Spagetti, rántott hús és palacsinta – nagyjából ez a három étel, amelyet bármelyik hat év alatti nagyjából bármikor képes megenni. (Jó, most a csokit, kekszet, ropit nem vettem ide.) De mi a helyzet, amikor ezeken kívül valamilyen zöldséget akarunk belecsempészni a menübe?
Én azt tapasztaltam, hogy levesbe vagy főzelékbe teszem a zöldségeket vagy ne adj’ isten párolom őket, akkor a fiúk legrosszabb esetben meg sem kóstolják az ételt. Viszont ha kirántom vagy valamilyen fasírtot készítek belőlük, akkor garantált a siker.
Most három szuper zöldséges mentes receptet hoztam, amelyek önmagukban vagy feltétként is megállják a helyüket!
Cukkinitempura
Magyarán rántott cukkini. Attól lesz extrán ropogós, hogy a panírozáshoz hideg zöldségeket és jeges vizet használunk, és csak azután sütjük ki.
Hozzávalók négy személyre:
A mártogatóshoz:
A jégkockatartóba tegyetek vizet, majd egy bő fél órára tegyétek be a fagyasztóba. A cukkinit is rakjátok be ezzel a lendülettel a hűtőbe, mert a hideg zöldséget sokkal könnyebb panírozni. Aztán forrósítsátok fel a kókuszzsírt, és ha már elég meleg, akkor nekiállhattok a bundázásnak. A legegyszerűbb bal oldalra tenni a deszkát, a lisztező tálat, a bundázó tálat és jobbra a serpenyőt, így minden kézre áll, és nem csöpögtetitek össze a konyhapultot.
Először a bundához keverjétek össze a liszteket, a tojást és a hideg vizet! Akkor jó, ha ragacsos, és épp hogy folyik. Ha kicsit laza a keverék, nyugodtan tegyetek még bele lisztet. Ezután a felkarikázott cukkinit sózzátok meg, forgassátok meg a lisztben, majd a zabos keverékben és rögtön tegyétek bele a forró olajba! Mindkét oldalát süssétek nagyjából négy percig! Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, nyugodtan bökjétek bele a villát! Ha a külseje kemény, a belseje pedig puha, akkor van kész.
Amíg a cukkinik sülnek, addig keverjétek ki a mártogatóst! Semmi extra! Csak egy csészében dolgozzátok csomómentesre a zabtejszínt a mogyorókrémmel és a zúzott fokhagymával. Pici szójaszósszal is megküldhetitek. És kész!
Póréhagymás céklafasírt (kb. 10-12 darabhoz)
A cékla szerintem az egyik legmegosztóbb zöldség, de mivel teli van rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és aminosavval, ezért érdemes vele kísérletezni. Kiváló alap fasírthoz, bár előtte nem árt gumikesztyűt húzni, mert a reszelése felér egy vegán disznóöléssel.
-
3 darab közepes cékla
-
15 dkg póréhagyma
-
3 evőkanál tökliszt ( tönköly- vagy zabliszt is jó)
-
2 tojás
-
egy kávéskanál szerecsendió
-
ízlés szerint só, bors
-
a sütéshez kókuszzsír (olívaolajjal is hibátlan)
A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.
Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű.
Pórés-szezámos réparopogós
Nagyon könnyű elkészíteni. Főleg azért, mert nem kell semmit sem előpirítani. Szuperül illik bármilyen zöld főzelékhez, de uzsonnaként is megállja a helyét.
Hozzávalók három személyre:
( kb. hat darab jön ki belőle)
-
három nagyobb szál sárgarépa
-
egy fél póréhagyma
-
három tojás
-
négy evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)
-
egy evőkanál zsemlemorzsa
-
egy kávéskanál szezámmag (elhagyható)
-
ízlés szerint só
A sárgarépát szépen lereszeljük. Ez a legtöbb idő, de még így is három perc. Nem több. Összevágjuk a pórét. Szép apróra, ahogyan a tankönyvben is kell. Majd úgy tesséklássék módon összekeverjük. Beleütjük a három tojást, belekanalazzuk a liszteket meg a zsemlemorzsát meg a sót. Én szoktam bele tenni szezámmagot is, de ha ti kihagyjátok, mert teszem fel nincsen otthon, akkor anélkül is finom.
Alaposan összedolgozzuk! Ha összeáll a massza, akkor már süthetjükis. (Ha az Istennek se akar, tegyetek hozzá még egy kis lisztet.) Egy kanállal vagy a kezünkkel szép kis zöldségpogácsákat formázunk és oldalanként nagyjából három perc alatt készre sütjük.