Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így fűszerezd a zöldségeket!

praktika fűszer zöldség

Pirospaprika, bors, fokhagyma (a kényelmesebbeknek vegeta, delikát vagy húsleveskocka) hétköznapi magyar konyha nagyjából összes sós ételének fűszertriumvirátusa. Néha a kört kiegészíti egy kis babérlevél, kömény vagy egy kis petrezselyem a többi már csak úri huncutság.

Pedig a zöldségek pont úgy, mint a „Duna szalonkái”, nagyon kívánják a fűszert. Most a tavaszra hangolódva összeszedtük a teljsesség igénye nélkül, hogy melyikhez mi passzol.

Milyen fűszerek illenek hozzá?

Borsó:

petrezselyem, zsálya, bazsalikom, majoranna, oregánó, szerecsendió

Brokkoli:

bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, gyömbér, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya, oregánó

Cukkini:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, majoranna, hagyma, oregánó, fokhagyma, koriander, bors és kakukkfű

Karfiol:

koriander, kömény, kapor, édeskömény, fokhagyma, gyömbér, menta, szerecsendió, oregánó, paprika, petrezselyem, tárkony

Kukorica:

kapor, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, koriander, zsálya

Padlizsán:

bazsalikom, fokhagyma, gyömbér, oreganó, petrezselyem, koriander, curry, menta

Retek:

kapor, fokhagyma, petrezselyem

Spenót:

metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors

Uborka:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, koriander, petrezselyem, tárkony, rozmaring, mustár, menta

Zöldbab:

bazsalikom, metélőhagyma, kapor, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió, fokhagyma, bors, mustár, oregánó

Tovább

Van öt perced? Akkor süsd meg ezt!

banán gluténmentes tejmentes mentes recept

A múltkor a banán csak nem akart elfogyni, főleg, hogy a nagy újabban kitalálta, nem szereti. Eszembe jutott, hogy nagyon-nagyon régen sütöttem fahéjas-citromos banánt, pedig nincsen sok dolog vele.

Nem kell pihentetni, meg vagy három keverőtálat, egy tepsit, egy formát meg egy rakat kanalat sikálgatni. Plusz jó pont, hogy nincsen benne fehér cukor és egy tök kezdő is összedobhatja cirka öt perc alatt.

Fahéjas-citromos sült banán

Hozzávalók egy adaghoz:

  • egy banán
  • fél citrom leve
  • egy evőkanál méz
  • egy teáskanál fahéj
  • egy evőkanál valamilyen semleges zsiradék például kókuszzsír, növényi margarin, mezei étolaj

A banánokat felharmadoljuk, majd nagyjából egyforma hasonló darabokra vágjuk. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a mézet és a zsiradékot és belecsurgatjuk a citromlevet. Majd úriasan meghintjük a fahéjjal és amikor szépen kezd bugyogni, akkor beleforgatjuk a banánokat. Nagyjából három percig sütjük őket. Hagyjuk, hogy a széleik kellemesen karamellizálódjanak. Végül langyosan tálaljuk őket.

Tovább

Ezt edd chips helyett!

A múltkori sült zellerrel kapcsolatban rengeteg visszajelzést kaptunk. Többek között Rékáét, aki kedvenc házi csicseriborsó chips receptjét küldte el! Finoman szólva is megihletett bennünket, így hát összedobtunk egy saját változatot egy kis chimichurrival és koranderrel.

Sokkal finomabb, mint a bolti chips, és szinte bármelyik diétába beilleszthető.Nemcsak mi csipegettük el az évadzáró True Detective rész mellett, de a gyerekeknek is bejött, bár a zöldet leszedegették róla. 

Hozzávalók három kisadaghoz:

  • egy konzerv csicseriborsó
  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék
  • ízlés szerint só
  • néhány levél koriander
  • pici olívaolaj

(Ha nem kaptok chimichurrit, akkor három gerezd fokhagymát zúzzatok bele az olajba úgy kenjétek meg és végül koriander helyett bazsalikomot használjatok.)

Tovább

Vidd magaddal az irodába!

férjem főzte mentes recept káposzta tejmentes
Nem folyik ki és a benne lévő fűszerek megkönnyítik az emésztést!

Számoljunk gyorsan! Egy munkahelyi ebéd átlagosan olyan ezerötszáz forintba kerül per fő. És akkor még nem csusszant le egy kávé vagy ásványvíz vagy valami hasonló. Ha otthon főzitek meg, akkor nagyságrendekkel kevesebből ki lehet hozni. Például a következő újragondolt káposztás rakottas négy főre durván ezerötszáz forintba kerül.

Az otthoni főzés plusz tervezéssel, szervezéssel jár. Ugyanakkor, mind anyagilag, mind pedig egészségügyileg megéri. Ráadásul a házi koszt mentes mindenféle furcsa utóíztől, adalékanyagtól. Jó nem azt mondom, hogy folyton a zacskóba kifolyó levest kell vinni, de egy másnapra még inkább ízeiben összeérő rakottas remek irodai ebéd lehet.

A következő recept a férjem fejlesztése, aki rajong a káposztáért. Én kevésbé szeretem, mert utána úgy nézek ki, mint egy négy hónapos terhes. Mikor a főzős napján mondta, hogy milyen „meglepetéssel” készül, a lelkére kötöttem: öntse le alaposan a káposzta levét, mert nem akarok lufit a hasamba. Ő csak bólogatott, hogy oké, oké, persze. Legyintett egyet, és egy huszárvágással megoldotta a helyzetet: emésztést könnyítő fűszereket, mint a gyömbér, és a kínai ötfűszer használt, így nem kellett a lé leöntésével vacakolnia...

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)
  • száz gramm rizs
  • fél fej káposzta
  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • egy teáskanál fekete szezámmag
  • két centi gyömbér reszelve
  • egy kávéskanál őrölt kömény
  • egy kávéskanál fehérbors
  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)
  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. Másnapra még finomabb. És mellesleg igaza lett a férjemnek, tényleg nem fújt fel a káposzta.

Kínai ötfűszer: eredete legendai homályba vész. Az öt fűszer a kínai öt elemet ( Fa, Föld, Víz, Tűz, Fém) testesíti meg, amely egyensúlyba hozza a szervezetet. A keverék: a szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, édesköménymag 1:1:1:1:1 arányú elegye. Bővebben itt olvashatsz a kínai ötelemtanról!

Tovább

Jobb,mint a sült krumpli

vlog mentes recept zeller köret
Sült kurkumás zeller!

Szerintem a legtöbb diéta sikere a nassoláson áll vagy bukik. Borzasztó azt nézni, hogy amíg a többiek törik munka közben a csokikat, nekem csak a sárgarépa karika vagy a felkockázott uborka jut. Na de, ha olyan ropogtatnivalót készítünk a kezünk ügyébe, amelyik ízben hozza a sült krumpli szintet, de még sincs tele üres kalóriákkal, akkor már egészen más a helyzet!

A kurkumás sült zeller erre egy remek példa. Semmi extra csak zeller, só és kurkuma és kétszáz fokon nagyjából tizenöt perc. És a zellernek olyan íze lesz, mint a sült krumplinak. Legalábbis a férjem szerint...

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com