Apartmanba mentek nyaralni a családdal az Adriára vagy a Balatonra? Összeállítottunk Nektek egy gyorsan elkészíthető egészséges menüsort, amit a gyerekek is imádnak.
Vigyük vagy vegyük???
Vigyük vagy vegyük – ez az apartmanos nyaralás egyik legnagyobb dilemmája. Ha csak viszed, akkor a gigahűtőtáska, a téli szalámi meg a száraz élelmiszer mellé épp be tudod szuszakolni a kis bőröndöt, a játékos szatyrot, kismotort, babakocsit meg a fürdős cuccokat. Jah, és lehet szükség lesz a tetőcsomagtartóra is!
Ha mindennap csak veszed, arra egy négyfős család esetében inged-gatyád rámehet. Persze, lehet találni olcsó kifőzdét, meg pizzát is lehet rendelni, de a napi fagyi, kávé, süti, szuvenír mellett csak úgy röpködhetnek a húsz eurósok vagy a tízezresek.
Én a köztes megoldások híve vagyok. Vagyis viszek valamennyi kaját és főzök ( nevezzük annak) valami gyorsat, és ha elfogy, vagy megkívánok valamit, jellemzően valami helyi street foodot, akkor veszünk egy adagot belőle. Na jó, kettőt, mert a két gyerek ha formában simán megeszik egy szolidabb felnőtt tálat.
Így tervezd meg a menüt!
Ha elutazunk a menüsort mindig úgy állítom össze, hogy legyen benne:
-
zöldség - lehetőleg olyan, amit nagyon nem kell pucolni, hanem csak karikázni!
-
gyorsan elkészülő hús, - vagyis csirke, mert nem szeretek két órákat a tűzhely mellett álldogálni, miközben a többiek pihennek.
-
Valamilyen hal – nemcsak hogy egészséges, hanem pikk-pakk elkészül, és marad időm mondjuk délutáni kávéra vagy elolvashatok pár oldalt az aktuális kedvenc könyvemből.
-
lassan felszívódó szénhidrát- tartsa ki a gyerekek vércukor szintjét, hogy ne kelljen még tizenöt szendvicset készítem csak a strandra!
Bónusz szempontok:
-
jó, ha egy részét otthon előre is el lehet készíteni például pácolás. A húst amúgy is nyáron a kánikulában csak hűtőtáskában lehet szállítani, különben megromolhat.
-
Ne kelljen hűtve tárolni!
-
Foglaljon kis helyet, mert kell a hely a többi cuccnak!
-
Gyerekbarát legyen! Vagyis bármilyen körülmények között minden hiszti nélkül, lehetőleg önállóan egyék meg a gyerekek!
Mintamenü
Öt napos mintamenüt terveztem, mert
- van olyan, hogy másnapra is marad
- és akad olyan nap, amikor az utcán street foodot eszünk vagy megkívánunk egy pizzát
1. nap: mézes-mustáros csirke szezámos spenótsalátával
Mivel a nyers hús az egyik leginkább romlandó, ezért ezzel az étellel kezdünk. Plusz bónuszpont, hogy a pácot előtte nap otthon el lehet készíteni. A spenótsalit meg nagyjából három perc melóval össze lehet dobni.
2. nap: padlizsános bulgurrizottó
A bulgurt még csak főzni sem kell. Elég hozzá egy vízforraló meg egy tál és magától elkészül. Padlizsánnal meg kiváló párosítás. Főleg, hogy csak karikázni kell.
3. nap: citromos-korianderes töltött hal (tetszőleges fajta) kukoricás rizzsel
A nyaralás közepére általában már fel szoktuk térképezni a helyi lehetőségeket például a piacot. Az Adrián ma már sok helyen nem kell kegyetlenül korán kelni, hogy például friss aranydurbincsot (orata) vagy szardellát lehessen kapni. A Balatonnál sajnos kicsit más a helyzet. Ott jó, ha van egy ügyes horgász a családban. A receptben pisztráng szerepel, de bármilyen másik fajtához illik ez a fűszerezés. Ha a gyerekek nem eszik meg a „rendes halat”, akkor vigyetek magatokkal halrudacskát.
4. nap: spagetti amatriciana
A gyerekek imádják a spagettit. A paradicsomos füstölt szalonnás szósz pedig nagyjából tíz perc alatt elkészíthető
5. nap: francia lecsó
Minden maradék alapanyagot elnyelhet a kukoricától kezdve a szalonnán át egészen a cukkiniig. Elvileg sütőben kell sütni, de én már készítettem vokban is. Ugyanolyan, ha nem finomabb.