Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismeritek a jostát?

kerti patika jostaIsmeritek a jostát?Bevallom, hiába nőttem fel falun, mégis nagyjából öt évvel ezelőtt hallottam először róla. Tán még Jóskának is értettem, mikor a férjem a dísztujasor helyett bogyós gyümölcsbokrokat telepített a kerítés mellé.

A josta az egres és a ribizli szerelemgyereke. Ízre is valahol a kettő között van. Nem annyira savanyú, kicsit szerintem még az áfonyára is emlékeztet.

Igazi nyári csemege, ahogy a fiaim mondják. Sajnos a boltban, de még a piacon sem láttam soha, pedig nagyon egészséges.

Tele van C-vitaminnal.(100 grammjában 24-64 mg C-vitamin van.) Magas B1 és B2 vitamintartalma gyorsítja a zsíranyagcserét, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Serkenti az emésztést, és a benne lévő antioxidánsok erősítik az immunrendszert.

Kertészetben egy-egy tő néhány száz forintért beszerezhető. Ha elegendő fényt és vizet kap, akkor akár 3-4 kiló bogyó is teremhet rajta.

Elvileg lekvár, szörp, mártás is készíthető belőle. Bevallom mi még eddig sohasem jutottunk el, mert a fiúk folyamatosan szüretelnek és nyersen „lakomáznak” belőle.

Tovább

Kipróbáltuk a fügelevélszörpöt!

Az elmúlt egy-két hétben többször is találkoztam a füge leveléből főzött szörppel, amely állítólag csökkenti a vércukor-és a koleszterinszintet. Mivel nekünk is van egy csak leveleket hozó fügefánk, gondoltam, miért ne?! Vágjunk csak bele, mert nincs vele sok macera!

Kikerestem egy általános receptet, amit egy-két helyen módosítanom kellett. Nem voltam boldog, amikor a botmixerem hosszú küzdelem után pont a fügelevélszörpnél adta be a kulcsot. Még az volt a szerencse, hogy egy éve beszereztem egy késes aprítót, így orvosolni tudtuk a problémát. 

A végeredmény nekem kicsit furán kókuszos szörp volt, amely  tényleg kitartotta a vércukorszintünket. Észre sem vettük, hogy kihagytuk a vacsit. Szóval, ha valaki meg szeretne szabadulni pár kilótól, akkor nyugodtan próbálja ki.

Friss vlogposzt!

Tartósítót nem raktam a szörpbe, így ha ti is kipróbáljátok, a biztonság kedvéért tegyétek be a hűtőbe.

Tovább

10 perces zöldborsókrém mentával

Néhány évvel ezelőtt hirtelen felindulásból tettem mentát és szerecsendiót a borsólevesbe. Amikor megkóstoltam, megszólalni sem bírtam! Álmomban sem hittem, hogy ennyire jól passzolnak egymáshoz.

Most egy elronthatatlan borsómártogatóst hoztam nektek, amibe szintén került menta és szerecsendió. Egy szuper partikaja, amivel nem kell órákat szöszmötölni. A maradék meg feldobja a reggeli pirítóst.

Friss vlogposzt!

Tovább

El sem hiszed, mi mindenre jó a levendula!

GGörcsoldó, gyulladáscsökkentő és serkenti az epeműködést - összegyűjtöttük, miért csodaszer a levendula.

Javában tart a levendulaszüret. A szárított virágból kötött csokor és az agyonfilterezett képek mellett nem szabad elfelejtkeznünk a levendula jótékony hatásairól.

A levendulát a népi gyógyászat antibakteriális, keringésjavító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógynövényként tartja számon.

Gyógyteaként elkészítve serkenti az epeműködést és enyhíti a puffadást és a különböző emésztési zavarokat. A bátrabbak a szárított virágát belekeverhetik például natúr joghurtba, süteménybe vagy zabkásába, mert úgy is segíti a belek működését.

(Nekem az egyik kedvencem a 18+-os levendulás borhab. A receptet itt találhatjátok.)

Ha szenvedünk a stressztől vagy nem tudunk éjjel aludni, akkor párologtassunk a hálószobában levendulaolajat vagy tegyünk belőle néhány cseppet a fürdővízbe, utána mélyebben alszunk.

A levendulát külsőleg is lehet alkalmazni. A levendulavíz például hatékony a pattanásokkal szemben, mert fertőtlenítő hatású és normalizálja a faggyútermelődését.

Napégésre és szúnyogcsípésre is jó, mert nyugtatja a bőrt.

A levendulavizet szúnyogok ellen is szoktuk használni, bár elég sokat kell belőle használni.

A szárított virág kis bugyorban a ruhásszekrénybe téve szuper fegyver a molyok ellen.

Tovább

Pofonegyszerű sertésszűz fehérboros vajbabbal

Újabban rászoktunk a férjemmel a hentesre, akihez hűségesek vagyunk. Bár sokszor mire megyünk elfogy a csirke. Ilyenkor nem vesszük nyakunkba a várost, hogy beszerezzük a csirkecombot, hanem mint a GPS újratervezünk.

Az amúgy kiváló humorú hentesünk rábeszélt a sertésszűzre.

Friss, zsenge, biztos nagyon finom vacsora lesz belőle - ajánlgatta, mikor csalódottan vettem tudomásul, hogy megint elfogyott a mi vásárlási sávunkra a csirke.

Be kell hogy valljam, igaza volt: a sertésszűz önmagában maga a pompa! Egy titka van: nem szabad túlsütni! 

Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertésszűz
  • 50 gramm vaj
  • 8 cent olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 5-6 levél zsálya
  • ízlés szerint só, bors

A körethez:

  • fél kg vajbab
  • fél deci száraz fehér bor
  • 4 cent olívaolaj
  • egy fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só,bors
Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com