A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Soha ki nem cseppenő levesek, már-már képzőművészeti alkotásnak számító torták és totálba sztájlingolt sültek. Jah és mindegyik olyan egyszerű, hogy egy három IQ-jú kavics is összedobná 10 perc alatt a konyhában. Na persze… És akkor arcul csap a valóság.
Nekem az egyik legemlékezetesebb bakim az volt, amikor kinéztem a tévéből, (már itt rosszul kezdődik, ugye?) egy tök egyszerű zsemlemorzsás parmezános spárga receptet. A lényege az volt, hogy parmezános zsemlemorzsában kell megforgatni a spárgát, le kell fújni egy kis olívaollajjal, majd az egész tíz perc alatt parádésra sül a sütőben. Mivel még kezdő szakács voltam, fogalmam sem volt, hogy a spárgával hogyan kell bánni, ezért csak úgy álánatúr megforgattam a zsemlemorzsában. Lekentem jó sok olajjal, hogy biztos átsüljön. Oszt betettem a sütőbe, és el is felejtkeztem róla. Húsz perc múlva valami furcsa égett olajos szag csapta meg az orrom. A spárga úgy összeesett, mint a félig kész piskóta, ha kinyitod a sütőd. Plusz a teteje nyákos lett meg fekete. Én még ilyen gusztustalan kaját nem láttam. (Vagyis de, mikor életemben először palacsintát sütöttem, és full zöld lett, mert olívaolajat raktam a tésztába…) De becsületemre váljon, egybe beleharaptam (bár ne tettem volna…)Természetesen az egész a kukában végezte.
És szerintem nemcsak én jártam így. Vannak finoman szólva is nagy vonalúan leírt receptek, amelyek garantálják a kudarcot, ha valakinek nincs húsz évnyi rutinja a konyhában. Hiába pazar a képen, de a valóságban baromi könnyen szétfolyhat a paprikába ütött tojás. A nedvességtől a dinnyetorta oldaláról lefolyhat a krém, és minimál kézügyesség híján a töltött tojások inkább horrorcsirkére emlékeztethetnek. Best of Pinterest.
Kész a reggeli!
Kértek egy jó kis kávét, hogy jól induljon a hét?
Palacsinta helyett ehettek tortát is!
De még maradt a tegnapi dinnyetortából is!
Majdnem olyan, mint az eredeti. De ha diétázol, akkor van gyümölcs is.
Vagy omlett egy kis paprikával...
Csinálhatok gofrit is!
Jó, értettem. Nem érted a konyhaművészetem. Nem baj, ebédre mikrós sajtos tésztát kapsz.
Ha van egy jó kis konyhai sztoritok, írjátok meg kommentben!
A másnapos sült krumplinál csak a másnapos rizs rosszabb! A hűtőben még lefedve, bedobozolva is kiszárad. Ha nem turbózom fel, másnap felmelegítés után az egészet egy kecses mozdulattal kivághatom a kukába. És megfogadhatom, hiába imádják a gyerekek, soha többet nem csinálok rizst köretnek. Lehet én főzöm rosszul. Keveset pirítom vagy az ételtartó gagyi. Fogalmam sincsen. Mindenesetre másnap mindig tuningolom, hogy ne dobjam ki az egészet a szemetesbe. De nézzük, hogy hogyan! (Még mielőtt belevágnánk, tisztázzuk: nem, nem csinálok belőle rizskochot, mert a család cuzámmen gyűlöli.)
Ha nem akarok flancoskodni a rizottóval, mert a másnapos rizs mellesleg erre is jó, akkor levágok saccperkábéra olyan ötven grammnyi vajat (margarint). Apró darabkákra morzsolom és gusztusosan elhelyezem a rizs tetején. Ha nagyon kiszáradt, akkor két evőkanálnyi vízzel is meglocsolom, majd beteszem úgy három percre a mikróba. A vaj a meleg hatására megolvad és lecsorog a rizs aljára, ami az egészet felszívja. Mikor pedig kiveszem, voálá finomabb, mint amikor friss.
Apropó, ti mit csináltok a másnapos rizsből??? Kommentben megírhatjátok!
Dübörög a spárgaszezon! Mindegy, hogy fehér vagy zöld! Főzve, sütve, grillezve is parádés köret, ha tudod hogyan kell bánni vele. Nem túlzás, a spárga külön bánásmódot igényel, különben olyan szálas és csoffadt lesz, hogy a szomszéd tehene sem bírná megenni. A saját káromon a következőket tanultam meg:
Csak április végétől június elejéig van szezonja! Csak ekkor vedd, mert a vén spárgát egy Michelin-csillagos séf sem tudja ehetővé varázsolni!
Ha lehet piacon szerezd be! Az őstermelő mindig frissen szedi le, és tutira nem áll több napot a polcon, mint egy szupermarketben!
Ha mégis boltban kívánod meg, akkor fogd meg a tetejét. (Ne törödj a Zsolti szekuritival!) Kicsit hajlítsd meg. Ha érzed, hogy mindjárt pattanna , akkor teljes nyugalommal tedd bele a kosaradba.
Mindig csak annyit vegyél, amennyit BIZTOSAN el tudsz készíteni aznap vagy legfeljebb két napon belül!
Ha megvetted, és hazaérve nem ülsz neki elkészíteni, akkor állítva tedd a hűtőbe és tekerd bele egy nedves papírtörlőbe/konyharuhába, hogy tovább maradjon zsenge!
Ha köretnek készíted, akkor az alsó harmadát törd le! Ne vágd! Törd! Ahol magától elpattanik, az afölötti rész garantáltan istenu!
Innentől már azt csinálsz vele, amit akarsz: egy kis fokhagymával, sóval megküldve megfuttathatod a serpenyőben vagy grillen!
Tévedsz. Nehezebb, mint hinnéd. Legalábbis a férjem szerint külön tudomány a bolti (tehát nem otthon kézzel gyúrt) tészta tökéletesre, vagyis al dentére főzése.
Csak jó minőségű spagettit vegyél! Biztató jel, ha a csomagoláson jól látható helyen szerepel, hogy pontosan hány percig kell főzni!
Tegyél egy csapott evőkanál sót a vízbe! Enélkül full ízetlen lesz!
Nehogy kettétörd a tésztát! Könyörgöm, ez csak a magyar menzákon szokás! Ha a forró vízbe dobod bele harminc másodperc alatt magától ellepi a víz!
Figyeld az időt! Ne csinálj közben mást. A gyerek, kutya, macska, postás, kávé ráér! Hidd el!
Ha letelik a főzési idő, akkor vegyél ki egyet és kóstold meg! Ha nem kemény, és nem puha, akkor jó!
A forró vizet óvatosan öntsd le róla! Nehogy leöblítsd hideg vízzel! (Ne kérdezzétek miért, de a férjem szerint a hideg víz max a szörphöz jó, spagettihűtésre semmiképp sem!)
Tegyél a tál aljára olívaolajat és úgy rakd rá a spagettit, majd a paradicsomos/pestós/bármilyen tejszínes szószt és keverd össze! Garantáltan bűnronda lesz a látvány, de az íze tízből tizenegy pontos!
Láttatok már zöld palacsintát? Ettetek már vízízű levest? Na, ez az első két étel, amit anno lelkes egyetemistaként készítettem. Egyik rosszabb volt, mint a másik. A palacsintában a félreértések elkerülése végett nem volt semmi zöld például spenót, mángold és társai, mégis fűzöld lett. Mert én balga, azt hittem, mekkora király vagyok, ha sima olaj helyett jó, sok olívaolajban sütöm ki a tésztát. Nah, nem jött be. Ragadt is, vastagra is sikeredett, úgyhogy végül egy laza mozdulattal kukában landolt. Utána a konyhát, mint valami leprás helyet, jó messziről elkerültem. Inkább cipeltem a vonaton és a hazaival teli nejlonszatyrot, hogy tudjak a nagymamám szerint „rendes kaját” enni, vagy nagy ritkán rendeltem egy olcsó, zs-kategóriás pizzát.
Pár hónappal később a hugom is Pesten tanult tovább, és összeköltöztünk. Hiába volt fiatalabb nálam két évvel, sokkal rutinosabban mozgott, így általában rámaradt a kiegészítő főzés is. Egyszer azonban valamilyen kivételes módon előbb értem haza, és gondoltam főzök neki egy jó kis zöldséglevest. Ahogy kell, előkaptam a hazai alapanyagot (mert tök logikus, hogy a répát is a mázsás könyvek, a laptop, és a fél szekrény mellett bőröndben, vonaton hozzuk fel). Megpucoltama a sárgarépát, felkarikáztam, a fehérrépát és a hagymát és feltettem sós vízben főni. Én meg, mintha legalább egy Nigella lennék, belehuppantam a kedvenc fotelembe és elégedetten hátradőltem. Néha megkóstoltam a „levest”, és hát nem volt íze. Beleszórtam egy negyed zacskó vegetát, de az sem sokat segített a helyzeten. De végülis egy idő után a zöldségek megpuhultak. Közben megérkezett a húgom. Mondtam neki, üljön le. Ma én főztem! Kicsit sandán nézett rám, főleg amikor belekukkantott a fazékba. Kimertem tányérba a cuccot mindkettőnknek. Jó étvágyat kívántunk, és nekiláttunk enni. Én tisztesen álltam a sarat, hiszen mégis csak dolgoztam vele. A húgom kettőt kanalazott, majd hangosan felnevetett. Hogy ez bűnrossz! Olyan, mintha langyos vizet kanalazna egy kis sárgarépával. Én is röhögtem már ekkor. De úgy tiszta szívből. Igaza volt. A levest kiöntöttük, pedig így utólag meg lehetett volna menteni…
Utána egyedül akkor közelítettem meg a tűzhelyet, amikor pár év múlva a férjem reggel, mint egy romantikus báró, éppen lágy tojást kívánt. Ugyanis egy véletlen folytán kiderült, hogy a lágy tojást képtelen vagyok elrontani. Jó ott az időzítés volt a lényeg, de a férjem annyira megdicsért, majdnemhogy kezet is csókolt, hogy visszaadta a konyhai önbizalmam egy hangyaleheletnyi töredékét. Ez volt az első sikerélményem.
A másodikat csak félsikernek neveznem, mert történt egy icike-picike baleset. Épp télen valamikor három évad Sütimester ( BBC-s gasztrosorozat) megnézése után a panelban, mert hát mit lehet csinálni non-stop negyven négyzetméteren, mikor korán sötétedik. Egyszer az akkor még fél éves fiammal megkívántam a citromos-vajas muffint. Már szinte csorgott a nyálam, úgyhogy gondoltam, sütök valami istenit. Tudjátok, az esélytelenek nyugalmával álltam a dologhoz. Összekevertem minden hozzávalót a botmixerrel. Egész jónak tűnt az állaga, amikor bedugtam a mutatóujjam, hogy megkóstoljam. Csak egy apró dolgot felejtettem el: a botmixert kikapcsolni, így csodásan belehasított az ujjamba. A mai napig látszik a helye, de legalább a süti remek lett. A véremet adtam, szó szerint, érte.
Utána már kevés vicces dolog történt velem a konyhában, ugyanis muszáj volt egyre többet főznöm, mert a fiamnál elkezdtem a hozzátáplálást plusz korábban mindig full ideg voltam, amikor a futár pont akkor hozta a kaját, amikor épp elaludt a gyerek. Egyre jobban jöttem bele a dolgokba, míg a végén mertem kísérletezni. Aztán jött a férjem glutén-tejérzékenysége, és az életmódváltásunk, amelynek következtében a terhesség előtt, alatt és után rámszedett potom 15 kilótól sikerült megszabadulnom.
Végül összeszedtem 5+1 jó tanácsot kezdő konyhatündéreknek:
Messziről kerüld el a „középkori” , azaz pár soros recepteket, mint süss egy piskótát x tojásból, mert a rutin hiányában a kudarc gyakorlatilag borítékolható!
Keress egy alaposan megírt receptet, amiben benne van, hogy a kiskanál púpos, vagy csapott, hány percig kell keverni, vagy mikor jó az állag!
Ne kísérletezz az elején, sokkal fontosabb, hogy másodpercre pontosan betartsd az utasításokat!
Minden hozzávalót készíts ki a konyhapultra előre, mert könnyen odakozmálhat a leves, amíg épp a kis fakanalat keresed!
Ha nem vagy biztos valamiben, kérj telefonos vagy online segítséget anyukádtól, nagymamádtól, testvéredtől, barátodtól!
+1 Ha nem jön össze mégsem a kaja, akkor ne keseredj el! Legközelebb biztosan sikerül!
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.