyt viszonylag hosszabb idő alatt éred el, ezért a fentiek remélhetőleg addigra már beleivódtak a napi rutinba, így nagyobb az esélye, hogy nem hízod vissza azokat a kilókat, amiket leadtál.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com