Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lélekmelengető francia gombaleves

A borongós, hűvös ősz idő beköszöntével esténként sokkal jobban esik a leves. Nemcsak nekem meg a férjemnek, hanem a fiúknak is. Sokszor dobok össze ilyen-olyan zöldséges levest, amit utána például házi kovászos kenyérrel ki lehet tunkolni. Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét. (feltéve ha valaki nem ragaszkodik a halászléhez)

A srácok most inkább nindzsajárgányokat építettek, amíg én főztem, de amint a leves illata betöltötte a házat, rögtön megjelentek a konyhában. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz
Tovább

Fel akarod turbózni az immunrendszered? Egyél gombát!

A gomba mai divatos szóval élve szuperélelmiszernek számít. Bár sokan ódzkodnak tőle, eláruljuk miért érdemes mégis betervezni a heti menübe.

1. Tele van szelénnel

A szelén fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amely javítja az immunrendszer működését

2. Magas a D-vitamin tartalma

Ez utóbbi leginkább a vadon termő változatokra utal. Ugyanakkor a D-vitamin szintén (a szelénhez hasonlóan) jótékonyan hat a szervezet védekező képességére. Így sokkal rövidebb idő legyőzhető például az influenza, a megfázás vagy bármilyen felsőlégúti betegség.

3. Jelentős a kalciumtartalma

A gombákban lévő kalcium aktívan hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, ezen kívül csökkenti az ízületi fájdalmat, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.

4. Szabályozza a vércukorszintet

A gombában lévő szénhidrát lassan felszívó szénhidrátnak számít, így akár órákon keresztül kitartja a vércukorszintet. Emiatt gyakorlatilag bármelyik diétába beilleszthető.

Még néhány fontos dolog.

Hogyan tároljuk a gombát?

A gombák nem szeretik a fülledt, párás helyeket, ezért nejlonzacskóban nagyon hamar tönkremennek. Lehetőleg kosárban, szellős helyen tároljuk. És egy-két nap után készítsük el!

Mossuk vagy sem?

Vannak olyan szakácsok, akik szerint a gomba megmosása maga az ősbűn, mert felszívja a vizet és olyanná válik mint az ázott szivacs. Mások szerint semmi baja nincsen. Én az aranyközéputat követem: nedves konyharuhával vagy papírtörlővel fejenként végigtörlöm, és így biztosan szuper lesz a végeredmény.

Tovább

Tavaszi gombás szósz

Olyan krémes, hogy bármilyen húst feldob!

A legtöbb hússal az a baj, hogy akarva-akaratlanul túlsütik, és olyan száraz lesz a dédiként, mint a balsorsban a fájdalom. Mi, ha a férjemmel, vendégeket várunk, mindig készítünk pluszba egy tesztpéldányt, hogy még tálalás megnézzük olyan lett-e a végeredmény, amilyet elképzeltünk. És, hogy őszinte legyek, velünk is fordult már elő, hogy pár perccel később vettük ki a disznót vagy a csirkét a sütőből, és a belseje minden volt, csak szaftos nem.

Ilyen esetben, ha gyorsan össze szoktunk dobni egy „amittaláltamahűtőben” szószt, amivel menteni lehet a menthetetlent. Most egy tavaszi gombás változatot kísérleteztünk ki, és olyan jól sikerült, hogy a vendégek az apró malőrből semmit sem vettek észre.

Tavaszi gombás szósz

Hozzávalók három deci szószhoz

  • fél kiló bébicsiperke ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • egy fej lila hagyma
  • egy kis szár póréhagyma
  • egy deci kókusztejszín
  • egy evőkanál kókuszszirup ( jó helyette a méz is)
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só, bors

A bébicsiperkét, a lilahagymát, a póréhagymát apró nagyjából centis darabokra felkockázzuk. Ezután a hagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd rádobjuk a gombát. Kicsit pirítjuk. Amikor a csiperke barnulni kezd, akkor felöntjük a kókusztejszínnel. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot és a végén belefacsarjuk a citromlevet. Egyet forr, és néhány bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Tovább

Viszlát hús!Helló gomba!

„Emlékezz ember porból vagy és porrá leszel!” - mondta mindig a dédi hamvazószerdán, mielőtt még belekanalaztam volna a szokásos „böjti” rongylevesbe. Onnantól kezdve húsvétig minden pénteken tojásos levest, tojásos nokedlit vagy valamilyen főzeléket ettünk tükörtojással. Vártuk is ám a húsvétot, mint a Messiást!

Pedig a böjtnek a régi, ilyen-olyan diéták, paleo vagy mentes étkezés előtt meg volt a szerepe: a nagy farsangi bálozás, disznóvágás és hasonlók után egyensúlyba hozta a szervezetet.

A nagy tavaszi regeneráció jegyében az elmúlt néhány évben főleg a férjem (én csak két hétig bírtam) keményen betartotta a böjtöt. Magyarán nem evett negyven napig húst. A nagy tanulságok a következőek voltak:

  • jobban oda kell figyelni a szénhidrát-fogyasztásra

  • a megfelelő fűszerrel és technikával bármelyik zöldség finom

  • a gyerekek odavannak a spenót és karfiolfasírtért

  • felgyorsul az anyagcsere és minimál sport mellett is szépen lassan olvadnak le a kilók

De maradjunk az első pontnál! Ahhoz, hogy ne felesleges szén-hidráttal pótoljuk a kieső állati fehérjét, érdemes végignézni, hogy minek magas a fehérjetartalma. Ebből szempontból egy fajta jolly joker bármilyen gomba. Miért?

  • tartalmazza a szervezet számára összes nélkülözhetetlen aminosavat

  • tele vannak rosttal, így hamar jól laksz tőlük

  • alacsony a kalóriatartalmuk

  • szuper kálium, foszfor, kálcium, valamint D-, B-,E-, és K-vitamin forrásnak számítanak

A gombák rengetegféleképp elkészíthetőek Most például a világ egyik legegyszerűbb tavaszi töltött gombáját készítettük el.Ehhez a nagy kalapú portobellót (igazából egy nagy kalapú csiperke) választottuk, hogy minél több cukkinis-répás keverék férjen bele.

Tavaszi töltött gomba

Hozzávalók négy főre:

  • nyolc darab portobelló ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.)
  • egy nagyobb szál sárgarépa
  • egy nagyobb szál cukkini
  • két kisebb fej lilahagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál őrölt kömény
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • egy deci növényi tejszín (lehetőleg rizs, zab, de kipróbálhatjátok sima főzőtejszínnel is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • olívaolaj a sütéshez

A portobellókat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd kiszedjük belőlük a tönköket. A fejeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk A tönköket, nem dobjuk ki, mert teli vannak ízzel, hanem apró darabokra vágjuk, pont úgy mint a lilahagymát. Aztán a répát és a cukkinit legyaluljuk.

A hagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Rádobjuk a tönköket, aztán a répát és a cukkinit is. Kicsit összepirítjuk. Meghintjük sóval, köménnyel és beleöntjük a tejszínt. Főzzük max öt percig, végül egy kis citromlevet is csurgatunk bele. Ezzel készen is van a töltelék.

A fokhagymákat belezúzzuk külön négy cent olívaolajba, amivel szépen átkenjük a tepsiben lévő fejeket. (Nem sózzuk külön a fejeket, mert akkor nem pirulnak, hanem csak párolódnak!) Végül a tölteléket belekanalazzuk a fejekbe és az egészet betesszük sülni úgy negyed órára 180 fokra légkeveréses fokozatra. Akkor van készen, ha szép barnára pirult a széle. Végül sózzuk, a sütés közben kisült levével és fodros petrezselyemmel tálaljuk!

Tovább

Karácsonyi pontyleves

Haramabb elkészül, mint a halászlé!

Már csak két hét és itt van a karácsony! Szóval épp ideje gondolkodni az ünnepi vacsora menüjén, sőt készíteni egy próbaverziót, hogy szenteste nagyjából minden úgy sikerüljön, ahogy elképzeltük.

A férjemmel egyik este altatás után el kezdtük tervezgetni, hogy idén 24-én mi kerüljön az asztalra. A szempontjaink a következők voltak:

  • Viszonylag gyorsan és könnyen el lehessen készíteni!

  • Legyen benne sok zöldség, mert nem akarunk a vacsi után rozmárokként elterülni a kanapén és szuszogva énekelni a Mennyből az angyalt!

  • Legalább nyomokban illeszkedjen a magyar hagyományokhoz!

  • És ne kerüljön egy fél fizetésbe!

A nagy brainstorming eredményeképp egyelőre a levesben jutottunk dűlőre. Tuti, hogy karácsonyi pontylevest fogunk főzni. Félreértés ne essék ez nem halászlé, sokkal inkább egy húsleves halból, amit akár előző nap is meg lehet főzni.

Karácsonyi pontyleves:

Hozzávalók 8 főre:

  • egy kiló ponty (szeletelve vagy filézve)
  • öt-hat szem krumpli
  • egy nagyobb fej cékla
  • fél kiló csiperke
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma ( lehet több is)
  • 5-6 babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 liter zöldségalaplé (lefagyasztott húsleves is jó)

A zöldségalaplevet feltesszük egy nagy lábasban kis lángon főni, majd beletesszük a cikkelyekre vágott krumplit, céklát és egészben hagyott vöröshagymát. (A céklától nem kell félni, csak színt ad a levesnek!)Pár perc múlva belerakjuk a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és a szeletekre vágott csiperkét. (Én Amigo, a mi gombánkat használtam.) Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a krumpliba éppen bele lehet szúrni a villát. Ekkor belerakjuk a halakat és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ez nagyjából 6-7 perc. ( Fagyasztott halnál kicsit több) Friss petrezselyemmel tálaljuk, de ha valaki szeret kalandozni facsarhat a tányérjába egy kis citromot is.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com