Spenótból nemcsak főzeléket és tésztát lehet főzni, hanem például krémlevest is. Kicsit olaszos, egy érzésnyit franciás recept, amit rojál betéttel (a gyerekeknek pedig levesgyönggyel) tálalunk. Friss vlogposzt.
Portobello gomba tarte sütőben sütve
A portobello gomba tarte egy nagyon pazar vega kaja, amihez nem kell sok minden. Majdnem, hogy csak annyi, mint egy rántottához. Könnyű és villantós recept. És attól tarte, hogy tészta helyett a gomba kalapját használtuk.
Hozzávalók:
- 8 db portobello (Én, Chefgombát használtam)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- egy evőkanál mustár
- ízlés szerint só, bors
- pici olívaolaj
A vöröshagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk, hogy kicsit üveges legyen, majd hozzákeverjük a mustárt. Még öt percet fonnyasztjuk, majd lekapcsoljuk. A tojásokat felverjük egy tálban. Rakunk bele egy érzésnyi sót, borsot.
A gombákat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd elővesszük a közepes gáztepsit. Kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a portobellókat. Ezután elkezdjük a töltést. Belekanalazunk egy adag mustáros hagymát, majd rácsurgatunk egy adag tojást, majd a végén jöhet még egy kanál hagyma.
A gombát nagyjából negyven perc alatt előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. A végén megdekorálhatjuk egy kis citromfűvel, de anélkül is isteni finom.
ne csak nyersen együk a retket!
A retket a legtöbben nyersen esszük, pedig ennél sokkal kreatívabb alapanyag. Lehet például savanyítani is, ami jól illik különböző húsokhoz, ragukhoz és a rizottóhoz!
Mutatjuk, hogyan kell!
Turbolyának olyan az íze, mint a koriandernek
A zamatos turbolya egy vadon is növő fűszernövény, amelynek íze hasonlít a korianderhez. Ha magunk gyűjtjük, akkor egy forintba se kerül.
Itthon nagyjából bármelyik erdőn-mezőn, főleg az akácosok aljnövényzeteként megtalálható, mégis a hagyományos magyar konyha nagyon keveset használja. Bezzeg a franciák! Jut belőle a levelesbe, a burgundi marhába meg minden mártásba.
A turbolyát onnan lehet felismerni, hogyha megdörzsöljük a levelét, akkor ánizsos illata van. Még eltéveszteni se lehet! (Ha nem vagyunk benne biztosak, használjunk növényhatározó appot például Plantnetet vagy a Google Lenst.)
A tavaszi friss leveleit érdemes gyűjteni, mert később, mikor virágzik kesernyés lesz az íze. Merjük bátran használni a következő ételekhez:
- húsleves
- zöldségleves
- gombás raguk
- rizottók
- bármilyen borsós étel (főleg ha egy kis menta is van benne)
Ha nincsen otthon koriander, akkor nyugodtan helyettesíthetjük turbolyával.
Ha erdőben szedjük, akkor érdemes egyet-kettőt gyökerestül kihúzni és a kertben egy árnyékos helyre kiültetni. (Ha napra tesszük, hamarabb felmagzik.)
A turbolyából teát is lehet főzni. A benne lévő anyagok segítik a szervezet méregtelenítését, és működésre sarkallják a vesét.
Tavaszi fokhagymás spárgás köret
A spárga egy igazi szuperfood, ami tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal. Tisztítás után csak 5 perc, fokhagyma, vaj és egy kis só-bors kell hozzá! Mutatjuk, hogyan kell elkészíteni!