Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy tuti gombás recept, amit a gyerekek is szívesen megesznek

A férjemmel igyekszünk változatosan főzni, de a főzelék-leves-ragu kombináció mellett mindig van valamilyen spagetti, mert:

  • mindenki szereti
  • hamar elkészül
  • a szószt a végtelenségig lehet variálni.

A spagettiszószok koronázatlan királya a férjem. Legutóbb gondolt egy nagyot, és a gombához tett egy jó adag spenótot és fokhagymát. Közben a kisebbik fiam is segített az ízesítésben. 

Mondanom sem kell mennyi maradt belőle... A fiúk teljesen kikotorták a tányért.

Hozzávalók:

  • 500 gramm bébi csiperke (Én, Chefgombát használtam)
  • két marék spenót
  • hat-hét gerezd fokhagyma
  • egy fej vöröshagyma
  • egy csipet szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olívaolaj
  • spagetti vagy bármilyen tészta

Az olívaolaj megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a megtisztított a bébicsiperkéket. (Izgalmasabb szerintem, ha fehéret és barnát is használunk.) Pár perc elteltével beledobáljuk a serpenyőbe a zúzott fokhagymagerezdeket is, majd jöhetnek a spenótlevelek!

Az egészet pár percig rotyogtatjuk közepes lángon, majd felöntjük annyi tejszínnel amennyi éppen ellepi. Főzzük kábé tíz percig. Végül jöhet a só, bors és egy kis szerecsendió. És kész! Spagettivel tálaljuk.

Tovább

Portobello gomba tarte sütőben sütve

A portobello gomba tarte egy nagyon pazar vega kaja, amihez nem kell sok minden. Majdnem, hogy csak annyi, mint egy rántottához. Könnyű és villantós recept. És attól tarte, hogy tészta helyett a gomba kalapját használtuk.

Hozzávalók:

  • 8 db portobello (Én, Chefgombát használtam)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • egy evőkanál mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olívaolaj

A vöröshagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk, hogy kicsit üveges legyen, majd hozzákeverjük a mustárt. Még öt percet fonnyasztjuk, majd lekapcsoljuk. A tojásokat felverjük egy tálban. Rakunk bele egy érzésnyi sót, borsot.

A gombákat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd elővesszük a közepes gáztepsit. Kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a portobellókat. Ezután elkezdjük a töltést. Belekanalazunk egy adag mustáros hagymát, majd rácsurgatunk egy adag tojást, majd a végén jöhet még egy kanál hagyma.

A gombát nagyjából negyven perc alatt előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. A végén megdekorálhatjuk egy kis citromfűvel, de anélkül is isteni finom.

 

Tovább

Maradék csirkemell krémsajttal és gombával tuningolva

Húslevesből nem lehet kis adagot készíteni. Ha nem fogy ebédre és vacsorára, akkor a levet el szoktam rakni a fagyasztóba alaplének. A maradék hús pedig újragondoljuk. A múltkor az ebéd után egy komplett csirkemell maradt meg, amit másnap picit feltuningoltuk.

Tuningolt maradék csirke krémsajttal és gombával

Hozzávalók:

  • egy főtt csirkemell
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 evőkanál krémsajt
  • 2 deci tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál tárkony
  • 150 gramm szárított laskagomba (Én, Chefgombát használtam)
  • másfél deci víz
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olaj

Egy serpenyőben olajat forrósítunk és beledobjuk a zúzott fokhagymát. Ha már jön az illata, beledobom a serpenyőben a szétdarabolt főtt csirkemellet, majd felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi. Ezután következik a szárított laska gomba. (Tök jó, hogy ha van egy üvegben szárított gomba a kamrában a polcon, mert sokáig eláll és egy kis plusz ízt ad az ételnek.)

Pár perc rotyogtatás után hozzáadom a tejfölt és a krémsajtot, és alaposan összekeverem a masszát. Végül jöhet a mustár, a tárkony és ízlés szerint egy kis só, bors. Bármilyen tésztával, bulgurral, de hajdinával és kölessel is finom.

 

Tovább

Egy igazi családi klasszikus: Lonci mama töltött gombája

Lonci mama híresen finom tölteléke a férjemék családjában generációról generációra száll. A magunk között csak „A tölteléknek” nevezett csoda illik csirkecombhoz, a gombához, de csak úgy magában is finom. Legalábbis a felesleget én mindig belekanalazom a tepsibe, nehogy egy grammja is kárba vesszen.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 db nagyobb csiperke (Én Chefgomba grill gombájával készítettem)

A töltelékhez:

  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 3 tojás
  • 2 deci tej
  • egy fej vöröshagyma
  • a 12 csiperke tönkje
  • ízlés szerint só, bors, petrezselyem

Egy kis zöld például medvehagyma vagy petrezselyem a díszítéshez

A gomba elkészítése:

A csiperkéket megtörlöm egy nedves papírtörlővel. A tönköket leszedem és apróra feldarabolom. Közben egy wokban pici olajon lepirítom a vöröshagymát és rádobom a tönk darabokat.

Amíg pirul, addig apróra tépkedem és beáztatom tejbe a szikkadt kenyeret. Pár perc alatt jól megszívják magukat a darabok, ezért kinyomkodom egyesével őket. Hozzáütöm az egész tojást, majd belekeverem a lepirított a vöröshagymát és gombatönköt. Ízlés szerint sózom, borsozom. Ha van otthon egy kicsi petrezselymet teszek hozzá, de nem fontos.

Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra légkeveréses fokozatra. Előveszem a nagy gáztepsit, és gusztusosan elrendezgetem benne a gombakalapokat.

A tölteléket a kalapokba kanalazom jó púposan, elvégre ettől lesz finom. (Ha marad egy kis felesleges, akkor a tepsi szélére is teszek belőle csak úgy magában.)

A gombát nagyjából fél óra alatt készre sütöm. Végül megszórom egy kis zöldfűszerrel. Nekünk most medvehagyma volt itthon, azt tettem rá. Isteni, tényleg!

U.i.: Ugyanez a töltelék csirkébe töltve is finom!

Tovább

3 diétás recept, ha meg akarsz szabadulni pár kilótól

Nincsen újév fogadalom nélkül. 6 évvel ezelőtt én is megfogadtam, hogy leadok pár kilót. Januárban kezdtem, nyáron született meg a blog. Aztán a következő szilvesztert már két számmal kisebb ruhában töltöttem. A súlyom (3 kiló ide vagy oda) azóta is tartom. ( Ez most úgy hangzott, mint valami bejegyzés egy enciklopédiában.)

A lényeg rendszeresen mozgás és minőségi kaja. Ezt nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom falatokról. Sőt! Hoztunk három klassz receptet.

Gombás zelleres hajdinarizottó

Gyorsan elkészíthető, könnyen munkába szállítható, kalóriaszegény, mindenmentes, vegán kaja.

Hozzávalók két főre

  • kb. 200 gramm hajdina
  • 200 gramm gomba (én most barna csiperkét használtam)
  • egy szálzeller
  • egy fej lilahagyma
  • két deci kókusztejszín
  • egy kávéskanál szerencsendió
  • öt-hat darab babérlevél
  • fél lime vagy citrom leve
  • egy késhegynyi só
  • ízlés szerint bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron egy kicsit megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát, szárzeller szeletkéket. A hajdinát is beleszórjuk, egy kicsit a zöldségekkel együtt pirítjuk. Felöntjük a kókusztejszínnel (vagy a sűrűbb konzerves kókusztejjel), rátesszük a tetejére a babérleveleket (nagymamámként csak az íze végett) és hagyjuk az egészet nagyjából tíz percig rotyogni.

Ezután sózzuk, borsozzuk, megfűszerezzük egy kis szerecsendióval. Ráfacsarjuk a citromot, lime-ot (attól függően, mi van otthon). Akkor lesz kész, amikor a hajdina megpuhul, magyarán a színe kezd áttetszővé válni. Próbáljátok ki, tényleg isteni! Csak harminc perc!

 

Amarántfelfújt padlizsánnal

Minőségi szénhidrát, ami mellesleg jobban felpörget, mint a kávé. Ezt tapasztalatból mondom.

Hozzávalók két személyre:

  • egy darab kisebb padlizsán
  • öt darab közepes paradicsom
  • 300 gramm amaránt
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

Először forrásban lévő vízben tíz percig főzöm az amarántot. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Közben az egyik vöröshagymát felkarikázom, és a kókuszzsíron megpirítom. A padlizsánt meghámozom - hogy ne legyen keserű - majd egy deci víz és négy felkockázott paradicsom társaságában rádobom a vöröshagymára. Az összenyomott fokhagymákkal, a borssal, római köménnyel és a sóval ízesítem a zöldségeket. Pár percig rotyogtatom az egészet.

Az amarántot egy levesszűrő segítségével átpakolom egy tűzálló tálba, majd összekeverem az előfőzött zöldségekkel. A megmaradt paradicsomot és a hagymát szeletekre vágom, és a felfújt tetejére teszem. Én szép sorba tettem őket, hogy mindenhova jusson a pluszfeltétből. Nagyjából még húsz percig sütöm. Akkor veszem ki, ha a paradicsom és a hagyma széle el kezd pirulni.

Tojásos madjnem pho leves

Nagyon ronda, ámde nagyon finom leves, ami ízre hasonlít a phó-re.

Hozzávalók három-négy főre:

  • öt tojás
  • két evőkanál kömény
  • három evőkanál szezámolaj
  • egy evőkanál rizsliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • néhány levél koriander

A köményt addig pirítjuk a szezámolajon, amíg el nem kezd pattogni. Így igazán ropogós lesz. Aztán ráhintjük a lisztet, kicsit ezt is pirítjuk, majd hosszádobjuk a felvágott hagymát. Megint pirítjuk pár percig aztán felöntjük kábé egy liternyi vízzel. Addig főzzük, amíg nem kezd lobogni, majd ekkor egy határozott mozdulattal beleütjük a tojásokat. Lehet többet is, már ha nem sütöttétek el az összeset korábban. (Csak úgy mondom, ez nálunk rendszeres probléma, nadehagyjuk) Nagyvonalúan meglocsolom egy kis szójaszósszal, belelöttyintek még egy evőkanál szezámolajat és hogy a savtartalom is rendben legyen belecsurgatok egy kis borecetet. Nagyjából öt perc alatt kész a leves. Díszítésképp rakok bele zöld koriandert. Már ha azt épp tudok venni!

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com