Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ciabatta, az asszony papucskenyere

tejmentes kenyér
Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető!Fokhagymás olívaolajjal tökéletes vacsora

Bosszankodtatok már ti is, hogy másnap már nem lehet egy tisztes szeletet vágni a kenyérből, mert atomjaira hullik? Ha havi szinten több ezer forintot meg akartok spórolni, akkor süssetek például ciabattát. Egy morzsája sem végzi a kukában. Körülbelül olyan bonyolult elkészíteni, mint egy becsületes piskótát. Elég csak néhány apróságra figyelni, mint a liszt és a pihenési idő, és máris kész a ropogós héjú papucskenyér, ami két-három napig garantáltan friss marad.

A kenyereket alapesetben három csoportba soroljuk: van szódabikarbónás, élesztős és kovászos. Az elsővel kell a legkevesebbet foglalkozni, míg az utolsó elkészítése a (pihentetési idővel együtt) akár fél napba is beletelik. Ha nem akarunk több órát pepecselni a tésztával, és szeretjük a könnyed, mediterrán ízeket, akkor remek kompromisszum a ciabatta, az olaszok gyökérkenyere!

Az asszony papucsa

Az első ciabattát Francesco Favaron, egy olasz pék sütötte 1982-ben Veronában, mert akkortájt kezdett a francia baguette elterjedni. A kenyeret azért nevezte el ciabattának, mert a feleségének a papucsára emlékeztette. A papucskenyér ezután meghódította egész Olaszországot. Mára gyakorlatilag minden régiónak saját változata van. A Comói-tó környékén például ropogós a kérge, puha a szerkezete és a belseje, ujjal könnyedén benyomható. Toszkánában és Umbriában morzsásabb a héja. A római verzióba pedig majorannát is tesznek.

Az alaptésztát gyakorlatilag bármilyen fűszerrel és bogyóval lehet ízesíteni, remek lesz a végeredmény! Különösen finom, ha a ciabattába apróra vágott zöld és fekete olívabogyót vagy szárított paradicsomot teszünk.

A titok a jó liszt!

Ciabattasütésnél az első és legfontosabb dolog, hogy kenyérlisztből (BL80) készítsük! Így a vekni héja ropogós, a belseje pedig igazán puha lesz.

Hozzávalók (két veknihez)

  • 350 gramm kenyérliszt
  • két és fél deci víz
  • egy zacskó porélesztő
  • egy evőkanál cukor
  • egy evőkanál só
  • három evőkanál olívaolaj

Először a szárított élesztőt beledobjuk a két és fél deci cukros langyos vízbe, és meleg helyen megvárjuk, míg felfut. Közben a lisztet átszitáljuk. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, mert különben a dagasztás kétszer annyi ideig tart! A liszthez ezután hozzáadjuk az élesztőt, majd beleszórjuk a sót, belecsurgatjuk az olívaolajat. Ha valamivel ízesíteni akarjuk a tésztát – olívabogyó, bazsalikom, stb. – azt is beletesszük. Ezután elkezdjük dagasztani. Lehet kézzel is, de a robotgép dagasztófeje is tökéletesen megteszi. Akkor jó a tészta, ha éppen kezd elválni az edény falától. Ezután jó alaposan bedörzsöljük olívaolajjal, hogy a massza a pihentetési idő alatt ne száradjon ki. Meleg helyen (értsd: kelesztőfiókban, fűtőtest közelében) nagyjából húsz-harminc percet kelesztjük. Akkor kezdünk el vele dolgozni, ha nagyjából a duplájára nőtt.

tejmentes kenyér
Éppenhogy csak át kell gyúrni. Fotók: Kiss László

Könyvszerűen hajtogatjuk

A megkelt masszát nyújtódeszkára vagy sütőpapírra tesszük, és kézzel nagyjából harminc centi átmérőjű körré lapogatjuk. Én a sütőpapírt szoktam választani, mert a tészta kidolgozásához nem kell külön lisztezni. A kört képzeletben három részre osztjuk fel. A bal és a jobb oldalát könyvszerűen középre hajtogatjuk, majd az egészet alulról félbehajtjuk.

tejmentes kenyér
A tésztát könyvszerűen hajtogatjuk!

Az így kapott gombócot kettévágjuk, és egyenként hosszúkásra sodorjuk. Végül egyet-kettőt-hármat, kinek hogy tetszik, csavarunk rajta, hogy a formája papucsra emlékeztessen. Ezután a „vekniket” sütőpapírra tesszük, és meleg helyen, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

Ekkor a sütőt előmelegítjük – légkeveréses fokozatban kétszáztíz fokra – majd egy hőálló tálba vizet eresztünk, a ciabattát ugyanis gőzben kell sütni: attól lesz különösen ropogós a kérge! A pihentetett kenyeret ezután tíz percig sütjük, majd harminc fokot visszaveszünk a hőmérsékletből, és körülbelül még hét-tíz percig bent hagyjuk a sütőben.

tejmentes kenyér
Sütésre készen!

A friss kenyér dobszólója

Mielőtt kivesszük őket a sütőből, érdemes megkopogtatni az aljukat. Ha mély, kongó hangot ad, akkor a belseje teljesen átsült. Ha egy kicsit tompábbat, még vissza kell tenni néhány percre. A ciabattákat a sütőrácson hagyjuk kihűlni! Csak akkor szabad belőle vágni, ha teljesen vagy legalább langyosra hűlt, mert különben a kis lyukak a belsejében összeeshetnek. Frissen magában vagy egy kis bazsalikommal és fokhagymás olívaolajjal a maga egyszerűségében tökéletes vacsora!

Tovább

Amikor arcon csap a valóság!

Balul elsült receptek

Soha ki nem cseppenő levesek, már-már képzőművészeti alkotásnak számító torták és totálba sztájlingolt sültek. Jah és mindegyik olyan egyszerű, hogy egy három IQ-jú kavics is összedobná 10 perc alatt a konyhában. Na persze… És akkor arcul csap a valóság.

Nekem az egyik legemlékezetesebb bakim az volt, amikor kinéztem a tévéből, (már itt rosszul kezdődik, ugye?) egy tök egyszerű zsemlemorzsás parmezános spárga receptet. A lényege az volt, hogy parmezános zsemlemorzsában kell megforgatni a spárgát, le kell fújni egy kis olívaollajjal, majd az egész tíz perc alatt parádésra sül a sütőben. Mivel még kezdő szakács voltam, fogalmam sem volt, hogy a spárgával hogyan kell bánni, ezért csak úgy álánatúr megforgattam a zsemlemorzsában. Lekentem jó sok olajjal, hogy biztos átsüljön. Oszt betettem a sütőbe, és el is felejtkeztem róla. Húsz perc múlva valami furcsa égett olajos szag csapta meg az orrom. A spárga úgy összeesett, mint a félig kész piskóta, ha kinyitod a sütőd. Plusz a teteje nyákos lett meg fekete. Én még ilyen gusztustalan kaját nem láttam. (Vagyis de, mikor életemben először palacsintát sütöttem, és full zöld lett, mert olívaolajat raktam a tésztába…) De becsületemre váljon, egybe beleharaptam (bár ne tettem volna…)Természetesen az egész a kukában végezte.

És szerintem nemcsak én jártam így. Vannak finoman szólva is nagy vonalúan leírt receptek, amelyek garantálják a kudarcot, ha valakinek nincs húsz évnyi rutinja a konyhában. Hiába pazar a képen, de a valóságban baromi könnyen szétfolyhat a paprikába ütött tojás. A nedvességtől a dinnyetorta oldaláról lefolyhat a krém, és minimál kézügyesség híján a töltött tojások inkább horrorcsirkére emlékeztethetnek. Best of Pinterest.

Kész a reggeli!
baki praktika konyha

Kértek egy jó kis kávét, hogy jól induljon a hét?

baki praktika konyha

Palacsinta helyett ehettek tortát is!

baki praktika konyha

De még maradt a tegnapi dinnyetortából is!

baki praktika konyha

Majdnem olyan, mint az eredeti. De ha diétázol, akkor van gyümölcs is.

baki praktika konyha

Vagy omlett egy kis paprikával...

baki praktika konyha

Csinálhatok gofrit is!

baki praktika konyha

Jó, értettem. Nem érted a konyhaművészetem. Nem baj, ebédre mikrós sajtos tésztát kapsz.

baki praktika konyha

Ha van egy jó kis konyhai sztoritok, írjátok meg kommentben!

Tovább

Ezt főztük közösen a 15 hónapossal: padlizsános bulgurrizottó!


egytálétel tejmentes vegán

Egy gyerekre egy full átlagos családban nagyjából napi hét perc figyelem jut. És ebből ki tudja mennyi a minőségi idő és mennyi a gyeremárvacsorázni/megmostadafogad/készenvaneleckéd satöbbi logisztika. Pedig a gyerekek már egészen pici koruktól vágynak a közösen eltöltött élményekre. És ezt most nem azt jelenti, hogy ahogy megtanulnak, nonstop programokat kell szervezni. Számukra már az is izgalmas, ha a házimunkába bevonjuk őket…

Nem azt mondom, hogy mondjuk egy totyogóssal kell macaront sütni, de egy egyszerűbb ebédben simán segíthet. Nálunk az a felállás, hogy a négyévessel sütök, a 16 hónapossal főzök, ha látom rajtuk, h Ilyenkor lehúzok egy kávét, hogy ne akadjak fent olyan apróságokon mint a földre öntött liszt, vagy a galette tésztában random felbukkanó kisautók vagy a milliméteres darabora szaggatott reteklevelek.

A kicsivel legutóbb padlizsános-paradicsomos bulgurrizottót főztünk. Azt hittem, hogy nem akar bekapcsolódni, mert éppen hedbengelt Alice Cooperre, de aztán észrevette, hogy a hűtőt nyitogatom és már nyomult is. Felállt a kisszékre és nézte, hogyan vágom a fokhagymát. Majd megsimogatta a szárzellert és beleharapott a padlizsán végébe. Kért egy fakanalat meg egy rendes edényt, aztán lemászott és főzve dobolt. Üvöltve éneltem a Poison-t, a tűzhelyen rotyogott a padlizsán, a férjem meg nem értette, hogy csináltunk ekkora partit.

Padlizsános-paradicsomos bulgurrizottó (négy főre)

  • egy közepes padlizsán
  • egy fej lilahagyma
  • két szál szárzeller
  • Két deci paradicsomlé
  • egy csokor petrezselyem
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál gyümölcscukor
  • egy evőkanál só
  • ízlés szerint bors
  • egy deci fehér bor
  • kb. 200 gramm bulgur
  • A díszítéshez koriander, kakukkfű és egy leheletnyi levendula

Vokban az összevágott lilahagymát egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott padlizsánt, a zúzott fokhagymát és a felkarikázott szárzellert. Pár percet pirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével. Fedő alatt tíz percig rotyogtatjuk az egészet, majd megküldjük egy kis fehér borral. (Biztos, a száraz vörös is remekül illett volna hozzá, de hát az a férjem születésnapján elfogyott, úgyhogy fehérrel dolgoztam.) Sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk. Majd jöhet a petrezselyem. A bulgurt akkor dobjuk bele, amikor még félig kemény a padlizsán, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje az egészet. (Ha ezt elmulasztjuk, akkor férjem szerint olyan száraz lesz a bulgur, mint a púderes f*sz.) Fedő alatt kislángon főzzük még vagy negyedórát. Addigra bulgur meg persze a padlizsán is megpuhul. Egy kis korianderrel, kakukkfűvel meg ha van, levendulával tálaljuk…

egytálétel tejmentes vegán
Séf megkóstolja a főztjét...
Tovább

Almás-fokhagymás lapocka egybensütve

főétel paleo tejmentes gluténmentes

Az úgy volt, hogy a múltkor a boltban szép volt a lapocka, a csirke meg finoman szólva is satnya. Olyan fehér volt a hús, mintha belemártották volna a fehér festékbe. Én meg láttam már rendes csirkét. Az sárga. Legalábbis a tisztességes fajta, amelyik kapirgált az udvarban, meg evett zöldet, meg kukoricát. Igaz, a melle nem olyan nagy, de az íze… Nah, mivel a bolti csirke nem nyerte el a tetszésemet, inkább vettem lapockát. Jó nagy darabot, hogy lehetőleg másnapra is jusson belőle. Elkértem anyu tuti receptjét, és pikk-pakk összeállítottam a két napi ebéd gerincét. (Jah és bocs, előre is képért, a hús másik felét lefosztották a srácok, mire eszembe jutott, hogy még nem is fényképeztem le.)

Almás extra fokhagymás lapocka egybensütve

  • egy kiló lapocka (egyben)
  • hat-hét gerezd fokhagyma (egészben)
  • három-négy gerezd fokhagyma (zúzva)
  • két darab nagyobb alma
  • egy teáskanál őrölt koriander
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj a sütéshez
  • ízlés szerint balzsamecet

A húst alaposan lemossuk egy kis balzsamecettel, hogy lejöjjön róla a trutyi. Utána pedig alaposan bedörzsöljük az összezúzott fokhagyma, zúzott koriander, só,bors és olívaolaj keverékével. Ezután néhány helyen centis réseket vágunk, amibe becsúsztatjuk az egészben hagyott fokhagymákat. Végül most jön a varázspálca, akarom mondani zacskó. Mert, hogy az egész lelke a sütőzacsi, mert tökéletesen megpuhul benne a hús egészben is, anélkül, hogy a belseje kiszáradna. Beletesszük a zacsiba a lapockát, meg a cikkekre vágott almát. Végül 180 fokon nagyjából két-két és fél óra alatt vajpuhára sütjük. Végül egy kis növényi tejszínnel, paradicsommal megdizájnolhatjuk, de nem fontos, úgyis pillanatok alatt elfogy.

U.i.:

Boldog szülinapot anyu!!!

Tovább

Neked mennyi lenne az ideális testsúlyod?


fogyás egészséges életmód bmi

Kép forrása

Mi, magyarok vagyunk legkövérebbek Európában, de világ szinten is az élbolyba tartozunk: a negyedik hellyel éppen lecsúsztunk a dobogóról- derült ki az OECD legfrissebb felméréséből. Ha színtiszta számokat nézzük, akkor a magyar lakosság köbö harminc százaléka elhízott. És most nem azokra az ötven kiló vaságyastul tinilányokra gondolok, akik kövérnek tartják magukat, mert ha leülnek van egy kis hurka a hasukon, hanem akinek 5-10-15 kilóval többet mutat a mérleg, mint az ideális testsúlya.

Most jöhet a következő kérdés, de mennyi az ideális? A válasz nem olyan egyszerű. attól függ milyen módszert használunk.  Maradjunk a legegyszerűbbnél, a BMI-nél, vagyis a testtömegindexnél. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével.

Supplied by BMI Calculator USA

(A magasság megadásnál tizedesvessző helyett pontot használj. pl. 1.72 - Szerk.)

Akkor nyugodtan hátradőlhetünk, ha az eredmény 18,5 és 24,9 között van. Ha ennél magasabb az érték, akkor nagyon-nagyon gyorsan változtatnunk kell, mert minden plusz kilogramm egészségügyi kockázattal jár. Pölö nő a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának veszélye, de sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen szív-és érrendszeri betegség.

Hogy érhetjük el? Hát például nem zabáljuk kétpofára a pörköltet galuskával, meg a szalámis fehér kenyeret kakaóscsigával. Nah, viccet félretéve életmódot kell váltanunk. Ez nem azt jelenti, hogy koplalsz három hétig és utána úgy festessz, mint Kate Moss. És utána jöhet újból az aranygaluska meg a rántott hús és a hamburger. Neeeem. Így csak elkezd a súlyod ugrálni. Fel-le, mint a jojó. Az életmód-váltás akkor sikerül, ha nem éled meg nettó szenvedésként. Tudom, mert én is elhízott voltam. (A fogyássztorimat itt olvashatod el.) A saját magad érdekében a következőket fogadd meg:

  • A fehérlisztet cseréld le teljeskiőrlésűre!
  • A fehér cukor helyett használj xilitet, eritritet, gyümölcscukrot, vagy ha ódzkodsz tőlük mindenbe a csak a fele annyit tegyél!
  • Minden étkezésre egyél meg egy marék zöldséget, gyümölcsöt! Full mindegy, hogy párolod, sütöd, grillezed vagy nyersen önmagában fogyasztod!
  • Tervezd meg az étkezéseidet, és a vásárlásodat is ehhez alakítsd!
  • Főzz! Akkor tudod, miből mennyi kerül az ételbe!
  • Mozogj minden nap legalább 20 percet! Lehet több is, de kezdetnek egy fél órás séta vagy bicajozás is megteszi!

Felhasznált forrás:

http://www.oecd.org/health/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com