Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amarántfelfújt, a szuper ebéd

Nehezen viseltük (viseljük) a Szaharát idéző vénasszonyok nyarát. A férjemmel felváltva kókadoztunk. Legszívesebben ki sem mozdultunk volna a kanapé, az ágy és a gyerekszobai szőnyeg triumvirátusából. De ez csak a mi kis cukormázas, cseresznyés álmunk volt. A kisfiam angyali hangján tágra nyitott pupillákkal folyton azt ismételgette: táttá, táttá, táttá. Ez az ő nyelvén azt jelenti, menjünk el valahova. Akárhova. Postára, piacra, játszótérre vagy kertészetbe. Tök mindegy. Csak hadd vegye fel a kiscipőjét, hadd sétálgasson és simogathassa (alkalom adtán tépkedhesse) a virágokat, bokrokat. A férjem bölcsen megállapította, ha a gyerekben ennyi energia van, akkor nekünk is turbó fokozatra kéne kapcsolnunk. Nem volt más választásunk, mint bevetni a csodafegyvert: az amarántot. (Korábbi posztot az amarántról lásd itt

amaránt padlizsán paradicsom nagyon finom paleo vegán mindenmentes diétás recept gyors ebéd
Fenyőmaggal és zöldpaprikával tálaljuk.

Amaránt felfújt paradicsommal és padlizsánnal

Recept két személyre

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

A végeredményről csak szuperlativuszokban lehet csak beszélni: szuperegyszerű, szupergyors, szuperegészséges és szuperfinom.

Epilógus:

Az amaránt ismét felpörgetett: délután több, mint tíz kilométert gyalogoltam a dögmelegben a kisfiammal. Pedig reggel még a házból sem akartam kilépni.

Tovább

Lecsós csirkecomb jó sok paradicsommal

Olyan környéken lakunk, ahol nem ritka látvány, hogy a szomszédok a kerítés egyik illetve másik oldalán egy vödör, gereblye vagy kapa társaságában filozofálgatnak az élet olyan fontos kérdéseiről, mint a mikor fog esni, kell-e öntözni, hogy áll a cefre vagy éppen mi volt az ebéd. Az egyik szomszédunk, Jani is ilyen típus. Éppen délután családilag ültettük az áfonyabokrot, amikor felbukkant a tüchtig vonalba rendezett farakása oldalában. A férjem, ahogy egy jó szomszédot illik, megkínálta egy deci furminttal, ő meg cserébe hozott egy tál még édesen földszagú paradicsomot. Jó tíz perce beszélgettünk, amikor szóba került az aznapi menü. Mondtam, hogy lecsós csirkecombot. Rám nézett, picit felhúzta a szemöldökét és próbálta elképzelni az ételt. Pár perc múlva kerek-perec közölte: ha nem sért meg, ő szereti a lecsót, szereti a csirkecombot is, de a kettőt együtt meg nem enné soha. Pedig micsoda finom együtt, főleg most, amikor a paradicsomnak és a paprikának is szezonja van!

Lecsós csirkecomb

Recept két főre

  • két darab csirkecomb (alsó, felső egyben)
  • két deci paradicsomlé
  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • négy-öt darab közepes paradicsom
  • három darab közepes paprika
  • egy evőkanál nyírfacukor (más néven xilit)
  • egy kávéskanál koriander
  • négy darab egész babérlevél
  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem vagytok paleósok)
  • ízlés szerint só

A csirkecombokat jól megmosom, leszedem a bőrüket, majd jól bedörzsölöm őket a kókuszzsíros fokhagymagerezdekkel. Közben egy fedeles edényben a kókuszzsíron a felkarikázott vöröshagymát megdinsztelem. Mikor a hagyma átlátszóvá válik, hozzáöntök egy deci vizet, és két deci paradicsomlevet. (Én, a nagymamám házi, befőzött paradicsomlevét használom, de teljesen jó a bolti is.)

Beleteszem a csirkecombokat az edénybe, hozzáadom a felkockázott paradicsomokat, a felkarikázott paprikákat és az egész babérleveleket. Lefedem az egészet egy fedővel, majd hagyom negyed órát rotyogni. Ezután fordítok egyet a combokon. Beleszórom a koriandert, a sót és a nyírfacukrot, és még addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. A csirkecomb ebben a fedős megoldásban nagyjából fél óra lett kész, de ha csirkemellet használtok, akkor nagyjából tíz percet spórolhattok.

A lecsós csirkét most teljes kiőrlésű fussilivel ettük, de tökéletesen illik hozzá bármilyen semleges köret, mint a barna rizs vagy a kuszkusz. A végeredmény a családnak nagyon-nagyon bejött. A fazék aljáról az utolsó falatka is eltűnt.

Tovább

Fenséges és egészséges hűsítő: almás uborkaleves

A nagymamám szerint a zöldségek, leszámítva a krumplit, savanyúnak valók, amit úgy konfektnek meg lehet enni például egy jó kis szaftos oldalas mellé.Teljesen elképedt, mikor a telefonban a szokásos „Mit esztek ma ebédre?” kérdésre teljes nyugodtsággal azt válaszoltam, uborkalevest egy kis alma-szőlő levesbetéttel. Szinte láttam magam előtt az arcát, hogy próbálta elképzelni: uborkából leves?! Egy „ti tudjátokkal” aztán rövidre zárta a beszélgetést, majd a lelkemre kötötte azért „egyetek valami rendeset”.

Szóval az uborkaleves. Nem kell tartani tőle. Kicsit savanyú, kicsit pikáns, és hűsít. Nem kell főzni, tehát nem lesz a lakásban 34 fok. Csak egy jófajta botmixer vagy turmix kell hozzá meg kb. 5 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5-6 db nagyobb uborka
  • 2-3 dl kovászos uborkalé
  • 2-3 db kovászos uborka
  • 4,5 dl kaukázusi kefír
  • ízlés szerint kapor, fokhagyma, bors
  • 2 db közepes zöldalma és egy közepes fürt szőlő

  • A sima uborkákat szépen lereszelem. Majd a levüket kézzel, villával kinyomkodom, hogy ne legyen a végeredmény keserű.
  • A kovi ubit felkarikázom, és az összes uborkát a turmixba teszem.
  • Hozzáöntöm a kovászos uborka levét és a kaukázusi kefírt. Ha szeretitek a fűszeres, karakteres ízt, akkor rakjatok bele kaprot, fokhagymát, ha kicsit natúrabbra vágytok, elég csak egy csipet bors.
  • Turmixoljátok addig, amíg a teteje szép habos nem lesz. /kb. 2-3 perc/

Azonnal fogyasztható, de az ízek sokkal jobban összeérnek, ha egy fél órára beteszitek a hűtőbe. Levesbetétnek tökéletes az alma, a szőlő, de a bátrabbak a görögdinnyével is kísérletezhetnek. Finom, laktat és egészséges. Mi, kis túlzással egész nyáron ezt ettük. A férjem, még így augusztus közepén és azt kérdezgeti: mikor csinálod legközelebb?!

----------

Recipe in English

Cucumber soup with apple and grape without cooking

  • 5-6 big cucumber
  • 1 cups pickled cucumber juice
  • 2-3 big pickled cucumber
  • 1 and 1/2 cups caucasian kefir (or yogurt)
  • a bunch of dill
  • 2 garlic cloves and pepper to taste
  • 2 medium apples
  • a bunch of grapes

Grate the cucumbers. Then the juice by hand, squeezed with a fork, so that the result is not bitter. Cut up the pickled cucumbers and they are all doing in a blender. Add the pickled cucumber juice, caucasian kefir (or yogurt) and a bunch of dill, crushed garlic cloves and pepper to taste. Mix it in a blender until the top of the foam will not be nice. /approx 2-3 min./ Put it in the fridge for half an hour because the flavors have combined.

Cut up the apples and a bunch of grapes then mix the cool cucumber soup.  It's healthy, delicious and sugarfree. Make it! Taste it!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com