Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így fűszerezd a zöldségeket!

praktika fűszer zöldség

Pirospaprika, bors, fokhagyma (a kényelmesebbeknek vegeta, delikát vagy húsleveskocka) hétköznapi magyar konyha nagyjából összes sós ételének fűszertriumvirátusa. Néha a kört kiegészíti egy kis babérlevél, kömény vagy egy kis petrezselyem a többi már csak úri huncutság.

Pedig a zöldségek pont úgy, mint a „Duna szalonkái”, nagyon kívánják a fűszert. Most a tavaszra hangolódva összeszedtük a teljsesség igénye nélkül, hogy melyikhez mi passzol.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

Borsó:

petrezselyem, zsálya, bazsalikom, majoranna, oregánó, szerecsendió

Brokkoli:

bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, gyömbér, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya, oregánó

Cukkini:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, majoranna, hagyma, oregánó, fokhagyma, koriander, bors és kakukkfű

Karfiol:

koriander, kömény, kapor, édeskömény, fokhagyma, gyömbér, menta, szerecsendió, oregánó, paprika, petrezselyem, tárkony

Kukorica:

kapor, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, koriander, zsálya

Padlizsán:

bazsalikom, fokhagyma, gyömbér, oreganó, petrezselyem, koriander, curry, menta

Retek:

kapor, fokhagyma, petrezselyem

Spenót:

metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors

Uborka:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, koriander, petrezselyem, tárkony, rozmaring, mustár, menta

Zöldbab:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió, fokhagyma, bors, mustár, oregánó

Tovább

Így diétázz 2019-ben!

Még javában tart a január. Még mindenki tartja az újévi fogadalmát, hogy idén bizony megszabadul az elmúlt években felszedett kilóktól, ezért összeszedtük a 2019-es diétatrendeket, amelyek segítségével belefogyhatsz a szekrény mélyére eldugott szűk farmerba.

1. Sok zsír, kevés szénhidrát

Az Instagram és több egészséges életmóddal foglalkozó külföldi oldal szerint 2019-ben továbbra is népszerű lesz a ketogén étrend, amely sok zsír-kevés szénhidrát elven működik. Hogy miért? Ha a szervezet nem jut elegendő szén-hidráthoz, akkor a máj, hogy fedezze az energiaszükségletet, a zsírokat elkezdi lebontani. A diéta következtében rövid idő alatt a test látványos változáson megy keresztül.

A rövid távú előnyök mellett érdemes a hosszabb távú következményeket is mérlegelni, mint például magasabb koleszterinszint, emelkedett húgysav-szint és a savasodás.

2. Fókuszban a növényi fehérje!

Egyre többen állnak egészségügyi, etikai és környezetvédelmi szempontok miatt a magas növényi fehérje tartalmú, vegetáriánus, vagy vegán étrendre. Mindy Haar, a New York Institute of Technology egészséges életmóddal foglalkozó kutatója elmondta, hogy az elmúlt években megnövekedett többek között az avokádó, a kelkáposzta és a quinoa iránti igény. Idén pedig várhatóan jóval több amaránt, szivárvány répa vagy cékla fog a tányérra kerülni.

3. Végy egy adag spárgát!

A keserű ételek, úgymint a spárga, egyes uborkafajták, a grapefruit vagy a kakaó is jobban bele fognak épülni a különféle diétás étrendekbe, mert javítják az emésztést, az epe-és a pajzsmirigy-működést.

+1 trend: "én nem diétázok"

Kathleen Meehan, houston-i dietetikus szerint nem érdemes hosszú távon semmilyen diétát követni, mert az esetek 80-90 százalékában úgysem sikerül az étrendet teljesen betartani. Ez pedig hosszú távon rendszertelen étkezéshez, elégedetlenséghez és jojó-effektushoz vezet. Inkább együnk olyan ételeket, amelyektől jobban érezzük magunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy két tábla csokitól boldogabbak leszünk. Sokkal inkább azt, ha például megeszünk ebédre egy amaránt főzeléket, akkor úgy felpörgünk, mintha két kávét ittunk volna vagy ha alapjáraton lassú az anyagcserénk, de ha reggel egy csésze zabkásával indítunk, akkor fel tudjuk gyorsítani...

Felhasznált források:

menshealth.com

healthline.com

Tovább

Így érheted el az álomalakodat!

Mivel nagyjából minden második ember megfogadja januárban, hogy lead öt-tíz-tizenöt kilót, ezért összeszedtem néhány praktikus tanácsot, amely nálam bevált.

Röviden annyit, hogy egészen kicsi korom óta küzdöttem a súlyommal, mert nem tudtam ellenállni a finom falatoknak. Mikor a nagyobbik fiam egyéves lett, akkor fogadtam meg, leadom azt a nagyjából tíz kilót, amely az évek alatt rám jött. (A teljes  fogyássztorimat itt és itt tudjátok elolvasni!) Az életmód váltás annyira sikeres volt, hogy azóta is tartom a súlyom. (A második terhességet leszámítva, de akkor is csak nyolc kilót híztam.)

Tippjeim:

  • Válts életmódot! Pörgesd fel az anyagcserét! Ezt úgy tudod megtenni, ha rendszeresen mozogsz és odafigyelsz arra, mit és mikor eszel!
  • Egyél napi ötször! A koplalás nem vezet hosszú távon eredményhez, mert a szervezeted, azt hiszi tartalékolnia kell. Hidd el, nem fog a mérleg olyan gyorsan elmozdulni, mint szeretnéd.

Kenyérfélék, lisztek:

  • A fehér lisztet rakd el jó magasra! Használj helyette teljes kiőrlésű lisztet, rozslisztet vagy tönkölylisztet stb...! Ezek mind lassan felszívódó szén-hidrátok, amelyek kitartják a vércukor szintedet! Sütésnél csak arra kell figyelned, hogy a teljes kiőrlésű liszteknél nagyjából 20-30%-kal több nedvességre, zsiradékra van szükség, hogy ne legyen száraz a végeredmény!
  • Spagettiből, pennéből is válaszd a teljes kiőrlésűt vagy a sok gabonásat, de kísérletezhetsz alternatív tésztákkal is ( például a sobe – hajdina tészta)
  • Ha sűríteni szeretnél, akkor készíts egészséges rántást! ( például zablisztből, vagy önmagával – erről itt olvashatsz részletesen!)
  • A sima rizs helyett főzz barna rizst, vagy próbáld ki a bulgurt, a hajdinát, a kuszkuszt vagy a quinoát.
  • Ha csak gyorsan össze akarsz dobni egy pitét levelestésztából, akkor használj tönköly változatot vagy réteslapot! Kevesebb bennük a kalória!
  • Krumpli helyett vegyél csicsókát! Az íze nagyon hasonló, viszont ötször-hatszor több rostot tartalmaz, lassabban emeli a vércukor-szintet, plusz gátolja a haszontalan szén-hidrátok felszívódását! Egy hátránya van: mivel göröngyös a gumó felszíne, nem egy leányálom tisztítani!

Zsiradékok:

  • Szerezz be minél többféle zsiradékot! Szezámolajon, földimogyoróolajon vagy a tökmagolajon szuper dolog zöldségeket pirítani! Bármelyiknek külön karaktert ad!

Húsfélék:

  • A diétás életmód nem merül ki a csirkemellben! A zsírszegény karaj vagy a marha is jó, de ha igazán kalandozó vagy, akkor próbáld ki vadhúst. Teljesen mindegy, hogy őz, szarvas, vaddisznó vagy fácán. Mindenféle fűszer nélkül is íze van a húsnak, és nem kell agyonsózni sem!
  • Heti egyszer kerüljön hal, vagy ha szereted, akkor valamilyen rákféle, tenger gyümölcsei az asztalra, mert teli van értékes zsírsavakkal. Én azért szeretem, mert nagyon gyorsan elkészül. (nagyjából tíz perc) Sokszor elég egy fedős vok, egy kis só és citrom és máris kész a mennyei ebéd!

Zöldségek, gyümölcsök:

  • Mindennap egyél sokat belőlük és lehetőleg szezonálisat! De szerintem ezt ti is tudjátok!
  • A zöldségköretek, hidegen sali formájában vagy melegen fonnyasztva, párolva, grillezve remek kiegészítői egy ebédnek, de sokszor önmagukban is parádésak. Egy a titkuk rengeteg fűszer kell hozzájuk! A garam masala nevezetű indiai fűszerkeverék szuper padlizsánhoz, cukkinihez!
  • Süss zöldségfasírtot, reggeli készíts zöldségkrémet! Ezzel is növelheted a bevitelüket! És akkor még nem beszéltünk a turmixokról sem!
  • A desszertek alapja pedig legyen mindig gyümölcs, hidd el nem fogod megbánni!

És végezetül!!!

Légy türelmes! Ne egy hónap alatt akarj megszabadulni az összes feleslegtől. Az öt, tíz akárhány kilót nem egy meg két hónap alatt szedted fel. Nagyjából heti fél kiló fogyás a normális!

Tovább

Szuper házi praktikák megfázás ellen

Köhögsz, tüsszögsz, elment a hangod, folyik az orrod, de nem akarsz rögtön rohanni az orvos? Mutatunk néhány bevált házi praktikát, amely segít azon, hogy gyorsan túllendülj a betegségen.

Fokhagyma

A nagyapám több mint hetven éve minden napját úgy indítja, hogy megeszik három gerezd fokhagymát. Csak úgy nyersen magában, pont úgy ahogy az ő apja tette. Meg is tudom számolni egy kezemen, hányszor volt beteg. A fokhagyma ereje a benne rejlő allicinben és szaponinben rejlik, amik pikk-pakk megölik a bacikat, de még a gombákat is, és akkor még nem beszéltünk a szív-és érrendszerre gyakorolt kiváló hatásáról.

Mézes hársfatea

Néhány bögrényi mézes hársfa szinte csodákra képes! Az íze nem túl izgalmas, viszont oldja a nyákot, csillapítja a köhögést. Pláne ha felturbózzuk egy kis mézzel. Viszont ez utóbbit csak akkor szabad belekeverni, ha a tea negyven fok alá hűl, különben megöli a mézben lévő értékes mikroorganizmusokat

Cukros tojássárgája

Gyerekként egyszer annyira berekedtem, hogy nem bírtam megszólalni, mindezt egy énekverseny előtt. Ekkor a mamán egy tojás sárgáját szétválasztotta a fehérjétől és alaposan kikeverte cukorral. Megettem, igaz énekelés még nehezemre esett, de legalább beszélni tudtam. Utólag kiderült, a tojássárgájában lévő vitaminok segítik leküzdeni a torokgyulladást.

Zsírpakolás a mellkasra

Falun a zsírpakolás is bevált módszer volt, ha a gyerek nagyon köhögött. A módszer a következő: sertészsírral be kell kenni a mellkast, majd jöhet a langyos vizes konyharuha végül pedig a száraz törülköző. A zsír nem engedi elpárologni az izzadságot a bőr felszínéről, ezért a nyák könnyebben feloldódik.

Szellőztetés és párásítás

Télen különösen fontos a rendes és alapos szellőztetés, hogy a bacik terjedését megakadályozzuk. Nem baj ha hidegebb lesz egy-két fokkal. Köhögés esetén kulcsfontosságú még a lefekvés előtti párásítás, mert akkor a nyálkahártyák nem száradnak ki olyan gyorsan.

Ti milyen praktikákat alkalmaztok megfázás ellen? Írjátok  meg kommentben!

Tovább

Így használd a növényi tejszíneket!

növényi tejszín praktika

Zabtejszín, vagy rizstejszín esetleg egy kókusztejszín? - aki tejmentesen étkezik (vagy muszájból vagy pedig valamilyen elköteleződésből) sokszor nehéz helyzetbe kerül, hogyan váltsa ki a tejfölt vagy a tejszínt. Mutatunk néhány bevált tippet, mikor melyiket kell előkapni a konyhaszekrényből!

  • Zabtejszín: az egyik legolcsóbb tejhelyettesítő kissé sós mellékízzel. A színében is van némi barnás beütés és a tejfölhöz képest a savak hiányoznak belőle. A sóssága miatt leginkább krémlevesek vagy főzelékek lágyításához érdemes használni. Ha hasonló ízt szeretnénk elérni, mint az eredeti tejterméket tartalmazó recept, akkor egy kicsit intenzívebben kell bánnunk a fűszerekkel plusz a végén tegyünk bele egy evőkanál citromlevet ( a legjobb natúran citromból) vagy valamilyen ecetet (például: 10 százalékos ecet, almaecet, borecet, rizsecet stb.)
  • Rizstejszín: a másik „olcsó” tejhelyettesítő. A zabtejszínhez képest sósabb. A férjem szerint van egy érdekes, szinte leírhatatlan utóíze, ezért érdemes vele csínján bánni! Használhatjuk krémlevesekhez, főzelékekhez vagy húsos ragukhoz is. A harmonikus íz eléréséhez ebben az esetben is több fűszert kell használni. Különösen jól kombinálható piros paprikával, köménnyel, római köménnyel, mindenféle borssal, babérlevéllel és borókabogyóval. A zöldfűszerek közül a tárkonnyal és a kakukkfűvel van szoros barátságban. Nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a rizstejszínes ételeknek is jót tesz az ecet!
  • Kókusztejszín: a harmadik olcsó tejhelyettesítő. Ebben nincsen semmi lutri: édes, kókusz íze van, ezért ha nem rajongunk nullahuszonnégyben Hawai-csirkéért vagy a kókuszos garnélalevesért, akkor csak süteményekbe, édes krémekbe keverjük bele. Remekül illik hozzá a lime, a citrom, a vanília, és a fűszerek közül a szerecsendió, fahéj, valamint a szegfűszeg. A zöld fűszerek közül pedig a mentahoz, a citromfűhöz és a koriander levélhez passzol.
  • Kesukefír: jóval drágább, mint az előző három, emellett rendszerint csak bioboltból vagy webáruházból lehet beszerezni. Megéri utánamenni, ugyanis az íze egy az egyben olyan, mint a sima kefíré. Ha ezzel főzünk, akkor senki nem fogja megmondani, hogy nincsen az ételben vagy a desszertben tejtermék.
  • Mandulatejföl: a kesukefír árkategóriájában mozog, és szintén nincsen minden szupermarket polcán. Az íze már-már megtévesztésig hasonlít a hagyományos tejföléhez, ezért ugyanúgy lehet használni.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com