Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Neked mennyi lenne az ideális testsúlyod?


fogyás egészséges életmód bmi

Kép forrása

Mi, magyarok vagyunk legkövérebbek Európában, de világ szinten is az élbolyba tartozunk: a negyedik hellyel éppen lecsúsztunk a dobogóról- derült ki az OECD legfrissebb felméréséből. Ha színtiszta számokat nézzük, akkor a magyar lakosság köbö harminc százaléka elhízott. És most nem azokra az ötven kiló vaságyastul tinilányokra gondolok, akik kövérnek tartják magukat, mert ha leülnek van egy kis hurka a hasukon, hanem akinek 5-10-15 kilóval többet mutat a mérleg, mint az ideális testsúlya.

Most jöhet a következő kérdés, de mennyi az ideális? A válasz nem olyan egyszerű. attól függ milyen módszert használunk.  Maradjunk a legegyszerűbbnél, a BMI-nél, vagyis a testtömegindexnél. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével.

Supplied by BMI Calculator USA

(A magasság megadásnál tizedesvessző helyett pontot használj. pl. 1.72 - Szerk.)

Akkor nyugodtan hátradőlhetünk, ha az eredmény 18,5 és 24,9 között van. Ha ennél magasabb az érték, akkor nagyon-nagyon gyorsan változtatnunk kell, mert minden plusz kilogramm egészségügyi kockázattal jár. Pölö nő a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának veszélye, de sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen szív-és érrendszeri betegség.

Hogy érhetjük el? Hát például nem zabáljuk kétpofára a pörköltet galuskával, meg a szalámis fehér kenyeret kakaóscsigával. Nah, viccet félretéve életmódot kell váltanunk. Ez nem azt jelenti, hogy koplalsz három hétig és utána úgy festessz, mint Kate Moss. És utána jöhet újból az aranygaluska meg a rántott hús és a hamburger. Neeeem. Így csak elkezd a súlyod ugrálni. Fel-le, mint a jojó. Az életmód-váltás akkor sikerül, ha nem éled meg nettó szenvedésként. Tudom, mert én is elhízott voltam. (A fogyássztorimat itt olvashatod el.) A saját magad érdekében a következőket fogadd meg:

  • A fehérlisztet cseréld le teljeskiőrlésűre!
  • A fehér cukor helyett használj xilitet, eritritet, gyümölcscukrot, vagy ha ódzkodsz tőlük mindenbe a csak a fele annyit tegyél!
  • Minden étkezésre egyél meg egy marék zöldséget, gyümölcsöt! Full mindegy, hogy párolod, sütöd, grillezed vagy nyersen önmagában fogyasztod!
  • Tervezd meg az étkezéseidet, és a vásárlásodat is ehhez alakítsd!
  • Főzz! Akkor tudod, miből mennyi kerül az ételbe!
  • Mozogj minden nap legalább 20 percet! Lehet több is, de kezdetnek egy fél órás séta vagy bicajozás is megteszi!

Felhasznált forrás:

http://www.oecd.org/health/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf

Tovább

Ti megeszetik a pirostojást?

egészséges életmód tojás
Pedig nem mindig lehetne! Fotó: en.wikipedia.

Még a hungarocell-tojás, a DIY-insta posztok előtti időkben anyáink csináltak abból lelki porblémát, hogy megegyük-e a pirostojást. Az sem jelentett gondot, ha nem patyolatfehér volt a fehérjéje, hanem inkább zöld, vagy éppen hupilila színben pompázott, remek rakott krumpli lett belőle. Mindet meg is ettük. Legfeljebb a krumplihéj végezte a kukában.

Aztán eltelt majdnem három évtized, és mit ad Isten idén húsvétkor a fiam főtt tojást akart enni. Erre a mami nem állt neki tojást főzni, meg hasonlók, hanem pikk-pakk feltört egy hímes tojást. Persze gondolom, ahogy festette, megrepedt a héja, ezért a fehérje full kék színben pompázott.

Hát...ööö….izééé. Emlékek ide vagy oda, diszkréten behívtam a gyereket a wc-be, aztán megkértem: hagyja a kék tojást, egyen sonkát, tormát, kalácsot satöbbi. Persze ellenkedett. Jó, dackorszak 2.0. Oké. Nem akartam nagy cirkuszt. Beígértem neki, hogy vacsora előtt megehet egy csokinyulat. Megkötöttük az üzletet. A mama sajnálkozott egy kört, hogy hiába törte fel a tojást, de aztán ennyiben maradt a sztori.

Később kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy vajon én reagáltam túl a dolgot vagy tényleg lehet festett tojást enni. Este belemerültem a témába, és a következők derültek ki:

  • Ha a fehérje fehér maradt, akkor tök mindegy mivel van festve, meg lehet enni.
  • Ha elszíneződött és: 
    • Valamilyen növényi festékkel pölö hagymahéj, cékla és társai pingáltatok, akkor nincs min, izgulni! Nyugodtan készíthettek belőle valamilyen tojásos kaját. Legfeljebb kicsit extrémebb lesz az íze. Kábé ennyi.
    • Ha valamilyen ételfestéket használtatok, akkor is meg lehet enni.
    • Ha valamilyen bolti zacskós festékkel festettetek, amiben van pölö azorubin vagy tartrazin, akkor inkább hagyjátok, mert allergiás reakciót válthatnak ki!

(Most abba a kérdésbe szánt szándékkal nem mentem bele, hogy a főtt tojást, mint ételt, hány napig lehet megenni.)

Kommentben várjuk! Ti megeszetik vagy sem a húsvéti tojást?

Tovább

Egy kilót híztam – az első hét hús-és tej nélkül

ekcéma egészséges életmód allergia
Kép forrás: cosmopolitan.com

A múlt héten már megírtam, hogy az ekcémám miatt harminc napig nem fogyasztok tejterméket, hátha a tejfehérje-allergia okozza az arcomon a vörös, viszkető és esténként néha napján szinte lángoló foltokat. Házastársi szolidaritásból pedig nagy böjtben nem eszek húst. Első heti beszámoló.

1. nap: A reggeli kávémat az első szülésem óta valamilyen alternatív növényi tejjel iszom, így ezen hála az ég nem kellett változtatnom. A minimális vízivásomon viszont igen. (Kedves kommentelők köszi a tippet!) Fel se tűnt, hogy délelőtt három kávét ittam meg két deci vizet! Összesen! Úgyhogy az egyiket kiváltottam egy zöld teára és magam mellé vettem a vizes palackot.

2. nap: A férjem is egy hónapra vegetáriánus lett, így kompenzálásképp telivette sajttal a hűtőt. Edami, parmezán, gomolya, parenyica. Három sornyi joghurt meg túró. Nem mondom, hogy két pofára zabáltam a tejtermékeket, de mikor szinte csak az van otthon, nehéz nem lemondásként megélni a tejmentes diétát. Az ekcémám este már nem viszketett annyira, ez pedig erőt adott a folytatáshoz

3. nap: Erősebbnek hittem magam, de hát mit tegyek!? A fiam hazahozta az uzsiját az oviból. Teljes kiőrlésű sütemény túróval, meggyel. Ő az ilyet nem szereti. Egy darabig szemeztem vele, aztán végül megettem. Egy kicsit izgultam miatta, hogy mi lesz a foltjaimmal, de végül semmi extrát nem vettem észre.

4. nap: Nagyon érdekes, hogy a hús egyáltalán nem hiányzik. A laktózmentes főzőtejszín viszont annál inkább, mert növényi tejszín csak a hipermarketben meg a bioboltban van, a közeli diszkontban nincs. Oda meg nem akarok menni, úgyhogy egy darabig nem eszünk krémlevest. Viszont nagy-nagy pozitívum, hogy a gyerekek rákattantak a zöldségfasírtokra, plusz az egyéves a tavaszi levesből kiette szinte az összes karfiolt.

5. nap: A gyerekek az okai mindennek! Ha nem kanalazzák ki az utolját is a joghurtos pohárból, a végét én eszem meg. Egy pillanatra elfelejtettem a februári fogadalmamat, és engedtem az áfonyás joghurt csábításának. Nem kellett volna! Este az ekcémám ugyan nem vészesen, de azért jobban látszott.

6. nap: El sem tudom mondani, mikor voltunk utoljára családilag étteremben! Talán a nyáron?! Pedig a kicsi már egy éves. Az már más kérdés, hogy a húsz kilométeres körzetben ilyenből akad vagy három. Nah mindegy. Ezen nem kesergek. Amúgy az étlap fele húsokkal vagy sajtos kajákkal volt tele. Talán két-vagy három fogás volt tej-és húsmentes, szóval nem kellett sokáig válogatnom. A lazacfalatkás-mogyorós gado gado saláta remek választásnak bizonyult volna, ha a halakat a kisebbik ki nem csipegette volna a tányéromból. De legalább ő jól lakott! Én meg otthon ettem két szendvicset.

7.nap: Ma ráálltam a mérlegre. Egy kiló plusz. Gondoltam, mert a hasam kissé elanyusodott. Nem vészesen. Csak egy picit. Jó, a családtagjaim szerint rám fért. Én azért annyira nem repesek az örömtől. Egy biztos vissza kell vennem a dugi zablekszből, viszont a piros foltok szerintem jó pár árnyalatot halványodtak.

via GIPHY

Tovább

A nagy diéta kvíz

egészséges életmód
Kép forrása: stylecraze.com

Teszteld magad mennyire igazodsz ki a diéták világában?

Tovább

Ezeket egye a gyerek!

gasztrosztori baba egészséges életmód
kép forrása: shutterstock

Napi 1200-1400 kalóriát kell átlagban elfogyasztani egy -és három év közötti totyogónak, de nem mindegy, hogy ezen belül az egyes tápanyagok, rostok hogyan oszlanak el, mert hosszú távon hiányállapothoz vezethet. Egy fejlődésben lévő kisgyereknek, ugyanúgy, mint egy nagyobbnak vagy egy felnőttnek ennie kell:

  • gabonafélét
  • zöldségeket és gyümölcsöt
  • fehérjét
  • egészséges zsírokat
  • tejtermékeket

Vegyük sorjában, mihez mi tartozik:

Gabonafélék:

Legtöbbször lehetőleg „finomítatlan” formában (értsd például teljes kiőrlésű búza, rozs, zab) kerüljenek a tányérra. Ezek a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartoznak, így egy szinten tartják a vércukor szintet. Ráadásul tele vannak E-vitaminnal, magnéziummal és az emésztést segítő rostokkal. Természetesen nem kell a kardunkba dőlni, ha a gyerek néha napján megkíván egy kakaós csigát. Az arányok a fontosak! Egy kisgyerek napi adagját fedezi hozzávetőlegesen két szelet teljes kiőrlésű kenyér és egy kistányér zabkása.

Zöldségek és gyümölcsök:

Szerintem nem kell ragozni, mennyire fontos, hogy a gyerek napi szinten egyen zöldséget és gyümölcsöt. Persze a kicsik nem igazán rajonganak értük, főleg ha megismerkednek a finomított cukrokkal. A minimális cél, hogy nagyjából egy bögrényi gyümölcs és egy bögrényi zöldség legyen a napi adag lehetőleg nyers formában. De nyilván főzve, sütve bárhogy jó, csak egye meg a gyerek.

Fehérjék:

A fehérjék kulcsfontosságú szerepet töltenek be a növekedő szervezetben. Az állati fehérjék közül lényeges, hogy legnagyobb része sovány hús legyen például bőr nélkül csirke, pulyka esetleg vadhús vagy hal. Néha persze lecsusszanhat egy-kis kolbász vagy szalonna, attól semmi baja nem lesz a gyereknek. A növényi fehérjékről sem szabad elfelejtkezni, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a kicsik számára. A napi adag például egy csirkecomb és két teáskanál humusz.

Tejtermékek:

Most tekintsünk el attól, hogy a gyerek laktóz-vagy tejfehérje-érzékeny. A tejtermékek ettől függetlenül teli vannak kalciummal. A kicsiknek pedig napi 500 mg kalciumra van szüksége, hogy a csontjaik erősek maradjanak. Plusz a tejtermékek segítenek a D-vitamin felszívódásában is. A hangsúly az alacsony zsírtartalmú tejen, joghurtokon, a kefíren és a sajtokon legyen. Egy totyogó napi adagját egy bögre tej és egy pohár joghurt teszi ki.

Egészséges zsírok:

Az egészséges zsírokról sem szabad elfelejtkezni, mert a vitaminok egy része zsírok segítségével tud felszívódni. Ebbe a kategóriába tartoznak a különféle növényi olajok például olívaolaj, lenmagolaj, valamint az olajos magvak többek között a dió, a mandula, és a földimogyoró. Egy kisgyerek napi adagját egy teáskanál olaj már fedezi, amit például bele lehet keverni főzelékbe, szószokba, zöldségkrémekbe. A csonthéjasokkal ilyen pici korban még nem árt vigyázni, de néhány darabot megkóstolhatnak.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com