Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idézd meg a tengert vacsira!

Citromos-bazsalikommal töltött tengeri sügér narancsos édesköménysalátával!

Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!

Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...

Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:

-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.

Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)

Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.

Branzinók sütésre készen!

Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér

Hozzávalók két személyre:

  • két közepes tengeri sügér
  • egy citrom
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy csokor bazsalikom
  • egy csokor citromfű
  • Ízlés szerint só
  • ízlés szerint olívaolaj

A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!

Már csak a narancs hiányzik- avagy nyári konyha a teraszon!

Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók két személyre:

  • egy nagyobb édeskömény
  • egy nagyobb lilahagyma
  • egy narancs
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!

A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.

De most vissza a halhoz!

A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!

Tovább

Hiába mosakodsz, mégis erős a testszagod?!

ötelemtan öngyógyítás egészséges életmód tudatos fogyasztás

Rossz a leheleted, puffadsz, kívánod a fűszereset, és hiába mosakodsz rendszeresen, mégis két percen belül olyan a szagod, mint egy disznónak? - a kínai öt elemtan szerint a vastagbeled rossz állapotban van.

A nyugati orvosok a vastagbelet egy olyan szervnek tartják, amelynek az elsődleges feladata a emésztés során keletkezett melléktermékek eltávolítása, valamint a salakanyagból a víz visszaszívása. Kínában az öt elem tana szerint a vastagbél a Fém elemhez tartozik. Ha kiegyensúlyozatlan a működése,  a salakanyag egy része lerakódik valamelyik kanyarban, és kiváló táptalajként elszaporodnak benne a kártékony baktériumok, gombák. Ennek hatására  a szervezeted akcióba lép, és el kezded kívánni a kegyetlenül fűszeres kajákat. Legszívesebben nonstop mexikóit vagy indiait ennél valami klassz kis pörkölttel. Második lépésként megjelenhetnek a következő lelki-és fizikai tünetek:

lelki:

  • túlzott pesszimizmus
  • melankólia
  • depresszió
  • nem tudod magad túltenni a múltbeli sérelmeken

fizikai

  • székrekedés, hasmenés
  • puffadás
  • túlzott gázképződés
  • rossz lehelet
  • kellemetlen test-és lábszag (rendszeres tisztálkodás mellett)
  • zsíros bőr
  • bőrfoltok
  • vakbélgyulladás

A vakbélnek a nyugati orvosok szerint nincsen semmilyen funkciója, így ha begyullad ki kell venni. Keleten az immunrendszer szerves része, amely vírus-, gomba-, és baktériumölő folyadékot termel és segít nedvesen tartani a vastagbélben lévő salakanyagot.

Hogyan állhat helyre a bél működése?

A megfelelő táplálkozással. Ugyanis vannak olyan ételek, amelyek természetes módon serkentik a beleket.

  • Egyél sok kölest és rizst, mert azon kívül, hogy tele vannak növényi rostokkal, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre, még segítenek helyreállítani a szervezet sav-lúg egyensúlyát.
  • Kerüld a búzakorpát, mert felsértheti a belek belső felületét, plusz gátolja a kalcium és a magnézium felszívódását.
  • Fogyassz sok zöldséget! A tradicionális kínai gyógyászat szerint erősíti a vastagbelet a bab, a padlizsán, a karfiol, a káposzta, a kukorica, a vöröshagyma, a fejes saláta, és az uborka!
  • A dióféléket amennyire csak tudod, kerüld!
  • Ha gyakran van székrekedésed, akkor egyél kevesebb húst és több zöldségfélét! Az előbbiek lassítják, míg az utóbbiak gyorsítják az emésztést.
  • A fokhagyma is jótékony hatással van a bélre!
  • A zöldfűszerek közül használjunk sok bazsalikomot!
  • Amibe lehet, tegyél borsot, gyömbért vagy szerecsendiót!
  • Ha sokat fáj a hasad, próbáld ki a lenolajat és a lenmagot, mert segíti a gyulladt belek gyógyulását!

kép forrása

Felhasznált irodalom:

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

Tovább

5 gyors ebéd apartamanos nyaraláshoz

praktika menü nyaralás

Apartmanba mentek nyaralni a családdal az Adriára vagy a Balatonra? Összeállítottunk Nektek egy gyorsan elkészíthető egészséges menüsort, amit a gyerekek is imádnak.

Vigyük vagy vegyük???

Vigyük vagy vegyük – ez az apartmanos nyaralás egyik legnagyobb dilemmája. Ha csak viszed, akkor a gigahűtőtáska, a téli szalámi meg a száraz élelmiszer mellé épp be tudod szuszakolni a kis bőröndöt, a játékos szatyrot, kismotort, babakocsit meg a fürdős cuccokat. Jah, és lehet szükség lesz a tetőcsomagtartóra is!

Ha mindennap csak veszed,  arra egy négyfős család esetében inged-gatyád rámehet. Persze, lehet találni olcsó kifőzdét, meg pizzát is lehet rendelni, de a napi fagyi, kávé, süti, szuvenír mellett csak úgy röpködhetnek a húsz eurósok vagy a tízezresek.

Én a köztes megoldások híve vagyok. Vagyis viszek valamennyi kaját és főzök ( nevezzük annak) valami gyorsat, és ha elfogy, vagy megkívánok valamit, jellemzően valami helyi street foodot, akkor veszünk egy adagot belőle. Na jó, kettőt, mert a két gyerek ha formában simán megeszik egy szolidabb felnőtt tálat.

Így tervezd meg a menüt!

Ha elutazunk a menüsort mindig úgy állítom össze, hogy legyen benne:

  • zöldség - lehetőleg olyan, amit nagyon nem kell pucolni, hanem csak karikázni!

  • gyorsan elkészülő hús, - vagyis csirke, mert nem szeretek két órákat a tűzhely mellett álldogálni, miközben a többiek pihennek.

  • Valamilyen hal – nemcsak hogy egészséges, hanem pikk-pakk elkészül, és marad időm mondjuk délutáni kávéra vagy elolvashatok pár oldalt az aktuális kedvenc könyvemből.

  • lassan felszívódó szénhidrát- tartsa ki a gyerekek vércukor szintjét, hogy ne kelljen még tizenöt szendvicset készítem csak a strandra!

Bónusz szempontok:

  • jó, ha egy részét otthon előre is el lehet készíteni például pácolás. A húst amúgy is nyáron a kánikulában csak hűtőtáskában lehet szállítani, különben megromolhat.

  • Ne kelljen hűtve tárolni!

  • Foglaljon kis helyet, mert kell a hely a többi cuccnak!

  • Gyerekbarát legyen! Vagyis bármilyen körülmények között minden hiszti nélkül, lehetőleg önállóan egyék meg a gyerekek!

Mintamenü 

Öt napos mintamenüt terveztem, mert

  • van olyan, hogy másnapra is marad
  • és akad olyan nap, amikor az utcán street foodot eszünk vagy megkívánunk egy pizzát

1. nap: mézes-mustáros csirke szezámos spenótsalátával

Mivel a nyers hús az egyik leginkább romlandó, ezért ezzel az étellel kezdünk. Plusz bónuszpont, hogy a pácot előtte nap otthon el lehet készíteni. A spenótsalit meg nagyjából három perc melóval össze lehet dobni.

2. nap: padlizsános bulgurrizottó

A bulgurt még csak főzni sem kell. Elég hozzá egy vízforraló meg egy tál és magától elkészül. Padlizsánnal meg kiváló párosítás. Főleg, hogy csak karikázni kell.

3. nap: citromos-korianderes töltött hal (tetszőleges fajta) kukoricás rizzsel

A nyaralás közepére általában már fel szoktuk térképezni a helyi lehetőségeket például a piacot. Az Adrián ma már sok helyen nem kell kegyetlenül korán kelni, hogy például friss aranydurbincsot (orata) vagy szardellát lehessen kapni. A Balatonnál sajnos kicsit más a helyzet. Ott jó, ha van egy ügyes horgász a családban.  A receptben pisztráng szerepel, de bármilyen másik fajtához illik ez a fűszerezés. Ha a gyerekek nem eszik meg a „rendes halat”, akkor vigyetek magatokkal halrudacskát.

4. nap: spagetti amatriciana

A gyerekek imádják a spagettit. A paradicsomos füstölt szalonnás szósz pedig nagyjából tíz perc alatt elkészíthető

5. nap: francia lecsó

Minden maradék alapanyagot elnyelhet a kukoricától kezdve a szalonnán át egészen a cukkiniig. Elvileg sütőben kell sütni, de én már készítettem vokban is. Ugyanolyan, ha nem finomabb.

kép forrása

Tovább

Csokis-sárgabarackos mömm sütés nélkül

Csak egy mikró és egy kenyérpirító kell hozzá!

Nincs klímánk. Gondolom, vagyunk ezzel páran. Nyáron ezért nem szívesen kapcsolom be a sütőt. Egy kelttészta és hopp máris fél fokkal melegebb lesz a házban. Este meg hiába szellőztetek, ha a levegő az istenért se hűl vissza. Ilyenkor általában sütés nélküli sütiket szoktam készíteni, mert a gyerekek, khmmm leginkább én, kívánom az édeset.

A hó végéhez közeledve mömmöt „sütöttem”. Nem tudom, ismeritek-e a kifejezést, de a dédi mindenféle olyan sütire szokta használni, aminek az alapja szikkadt valamilyen szikkadt kenyérféle. Szerinte a zsemlekugli, a máglyarakás, a mákos guba, de még rántott zsemle is mömm, vagy becézve mömszli.

Az én mömmöm két teljes kiőrlésű mömmöm két maradék tönkölybagettet nyelt el, ami már két napja árválkodott a kenyereskosárban. De jó szolgálatot tett tíz szem sárgabarack, egy tábla dugi csoki meg a félig megbontott körtelekvár is.

Csokis sárgabarackos mömm:

Hozzávalók (kb. 8 szelethez)

  • két közepes bagett ( az enyém teljes kiőrlésű volt, de bármilyen szikkadt kenyérféle megteszi)
  • kb. tíz szem sárgabarack
  • egy tábla magas kakaótartalmú étcsoki (nagyjából 125 gramm)
  • tíz evőkanál lekvár (lehetőleg barack, körte vagy szilva)
  • két evőkanál vegán vaj ( lehet helyette margarin meg sima is)
  • másfél deci zabtej ( sima is jó)
  • egy kisebb csokor menta

A bagettet felkarikázzuk és karikánként betesszük a kenyérpirtóba, hogy ropogjon. Lehet sima kenyeret, kalácsot is használni, de akkor vágjátok le a héját. Közben a sárgabarackot megmossuk és cikkekre vágjuk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet a frenetikus csokis öntet! Tényleg az, én folyton rájártam.

Egy tábla csokit apróra törünk, majd egy kerámiatálba dobunk. Ráteszünk kábé két evőkanál vajat, egy evőkanál lekvárt és csorgatunk rá érzésre egy kicsi zabtejet. Betesszük a mikróba két percre. Aztán egy mélyebb kerámiatál alját kivajazzuk, és el kezdünk rétegezni. Egy réteg bagett. Jó sűrűn tegyétek, hogy ne legyenek rések. Egy réteg barack, egy réteg lekvár. Aztán megint egy réteg bagett, egy barack és még egy lekvár.

A maradék tejjel az egészet locsoljuk meg, hogy legyen mit felszívni a szikkadt kenyérnek, és a végén nyakon öntjük a csokival. A tetején valamilyen tetszőleges formában elrendezzük a barackot és mentával kidíszítjük, hogy egy kicsit tisztességesebben nézzen ki a süti. Végül legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Hidegen tálaljuk. Kávéval, kakaóval tökéletes uzsi.

Tovább

Ezért kiabálsz állandóan!

Folyamatosan úgy érzed magad, mint egy forrongó vulkán, aki a legkisebb apróságra is képes kitörni? A kínai öt elem tana szerint az epéd, ami a Fa elemhez tartozik, nem működik megfelelően!

A szervezet mosogatószere

A nyugati orvostudomány kissé lecsupaszítva az epét a szervezet mosogatószerének tartja. A máj naponta nagyjából két litert termel belőle. Az epehólyagban tárolódik. Amikor a táplálék a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe kerül, akkor az epehólyag egy hormon hatására összehúzódik és epét fecskendez ki magából. Az epe pedig mint a szervezet legszuperebb mosogatószere el kezdi lebontani a zsírt. És mindenki boldog!

Ha az epe működési egyensúlya megborul mondjuk a túl sok zsíros vagy az extrém zsírszegény étel, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a rengeteg savanyú étel, vagy a rendszertelen, eszek is meg nem is evés hatására, annak fizikai-és lelki tünetei is lesznek.

Mogorvaság és merevség

Értelemszerűen először az egyensúlyvesztés az érzelmek terén jelentkezik. A visszafojtott harag, a mogorvaság, a megkeseredettség és a fortyogó düh mind-mind erre utalhat. Jó nem azt mondom, hogy ritkán egy vitatkozás hevében kiejtett oda-odaszúró, epés megjegyzés bajt jelent. De ha valaki folyamatosan ingerlékeny és mogorva, akkor érdemes jobban odafigyelni az epéjére.

Egy idő után a testi tünetek is megjelennek. Itt elsősorban nem egy kegyetlen epegörcsre kell gondolni, hanem olyan kis apróságokra, mint a migrén, a savanyú íz nonstop kívánása, merev vállak, a folyamatosa fáradtság vagy a gyenge, töredező körmök.

Epekő, magas koleszterin, püffedés

A keletiek szerint ha az epe egyensúlya nem áll helyre: mert továbbra is ragaszkodunk a zsíros ételekhez, amelyek többek között tartósan magasan tartják a vér koleszterinszintjét, akkor hosszú távon epekő alakulhat ki. De most akkor mit tegyünk? Ne együnk zsírt? Az sem jó, mert a kevés zsír legalább annyira káros, mert akkor pangani kezd az epe. Ezért a baktériumok könnyedén elszaporodnak a vékonybélben, és nap végére akkorára püffed a hasunk, mint egy öt hónapos kismamának.

Hogyan ehet helyreállítani az egyensúlyt?

  • Együnk legalább napi ötször, aminek lehetőség szerint adjuk meg a módját, mert akkor az epe nem gyűlik fel az epehólyagban.
  • Ha diétázunk, legalább naponta egyszer fogyasszunk olyan ételt, amiben legalább öt-tíz gramm zsír van! Például egy marék kesudió vagy mandula, egy fél avokádó, egy kanál olívaolaj. Nem kell rögtön a pörköltre gondolni!
  • Jó hatással van az epehólyag működésére az articsóka, a zöldbab, a cékla, a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem, a retek (különösen a fekete), az édesburgonya és a vizitorma.
  • Az epekövet segít megelőzni a borsó, a lencse a bab és a dió.
  • A hántolatlan gabonafélék például a teljes kiőrlésű kenyerek is jó barátaink, mert tele vannak B-vitaminokkal, amely köztudottan jótékony hatással van az epe működésére.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com