Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

zúzapörkölt recept medvehagymával

recept zúza magyarkonyha

A reformkorban terjedt el a paprikás hús. Most március 15-e tiszteletére hagyományos zúzapörköltet készítettünk, amit egy kis medvehagymával dobtunk fel.

Friss vlogposzt!

Tovább

gombás rizottótól a házi mirelit rántott húsig - avagy home office, online oktatás és a főzés

praktika home office

Nem könnyű hetek várnak ránk. Nálunk a nagy, most elsős, épp a betűtanulás kellős közepén van. Tehát folyamat felügyelni kell. A kicsi kiscsoportos, és bízom benne, hogy eljátszogat egy kicsit többet magában.

A férjem és én home office-ban dolgozunk és előre láthatólag a munkahelyünkön is a következő két-három hétben extra terhelésnek leszünk kitéve. 

A hétvégén meghánytuk-vetettük a dolgot, hogyan kerülhet mindennap meleg étel az asztalra azt leszámítva hogy rendelünk vagy halrudacskát sütünk. 

A következő vlogposztban összeszedtem, hogyan tervezünk, készülünk a következő hetekre. Jöhetnek a jól variálható alapanyagok, a levesek és a házi mirelit rántott hús!

Tovább

3 egészséges vacsora recept a hétköznapokra

Nálunk általában valamilyen főtt étel a vacsi, mert akkor egy füst alatt megvan másnapra az ebéd is. Hoztam nektek három egészséges vacsora receptet, amivel nem kell sokat vacakolni.

Zöldfűszeres csirkecsíkok borsópürével

Hozzávalók négy személyre:

A húshoz:

  • Egy kiló csirkemell

  • egy evőkanál kakukkfű

  • egy evőkanál rozmaring

  • négy szem retek

  • egy fej lilahagyma

  • fél rúd póréhagyma

  • pici olívaolaj a sütéshez

A körethez:

  • fél kiló borsó

  • fél rúd póréhagyma

  • ízlés szerint só

  • egy evőkanál borecet ( vagy fél citrom leve)

  • egy evőkanál tökmagolaj

  • egy kisebb csokor menta

  • pici olívaolaj

Először egy wokban olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott lilahagymát és a felszeletelt pórét. Megsózzuk, hagyjuk kicsit pirulni az egészet, aztán rádobjuk a csirkecsíkokat. Picit pirítjuk megint, majd megszórjuk a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Beledobjuk a négybe vágott retket. A wokra fedőt teszünk, és addig sütjük, amíg a hús puha nem lesz.

Közben egy másik edényben lepirítjuk a pórét a tökmagolaj és az olívaolaj keverékén. Aztán rádobjuk a borsót. Néhány percig kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beledobjuk a mentát. Végül fedő alatt, éppen roppanósra főzzük. Ezután egy merőkanállal kiveszünk az edényből egy adagot, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Belecsurgatjuk a borecetet, ízlés szerint sózzuk, majd a pürébe visszakeverjük a maradék borsót. És készen is vagyunk.
 

Vörös quinoa saláta cukkinivel, tökkel és paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 gramm vörös quinoa (a fehér is ugyanolyan jó)

  • fél kiló cukkini

  • fél kiló paradicsom

  • fél kiló tök

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • egy csipet rozmaring

A legfontosabb lépés, hogy a quinoát a szakirodalom szerint legalább négyszer, jó alaposan meg kell mosni, mert a magokon lévő keserű szaponin réteget csak így lehet eltávolítani. Ha ehhez nincs türelmed, mint például nekem, akkor csak áztasd be vízbe tíz percre, majd jó alaposan öblítsd le. Öblítés után kóstolj! Ha még keserű, akkor még egyszer mosd le.

A cukkinit és a tököt pucold meg, vágd közepes kockára. Vegyél elő egy tepsit, és melegítsd elő a sütőt kb. 150-160 °C-ra.(légkeveréses) Rakd a tepsi aljára a tököket, fölé mehet a cukkini és a legtetejére a paradicsom. Az olívaolajat keverd össze az összetört fokhagymagerezdekkel és a rozmaringgal és locsold meg vele a zöldségeket. Majd tedd be a tepsit sütőbe kb. 20 percre.

Közben egy lábasban forralj vizet, és tedd bele a quinoát. Forrástól számított 15 percen belül kész van, akkor szűrd le róla a vizet és tedd bele egy vokba. Ha megsültek a zöldségek, akkor a tedd őket is a serpenyőre. Jól keverd össze az egészet, és már tálalhatod is. Szerintem másnap még finomabb, mert a quinoa natúrsága remekül kiemeli a tök, paradicsom és a cukkini ízét.

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)

  • száz gramm rizs

  • fél fej káposzta

  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék

  • egy teáskanál fekete szezámmag

  • két centi gyömbér reszelve

  • egy kávéskanál őrölt kömény

  • egy kávéskanál fehérbors

  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)

  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. 

 

Tovább

Hogyan tisztítsuk a vasedényt?

A vasedények minden konyhában jó szolgálatot tesznek. Lehet bennük kenyeret sütni, ragut főzni, de sütöttem már vasban kacsát, őzet. Az egyenletes hőleadásuknak köszönhetően, valahogy sokkal finomabb, omlósabbak a bennük készült ételek.

Vasedény tisztítása

Gyakorlatilag elnyűhetetlen darabok, ha odafigyelünk rájuk. Nem szabad például jó kis mosogatószeres vízbe beáztatni őket, mert elkezdenek rozsdásodni.

Helyette használjunk sót! 

Tovább

3 klassz főzelékfeltét

Mutatunk három izgalmas feltétet, ami még a legegyszerűbb főzeléket is feldobja!

Bakwan jagung

Az indonéz kukoricatócsni önmagában is finom, de főzelékfeltétként is megállja a helyét. 

Hozzávalók négy személyre:

  • két kisebb konzerv kukorica
  • egy csomag újhagyma
  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tojás
  • két-három evőkanál édes szójaszósz
  • egy teáskanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint bors

Okonomiyaki

Igen, tudjuk japán street food, de ez a változat remekül kombinálható a hagyományos magyar konyha főzelékeivel.

Hozzávalók hat-hét darabhoz:

  • fél fej kínai kel
  • egy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál tk. liszt
  • 3 tojás ízlés szerint szójaszósz
  • egy evőkanál len vagy szezámolaj

Póréhagymás céklafasírt

Egy megosztó zöldség, ami kiváló húspótló a böjti időszakban.

Hozzávalók:

  • 3 darab közepes cékla
  • 15 dkg póréhagyma
  • 3 evőkanál tökliszt
  • 2 tojás
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a tökliszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.

Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű. A sütögetés szerintem egy kicsit macerás, de megéri! A céklafasírt kívül ropogós, belül szaftos, pont amilyen egy ideális főzelékfeltét platóni ideája.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com