Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Öt egészséges sűrítési mód!

praktika sűrítés

Készíts világos rántást, piríts meg rajta hagymát és szórj bele egy kis piros paprikát – a magyar ételek nagy része így indul. Tudjuk, nem feltétlen a legegészségesebb, ezért mutatunk öt alakbarát sűrítési technikát.

Rántás

Zabpehelyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajra, kókuszzsírra két púpos evőkanál zablisztet teszünk, és addig pirítjuk, ameddig egy kicsit erőteljesebb barna színt kap. Akkor jó, ha sűrű, krémes rántás. Ha kicsit vizesebb, tegyünk bele még egy kis zablisztet. Viszonylag semleges az íze, ezért bátran használjuk különféle főzelékekhez, levesekhez. A markáns barna színe lehet maximum zavaró, de egy kis pirospaprika vagy egy kis zöld fűszer sokat segíthet.

Tönkölyliszttel: Egy nagy evőkanál olívaolajon egy evőkanál tönkölylisztet teszünk. Kicsit kevesebb kell belőle, mint a zabból. (legalábbis én azt tapasztaltam.) Semleges az íze, ezért remekül lehet fűszerezni. A család észre sem fogja venni a különbséget, ha erre cseréljük a sima fehér lisztet.

Staubolás zabliszttel, tönkölyliszttel

Az előre puhított zöldséget, húst megszórjuk zabliszttel, és sűrű kevergetés közben az egészet összepirítjuk. Főleg raguknál lehet használni, de ha túl hígnak látjuk a főzeléket, akkor hintsünk bele lisztet. (Nem lesz csomós, ha nagyjából egyenletesen oszlatjuk szét és alaposan összekeverjük.)

Önmagával való sűrítés

Leginkább krémleveseknél, főzelékeknél alkalmazható eljárás. A lényege, hogy elővesszük a botmixert, és az egészet összeturmixoljuk. Így az ételt gyakorlatilag önmaga sűríti meg. Ha szeretnénk, hogy legyen benne tartalom, akkor vegyük ki a zöldség egy harmadát, és turmixolás után tegyük vissza. Különösen jól alkalmazható például babnál, borsónál, sárgaborsónál, töknél, zellernél, cukkininál.

Növényi tejszínnel való sűrítés (és a habarás) 

A már forró levesbe belecsurgatjuk a növényi tejszínt. (Elkeverhetünk benne csomómentesre valamilyen alternatív lisztet, ha sűrűbb állagot szeretnénk.)Hagyjuk egyet rottyanni, hogy az étel kellően besűrűsödjön. A zabtejszín, rizstejszín, kesukefír, mandulatejföl viszonylag semleges ízű, ezért tökéletes levesekhez, főzelékekhez vagy ragukhoz is . A kókusztejszínnek viszont elég karakteres az íze, ezért csínján kell vele bánni, ha nem akarjuk, hogy minden étel a Hawai-csirkére emlékeztessen bennünket.

Étkezési keményítővel való sűrítés

Egy evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk a főzőléből kivett vízben, majd óvatosan belecsurgatjuk a forró főzelékbe. Pár percig főzzük, kevergetjük és várjuk, hogy besűrűsödjön.

+1 jó tanács: Előfordul, hogy amíg forró az étel, full híg, de aztán amint kihűl, eléri a kívánt állagot. Ez azért van, mert a víz elpárolog belőle, míg a sűrűje ott marad. Ilyenkor másnapra lesz tökéletes.

  

Tovább

Így lesz tökéletes a lágy tojás!

tojás praktika
A tojásfütty után figyeld az időt!

Életemben először akkor csillant meg valami először az addig rejtett főzőtudásomből, mikor a kapcsolatunk romantikus időszakában a férjemnek lágy tojást készítettem. Nem tudom, melyikünk lepődött meg jobban, hogy sikerült, mivel addig a bézik rántotta is kihívást jelentett számomra.

Azóta már túl vagyunk sok mindenen. A mindennapok komolyságába azért néha becsusszan egy romantikus lágytojás. A kezdeti szerencse után az évek során kikupálódtam a témában.

Mielőtt belecsapunk a lecsóba, akarom mondani a tojásba, érdemes leszögezni: a lágytojásnak ezerféle állaga van. Nálunk a férjem az laza fehérjés, teljesen folyós sárgáját imádja. A gyerekek meg én a teljesen szilárd fehérjét és az épphogy még kicsorduló sárgáját szeretjük. A kettő között sokszor még fél perc sincsen.

Szóval jöjjenek a tippek:

  • Tegyél fel a fazékba vizet. Ne túl sokat, csak annyit, amennyi a tojásokat teljesen ellepi.

  • Ha nem akarsz annyit várni, hogy felmelegedjen a víz, akkor rásegíthetsz egy kis csapból engedett vagy vízforralós meleg vízzel.

  • A tojásokat én sosem a már forró vízbe teszem bele, hanem két-három perccel előtte, mikor látom az első buborékot.

  • Ha picit megtörött a tojás héja beledobásnál, akkor egy fél perccel előbb vedd ki.

  • A forrás idejétől számítva nagyjából az átlag L-es tojás három-négy perc alatt éri el a szilárd fehérje, folyékony sárgája állapotot. Az időt attól kezdve figyeld, amikor a tojás el kezd halk fütyüléshez hasonló hangot kiadni. Nem vicc, tényleg ad. Ha a lazább fehérjét szereted, akkor csak két percig főzd!

  • A forró vizet úgy öntsd le, hogy közben ráereszted a tojásokra a hideg vizet a csapból.

  • A hámozáshoz szükséged van egy kis kanálra meg néhány azbeszt ujjra. A kerekebb végén törd be, majd egy kiskanál segítségével kanalazd bele egy tálba. Ha szeretnéd használni a cuki kis tojástartókat, akkor a kezeddel szedegesd le a héjakat. Ha pont jókor vetted ki, tök simán lejön a héja. Ha kicsit korábban, akkor egy csöppet rondább lesz a végeredmény, de nyilván ez az élvezeti értéket nem befolyásolja.

  • Kínáld langyos pirítóssal, friss salival, paprikával és egy csésze meleg kávéval.

Szuper egy reggeli az biztos, bár a férjem rántottája is megér egy misét. A kevésbé romantikus reggeleken meg pláne!

Tovább

Te hogyan készíted a lecsót?

lecsó praktika
Minden lecsó, amit szánnak!

A magyar konyha fapados pörköltje a lecsó, amely tulajdonképpen egy vöröshagymás-paprikás-paradicsomos ragu, amit a végén kenyérrel tunkolnak. Már ha finom. A lecsó nagy valószínűséggel balkáni hatásra érkezett hozzánk valamikor a ezernyolcszázas években. Először a hazai gasztronómiában terjedt el, majd a fergeteges hazai konzervexport hatására világhírre tett szert.

Egy hagyma, két paprika, egy paradicsom

A klasszikus recept szerint az alaplecsó: egy adag vöröshagymából, két adag paprikából, meg egy egy adag paradicsomból készül. Ezen kívül kis túlzással bármit hozzá lehet keverni a tojástól kezdve a májon és a tejfölön át egészen a zöldbabig. Lehet lábasban rotyogtatni, vokban sütni, vagy éppen bográcsban főzni. Ahány ház, annyi recept, és megannyi konfliktus. Mert politizálni, focizni és lecsót főzni mindenki tud, aki egy vöröshagymát többé-kevésbé tisztességesen meg tud hámozni.

Erős Pistától a quinoáig

A nagypapám szerint Starker Stefánnal (Erős Pista) a legjobb. Én a quinoás és a bulguros változatért rajongok. A férjem meg a kolbászos-lestyánosat szereti. Ez ízlés dolga. A tökéletes lecsó viszont sallangok (értsd egyéb feltétek nélkül) nélkül önmagában is megállja a helyét. 

Tippjeink:

  • Jó minőségű alapanyagból főzd! A kertben termett paprikánál, paradicsomnál nincs finomabb. Ha esetleg ilyen nincsen, akkor érdemes egy napot a hétvégéből beáldozni és elmenni a piacra. A helyben, és lehetőleg földben nevelkedett zöldségnek egészen más az íze.

  • Ne használj olívaolajat, mert a paprikát szerintem kissé kesernyéssé teszi! Sokkal jobb helyette a semleges ízű kókuszzsír, de még a sima napraforgóolaj meg a disznózsír is!

  • A paprikát tedd bele először, főleg ha húsosabb, mert több idő kell ahhoz, hogy megpuhuljon!

  • A paradicsomokat csak épp meg kell rottyantani! Szerintem nincs annál lehangolóbb, mint amikor a tányérból felpöndörödött paradicsomhéjakat egyenként ki kell halászni!

  • Ha túl savas a paradicsom, akkor szórj bele cukrot! Nem kell feltétlen fehéret, tökéletes helyette a xilit vagy az eritrit!

  • Csak óvatosan a piros paprikával! Hiába használják a magyar konyhában kábé mindenben, amiben vöröshagyma is van, attól még nagyon intenzív fűszer. Hiába lesz tőle szép piros a lecsó színe, képes az összes ízt elnyomni!

  • Rakj bele bátran zöldfűszereket! Ha paprika hangsúlyos a lecsó, akkor remekül illik hozzá például a petrezselyem, a borsikafű, a metélő hagyma és a lestyán, ha pedig a paradicsomból van több, akkor nyugodtan dobhatsz bele kakukkfüvet, rozmaringot vagy bazsalikomot!

Végül pedig néhány magyar híresség, akik oda meg vissza voltak a lecsóért:

  • Krúdy Gyula- aki nyári paprika-paradicsom ide vagy oda, dafke télen ette a lecsót.
  • Kodály Zoltán – bár hivatalosan a tojáspörkölt rajongók táborát erősítette. Azonban gyakorlatilag nem volt más, mint egy mezei szalonnás lecsó, amit tojással sűrítettek.

 

Tovább

5 gyors ebéd apartamanos nyaraláshoz

praktika menü nyaralás

Apartmanba mentek nyaralni a családdal az Adriára vagy a Balatonra? Összeállítottunk Nektek egy gyorsan elkészíthető egészséges menüsort, amit a gyerekek is imádnak.

Vigyük vagy vegyük???

Vigyük vagy vegyük – ez az apartmanos nyaralás egyik legnagyobb dilemmája. Ha csak viszed, akkor a gigahűtőtáska, a téli szalámi meg a száraz élelmiszer mellé épp be tudod szuszakolni a kis bőröndöt, a játékos szatyrot, kismotort, babakocsit meg a fürdős cuccokat. Jah, és lehet szükség lesz a tetőcsomagtartóra is!

Ha mindennap csak veszed,  arra egy négyfős család esetében inged-gatyád rámehet. Persze, lehet találni olcsó kifőzdét, meg pizzát is lehet rendelni, de a napi fagyi, kávé, süti, szuvenír mellett csak úgy röpködhetnek a húsz eurósok vagy a tízezresek.

Én a köztes megoldások híve vagyok. Vagyis viszek valamennyi kaját és főzök ( nevezzük annak) valami gyorsat, és ha elfogy, vagy megkívánok valamit, jellemzően valami helyi street foodot, akkor veszünk egy adagot belőle. Na jó, kettőt, mert a két gyerek ha formában simán megeszik egy szolidabb felnőtt tálat.

Így tervezd meg a menüt!

Ha elutazunk a menüsort mindig úgy állítom össze, hogy legyen benne:

  • zöldség - lehetőleg olyan, amit nagyon nem kell pucolni, hanem csak karikázni!

  • gyorsan elkészülő hús, - vagyis csirke, mert nem szeretek két órákat a tűzhely mellett álldogálni, miközben a többiek pihennek.

  • Valamilyen hal – nemcsak hogy egészséges, hanem pikk-pakk elkészül, és marad időm mondjuk délutáni kávéra vagy elolvashatok pár oldalt az aktuális kedvenc könyvemből.

  • lassan felszívódó szénhidrát- tartsa ki a gyerekek vércukor szintjét, hogy ne kelljen még tizenöt szendvicset készítem csak a strandra!

Bónusz szempontok:

  • jó, ha egy részét otthon előre is el lehet készíteni például pácolás. A húst amúgy is nyáron a kánikulában csak hűtőtáskában lehet szállítani, különben megromolhat.

  • Ne kelljen hűtve tárolni!

  • Foglaljon kis helyet, mert kell a hely a többi cuccnak!

  • Gyerekbarát legyen! Vagyis bármilyen körülmények között minden hiszti nélkül, lehetőleg önállóan egyék meg a gyerekek!

Mintamenü 

Öt napos mintamenüt terveztem, mert

  • van olyan, hogy másnapra is marad
  • és akad olyan nap, amikor az utcán street foodot eszünk vagy megkívánunk egy pizzát

1. nap: mézes-mustáros csirke szezámos spenótsalátával

Mivel a nyers hús az egyik leginkább romlandó, ezért ezzel az étellel kezdünk. Plusz bónuszpont, hogy a pácot előtte nap otthon el lehet készíteni. A spenótsalit meg nagyjából három perc melóval össze lehet dobni.

2. nap: padlizsános bulgurrizottó

A bulgurt még csak főzni sem kell. Elég hozzá egy vízforraló meg egy tál és magától elkészül. Padlizsánnal meg kiváló párosítás. Főleg, hogy csak karikázni kell.

3. nap: citromos-korianderes töltött hal (tetszőleges fajta) kukoricás rizzsel

A nyaralás közepére általában már fel szoktuk térképezni a helyi lehetőségeket például a piacot. Az Adrián ma már sok helyen nem kell kegyetlenül korán kelni, hogy például friss aranydurbincsot (orata) vagy szardellát lehessen kapni. A Balatonnál sajnos kicsit más a helyzet. Ott jó, ha van egy ügyes horgász a családban.  A receptben pisztráng szerepel, de bármilyen másik fajtához illik ez a fűszerezés. Ha a gyerekek nem eszik meg a „rendes halat”, akkor vigyetek magatokkal halrudacskát.

4. nap: spagetti amatriciana

A gyerekek imádják a spagettit. A paradicsomos füstölt szalonnás szósz pedig nagyjából tíz perc alatt elkészíthető

5. nap: francia lecsó

Minden maradék alapanyagot elnyelhet a kukoricától kezdve a szalonnán át egészen a cukkiniig. Elvileg sütőben kell sütni, de én már készítettem vokban is. Ugyanolyan, ha nem finomabb.

kép forrása

Tovább

Az égig érő "szagosító"

lestyán fűszernövény praktikaMikor átköltöztünk a panelból a munkásvillába (értsd: korai Kádár-kocka), a nagyapám beállított a„szagosítóval.” Fogalmam sem volt mi a rendes neve, mert a nagyanyáim (mindaketten) csak így hívták. A konyhakertjük csücskében mindig volt pár bokorral, mert vegeta helyett ezt használták.

Két méteres fűszernövény

Az ajándékba kapott szagosítót hirtelen felindulásból az akkor még diszkréten kicsi levendulabokrok közé ültettem. Tavaly még viszonylag szolid méreteket öltött, de idén finoman szólva is megtáltosodott. Mint utólag kiderült, imádja a napot és a meleget! Márciusban bújt ki a földből. És el kezdett nőni. Aztán három hét alatt elérte a terasz alját, két hónap alatt pedig elhagyta a korlátot is. Majd jött egy vihar, ami félig kidöntötte. Így jár az, aki hirtelen túl magasra tör! Nah, ekkor levágtam róla a felső egy métert, és összekötöttem. Azóta inkább virágzik.

lestyán fűszernövény praktika
Lestyán a kép bal szélén. Így jól látszanak az arányok, pedig a levendula se kicsi!

Lestyán, lóstya, löböstök

Ilyen felvezetés után gondolom kíváncsi vagytok rá, mi ez? Én is az voltam annó. Gugli barátunk segített a megfejtésben. Hivatalos neve lestyán, lóstya, levescsík, löböstök tájegységtől függően. Ízre és illatra olyan, mintha a petrezselyem és a zeller szerelemgyereke. Közép-ázsiai eredetű, amely rómaik közvetítésével érkezett meg Európába. A középkori magyar konyha egyik alapfűszereként tartották számon, de az erdélyi ételeknek ma is egyik alapfűszere. Például egy autentikus csorbaleves elképzelhetetlen lestyán nélkül. (is)

Elképzelhetetlen nélküle a vasárnapi húsleves

Frissen szedve a legzamatosabb. A leveléből négy-öt darabot kell tenni például a húslevesbe, főzelékekbe (pl. borsó, bab, krumpli, karalábé, finomfőzi stb.), amelytől sokkal karakteresebb lesz ízük. A szakirodalom szerint mint minden zöld fűszert a végén kell beledobni, de a nagyanyáim szerint „nem ez a szokás”. Ők, pont úgy, mint a babérlevelet, belefőzik az ételbe.

lestyán fűszernövény praktika

Jól illik a szárnyasokhoz

A lestyán ezen kívül remekül illik a szárnyashúsokhoz, de használhatjuk bármilyen másik ételben a zeller helyettesítőjeként. (Ha például elfelejtünk venni meg hasonlók)A szárából párszor már a szárzellert is helyettesítettük az eredeti bolognaiban. Mit ne mondjak, egy echte olasz vehette volna észre a turpisságot. Viszont nem árt vele csínján bánni, ha a kelleténél többet használunk belőle, akkor képes bármit elnyomni!

Vizelethajtó teaként is megállja a helyét

A lestyánt nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is számon tartják. Ha leforrázzuk a letisztított gyökeréből egy evőkanálnyit, akkor kiváló vízhajtó-méregtelenítő tea készíthető belőle.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com