Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Te hogyan készíted a lecsót?

lecsó praktika
Minden lecsó, amit szánnak!

A magyar konyha fapados pörköltje a lecsó, amely tulajdonképpen egy vöröshagymás-paprikás-paradicsomos ragu, amit a végén kenyérrel tunkolnak. Már ha finom. A lecsó nagy valószínűséggel balkáni hatásra érkezett hozzánk valamikor a ezernyolcszázas években. Először a hazai gasztronómiában terjedt el, majd a fergeteges hazai konzervexport hatására világhírre tett szert.

Egy hagyma, két paprika, egy paradicsom

A klasszikus recept szerint az alaplecsó: egy adag vöröshagymából, két adag paprikából, meg egy egy adag paradicsomból készül. Ezen kívül kis túlzással bármit hozzá lehet keverni a tojástól kezdve a májon és a tejfölön át egészen a zöldbabig. Lehet lábasban rotyogtatni, vokban sütni, vagy éppen bográcsban főzni. Ahány ház, annyi recept, és megannyi konfliktus. Mert politizálni, focizni és lecsót főzni mindenki tud, aki egy vöröshagymát többé-kevésbé tisztességesen meg tud hámozni.

Erős Pistától a quinoáig

A nagypapám szerint Starker Stefánnal (Erős Pista) a legjobb. Én a quinoás és a bulguros változatért rajongok. A férjem meg a kolbászos-lestyánosat szereti. Ez ízlés dolga. A tökéletes lecsó viszont sallangok (értsd egyéb feltétek nélkül) nélkül önmagában is megállja a helyét. 

Tippjeink:

  • Jó minőségű alapanyagból főzd! A kertben termett paprikánál, paradicsomnál nincs finomabb. Ha esetleg ilyen nincsen, akkor érdemes egy napot a hétvégéből beáldozni és elmenni a piacra. A helyben, és lehetőleg földben nevelkedett zöldségnek egészen más az íze.

  • Ne használj olívaolajat, mert a paprikát szerintem kissé kesernyéssé teszi! Sokkal jobb helyette a semleges ízű kókuszzsír, de még a sima napraforgóolaj meg a disznózsír is!

  • A paprikát tedd bele először, főleg ha húsosabb, mert több idő kell ahhoz, hogy megpuhuljon!

  • A paradicsomokat csak épp meg kell rottyantani! Szerintem nincs annál lehangolóbb, mint amikor a tányérból felpöndörödött paradicsomhéjakat egyenként ki kell halászni!

  • Ha túl savas a paradicsom, akkor szórj bele cukrot! Nem kell feltétlen fehéret, tökéletes helyette a xilit vagy az eritrit!

  • Csak óvatosan a piros paprikával! Hiába használják a magyar konyhában kábé mindenben, amiben vöröshagyma is van, attól még nagyon intenzív fűszer. Hiába lesz tőle szép piros a lecsó színe, képes az összes ízt elnyomni!

  • Rakj bele bátran zöldfűszereket! Ha paprika hangsúlyos a lecsó, akkor remekül illik hozzá például a petrezselyem, a borsikafű, a metélő hagyma és a lestyán, ha pedig a paradicsomból van több, akkor nyugodtan dobhatsz bele kakukkfüvet, rozmaringot vagy bazsalikomot!

Végül pedig néhány magyar híresség, akik oda meg vissza voltak a lecsóért:

  • Krúdy Gyula- aki nyári paprika-paradicsom ide vagy oda, dafke télen ette a lecsót.
  • Kodály Zoltán – bár hivatalosan a tojáspörkölt rajongók táborát erősítette. Azonban gyakorlatilag nem volt más, mint egy mezei szalonnás lecsó, amit tojással sűrítettek.

 

Tovább

Ilyet finomat még a horvát tengerparton sem eszel!

egészséges életmód  ajánló
Szuper bisztró a Déli parton  - Grillezett kalamári zöld fűszerekkel, citrommal és algasalátával.

-Tengeri halsütő, itt?! - kérdezte már-már hitetlenkedve a férjem, amikor néhány évvel ezelőtt a távolból kiszúrtuk a Fish House-t a Siófok nyugis kertvárosaként számontartott Sóstón.

Hiába van Fish House nevezetű halsütő bár inkább bisztró a központban, de a magas fák és a tekintélyes parkoló mögött a kemping oldalában csak az veszi észre, aki a vonaton bámul ki az ablakon vagy aki tudja mit kell keresni.

egészséges életmód  ajánló
Csak semmi sznobéria- egy fürdőgatyában is be lehet ülni!

Hat előtt és hétköznap!

A hely azóta enyhén szólva is befutott, amit mi sem bizonyít, hogy főszezonban vacsoraidőben napi hatvan-nyolcvan embert kell elküldeni, mert tele vannak. Hétköznap egy fokkal jobb a helyzet, de érdemes ilyenkor is foglalni vagy pedig este hat előtt érkezni, hogy biztosan legyen szabad asztal.

Salátamennyország

egészséges életmód  ajánló
Ez csak a saláta...

A kínálatot a kezdetekhez képest édesvízi halakkal és a legkülönfélébb köretekkel bővítették. Alig van vendég, aki sült krumplit kér. Pláne,ha végig nézi a salátás pultot. A paradicsom-, hering-, alga-, vagy éppen a majonézes krumplisaláta mellett mindig van friss kevert saláta és akkor még nem beszéltünk a grillezett zöldségekről vagy a citromos bulgurról, amiket mind külön tálban szolgálnak fel. Hogy ez miért jó? Mert a társaságban  bárki vehet belőle, és többféle finomságot tud végigkóstolni!

Étlap nincs, Tomi van

egészséges életmód  ajánló

A halas és salátás pult mögött gyakorlatilag egy látványkonyha üzemel, így a főzést-sütést-grillezést az elsőtől az utolsó pillanatig végig lehet nézni.

Klasszikus étlap nincs, ellenben kifüggesztettek egy nagy táblát , amelyre nagyjából kiírnak mindent. De csak kábéra. Érdemes inkább belenézni a pultokba, vagy megkérdezni Tomit, az üzletvezetőt, mit érdemes aznap megkóstolni.

„Sokan szeretik a kagylót, a grillezett garnélát vagy épp a grillezett kalamárit, de a hekk meg a különféle halas-rákos spagettik is nagyon pörögnek – tette hozzá az üzletvezető, aki gyorsan kivitt egy nagy tál kagylót, majd gyorsan felkanyarította egy papírra a rendelésünket és beadta a konyhába.

Nehéz a döntés!

Ettünk már itt grillezett tengeri sügért, nyelvhalat, vagy éppen makrélát, de most egy kis kalamárira vágytam. A férjem meg elkívánta tőlem. Köretnek én algasalátát a férjem pedig kivételesen tzatzikit rendelt, mert a majonézes burgonyasaláta elfogyott.

Kellemesen csalódtunk, hiába volt gyakorlatilag telt ház, hiába csak egy szakács dolgozott, talán negyedórát kellett várnunk az ételre. Addig megittuk a jéghideg szódánkat. Kemény húsz forintért decijét.

Ízorgia

A kalamári már-már tankönyvszerűen tökéletesre volt sütve. Ropogott, de mégsem volt rágós. Jah, és nem sajnálták róla a fokhagymát és a petrezselymet. Az algasalátát és a tzatzikit külön tálban szolgálták fel, így mindegyikünk meg tudta kóstolni a másikét. A férjem szerint a tzatzikit olyan készítette, aki már tutira járt Görögországban. Az algasaláta is pazarul fűszeresre sikeredett. Nem tudok rájuk rosszat szólni.

A férjem néhány grátisz szelet kenyeret még el tudott volna képzelni a mostani vacsihoz, meg múltkor a grillzöldségekben a krumplit egy picit süthették volna tovább. És a faék egyszerű DIY dizájnban számomra kicsit furcsa a túlhalászásról szóló WWF-molinófal. Ilyen apróságokba lehet belekötni, mert másba nem.

Low budget hedonist

Még két klassz dolog, ami a 21. században nem elhanyagolható: lehet kaját elvitelre is kérni és lehet kártyával is fizetni. Ez számomra azért pozitív, mert sajnos a Balaton partján ez még nem mindegyik büfében, bisztróban általános főleg a Déli-parton.

Jah, és szódástul kalamáristul, elvitelre kért hekkestül meg borravalóstul fizettünk kemény kilencezer forintot. Egy ilyen vacsoráért bármelyik tengerparton (jóval) többet kellett volna fizetni.

Az üzletvezető elmondta, jövőre szeretnének bővíteni. Jó lenne, egy külön italos pult és szeretnének még egy szakácsot, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni!

Tovább

Cukkini extra ropogós bundában

tejmentes lowcarb cukkini főétel

Dübörög a cukkiniszezon! Persze, örülünk Vincent, hogyne örülnénk a friss, olcsó és magyar idényzöldségnek! Így ettünk már cukkinit levesként, grillezve, sütve, töltve, chipszként, no meg tésztaszószba komponálva… A család egyre kevésbé lelkesedik, de én nem adom fel egykönnyen. A végére hagytam a bundázást, mert a gyerekek gyakorlatilag bármit megesznek, ami kívülről a rántott húsra emlékezteti őket.

A cukkinihez egyszerű, ámde pokolian ropogós tempurabundát készítettem zablisztből, jeges vízből és tojásból. A férjemnek, mivel szereti tunkolni a sült zöldségeket, összedobtam egy kis fokhagymás mogyorókrémes mártogatóst is. Nagy sikere volt. Nekem csak két szeletet hagytak majdnemhogy mutatóban. Nem baj, legközelebb többet csinálok!

Cukkinitempura

Hozzávalók négy személyre:

  • egy nagyobb cukkini
  • két deci zabliszt
  • egy teáskanál tönkölyliszt
  • két deci jeges víz ( ettől lesz extra roppanós a bunda)
  • egy tojás
  • ízlés szerint só
  • bő kókuszzsír

A mártogatóshoz:

  • fél deci zabtejszín
  • egy nagy teáskanál mogyorókrém ( én édesítőszereset használtam)
  • egy gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint szójaszósz

A jégkockatartóba tegyetek vizet, majd egy bő fél órára tegyétek be a fagyasztóba. A cukkinit is rakjátok be ezzel a lendülettel a hűtőbe, mert a hideg zöldséget sokkal könnyebb panírozni. Aztán forrósítsátok fel a kókuszzsírt, és ha már elég meleg, akkor nekiállhattok a bundázásnak. A legegyszerűbb bal oldalra tenni a deszkát, a lisztező tálat, a bundázó tálat és jobbra a serpenyőt, így minden kézre áll, és nem csöpögtetitek össze a konyhapultot.

Először a bundához keverjétek össze a liszteket, a tojást és a hideg vizet! Akkor jó, ha ragacsos, és épp hogy folyik. Ha kicsit laza a keverék, nyugodtan tegyetek még bele lisztet. Ezután a felkarikázott cukkinit sózzátok meg, forgassátok meg a lisztben, majd a zabos keverékben és rögtön tegyétek bele a forró olajba! Mindkét oldalát süssétek nagyjából négy percig! Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, nyugodtan bökjétek bele a villát! Ha a külseje kemény, a belseje pedig puha, akkor van kész.

Amíg a cukkinik sülnek, addig keverjétek ki a mártogatóst! Semmi extra! Csak egy csészében dolgozzátok csomómentesre a zabtejszínt a mogyorókrémmel és a zúzott fokhagymával. Pici szójaszósszal is megküldhetitek. És kész!

Tovább

A nagy mesterszakács teszt

Kép forrása

Tudod hogy kell blansírozni?! Pontosan vágod, mi az a jus vagy melyik ételt lehet stráfolni?! - töltsd ki tesztünket, hogy kiderítsd mennyire mozogsz biztosan a gasztronómia világában.

Tovább

Vörösboros babfőzelék

Nem hiányzik belőle a füstölt kolbász!

Jujj, de nem szerettem babot kapálni! Alig vártam, hogy a dédi kihúzkodja a babbokrokat a földből. Utána már csak a hüvelyeket kell leszednünk, amit aztán családilag cuzámmen szétterítettünk a nagy barna rózsás pléden. Kihúztuk a napra, és vártuk, hogy teljesen kiszáradjon az egész! Naponta vagy háromszor ( na jó lehet, hogy többször)a húgommal meg levettük a cipőnket, és jól megtapostuk a hüvelyeket, így a szemek maguktól kiperegtek.

Sokkal klasszabb volt mezítláb a babokon táncolni, ugrálni, mint egyesével pucolgatni.

Utána előkerült a rosta, ami még szerintem valamelyik szépmamié lehetett, és utána az egészet átszitáltuk. A „szemétje” kihullott a lyukakon, míg a bab fennmaradt, aztán mehetett a zacskóba a kamrába.

Hússal vagy magában?

A friss termésből a mami mindig bablevest vagy babfőzeléket készített sok füstölt kolbásszal, hogy legyen benne erő. Szerintem a bab önmagában, hús nélkül is pazar fehérjeforrás, főleg ha a főzelékbe vörösbort és lestyánt is teszek.

Vörösboros babfőzelék

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló száraz bab
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • egy púpos kanál zabliszt
  • két deci zabtejszín
  • kb. 6 levél lestyán
  • hat darab babérlevél
  • egy kisebb ág friss tárkony ( egy teáskanál szárított is jó)
  • két deci vörösbor
  • két evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A babot előző este vagy legkésőbb reggel áztassátok be egy tál hideg vízbe, ha mondjuk 11 környékén neki akartok állni főzni. Így gyorsabban megpuhul. Egy nagy fazékban gyorsan dobjátok össze a zabrántást. Két evőkanál olaj egy evőkanál zabliszt. Hagyjátok kicsit barnulni, majd pirítsátok meg rajta a kockára vágott vöröshagymát. Ha szépen elszíneződött, akkor öntsétek fel három deci vízzel.

A beáztatott babról öntsétek le a vizet, majd tegyétek bele a fazékba. Keverjétek össze a rántással, majd csurgassatok rá annyi vizet, amennyi épp ellepi. Dobjatok bele babérlevelet és lestyánt. Jöhet egy teáskanál só, meg ízlés szerint bors. Hagyjátok főni nagyjából negyedóráig. Ha a bab kezd puhulni, akkor öntsétek bele a vörösbort, a zabtejszínt, és tegyétek bele a tárkonyt. Rotyogtassátok még tíz percig, majd ellenőrizzétek, hogy a bab kellően puha-e. Ha igen, már ehetitek is!

Tipp: Az olívaolaj helyett ha mogyoróolajat használtok, akkor különlegesen fűszeres lesz a végeredmény.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com