Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fenséges burgundi marha

Mikor tanultam főzni teljesen rá voltam kattanva a gasztrorealitykre és a főzős filmekre. Az egyik kedvencem (akkor és azóta is) a Júlia és K, amiben ha jól emlékszem háromszor is elkészítették a boeuf bourguignont, magyarul burgundi marhát. A receptnek persze megannyi változata van, mégis abban különbözik a hagyományos marhapörkölttől, hogy tele van zöldségekkel, rotyogtatni és sütni is kell.

A végeredmény több mint pazar. Pláne akkor, ha a férjed még a forgatás előtt beáll konyhalánynak, és segít megmosni/hámozni/szeletelni a répát, gombát, hagymát. A kisfiad közben egy-egy darabot elcsen tányérról, majd besegít a keverésben… Friss vlogposzt!

Tovább

Lélekmelengető francia gombaleves

A borongós, hűvös ősz idő beköszöntével esténként sokkal jobban esik a leves. Nemcsak nekem meg a férjemnek, hanem a fiúknak is. Sokszor dobok össze ilyen-olyan zöldséges levest, amit utána például házi kovászos kenyérrel ki lehet tunkolni. Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét. (feltéve ha valaki nem ragaszkodik a halászléhez)

A srácok most inkább nindzsajárgányokat építettek, amíg én főztem, de amint a leves illata betöltötte a házat, rögtön megjelentek a konyhában. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz
Tovább

Életem első kovászos kenyere

Már hónapok óta tudtam, hogy kovászos kenyeret fogok sütni. Rengeteget olvastam a témában a neten, beszélgettem fermentálási szakértővel, próbálgattam megfejteni a szakszavakat.

Hogy miért?

  • A kovász tele van szuper baktériumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és ezzel párhuzamosan az immunrendszerre.

  • A kovász előemészti a glutént, így a belőle készült kenyér, kifli, stb. könnyebben emészthető.

  • A kovászos kenyér lassan felszívódó szénhidrátnak számít, amely órákon keresztül kitartja a vércukorszintet.

  • A kenyér, ha így készül egy hétig is eláll és harmadnaposan sem szárad ki, nem penészedik.

Mikor a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének egy házikedvencet, akkor éreztem, eljött az én időm. Mivel kutyát, macskát, hörcsögöt, halat nem szeretnék, kiegyeztünk, hogy az új kis kedvencünk Kovi, a kovász lesz. 

Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • két kanál kovász
  • 150 gramm kenyérliszt
  • másfél deci langyos víz

A tésztához másnap:

  • 600 gramm kenyérliszt
  • 15 gramm só
  • kb. 3 deci langyos víz

Nagyjából fél óráig kell sütni. Az első tizenöt percben fedő alatt.

Tovább

Zöldséges tojásmuffin

Nagyon szeretem, ha lassan indul a reggel, és nem kell mindnyájunknak valahova időre beérnie. Ilyenkor lassan elkortyolgatom a kávémat, és készítek egy tojást. Lehet az frittata, amatriciana tojás, vagy akár a lisztmentes tojásmuffin is. Ez utóbbi olyasmi mint a rántotta, de kis sonkakosárkákban (már ha nem dézsmálják meg a gyerekek) muffinsütőben készül. Rántottarajongóknak kötelező! Friss vlogposzt!

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 8-10 tojás
  • egy csokor újhagyma
  • egy fél zöld paprika
  • egy fél piros paprika
  • egy csomag serrano sonka
  • pici olívaolaj
  • ízlés szerint só és fokhagymapehely

Tovább

Schiaccia: finomság szüretre

Ősszel, amikor már nincs olyan meleg, sokkal szívesebben gyújtom be a sütőt. Nincs jobb, mint este, miután lefektettük a gyerekeket, a férjemmel egy pohár bor mellett a konyhánkban beszélgetni és egy olyan finomságot kóstolni, mint a schiaccia. Ez egy gyakorlatilag egyfajta édes olasz lepénykenyér, amelynek a tetejébe kék szőlőszemeket nyomkodnak. Egy igazi szüreti csemege, amit pillanatok alatt el lehet készíteni, még akkor is, ha egy két és fél éves "segít". Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • 250 g tönkölyliszt
  • 150 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 4 cent olívaolaj
  • 2 deci langyos víz
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1,5 deci száraz fehér bor
  • 2-3 fürt kék szőlő

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com