Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mennyi cukrot adsz a gyereknek?

Sose? Á, csak egy kocka csokit, hogy legyen jobb kedve? Egy-két kekszet a mamánál? Vagy csak egy túró rudit tízóraira? – a magyar gyerekek cukorfogyasztása minden korosztályban meghaladja az ajánlásokban szereplő maximálisan megengedhető mennyiséget. A gyerekek napi kalóbevitelének nagyjából 12-13%-át teszi ki a cukor, pedig csak 10 %-ra lenne szükségük.

Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa elmondta, hogy a hazai felmérésekből kiderül: a cukorbevitel egyik felét az otthon készített ételekhez, italokhoz hozzáadott cukor( vagy méz), míg a másokat a csomagolt élelmiszerekben (például édességekben, üdítőkben, lekvárokban, tej-és tejtermékekben, péksüteményekben) lévő cukrok teszik ki.

Túl sok édesség=függőség

A Yale Egyetem kutatásaiból is kiderült, hogy az édességek hozzájárulhatnak a gyerekkori koncentrációs problémák kialakulásához, és mellesleg stresszes tüneteket válthatnak ki belőlük. A magyarázat nagyon egyszerű: a sok cukor hatására a szervezetben az átalgoshoz képest jóval több adrenalin termelődik, ami egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő. A gyerek ilyenkor általában nem bír figyelni, nem fogad szót, sőt egyes esetekben még agresszív is lehet. És akkor még nem beszéltünk az elhízásról, vagy a fogszuvasodásról...

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehet csökkenteni a gyerekek cukorbevitelét?

A dietetikus szerint:

  • A babák ételeit alig vagy egyáltalán ne édesítsük! Így a gyerek megszokja  a gyümölcsök természetes édességét!
  • Ha már nagyobb, akkor MAXIMUM heti két-három alkalommal kapjanak édességet! ( Pl. túró rúdi, keksz, puding, csoki és társai)
  • Ha sütünk, akkor a receptben leírthoz képest kevesebb cukrot és mézet használjunk! Higgyük el a desszertek így is működnek!
  • Ha sütünk, érdemes alkalmanként tíz százalékkal csökkenteni a cukoradagot, mert ilyenfokú csökkenés ízben nem vehető észre!
  • Ha már édességet adunk a gyereknek, akkor az lehetőleg tartalmazzon gyümölcsöt vagy tejterméket!

A csecsemőkor édes emléke

Oké. De mi a helyzet azokkal, akik soha, de soha nem kapnak egy kis kocka csokit sem?

Az sem jó. A kutatók szerint az édes íz, amellett hogy segíti a „boldogsághormon termelődését” emlékezteti a gyereket az anyatej édeskés ízére, így tudat alatt újra éljük a csecsemőkor jelentette biztonságot. Ha a kicsiket megfosztjuk ettől, akkor falásrohamai lehetnek vagy titokban csempészi be a szobájába a nassolnivalót vagy az iskolai büfében veszi meg a kakaóscsigát.

Nullkalóriás édességet se!

És mi a helyzet akkor, ha a gyerek ehet édeset, de csak olyat, aminek nincsen kalóriatartalma. (lásd xilites, eritrites sütik, krémek stb.)

Az MDOSZ azon az állásponton van, hogy a cukorbeteg gyerekeket leszámítva nem ajánlják az energiamentes édesítőszerek használatát, mert egy fejlődésben levő szervezetnek relatíve magas az energiaigénye. Inkább maradjunk a természetes ízeknél, és lehetőleg próbáljuk ebbe az irányba nevelni a kicsiket!

kép forrása

Tovább

Rózsaszín tálcás gombákkal a mellrák ellen

Október a mellrák elleni küzdelem jelképe – októberben a Bio-Fungi Kft. a rózsaszín tálcás gombáival a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegség esetén a túlélés esélye jelentősen javítható. A cég minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatja a daganatellenes és rákbetegeket segítő munkát. Idén a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályát a „Fogadj örökbe egy helyiséget!” projekt keretében.

Kevesen tudják, hogy a szervezet túlzott ösztrogén termelése bizonyítottan növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A csiperkegomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a ösztrogén szint emeléséért felelős aromatáz enzim aktivitását. Ha valaki rendszeresen fogyaszt csiperkét, és mellette egészségesen táplálkozik és rendszeresen mozog, akkor csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

A csiperkének ( no meg a laskagombának is) ezen kívül rengeteg pozitív élettani hatása van. Hogy melyek ezek?

  • alacsony a kalóriatartalmuk

  • gyakorlatilag nem tartalmaznak zsírt és koleszterint

  • magas a víz- és rosttartalmuk

  • ásványi anyagokban és vitaminokban (D, B-vitamin) szintén gazdagok

  • glutén- és laktózmentesek

Ahhoz azonban, hogy a tápanyagokat megőrizzük, néhány dolgot érdemes figyelembe vennünk:

  • Fontos, hogy ne hámozzuk, mert így elveszítjük az értékes tápanyagokat!

  • Folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg.

  • Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető.

Itt van három szuperegészséges csiperkés és laskás recept, amit érdemes kipróbálnod! Katt a linkekre!

Csiperkés székelykáposzta

Wellness fokhagymás gombapörkölt

Nagyi gombalevese mentesítve

A Bio-Fungi Kft.-ben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód. A cég a szívügyének tekinti az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák. A GoPink kampány keretében 2012 óta minden októberben rózsaszín tálcákba csomagolják a csiperke- és laskagomba termékeiket, úgy szállítják országosan a Tesco és az Aldi üzleteibe. A Bio-Fungi Kft. minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatja a daganatellenes és rákbetegeket segítő munkát. Idén a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályát a „Fogadj örökbe egy helyiséget!” projekt keretében.

Tovább

A savanyú kiment a divatból?

A magyar konyha „ecetes salátája” a savanyú, amely nagyjából húsz-harminc évvel ezelőtt bármelyik, magát valamire tartó étterem étlapján szerepelt és tele volt velük a kamra polca. Most meg?!

-Jó lesz pörkölt mellé! - mondta mindig a dédi, miközben kézzel gyalulta a számomra felfoghatatlan mennyiségű piros káposztát, nem beszélve azuborkáról. Valami véletlen folytán uborkából mindig embertelen mennyiség termett a kertben, amit még sem lehetett a disznóknak vagy a tyúkoknak adni, ezért hol csalamádé, hol sima, hol pedig csalamádé lett belőle.

Generációs örökség

Az évek teltek. A dédi lelkesedése töretlen maradt. Csak valahogy a családban felnövekvő generáció feledkezett el a stelázsira gondosan felpakolt üvegekről. Korholt is rendesen a dédi, hogy miért nem viszek két üvegnél többet, mert van elég…Csak nálunk nem fogy. Vagyis a gyerekekkel eszünk belőle, de nem annyit, hogy nyolc polcot kellene telirakni. Másokat, és máshogy eszünk. Nem csak mi.

A gyerekesek fele annyi savanyút esznek

Ha megnézzük a KSH statisztikáit, akkor látszik, hogy tartósított zöldségből a gyermekes családok 2016-ban fele annyit sem(kábé öt kiló) ettek évente, mint az egyszemélyes,(jobbára nyugdíjas) háztartásokban élők ( évi 12 kiló). Arról nem beszélve, hogy a gyerekes családoknál ez az öt kiló is évről-évre, ha nem is túl jelentős mértékben, de csökkenő tendenciát mutat.

Vajon milyen tényezők állhatnak a háttérben?:

  • Régen a háziasszonyok savanyúságokat azért raktak el, mert télen csak ebben a formában lehetett zöldséget enni. Ma már januárban is lehet venni paradicsomot, paprikát, meg kígyóubrokát ( Igaz, lassan horror áron.) nem beszélve a mirelit árukról, ezért nem kell a nyári eltevéssel vacakolni.

  • Bármilyen pofonegyszerűen tűnik, de a savanyúság eltevésével munka van. A zöldségeket az esetek többségében gyalulni, szeletelni kell, és akkor még nem beszéltünk a különféle tartósítási technikákról. Ehhez képest egy friss salátát öt perc alatt össze lehet dobni, ( már ha nem vesszük meg készen) és akkor az még a vitamintartalmából sem veszített.

  • A tradicionális magyar konyha a savanyúságot a nehezebb, zsírosabb húsokhoz, pörköltekhez tálalta, mert megkönnyítette az emésztést. Ma már az egészséges életmód elterjedésével, egyre többször kerül sovány hús az asztalra. Ha az egy főre jutó KSH statisztikákat megnézzük, akkor látjuk: 2016-ban évente körülbelül harminc kiló baromfit és harminc kiló disznóhúst evett meg, addig ez a mennyiség 1990-ben húsz kiló baromfi és negyven kiló disznóhús volt.

Hogy kimegy-e teljesen a savanyú a divatból? Nem tudom. Kár lenne érte, mert a savanyított gyöngyhagyma, vagy a szilva savanyú,de akár egy mezei kovászos uborka is tud felségesen finom lenni. Legfeljebb csak a 21. századi, egészséges fogásokat kell hozzájuk igazítani.

Felhasznált forrás: ksh.hu

 

Tovább

Te is télen eszed a narancsot?

ötelemtan egészséges életmód kínai orvoslásPedig nyáron kellene! A kínai orvoslás szerint a narancs nyersen a hűsítő ételek közé tartozik. De kezdjük az elejéről!

A kínai orvoslás szerint megkülönböztetünk melegítő és hűsítő ételeket. Az, hogy mi melegít, meg mi nem, az alapanyagon kívül nagy mértékben befolyásolják a főzési technológiák és a fűszerek. Vegyünk néhány példát!

Hűsítő ételt nyáron!

A nyers zöldségek például saláták, a halak (főleg szusiként), a tejtermékek, és a citrusfélék pölö a narancs, a citrom és társaik, illetve a menta és a citromfű hűsítenek. Ha nyáron, mondjuk kánikulában fogyasztjuk őket, már tettünk egy lépést az ellen, hogy a szervezetünk ne melegedjen túl! A közérzetünk és a kedvünk is sokkal jobb lesz. És mindenki boldog!

És most jön a csavar...

Ha azonban egyes hűsítő alapanyagokat például halakat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket, megsütjük, pároljuk netán megfőzzük, és „melegítő” fűszerekkel megszórjuk, máris ellenkező hatást érünk el. Maradjunk a narancsnál! Ha csak megpucoljuk, és „álánatúr” megesszük, esetleg felhasználjuk valamilyen salátához, akkor hűsít. Ha viszont a narancsgerezdeket megpároljuk és fűszerezzük egy kis gyömbérrel, szegfűszeggel vagy fahéjjal, akkor máris melegít.

Melegítő fűszerek: fahéj, ánizs, szegfűszeg, édeskömény, csili, fűszerpaprika, fokhagyma, gyömbér, kardamom, bors

Hűsítő fűszerek: borsmenta, menta, citromfű, levendula, bazsalikom, koriander, petrezselyem

Ennek kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy:

Akkor télen ne együnk nyers salátát?

De együnk, mert a rostokra, vitaminokra szükség van! Csak együnk mellé valami főttet, sültet, pároltat. Például fűszeres csirkemellet, valamilyen húsos-zöldséges ragut, bármit ami egy kicsit fűti belülről szervezetünk! Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor főleg a hideg, esős időszakokban túlhűtjük többek között a gyomrunkat, a lépünket és az emésztőszerveinket, ami finoman szólva is megterheli a szervezetet!

Miért ne igyunk hidegben reggel narancslevet? A reggeli (lehetőleg behűtött) narancslé szintén hűsít. Ez a nap legelején, főleg egy hideg, esős reggelen borzasztó ötlet, mert az emésztőrendszer extra igénybevételnek teszi ki. A gyomornak először fel kell melegítenie az ital, ennek hatására energiát von el a perifáriákról (pl. kéz-és lábujjak). Így a kínai orvoslás szerint sokkal könnyebben meg lehet fázni, az meg senkinek sem hiányzik. Hogy mit lehet tenni? A hideg narancslé helyett indítsuk a napot valami meleggel. Bármilyen főzött zabkása, dara, gofri, lepényke megteszi. Egy pohár meleg teával, urambocsá kávéval meg maga a mennyország!

Felhasznált források:

Ursula Schersch: Dem Körper einheizen. https://derstandard.at/1256745290384/Waermende-Lebensmittel-Dem-Koerper-einheizen

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Öt menzakaja gyerekkorunkból

menza egészséges életmód

Finom főzelék, szafaládé vagy dejós tészta? - összegyűjtöttünk öt híres-hírhedt menzakaját gyerekkorunkból. Augusztus 20-a után elvégre az iskola illata (és ezzel együtt a paprikás ebédlőszag enyhe klóros utózöngével) már a levegőben van.

Menzás (hús)leves

Az igazi szürke eminenciás, mert annyira semleges, hogy senkinek sincsen róla markáns véleménye. A lében úszik pár szottyadt répa, néhány szétfőtt tésztacsíkocska, talán még ha szerencséd van, egy kis petrezselyem is. (A húst a konyhás nénik már elpakolták a cekkerbe.)Ha nem lenne sárga színe, azt hinnéd, meleg vizet kanalazol. Bár az asztalokra kitett só és bors, némileg javít a helyzeten.

Finom főzelék szafaládéval

A maradék zöldségek (főleg sárgarépa) újrahasznosításának egy másik módja. A karalábé darabok sokszor ehetetlenül kemények. Alig lehet őket kikerülni. Ráadásként ehetsz mellé egy remegős-ruganyos szafaládét, amelynek megkóstolása felér egy bátorságpróbával.

Beton főzelék pörköltszafttal

Vagyis sárgaborsó főzelék irgalmatlanul sok liszttel és piros paprikával. Olyan kemény, mint a malter. Csak csapatni lehet, kanalazni nem. Általában jár hozzá  húst nyomokban tartalmazó feltét, mint például pörköltszaft vagy jobb napokon rántott párizsi.

Dejós tészta

A dió soha sem volt két forintos dolog. Tudták ezt a Kádár-rendszerben meg a kilencvenes években is. Nem is ettél soha diós tésztát. Maximum dejósat. A kellemetlen aromás utóízt egy kis porcukorral el lehetett nyomni. (Ha jóban voltál a konyhás nénivel kérhettél rá dupla adagot is.)Akkor még senkit sem izgatott, hogy kegyetlenül hizlal és gyakorlatilag nincsen benne épkézláb hasznosítható értékes tápanyag.

Ivólé

Valójában felvizezett gyümölcslé, amit leves helyett szoktak adni. Íze nem sok. Talán valami barack-alma. Talán.

Írjátok meg kommentben: Ti mit nem ettetek meg a menzán?

Kép forrása: Fortepan

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com