Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ebéd tíz perc alatt - csípős mogyorós- gombás tészta

tészta tejmentes amigoamigombánk támogatott tartalom

Gondolom veletek is előfordult már , hogy 11-kor eszméltek rá, hogy nincsen ebédetek! Ilyenkor a férjem kitalálja, együnk tésztát! Lehet rizs, szobe vagy teljes kiőrlésű! Tök mindegy! A szószokat meg a végtelenféleképp lehet variálni attól függően, mi van éppen a hűtőben!

Ilyenkor, ha tehetem és nem fognak be konyhalánynak, áttelepszem a gyerekszobába, mert egyszerűen nem bírom nézni, ahogy az alapanyagok vagy azoknak a maradványai teljesen ellepik a konyhapultot. Na, nem panaszkodom. Az ebéd mindig finom! Csak mosogatni ne kellene!

Csípős mogyorós- gombás tészta

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fél kígyóuborka
  • egy fél kínai kel
  • egy teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • egy teáskanál Cayenne bors
  • egy marék mogyoró
  • két evőkanál szójaszósz
  • két evőkanál szezámolaj
  • fél kiló teljes kiőrlésű tészta

A tésztához a vizet egy fazékban felforraljuk. Közben egy wokban az összevágott vöröshagymán és a szezámolajon megfuttatjuk a szeletekre vágott csiperkét. (Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.), majd rádobjuk a parasztzsülienre (értsd vastagabb hasábokra) vágott kígyóubit és a szeletekre vágott kínai kelt.

Megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, szójaszósszal és egy kis Cayenne-borssal, hogy legyen ereje, majd öt percig hagyjuk fedő alatt rotyogni. Vagy egy éles késsel vagy pedig mozsárban durvára összetörjük a mogyorót,aztán ezt is a szósszal tesszük. Mikor a gomba megpuhul, lecsukjuk a gázt. Kifőzzük a tésztát. (rizstésztával és szobével is remek), majd összekeverjük a gombás szósszal. Akár kicsit rá is melegíthetünk. És már kész is az ebéd, ezért kár lett volna rendelni!

Tovább

Márton-napi libamelle rizottó

liba tejmentes
Még szerencse hogy Márton püspök annak idején egy libaólban bújt el! Fotó: Kiss László

Ugye tudjátok, hogy Márton napján azért kell libát enni, hogy következő évben is lehessen bőségesen a tejbe aprítani?! A probléma ott kezdődik, hogy liba nem terem minden hűtőpultban még november közepén sem. Ha meg véletlen érkezett egy dugi szállítmány comb, akkor azt tuti elkapkodták. Nah, mit csinál ilyenkor az ember lánya, újratervez. Mint a családi GPS.

Majd kiugrottam a bőrömből, mikor vettem egy csomag libamellet. A férjem gyártott hozzá csiperkés rizottót, amihez felhasználta a maradék húslevest. Én meg nekiláttam a libasütésnek, és készítettem hozzá egy gyümölcsös kávés szószt.

Libamelle rizottó csiperkével

Hozzávalók két személyre:

A rizottóhoz:

  • 200 gramm rizottórizs
  • 250 gramm csiperke (Én Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • fél liter húsleves alaplé
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • egy fej vöröshagyma
  • egy evőkanál fehérborecet
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • olívaolaj a sütéshez

A húshoz:

  • 500 gramm libamell
  • egy teáskanál koriandermag
  • négy gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kevés kókuszzsír (vagy növényi vagy sima vaj)

A szószhoz

  • egy körte
  • egy alma
  • egy narancs leve
  • egy deci presszókávé
  • három teáskanál barna cukor
  • egy teáskanál fahéj

Előveszünk egy wokot vagy egy vastag falú, nagyobb serpenyőt. Olívaolajon megfuttatjuk a a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és fehérrépát. Ráöntjük a rizst, alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi. (A legfinomabb maradék húslevessel!) Beletesszük a sót, a borsot, és addig főzzük fedő alatt, amíg a rizs az összes levet fel nem szívja. Ez nagyjából húsz perc. Végül megszórjuk egy kis kakukkfűvel és meglocsoljuk fehérborecettel.

A libamellen lévő zsírt éles késsel beirdaljuk úgy, hogy közben ne vágjunk bele a húsba, mert akkor sütés közben kiszáradhat. Beledörzsöljük a zúzott koriandert, a sót és a fokhagymát, és hagyjuk tíz percet állni. Egy másik serpenyőbe pici zsiradékot teszünk, majd belerakjuk a húsokat a zsíros részükkel lefelé. Ezután mindegyik oldalukat négy-négy percig pirítjuk, hogy szép kérget kapjanak. Ha ezzel végeztünk, akkor a libát betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Rácson nagyjából huszonöt percig sütjük. Miután kivesszük, alufólia alatt öt percet pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottó tetejére rakjuk.

Amíg a liba sül, addig elkészítjük a szószt! A körtét és az almát felkockázzuk. Beleforgatjuk a fahéjba. A liba serpenyőjében maradt zsírt egy nyeles fazékba csorgatjuk, majd beledobjuk a fahéjas gyümölcsöket. Picit pirítjuk, aztán felöntjük a kávéval. Megszórjuk egy kis barna cukorral és belefacsarjuk a narancs levét is. Körülbelül hat-hét percig főzzük. Végül botmixerrel simára turmixoljuk. A szósszal meglocsoljuk a libát, és a fogást melegen tálaljuk.

Tovább

Zöldfűszeres süngomba

gomba támogatott tartalom amigoamigombánk gluténmentes tejmentes vegán
A gyógygomba, aminek borjúíze van.

Vannak olyan alapanyagok amelyek önmagukban is annyira dominánsak, hogy éppen hogy csak fűszerezni kell őket és tádáám máris kész a pazar ebéd. A süngomba is ilyen! Sem ízében, sem pedig állagában nem hasonlít a többi gombára, sőt egyenesen borjúhús íze van.

Zöldfűszeres süngomba

Hozzávalók két személyre:

  • 250 gramm süngomba ( Én, Amigo, a mi gombánk márkájút használtam.)
  • egy szál friss tárkony ( vagy egy teáskanál szárított)
  • egy teáskanál friss kakukkfű
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj

A süngombát éppen hogy csak mossuk meg és törölgessük át a papírtörlővel, majd vágjuk szeletekre. Az olívaolajba tegyünk sót, borsot és keverjük bele a zöldfűszereket. Ezután forgassuk bele a gombát. Hagyjuk egy negyedórát állni. Aztán izzítsuk be a kontaktgrillt. És tegyük rá a szeleteket. Nagyjából három-négy perc alatt süssük szép aranybarnára, majd friss spenóttal vagy salátával tálaljuk.

Tudtad?A süngombát gyógygombaként tartják számon, amely tartalmazza szinte az összes szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat, és erősíti az immunrendszert. A hagyományos kínai orvoslás szerint alkalmazható gyomor-és bélpanaszokra, légzőszervi megbetegedésekre és csökkenti még a koleszterinszintet is.

Tovább

Rózsaszín tálcás gombákkal a mellrák ellen

Október a mellrák elleni küzdelem jelképe – októberben a Bio-Fungi Kft. a rózsaszín tálcás gombáival a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegség esetén a túlélés esélye jelentősen javítható. A cég minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatja a daganatellenes és rákbetegeket segítő munkát. Idén a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályát a „Fogadj örökbe egy helyiséget!” projekt keretében.

Kevesen tudják, hogy a szervezet túlzott ösztrogén termelése bizonyítottan növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A csiperkegomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a ösztrogén szint emeléséért felelős aromatáz enzim aktivitását. Ha valaki rendszeresen fogyaszt csiperkét, és mellette egészségesen táplálkozik és rendszeresen mozog, akkor csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

A csiperkének ( no meg a laskagombának is) ezen kívül rengeteg pozitív élettani hatása van. Hogy melyek ezek?

  • alacsony a kalóriatartalmuk

  • gyakorlatilag nem tartalmaznak zsírt és koleszterint

  • magas a víz- és rosttartalmuk

  • ásványi anyagokban és vitaminokban (D, B-vitamin) szintén gazdagok

  • glutén- és laktózmentesek

Ahhoz azonban, hogy a tápanyagokat megőrizzük, néhány dolgot érdemes figyelembe vennünk:

  • Fontos, hogy ne hámozzuk, mert így elveszítjük az értékes tápanyagokat!

  • Folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg.

  • Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető.

Itt van három szuperegészséges csiperkés és laskás recept, amit érdemes kipróbálnod! Katt a linkekre!

Csiperkés székelykáposzta

Wellness fokhagymás gombapörkölt

Nagyi gombalevese mentesítve

A Bio-Fungi Kft.-ben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód. A cég a szívügyének tekinti az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák. A GoPink kampány keretében 2012 óta minden októberben rózsaszín tálcákba csomagolják a csiperke- és laskagomba termékeiket, úgy szállítják országosan a Tesco és az Aldi üzleteibe. A Bio-Fungi Kft. minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatja a daganatellenes és rákbetegeket segítő munkát. Idén a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályát a „Fogadj örökbe egy helyiséget!” projekt keretében.

Tovább

Csípős spenótos-laskagombás tortilla

A mexikói konyha nagy találmánya a tortilla, amit gyakorlatilag bármivel lehet tölteni. Ezen a nyáron szívesen kísérleteztünk vele: a csirke masalás és a bézik lecsós változaton túl összedobtunk egy laskagombásat is.

A csípőst nem sajnáltuk és raktunk bele (a vitaminok meg a rostok kedvéért) némi bébi spenótos is. Olyan jól sikerült, hogy ha egyszer lesz egy street food büfénk, akkor tuti szerepelni fog az étlapon.

Csípős spenótos-laskagombás tortilla

(Hozzávalók négy személyre)

  • négy kukorica tortilla
  • fél kiló laskagomba ( Én Amigo, a mi gombánk márkájút használtam.)
  • egy szál póréhagyma
  • öt-tíz szem koktélparadicsom
  • öt gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál cayenne bors
  • öt karikányi jalapeno paprika
  • ízlés szerint só
  • 250 gramm bébispenót

Olívaolajra rádobjuk a felkarikázott póréhagymát, a gerezdekre vágott paradicsomot és az összevágott laskagombát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma szépen kezdi elveszteni a színét. Ezután beledobjuk a jalapeno paprikát. (Ha oda meg visszavagytok a csípősért, akkor rakhattok bele többet is.) Jöhet egy kis cayenne bors, fokhagyma és ízlés szerint só. Hagyjátok addig főni, amíg a gomba kellőképp meg nem puhul. Ez nagyjából tíz perc.

Közben egy serpenyőben melegítsétek fel álánatúr a tortillát. Tegyétek ki egy tányérra! Pakoljatok a közepére a gombás raguból egy nagy adagnyit, majd egy marék spenótot, hogy legyen benne valami friss és ropogós. És máris kész a házi mexikói street food! 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com