Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 menzakaja, ami után megnyaltuk a tíz ujjunkat

menza sztori

Diákként az iskolai menzát lehetett utálni vagy szeretni. Annyi tény, hogy a finomfőzelék, a dejós tészta, és mócsingpörkölt mellett néha olyan is került az asztalra, ami után gyerekként megnyaltuk a tíz ujjunkat. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb fogásokat.

1. Főtt hús meggyszósszal és darával

Nem tudom, hogyan csinálták anno a konyhás nénik, de annyira szaftos, szájban olvadós főtt húst azóta sem ettem. A meggyszósz pedig bármennyire furcsának is tűnt – és tűnik mind a mai napig – adott az egésznek egy kis savanyúságot. Olyan volt, mint az ananászos csirke olcsó, iskolai változata, bár sosem értettem köretnek miért mindig darát adtak hozzá.

2. Paradicsomleves betűtésztával

Liszt, felvizezett paradicsomkonzerv és jó sok cukor – nagyjából így lehetne leírni a menzás paradicsomlevest. Talán azért is szerettük annyira, mert más íze volt, mint a menzás (hús, zöldség, sárga)levesnek. Jó, a betűtésztával remekül el lehetett szókirakózni a tányér szélén addig, amíg a tanító néni észre nem vette.

3. Gyümölcsleves

A krémlevesek menzai őse, amiből nem spórolták ki a cukrot. Szigorúan magozatlan meggyből készült, néha egy kis almával, vagy barackkal feltuningolva. A magokat a tányér szélén gyűjtöttük, és reméltük, hogy nem csúsznak vissza a lébe.

4. Menzás bolognai makarónival

Az eredeti olasz recepttel még csak köszönőviszonyban sem volt, mégis sorban álltunk repetáért. Alkalom adtán nem darálthúsból, hanem löncsből vagy parizerből készült. Ha a kedves konyhás néni volt az ablaknál, dupla adag trappista sajttal is kérhetted.

5. Ízes bukta

A menza koronázatlan királya, amelynek illatát már a lépcső aljáról is éreztük. A foszlós tészta szinte körbe ölelte a barackízt. Maga volt a pompa, ha még éppen langyosan ehettük. (akkor is, ha előtte finom főzelék vagy paradicsom káposzta volt.)

Kövess bennünket a Facebookon is!

Tovább

Mutatjuk, hogy nem lesz keserű a padlizsánkrém!

Mindegy, hogy fakés vagy fémvilla! Egy a lényeg: nem mindegyik padlizsán alkalmas krémnek!Friss vlogposzt, amiből az is kiderül, hogy padlizsánt lehet balkonládában is nevelni!

Tovább

3 bombabiztos padlizsános recept

Egyik nagy kedvencünk a padlizsán, mert sokféleképpen el lehet készíteni. Most hoztunk nektek kétféle töltött verziót, és a nagy kedvencünket a gyorsan összedobálom francia lecsót.

1. Zellerrel, dióval töltött padlizsán


Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)

  • egy nagyobb fej lilahagyma

  • egy csokor szárzeller

  • egy marék durvára vágott dió

  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)

  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)

  • néhány levél bazsalikom

  • egy teáskanál só

  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

2. Húsos töltött padlizsán

Hozzávalók két főre

  • két darab közepes padlizsán

  • féli kiló darált hús ( lehet pulyka, csirke, sertés- teljesen mindegy)

  • két darab lilahagyma

  • fél szál póréhagyma

  • négy gerezd fokhagyma

  • két evőkanál eritrit vagy nyírfacukor

  • két deci sűrített paradicsom

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • egy kávékanál koriander

  • egy kávéskanál bazsalikom

  • egy csipet só

  • egy csipet bors

  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem ragaszkodunk a paleóhoz)

A padlizsánokat félbevágjuk, majd a belsejüket, amennyire tudjuk, kikaparjuk.  A kikapart belsőt apró kockákra vágjuk.  A kókuszzsíron vagy az olívaolajon megfuttatjuk a póréhagymát, a padlizsán belsejét és az apróra vágott lilahagymát. Ráhintjük a darált húst, amit lehetőleg időben kiolvasztottunk. Egy kicsit rotyogtatjuk a cuccot a vokban, majd belerakjuk a zúzott fokhagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Ezután ízesítünk: só, bors, cukor, majd a koriander, a bazsalikom, majd a szerecsendió következik. Mikor a leve nagyjából elfőtt, akkor egy kanállal visszatöltöm az egészet a padlizsánhéjba. Végül nagyjából fél óra alatt 180 fokon légkeveréses fokozatban, attól függ, mennyire sikerült kikaparni a padlizsán belsejét- készre sütjük.

3. Francia lecsó 2.0

Hozzávalók négy főre:

  • két közepes darab padlizsán
  • egy közepes darab cukkini
  • hat-hét darab koktélparadicsom
  • egy kápia paprika
  • egy kis darab kolbász vagy baconszalonna (enélkül is finom, de ez a férfias változat)
  • egy fej vöröshagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • két evőkanál sűrített paradicsom
  • két kávéskanál rozmaring
  • egy kávéskanál borsikafű
  • ízlés szerint só
  • fél deci olvasztott kókuszzsír ( nem paleósoknak olívaolaj)

A cukkinit és padlizsánokat felkarikázzunk és egy közepes tepsibe tesszük. Gondosan elrendezgetjük, majd rádobáljuk a felkockázott hagymát. Ezután olyan úrias, slendrián módon meghintjük egy kávéskanál rozmaringgal és némi sóval az egészet. Így az alsó rétegekben a zöldségeknek lesz egy kis íze.

Ezután rápakoljuk a kolbászkákat vagy a bacont, attól függően, mi van otthon. Félbevágjuk a koktélparadicsomokat, felszeleteljük a paprikát és a lyukakba tesszük. Ismét sózunk, aztán megint jöhet a rozmaring és még rászórunk egy kávéskanál borsikafüvet és a felaprított fokhagymagerezdet.

Végül szépen meglocsoljuk sűrített paradicsommal és egy kis olvasztott kókuszzsírral. A zsiradék azért a tetejére kerül, hogy a zöldségek ne ázzanak el. Aztán előmelegített a lecsót 180 fokon húsz-huszonöt perc alatt puhára sütjük.

Tovább

Maradékkal tuningolt csirke

Megmaradt egy adagnyi gazpachokrém, amit sajnáltam kidobni. Gondoltam jó lesz a csirkére... A fiúk még a vaslábast is kitunkolták. Friss vlogposzt!

Tovább

​​​​​​​3 ünnepi ebéd a hosszú hétvégére

Három olyan receptet hoztunk nektek, amit percek alatt össze lehet állítani, utána pedig a sütő teszi a dolgát. Közben pedig lehet filmet nézni, olvasni pár sort, vagy papírrepcsiversenyt rendezni a kanapén.

Gyömbéres sült csirke

Ennek az ételnek egyetlen titka van: ne sajnáld a fűszert! Hidd el, soknak tűnik, de a végeredmény tízpontos lesz.

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 kg egész csirke
  • 5 centi gyömbér
  • egy evőkanál ánizs
  • két fej lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • egy-egy evőkanál gyömbérpor, citromfű és ánizs a fűszerkeverékhez
  • ízlés szerint szójaszósz
  • pici (len)olaj a tepsibe

Ropogós kacsacombok

Mindenki tud kacsacombot sütni. Két titka van: nem szabad irdalni és alacsony hőfokon jó sokáig kell sütni.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló kacsacomb
  • két fej vöröshagyma
  • két szem alma
  • másfél deci fehér bor
  • két evőkanál méz
  • ízlés szerint só, bors

Gemista

Ha unjátok a lecsót, és a hagyományos töltött paprikát, próbáljátok a görög változatát. Isteni finom, könnyen elkészül és egészséges is.

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 kaliforniai paprika
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy cukkini
  • egy padlizsán
  • egy csésze bulgur
  • 400 g sűrített paradicsom
  • egy deci vörös bor
  • egy evőkanál oregánó
  • egy csokor menta
  • ízlés szerint só,bors

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com