A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Az az igazság, hogy a tavaszi nagytakarítás mindig rendesen kiveszi belőlem az energiát. Ablakpucolás, szőnyegporolás, selejtezés, ágytakarómosás… brrrr. Ilyenkor a főzést ki szoktam delegálni: vagyis megmondom a férjemnek a te dolgod az ebéd. Az hogy, ezt hogyan oldja meg, az már az ő dolga. Felőlem rendelhet is, csak nekem ne kelljen hozzá asszisztálni.
Most is, mint ahogyan szokta, okosban oldotta meg a történetet. A fiúk nagy kedvencét a bolognait dobta össze, de csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincsen itthon spagetti, így kinyitotta a kamra ajtaját és vékonyra szorított szájjal nekiállt csicsókát pucolni.
Hozzávalók négy személyre:
egy kiló darált hús ( ha lehet sertés vagy marha vegyesen)
két fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
két deci vegán tejföl ( nyilván hagyományossal is működik)
egy szál szárzeller
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
reszelt sajt (opcionális)
néhány levél lestyán
egy kiló csicsóka
A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a sót, a borsot, és sűrű kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt nagyjából negyedóráig rotyogtatjuk. Közben a csicsókát megpucoljuk, centi vastagságúra szeleteljük. Nem olyan egyszerű feladat, mert a gumóknak elég girbe-gurba a felszíne. A szeleteket egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd megsózzuk.
Ha a húsos ragu nagyjából elfőtte a levét, elerakjuk a felkockázott szárzellert, a zúzott fokhagyma gerezdeket és elkeverjük benne a tejfölt. Pár percet főzzük, aztán gondosan rácsurgatjuk a csicsókaszeletek tetejére. A tetejére reszelhetünk sajtot, de enélkül is finom. A bolognait előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából húsz-huszonöt percig sütjük.
Néhány levél friss lestyánnal tálaljuk. Ha nincsen otthon, akkor bazsalikomot is lehet helyette használni!
Emlékeztek a naaagy dobozos csokis-banános bonbonra, amely legfeljebb csak formájában emlékeztetett banánra, ellenben nettó aroma volt az egész? Nah, most ennek a házi , cirka három perces változatát készítettük el hozzáadott cukor nélkül. A gyerekek már tűkön ültek, mikor kóstolhatják meg, ezért hogy lerövidítsem a csoki dermedési idejét, betettem az egészet hűtőbe egy húsz percre. Hát bitang nagy sikere volt..Tíz perc alatt fogyott el mind.
- Elrakod vagy elrakjam a krumplit a spájzba? - kérdezte bevásárlás után a férjem.
- Melyikre gondolsz? Mert nem vettünk krumplit – tettem hozzá, miközben a passzírozott paradicsomokat próbáltam begyömöszölni a „tartós élelmiszer fiókba.”
- Hát ez akkor mi?
- Csicsóka. Olyan íze van, mint a krumplinak, csak nem hízlal - tettem hozzá lakonikus tömörséggel.
Nagyjából így indult a barátságunk a csicsókával. Be kell valljam, annyit tévedtem, hogy egy nagyon kicsit édesebb, mint a hagyományos burgonya, de nem annyira, mint a batáta. Simán lehet belőle tepsis krumplit, rakott krumplit is sütni vagy levest is főzni.
Miért érdemes csicsókát enni?
öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a krumplinak
teli van inulinnal, amely teltség érzetet okoz, és megnehezíti a rossz szén-hidrátok felszívódását
regenerálja a bélflórát
szuper kalcium-és magnéziumforrás
tele van B-vitaminnal és létfontosságú aminosavakkal
Mivel finoman szólva is göcsörtös a felszíne, ezért nem olyan egyszerű megpucolni. De ez maximum 5 perc többletmunka. Az egyszerűség és a gyorsaság jegyében egy nagyon finom levest készítettem, amit hogy legyen van kis csavar benne citromos répával dobtam fel.
Csicsókakrémleves citromos répával
Hozzávalók négy személyre:
egy fej vöröshagyma
egy kiló csicsóka
két deci (növényi) tejszín
négy-öt darab babérlevél
három gerezd fokhagyma
egy teáskanál szerecsendió
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
egy citrom
egy vastag szál répa
A felkockázott vörös hagymát és az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk egy kis olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott csicsókát. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a babérleveleket, a szerecsendiót és fedő alatt addig főzzük, amíg a villát bele nem tudjuk szúrni a csicsókába. Ez nagyjából negyed óra. A végén belecsurgatjuk a növényi tejszínt, megsózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel összeturmixoljuk.
Amíg a leves hűl, addig az apró kockákra vágott répára citromlevén egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Éppen csak annyira, hogy éppen kényelmesen el lehessen harapni. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor csinos kis halmokat pakolunk belőle a leves tetejére, és már ehetjük is. Vigyázat, borzasztó laktató!
Azoknak akik nem akarják a 24-ét a konyhában tölteni!
Ugye nemcsak ti vagytok úgy, hogy szeretnétek 24-én a vacsorát okosban megoldani, hogy maradjon idő a fadíszítésre, a gyerekek felöltöztetésére, és a lelazulásra? Na és persze az sem árt, ha olyan menüsort állítunk össze, amelynek elfogyasztása után, nem partravetett rozmárként szuszogjuk el a Mennyből az angyalt!
Ez egy klasszikus, de mégis modern menüsor: az előétel hal, a főétel egy komolyabb hús, míg a desszert csokoládés.
Finn lazacleves (Lohikeitto)
Borzasztó egyszerű elkészíteni: nulla alaplé, csak a zöldségeket kell puhára főzni és bele kell dobni a kockára vágott lazacot. Tavaly ezt főztük szenteste a családnak, és annyira bejött nekik, hogy az utolsó kanálig elfogyott. 24-én délelőtt fadíszítésben közben is össze lehet dobni.
Hozzávalók (egy fazékhoz):
fél kiló lazacfilé (lehetőleg bőr nélkül)
fél kiló krumpli
két szál sárgarépa
két fej nagyobb vöröshagyma
egy evőkanál szegfűbors
két deci rizstejszín (a finnek természetesen simát használnak, de rizstejszínnel is ugyanolyan finom)
két darab babérlevél
egy csokor kapor (friss vagy fagyasztott)
friss metélőhagyma a díszítéshez
két kanál olívaolaj
só
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk úriasan a felkockázott krumplit, és a felkarikázott hagymát. Picit pirítjuk, majd feleresztjük annyit vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beleszórjuk a borsot, a babérlevelet és a sót. Majd addig főzzük (kb. 15 perc), ameddig a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a kockára vágott lazacot, a friss kaprot és rácsurgatjuk a tejszínt. Hagyjuk egyet rottyanni, és kábé öt perc múlva már tálalhatunk is. Igazán jól illik hozzá a frissen vágott metélőhagyma, de az igazán bátrak egy kis citromot is facsarhatnak bele.
Provance-i borjúragu vöröslencse masalával:
Fő előnye, hogy a húst már 23-án el lehet készíteni! Sőt, jobban mondva kötelező, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. A vöröslencsét elég 24-én valamikor délután feltenni, mert nagyjából negyed óra alatt összedobható.
Hozzávalók 4 személyre:
A raguhoz:
egy kiló borjúcomb
fél szál póréhagyma
egy csokor mogyoróhagyma
két szál sárgarépa
15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor vaj)
egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)
egy teáskanál zsálya
egy teáskanál levendula (opcionális)
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
egy marék ribizli
egy marék hagymaszár
Vöröslencse masala
egy zacskó vöröslencse
egy teáskanál garam masala fűszerkeverék
két evőkanál szezámmag
Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futtassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!
Kapjátok elő a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.
Tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)
Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra.
Karácsonyi citromos kuglóf
Amíg 23-án fő a borjú, addig pillanatok alatt összeállíthatjuk a kuglóf tésztáját. Nem kell keleszteni, pihentetni és másnap is parádésan porhanyós. Főleg, ha egy gombóc vaníliafagyival és házi lekvárral tálaljuk.
Hozzávalók a kis kuglófformához:
négy tojás
tizenöt dkg cukor
egy deci étolaj
egy deci langyos víz
húsz dkg tönkölyliszt
egy zacskó sütőpor
egy teáskanál kakaópor
egy citrom leve
egy citrom héja
ötven gramm étcsokoládé
egy marék kandírozott narancs- vagy citromhéj
egy pici margarin a forma kikenéséhez és a csoki olvasztásához
A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat és tovább verjük. Utána beletesszük a cukrot és az étolajat. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Közben a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sütőport, aztán a masszához öntjük. Addig keverjük, amíg éppen folyós, sűrű állagot nem kapunk. Ekkor belefacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Beledolgozzuk, majd a kivajazott kuglófformába beleöntjük a massza háromnegyedét. A maradék tésztába teszünk egy kis kakaóport, majd kanállal a formába csurgatjuk, aztán az ujjunkkal körkörös irányban beledolgozzuk. Ettől lesz szép márványos a közepe. A süteményt az előmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt aranybarnára sütjük.
A kuglófot a rácson kihűtjük. Amíg pihen, egy lábasban gőz felett csokoládét olvasztunk, teszünk bele egy kis vajat, hogy szép fényes legyen. Vigyázzunk arra, hogy ne melegítsük túl a csokoládét, mert akkor elveszíti a fényét! Végül egy kanállal végigcsurgatjuk a kuglóf oldalán. A tetejét ízlés szerint kandírozott narancs- vagy citromhéjjal dekoráljuk.
A dédi minden évben főz a falu karácsonyi műsorára egy nagy fazéknyi forralt bort, amely minden évben az utolsó cseppig elfogy, amíg az óvodások meg a környékbeli iskolások szerepelnek. A múltkor felhívtam telefonon, hogy diktálja le nekem a receptet, mert nincsen kedvem besétálni a karácsonyi vásárba.
Persze decemberben jó kimenni egyszer meg kétszer az adventi forgatagba, ahol megnézzük az ünnepi fényeket és tutira összefutunk egy rég nem látott ismerőssel. Legalább ennyire felmelegíti a lelkemet, amikor este elcsendesedik a ház, gyújtok egy gyertyát vagy felkapcsolom az égősort. Közben belekortyolok a forralt boromba. A dédire meg a papára gondolok, akiket már hetek óta nem láttam. Akik, ilyen későn, kilenc óra fele már biztosan alszanak, ha nincsen éppen focimeccs. És hálás vagyok, hogy ők vannak, hogy a fiaim ismerik őket.
Közben kijön a férjem - elaludt a nagy is- és megkínálom őt is. Koccintunk. Beszélgetünk. A telefont jó messze rakjuk. Nehogy véletlen kiposztoljuk, épp forralt bort iszunk. Ez a mi időnk, a mi csendes és boldog adventünk.
Hozzávalók:
egy liter száraz vörösbor
öt kanál cukor
egy rúd fahéj
egy teáskanál szegfűszeg
néhány szem egész bors
két-három deci víz
A bort felöntjük a vízzel. Beletesszük a fűszereket, és lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve egy órán keresztül főzzük. A habot közben folyamatosan leszedjük róla. Langyosan, magában fogyasztjuk, de tehetünk a pohárba szárított almakarikát vagy aszalt szilvát is.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.