Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Süngomba: olyan az íze, mint a legzsengébb borjúnak

gomba amigoamigombank támogatott tartalom tejmentes gluténmentes

Korábban még sosem ettem süngombát! Bocs, nem is hallottam még a létezéséről sem. Igaz, gyerekként nem kergettek garnélával meg kaviárral az asztal körül. Ugyanakkor apukám révén megtanultam, hogy legyek nyitott az újfajta alapanyagokra, ízekre, receptekre.

Az ócsai Bio-Fungi Kft.-től kaptam egy klassz „Amigo, a mi gombánk” csomagot, amiben a húsos aranylaska és a csiperke mellett volt négy darab szőrös valami. Ez volt a süngomba, vagy oroszlánsörénygomba, ami majdnem minden aminosavat tartalmaz.

Egy napig gondolkodtam: hát ebből mégis mi a fenét fogok főzni!? Másnap reggel a férjemmel kicsomagoltuk. Olyan bársonyos, közel sem a szokásos gombás, illata volt, hogy az egész konyhát átjárta. Végül a családi brainstorming eredményeképp arra jutottunk, nem fogjuk túltolni a kulináriát. Csont egyszerűen, minimál ázsiai beütéssel fogjuk elkészíteni. Mikor megkóstoltuk, csak ennyit mondtunk: hmmm,hmmm,hmm. Szinte atomjaira olvadt a szánkban. És az íze?! A legzsengébb borjú húséra emlékeztetett...

Süngomba mogyoróolajos répasalátával, korianderrel és rizstésztával

Hozzávalók két személyre:

A szószhoz:

  • 250 gramm süngomba
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • egy fej lilahagyma
  • egy evőkanál borecet
  • ízlés szerint szójaszósz
  • ízlés szerint bors

A salihoz:

  • egy nagyobb répa
  • egy evőkanál mogyoróolaj
  • néhány levél koriander

A tésztához:

  • egy csomag rizstészta

A rizstésztához a vizet forralunk. Közben a szent süngombát nagyjából centis darabokra vágjuk. Ne mossátok meg, mert különben magába szívja a vízet, és dobhatod az egészet a kukába. Legfeljebb töröld át enyhén nedves konyhai papírtörlővel. Mogyoróolajon megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, majd rádobjuk a süngombaszeleteket. Picit pirítjuk, aztán fűszerezzük borecettel és szójaszósszal. Egy kicsi borsot adhatunk hozzá, de nem fontos. Kevergetés közben addig sütjük, amíg a gomba áttetsző nem lesz. Ez nagyjából hat-hét perc. Majd lecsukjuk a gázt

A salihoz a répát lereszeljük. Meghintjük gálánsan egy kis mogyoróolajjal és néhány levél korianderrel. Nah nagyjából ennél a pontnál forr fel a víz, amiben négy-öt perc alatt puhára főzzük a tésztát. És kész! Mennyi idő volt? Húsz perc?! Lehet még annyi se...Jól hangzik, ugye?

Tovább

Citromos-korianderes garnéla hajdinatésztával

egytálétel garnéla tejmentes gluténmentes
Kimaxolja az egészséges hedonizmust.

Gondolom, veletek is előfordult már párszor, hogy nem volt kedvetek főzni. Pláne ha végig zúztátok a hetet a munkahelyen, plusz egy vagy sok gyereket logisztikáztatok A-ból B-be, aztán B-ből C-be, majd D-be és vissza A-ba… És ha jön a szombat, akkor Nektek sincs erőtök kimászni az ágyból. Még akkor sem, ha kivételesen valaki letolja helyettetek a gyerek reggeliztetést és csinál jófejségből egy napindító feketét.

Ha sikerül is lazábbra venni az otthoni műszakot, és valahogy elröppen a délelőtt, akkor felmerülhet, persze jogosan. De mi legyen az ebéd? Nah, ilyenkor kell tésztát főzni valamilyen házi szósszal. Azt mindenki szereti.

A citromos-korianderes garnélás hajdinatészta nemcsak, hogy negyedóra alatt összedobható, de kimaxolja az egészséges hedonizmust. Van benne lassan felszívódó szén-hidrát, vas, B12-és C-vitamin, omega-3…Kell ennél több?

Citromos-korianderes garnélás hajdinatészta (négy személyre)

  • 400 gramm hajdinatészta
  • 250 gramm garnéla ( lehet pici vagy óriás)
  • két deci rizstejszín ( kókusz-vagy mandulatejszín is jó, de ha nem vagytok érzékenyek, akkor lehet sima főzőtejszín is)
  • egy kisebb szár póréhagyma
  • egy citrom leve
  • ízlés szerint só
  • két evőkanál olívaolaj
  • néhány levél koriander

A tésztához vizet melegítünk egy fazékban. Egy vokban az apróra vágott póréhagymát megfuttatjuk az olívaolajon, utána egy elegáns mozdulattal rádobjuk a garnélát. Egy percet pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt. Belefacsarjuk a citrom levét. Megsózzuk az egészet, és addig főzzük, amíg a garnéla puhán roppanósra nem fől. Ez nagyjából öt perc. Ha fagyasztott a garnéla akkor max hét. Ha bizonytalanok vagytok, nyugodtan vegyetek ki egy garnélát, és kóstoljátok meg. Közben beledobjuk a tésztát a vízbe, ami nagyjából öt-hat perc alatt puhára fő. Ezután leöntjük róla vizet, alaposan beleforgatjuk a szószba. Rádobunk néhány korianderlevelet és tádáám máris kész a szombati ebéd!

Tovább

Három hűsítő nyári desszert, amitől fogyhatsz!

A harminc fokok beköszöntével egyre kevesebb lelkesedéssel kapcsolom be a sütőt, mert nem akarom, hogy a lakás még jobban átmelegedjen. Ilyenkor egy zúzósabb nap után valamilyen mentás gyümölcsös finomsággal jutalmazom meg magamat. Ezekben a nyalánkságokban az a parádés, hogy kellemesen eltelítenek, csökkentik az édesség utáni sóvárgást, és nagyjából bármelyik diétába  beilleszthetőek.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesGyümölcssaslik

Hozzávalók: (négy személyre)

  • fél kiló eper
  • fél kiló cseresznye
  • egy ananász
  • néhány levél menta
  • egy csomag bambuszpálcika

A gyümölcsöket megmossuk. Az ananászt meghámozzuk és kis háromszögekre vágjuk. Az eperszemeket, főleg ha nagyok, akkor harmadoljuk. Aztán indulhat az ügyes kezek szakkör. A bambuszpálcikára jöhet egy ananász, egy eper, egy menta, egy ananász, egy menta, egy cseresznye. Többféle variációt kitalálhattok attól függően hogy marad gyümölcs meg mennyit vámolnak le suttyomban a gyerekek. A lényeg, hogy a piros gyümölcsökhöz pakoljátok a mentát, akkor jobban kihangsúlyozza az ízeket. Jah, és ha igazán látványosak akartok lenni, akkor egy félbevágott görögdinnyében tálaljátok az egészet.

 desszert recept vegán tejmentes gluténmentes

Mentás ribizli saláta

Hozzávalók: (két személyre)

  • egy doboz ribizli (mirelit is jó)
  • két kanál eritrit vagy gyümölcscukor
  • néhány levél menta

A ribizliszemeket leszedjük a szárról. Összekeverjük az édesítőszerrel, majd hagyjuk pár percet pihenni. Végül összekeverjük néhány levél mentával és kis tálkákban szervírozzuk.

desszert recept vegán tejmentes gluténmentesMentás-chilis grillezett ananász

Hozzávalók: (négy személyre)

  • egy ananász
  • egy kávéskanál chili
  • néhány levél menta

Az ananászt kábé centinként felkarikázzuk. Ehhez mondjuk nem árt egy tisztes kés. Lehet hámozni is, de nem szükséges, ki hogyan szereti. A szeleteket alaposan bekenjük chilivel. Hagyjuk tíz percet állni, addig pont elő lehet kapni a kontaktgrill. (Jó, a sima grill is, csak az nem három perc alatt üzemképes.) Közepes fokozaton kábéra tíz percig sütjük. Akkor van készen, ha a benne lévő gyümölcscukor elkezdett karamellizálódni és a szelet kezd áttetszővé válni. Az egészet szép tálba tesszük, majd néhány összetépett mentalevéllel megtuningoljuk. Önmagában is isteni, de kiválóan illik például a grillezett csirkemellhez.

Tovább

Így marad szaftos a csirkemell!

Vidéken a régivágású férfiak  kétféle húst szeretnek: a disznót meg a sertést. Jó, persze a borjúpörit sem tolják duzzogva félre, de mivel a marhahús az drága, így csak akkor kerül az asztalra, ha éppen valamelyik szegről-végről koma tehenet vág, vagy ha le van akciózva a hipermarketben. Az urak a pulykába, kacsába, libába még csak-csak belevágják a bicskájukat, de a csirkét dafke meg sem kóstolják.

Hogy miért? Háá.. mert olyan száraz, mint a balsorsban a fájdalom. Egyék csak az asszonyok! Így mindig kell valami disznóság: karaj, tarja tök mindegy hogyan, mert az tutira szaftos. Pedig csirkemell is lehet az, csak tudni kell jól elkészíteni.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amitől a csirkemell garantáltan szaftos marad!

  • Ha teheted, vegyél jó minőségű csirkemellet! Beszerezheted a piacon, a szupermarketben, hentesnél vagy az anyukád szomszédjától tök mindegy! Ha szép sárgás a bőre, akkor garantáltan látott szegény állat zöldet és napfényt.
  • Ha egészben szeretnéd sütni, akkor a saját magad dolgát könnyíted meg a pácolással. Nem kell túl gondolni, elég előtte pár órával vagy előző este saccperkábé összedobni egy mézes-mustáros vagy egy zöldfűszeres pácot!
  • Sokkal szaftosabb lesz a csirke, ha kiveszed a hűtőből és tíz percig a pulton hagyod, mert a forró olaj és a hideg hús között kisebb lesz a hőkülönbség!
  • Ha egészben készíted a csirkemellet légyszí ne klopfold ki! A vastagabb húst kisebb eséllyel sütöd túl, így omlósabb marad a belseje.
  • A sütéshez ne használj villát! Tudom anyukád is így süti meg a nagyi is! De itt az ideje változtatni. Kábé egy ezresért már lehet húscsipeszt venni, ami nem szúrja meg a húst, így tutira nem fog a belsejében megbúvó szaft kicsorogni!
  • És most jön a legnehezebb! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Ne süsd túl! Hidd el sokkal de sokkal finomabb a csirkemell, ha a rostjai éppen csak elválnak egymástól! Ez oldalanként páctól és vastagságtól függően nagyjából négy perc!
  • Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor szemelj ki egy tesztpéldányt. Vedd ki, vágd ketté és úgy nagyjából látni fogod, hogy mikor lesz tökéletes az állag
  • Mielőtt tálalod, rakd egy tálra és fedd be pár percre alufóliával, hogy az ízek sokkal intenzívebben átjárják!

Kép forrása

Tovább

Házi meggykrémes torta a dzsungelból

Hagytam kibontakozni a majdnem négyévest.

A négy éves fiam egyik reggel két autózás között bejelentette: Süssünk dzsungeltortát!

- Hogy mit? - kérdeztem nyitott szemmel álmodva, mert az ötszázadikra visszamelegített kávémat még meginni sem tudtam.

-Legyen rajta tigris, meg pálmafáról lógó majom. Meg oroszlán! De ne aggódj! Én majd segítek neked!

-Hűha - gondoltam magamban. Már jól kezdődik, de nem akartam elrontani a kedvét, annyira csillogott a szeme. Inkább izomból lehúztam a feketét, aztán mint egy nagyvárosi indiánasszony magamra kötöttem a kicsit, és nekiálltunk tortát sütni.

Ott kezdődött, hogy a kicsi 10 perc után lekérezkedett a hátamról és kiborította a lisztet a földre és elkezdett homokozni a konyhában. Aztán mindenhova meggyes ujjnyomok kerültek, úgyhogy a székhuzatoktól kezdve a felsőmön át minden de minden ment a mosásba. Végül pedig majdnem drifteltek a kisautók a csokikrémben. Na jó, kicsit engedtem! De a gyerekek istenbiz jobban élvezték, mint a játszóházat!

A dizájn teljes mértékben a nagyobbik két keze műve. Tök rendes volt, mert eltekintett a pálmafától meg az ordító oroszlántól. Lett helyette viszont házi meggykrém meg extra finom csokikrém avokádóból!

Hozzávalók (15 centis formához)

Az alaphoz:

  • 50 gramm zabliszt
  • 50 gramm fehér liszt
  • 80 gramm cukor (lehet gyümölcscukor is)
  • egy teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • fél citrom leve
  • 75 gramm vaj
  • 4 tojás

A meggykrémhez:

  • egy kis üveg magozott meggy
  • két teáskanál zselatin fix
  • ízlés szerint cukor

A csokis avokádókrémhez:

  • két nagy avokádó
  • két evőkanál kakaó
  • ízlés szerint cukor (lehet gyümölcscukor is)

A díszítéshez:

  • egy csokor menta
  • néhány szem meggy

 

Fotó: Kiss László

A kimért liszteket összekeverjük a sóval és a sütőporral. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzácsurgatjuk a megolvasztott vajat. Néhány percig hagyjuk közepes fokozaton a robotgépet dolgozni, majd beleöntjük a lisztes keveréket. Ha a massza kezd összeállni, belefacsarjuk a fél citrom levét. Az egészet még egyszer alaposan átkeverjük, és a kivajazott formában 180 fokon alsó-felső sütési üzemmódban nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Persze a kicsi sem maradhatott ki!

Amíg a tészta sül, a kimagozott meggyet leturmixoljuk a levével együtt. A meggy savanyúságától függően beleteszünk egy kis cukrot, majd félretesszük az egészet addig, amíg a tészta ki nem hűl.

A kihűlt tésztát kettévágjuk. Ekkor elővesszük a meggykrémet, és csomómentesre keverjük a zselatinnal, majd a krémet óvatosan betöltjük a tésztába. A tortát betesszük a hűtőbe egy órára pihenni. Ha megkötött a meggykrém, csak akkor rakjuk rá a felső darabot, így szép magas lesz a sütemény!

Megint hagyjuk egy órát pihenni. Közben az avokádókat megpucoljuk, felaprítjuk és leturmixoljuk. Alaposan elkeverjük benne a cukrot, a kakaót, és máris dolgozhatunk vele. Megkenjük vele a tortát. Végül az egészet néhány levél mentával és pár szem meggyel díszítjük.

 

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com