Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Tavaszi fokhagymás spárgás köret

spárga recept köret

A spárga egy igazi szuperfood, ami tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal. Tisztítás után csak 5 perc, fokhagyma, vaj és egy kis só-bors kell hozzá! Mutatjuk, hogyan kell elkészíteni!

Tovább

Hogyan tároljuk és tisztítsuk meg a spárgát!

spárga praktika

Nem egy és nem két csokor végezte a kukában, mire rájöttem, milyen spárgát szabad megvenni, hogyan kell tárolni és megpucolni! Hoztam néhány jó tippet!

Tovább

5 menzakaja gyerekkorunkból, amit legszívesebben elfelejtenénk

Fortepan.hu/SimonTibor

Az iskolai menzán voltak olyan ételek, mint a lekváros bukta, csokis piskóta vagy csirkecomb rizibizivel, amik után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. De voltak olyan fogások is, amit sok-sok év távlatából is legszívesebben elfelejtenénk. Mutatunk közülük ötöt!

Finom főzelék

Tegye fel a kezét, aki előre furakodott a sorban, mikor megtudta, hogy finom főzelék lesz az ebéd?! A hatalmas lisztcsomók között megbúvó majdnem pépesre párolt répakarikákról minden elmondható, csak az nem, hogy repetát kértünk belőle. Persze, ha éhesek voltunk, akkor azért csak kikanalaztuk a tányérból.

Spenót

A menzán valahogy a spenót sem tartozott a legfinomabb ételek közé. Valószínűleg azért meg kispórolták belőle a fokhagymát úgy ámblokk, amit irgalmatlanul sok vízzel, gigantikus zsemlebuckákkal és egy kis sóval próbáltak pótolni. Sikertelenül.

Krinolin és a szafaládé

A mai napig nem tudok elképzelni borzalmasabb főzelékfeltétet, mint az ugrósra főtt krinolin vagy a szafaládé. Se színük, se ízük nem volt, mert húst még csak messziről sem láttak. A szagukban ellenben volt valami furcsa, ami miatt a legtöbben inkább nem kértük, vagy legalábbis a tányér szélére piszkáltuk.

Tarhonyás hús

A tarhonyás hús önmagában véve nem egy rossz étel, de amikor a hús 10-ből 9 esetben full mócsingos, akkor nem repestünk az örömtől, ha éppen ez volt aznapi ebéd. Az volt talán az egy szerencsénk, hogy egy tányérba még a mócsingból sem jutott sok. Egy kis zsíros szafttal pedig a tarhonyát meg lehetett enni.

Darás tészta pörkölttel

Az iskolai menza univerzális félkészterméke a pörkölt volt. Ha felszaporították a maradékot, akkor másnap kiváló gulyásleves lett belőle. Ha valamilyen oknál fogva nem akart elfogyni és több maradt belőle, akkor olyan extra körethez is illett, mint a darás tészta.

 

Tovább

süssünk a krumpli héjából chipset!

A krumplihéj az esetek többségében a kukában végzi. Pedig nem kellene! 2 percnyi munkával szuper zero waste (és nem utolsó sorban filléres) nasi készíthető belőle. Mutatjuk, mi kell hozzá! 

(A forgatás után muszáj volt még egy adagot sütnöm, mert pikk-pakk elfogyott. )

Tovább

3 klassz és könnyű leves recept

Nincsen hétvége leves nélkül. Nálunk legalábbis. Általában variálni szoktam, hogy melyik hétvégén, mit főzök, hogy senki ne unja meg. Most 3 nagyon finom, de teljesen különböző receptet hoztam. Van közte magyar egy franciás beütéssel, olasz és egy csipetnyi indiai is. 

„Extra pink” mentes meggykrémleves

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló magozott meggy (fagyasztott)
  • két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl
  • négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)
  • két evőkanál méz vagy agávészirup
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál szegfűszeg
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)
  • egy marék darált mandula
  • a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy  kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert.

A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel.

Narancsos-kókuszos dahl 

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz


Az összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!


Pappa di pomodoro


A pappa di pomodorót, vagyis toszkán paradicsomlevest 30 perc alatt el lehet készíteni és még a maradék szikkadt kenyeret is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com