Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Káposztakrém: ezt mindenkinek meg kell kóstolnia!

Ahogy megjött az eső, a szervezetem a medvékhez és a sünökhöz hasonlóan el kezdett készülni a télre. Soha nem hittem volna, hogy egyszer a roppanós tetejű csokitorta helyett a császárszalonnáról és a szaftos, zsírban pirított oldalasról fogok merengeni. A biológia, az biológia! Egy kocka, húsosabb szalonnát néha napján reggelire azért engedélyeztem magamnak. Gondoltam, nem véletlenül kívánja a szervezetem.

Éppen ezen morfondíroztam, miközben az ide-oda cikázó kisfiamat figyeltem a tarkómon lévő láthatatlan szememmel, amikor a férjem csak úgy semmiből benyögte, ő úgy enne egy kis káposztát. Tök jó! Én úgy terveztem karfiolt ebédelünk, de Peti remekül érvelt. Főzött egy csésze kávét. A kezembe nyomta, és „úgy” nézett rám. Végem volt, meggyőzött, a tervet módosítottam. A káposztából egy könnyed krémet készítettem, amit szalonna és kolbász helyett egy kis fűszeres csirkével tálaltam. Őszi is lett, egészséges is, pofonegyszerű, plusz még a kalóriákkal sem szálltunk el.

A káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar.

Lilakáposztakrém (recept két főre)

  • fél kiló lilakáposzta
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy deci mandulatejföl ( ha nem vagytok vegánok, tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só

A káposztát szerencsére most nem kell reszelni, hanem egy késsel apróra vágni. Ez egy fantasztikus dolog, egy olyan embernek, mint én, aki utál bármilyen zöldséget gyalulni. Ha ezzel megvagyok, akkor a felkarikázott lilahagymát nemes egyszerűséggel egy kis kókuszzsíron megpirítom. Rádobom az összevágott lilakáposztát, majd felöntöm egy deci vízzel. Nem baj, ha nem lepi el, mert a káposzta úgy is ereszt egy kis levet. A fazekat lefedem egy fedővel, hogy gyorsabban párolódjon. Nagyjából húsz perc múlva beleszórok egy kis sót, borsot. Beleteszek egy evőkanál nyírfacukrot, hogy ne legyen az egész annyira „tömény.”

Nagyjából negyven perc viszont kell ahhoz, hogy a káposzta kellően megfőljön. Tehát ez nem az a fajta köret, mint például a kuszkusz, amit tálalás előtt tíz perccel gyorsan összedobok. A megpuhult káposztáról, hagymáról leöntöm a főzővizet, majd a mandulatejszínnel összeturmixolom. Lehetne még extrázni például almával vagy meggyel, meg egy kis vörösborral is, de szerintem a káposztakrém egypontnullásan önmagában is pazar. A végeredményre a férjemnek egyszerűen nem voltak szavai, vagyis de (egy komplett mondat): EZT MINDENKINEK MEG KELL EGYSZER KÓSTOLNIA!

Tovább

Steakburgonya helyett céklasteak

A céklapucolás igazi konyhai vérengzés: elég egy pillanatra rosszul húzni a kést, és máris megvan a baj. Nem, most nem arra gondolok, hogy megvágom az ujjam pont azelőtt, hogy valami vizes masszába kéne nyúlnom, hanem arra, amikor a húsos céklából a vágás mentén kispriccel a piros lötty a fehér konyhaszekrényre, a fehér trikómra és a patyolatfehér abroszra. Magamba mérgelődök, dúlva-fúlva ondok-mondok. Ezerszer megfogadom, legközelebb tuti felveszem a kötényt! Annak legalább nem számít! Meg valami nagyon retró, nyolcvanas évekből megmaradt, lakástextilboltban szerzek egy kevésbé giccses, sárga rózsás vagy tésztamintás viaszos vásznat. Persze eddig a lépésig nem jutok el. Aztán amikor a lakásban terjengeni kezd a fokhagymás céklasteak édes illata, a rosszkedvem is tova száll.

Ronda és finom. Almával és fenyőmaggal minimálisan fotogén.

Fokhagymás céklasteak

Recept két főre

  • öt- hat darab közepes cékla
  • három gerezd fokhagyma
  • ötven gramm kókuszzsír (ha nem vagytok paleósok, akkor olívaolaj)
  • egy csipet só, bors

Begyújtjuk a sütőt kétszáz fokra, légkeveréses fokozatra. A céklákat óvatosan megpucoljuk, és mint ha steakburgonya lenne úgy vágjuk fel. Közben felmelegítjük a kókuszzsírt vagy egy edényben, vagy ha lusták vagytok, a mikróban két percre. Elkeverjük benne a fokhagyma szeleteket. A megtisztított céklákat egy tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a fokhagymás kókuszzsírral. Figyeljünk arra, hogy minden szeletre jusson a fokhagymából. Már mehet is a sütőbe.

Sajnos, a cékla viszonylag lassan puhul meg. Kell neki nagyjából negyven perc. Tehát ne akkor álljunk neki, mikor déli tizenkettő előtt öt perccel kopog a család szeme az éhségtől. Viszont előnye, hogy nagyon-nagyon gyorsan össze lehet állítani, szépen magától megsül, nem kell kevergetni, vagy ott álldogálni mellette. Kevesebb benne a kalória, mint a krumpliból készült vetélytársának. A végeredmény egyszerre szaftos, ropogós és édes, egy szóval több, mint tökéletes kísérője főleg a száraz, natúr húsoknak. 

Tovább

Fehérrépa püré, egy gátlástalanul finom köret

Kisgyerekként nem voltam oda a sárgarépáért. A fehérrépát pedig kifejezetten gyűlöltem. Nagymamám és a dédim zseniális húslevesét sem voltam hajlandó megenni, ha láttam, hogy  a kettő körül valamelyik úszkál a tányérban. Hiába kaptam a magyarázatokat, mennyi vitamin van benne, ettől nősz a nagyra, a papa direkt neked szedte, vagy majd megtanulsz fütyülni… Hajthatatlanul kitartottam az álláspontom mellett. A petrezselymes krumplit bezzeg szerettem, főleg mikor szaftosan olvadt szét a nyelvemen.

Amíg szoptattam, majdnem mindennap krumplit ettem. Anyukám már nevetett, mikor a „mit kívánok ebédre” kérdésre krumplis tésztát, savanyú krumplifőzeléket vagy paradicsomos krumplit mondtam. Egy évnyi tömény "krumplizás" után viszont úgy éreztem váltani kéne, így kerültem szorosabb barátságba a régi nagy mumussal, a fehérrépával. Egy valamit azért be kell ismernem: a fehérrépa püré egy gátlástanul finom, izgalmas köret, amit egyszer mindenkinek meg kéne kóstolnia. Plusz előnye, hogy nemcsak egészséges, de a krumplinál sokkal hamarabb elkészül.

Recept két főre:

  • 2- 3 csokos fehérrépa (szárastul)
  • 2 dl rizstejszín (ha nem vagytok vegánok, laktózérzékenyek, akkor sima főzőtejszín)
  • egy fej vöröshagyma
  • sütéshez kókuszzsír (olívaolaj)
  • egy csipet só, bors
  • egy csipet szerencsendió

Először megpucolom, felkarikázom a hagymát és a kókuszzsíron egy lábasban megpirítom. Felöntöm kb. egy liter vízzel és beleteszem a karikára vágott fehérrépát. Hogy finomabb legyen az íze, a zöldség zöld részét apróra vágom és beledobom a vízbe. Jöhet egy kis só, bors, meg egy csipet szerencsendió. Nagyjából 10 perc alatt a fehérrépa puhára fő.

Egy levesszűrő segítségével a karikákat petrezselymestül beleteszem a turmixba. A főzőléből annyit öntök hozzá, amennyi épp az egyharmadát ellepi. Beleöntöm a turmixba a rizstejet is. Utólag én még hozzá szoktam tenni egy kis szerencsendiót is, mert jobban kiemeli az ízeket. Fél perc turmixolás után ha kicsit hígnak találjátok, akkor tegyetek hozzá nyugodtan kókuszzsírt, egy kicsit besűríti.

Ez a fajta püré sokkal markánsabb ízvilágot képvisel, mint a krumpliból készült változata, ezért inkább semlegesebb, natúrabb húsok mellé ajánlanám.

Tovább
1234
»
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com