Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Borsófőzelék ahogy még soha sem kóstoltad

Ettél már "új" borsót? Ha igen, iszonyat nagy szerencséd van, mert eddig bárki, akivel beszéltem kesergett egy nagyot az idei termésen. Mindenki mást okolt: volt aki a hirtelen jött nyarat, mások a kevés esőt, a maradék meg a kártevőket, vagy cakumpakk mindent.

De hát a kertbiznisz már csak ilyen! Vagy bejön vagy nem! Még szerencse, hogy maradt tavalyról egy utolsó, dugi zacskó borsó a fagyasztó csücskében. Nah mi lett belőle? Bisztrófőzelék zabrántással, fehér borral és sok-sok sárgarépa chipsszel.

Borsófőzelék házi sárgarépa chipsszel

Hozzávalók: ( négy főre)

A főzelékhez:

  • egy kiló borsó
  • egy fej vöröshagyma
  • egy evőkanál zabliszt
  • kb. 7,5 deci húslevesalaplé
  • egy deci száraz fehérbor
  • két kisebb ág lestyán (kb. 6-7 levél)
  • egy kisebb ág tárkony (vagy egy evőkanálnyi)
  • egy evőkanál majoranna
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint zabpehely
  • három evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • két répa
  • két evőkanál mogyoróolaj
  • ízlés szerint só

A zablisztet megfuttatjátok az olívaolajon. Nem kell sokat, épp hogy csak legyen egy kis színe, majd beleforgatjátok az apróra vágott hagymát. Mikor kezd szépen párolódni, akkor felöntitek az alaplé felével. Szépen elkeveritek, és beleteszitek a borsót. Hozzáöntitek az alaplé második részét. Ezután jöhet a lestyán és a majoranna, hogy legyen egy kis ereje a főzeléknek. Pici só, azt hadd rotyogjon vagy tíz percet.

Mikor éppen kezd a borsó puhulni, meglocsolhatjátok egy kis száraz fehérborral. Kifejezetten jót tesz neki! Aztán belerakjátok a tárkonyt! Megint vártok vagy öt percet, addig pont betehetitek a kismosást vagy összesöpörhettek vagy hasonlók!

Végül jöhet a vad turmixolás botmixerrel! Én csak olyan félig szoktam összeturmixolni, mert szeretem ha vannak benne egész szemek. Még egy utolsó kóstolás! Ízlés szerint egy kis só! Aztán amíg hűl, addig elkészül a répachips is!

A sárgarépachips egy iszonyat könnyen elkészíthető feltét. Csak le kell gyalulni a répát az uborkareszelőn. Nekem az reszelő, de fut gyalu és mandolin név alatt is. És forró mogyoróolajban serpenyőben közepes lángon olyan öt perc alatt ropogósra sütitek. A végén sózhatjátok, de szerintem anélkül is zseniális.

Tovább

Megmondjuk, miért imádod a sört!

tudatos fogyasztás öngyógyítás egészséges életmód ötelemtan

A kínai öt elem tan lényege, hogy a szervezet az ízeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban. Ez a gyakorlatban úgy működik: ha legszívesebben csokit ennél tortával, akkor a gyomrod nem működik megfelelően. Ha korsószámra innád a sört, akkor figyelj oda egy kicsit jobban a szívedre.

Az élő motor

A szív élő motorjaként áramoltatja a vért a többi szervhez, szervekhez. Ha valami nem stimmel vele, akkor felléphetnek a következő tünetek: fulladás, túlzott verejtékezés, fáradtság, köhögés, gyengeség és túlzott szorongás. Ezen kívül valamilyen megmagyarázhatatlan módon elkezdhetünk vonzódni a keserű ételek és italok iránt, mint a sör vagy a tonik.

Hogyan lehet helyrebillenteni az egyensúlyt?

A szív egészsége akkor állhat helyre, ha a következő ételeket fogyasztjuk:

  • Reggelizz teljes kiőrlésű gabonából készített péksütit, de remek választás a hántolatlan köles vagy a barna rizs. Hogy miért? Mindenféle gabona korpája és csírája kesernyés, tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek jótékony hatással vannak a szívre.
  • Kilószámra edd a spárgát, mert segít a méregtelenítésben! Jó grillezve, párolva, levesnek, köretnek!
  • Tudom, elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, de egyél salátát, mert a levelekben levő klorofill javítja a vér minőségét!
  • Menj el a henteshez szívért! Elég bizarr, de a jó öreg kínaiak szerint ha valamelyik szervünk gyenge, akkor célszerű az állatoknak is ugyanazt a belső szervét elfogyasztani. Ha inkább kihagynátok,( nem is tudom, hogy miért), akkor egyetek vörös húst kevés fűszerrel, mert segíti a vérképzést!
  • Cékla, cékla, cékla! Elég megosztó zöldségféle, de vastartalma miatt szintén remek hatással van a vérre!

Lazítsd el a szellemet!

A kínaiak szerint a szívet a Shen, vagyis a szellem uralja, ami ha túl pörög, akkor szívproblémák léphetnek fel. Nem kell nagy dologra gondolni! De egy kis mellkasi diszkomfort érzet is meg tudja keseríteni az életedet. Mi a teendő? Hát el kell lazulni. Nem mindig egyszerű, de sokat segíthetnek a magas magnézium-és szilíciumtartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok.

Magas magnéziumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: sóska, vízitorma, petrezselyem, brokkoli, bab, lencse stb.
  • gyümölcsök: füge, sárgabarack, őszibarack, banán, datolya, avokádó stb.
  • magvak: szezámmag, tökmag, napraforgómag, mandula stb.
  • húsok: főleg a tengeri halak, mint a lazac, szardínia stb.

Magas szilíciumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: torma, spenót, póréhagyma, fejes saláta, articsóka, uborka, sárgarépa stb.
  • gyümölcsök: alma, görögdinnye, szamóca, zeller stb.
  • gabonák: rizs

Hogyan fűszerezzünk?

  • A zöldfűszerek közül a kapornak és a bazsalikommal nyugtató hatása van, ezért ezt korlátlanul használhatjátok!
  • Fokhagymát minden mennyiségben! Sose lehet belőle elég!
  • Egy teáskanál a cayenne bors erősíti a szívet és serkenti az emésztést!
  • A szerecsendiónak magas a magnéziumtartalma, ezért bátran belerakhatjátok bármelyik ételbe!

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Zöldborsos- cukkinis csirke apa módra

Olyan finom, hogy fizetnénk is érte...

Jelenetek egy átlagos szombat délelőttből

11:45

-Mi lesz az ebéd? - kérdezte már-már szemrehányó tekintettel a feleség a férjétől, mert a tűzhely olyan érintetlen volt, ahogyan előző esti foltmentesítés után hagyta.

-Spagetti. Mindjárt kész! - vágta rá csípőből a férj, majd el kezdett kotorászni a konyhaszekrényben. A nagy fazekat kereste, amelyikben ő szeret tésztát főzni. A felesége,általában a lenti polcra rakja, de sose lehet tudni, pláne ha, zúzós hete volt.

A férfi nagy elánnal kidobálta a fedőket, serpenyőket, mire a sarokban megtalálta. A nagy vok meg az elveszettnek hitt reszelő mögött bújt meg.

-Halkabban! Különben te fogod a kicsit altatni!- kiabált ki az asszony a szobából.

-Apa, pisilnem kell! - szaladt be a négy éves a konyhába.

-Tartsd egy kicsit!

-De most akar jönni!

-Jó várj! Csak felteszem a vizet!

-De mooooost!

11:52

A sós víz már rotyogott a tűzhelyen. A férfinek fogalma nem volt, hogy milyen szószt fog rövid időn belül tálalni. Ahelyett, hogy beírt volna valamit a Google-ba, inkább dühödt tigrisként feltépte a hűtő ajtaját, és inspirálódott. Kis tálca csirke felsőcomb, két közepes csiperkegomba, egy fél cukkini, egy megbontott paradicsompüré. Pár hagyma, és egy kis zöldbors, amit még hónapokkal ezelőtt egy mártásnak vett, de azóta se főzte meg.

-Ennyi pont elég lesz! -gondolta magában, és már filézte volna ki a csirkét, mikor...

-Apaaa…

-Csöndbe legyél! Altatják az öcsédet! Gyere, akarsz mesét nézni? Verdák jó lesz? Jó lesz hát, százezredszer is! B*szd meg! Az öcséd már megint kiszedte az elemeket az irányítóból! De hova rakta?! Inkább odaadom a telefonom...

12:02

„Ezekettaláltamahűtőben” szósz már fődögélt a vokban. A pirosban, mert az volt a férj kedvence, hiába lötyögött nyele.

A húsnak még kell vagy öt perc. Még szerencse, hogy jó apróra vágtam. A spagetti. Hány perces? 8! Az pont elég lesz! Nah mennyi az idő? Két perccel múlt dél! El ne felejtsem figyelni az órát…”

-Apaaa...

12:11

Éppen időben...Pont al dente. Aki tud az tud! Csak le kéne szűrni! Már megint rottyon van a mosogató. Francba. ”- káromkodott most már magában a férfi, majd pár koszos edényt kitett a pultra, hogy le tudja önteni a vizet. Három kövér csepp kilöttyent, de ilyen kispolgári apróságokkal már nem törődött. Majd a felesége feltörli, ha a kisebbik elaludt.

12:20

Az ebédlőasztalon már csak az üres tányérok voltak. A nagyobbik valamit babrált csendben a tábláival. A feleség a puritán, cukormentes instant kávéját kevergette elégedetten.

-Ez remek volt. Még fizettem is volna érte! - dicsérte meg a férjét, majd hányavetin megkérdezte: és el is fogsz mosogatni?!

Zöldborsos cukkinis csirke 

Hozzávalók: (három főre)

  • fél kiló felső csirkecomb (filézett)
  • 250 ml paradicsompüré
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy fél cukkini (közepes méretű)
  • két darab csiperke (nagyobb)
  • két deci vörösbor
  • egy teáskanál zöldbors (üveges)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint friss bazsalikom
  • egy kis olívaolaj a sütéshez

Az olívaolajon megfuttatjátok a felkockázott vöröshagymát és a felkarikázott csiperkegombát, majd rádobjátok a mosott és előre sózott csirkecomb-csíkokat. Kicsit pirítjátok, majd felöntitek paradicsomszósszal meg a vörösborral. Beledobjátok az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott cukkinit. Majd hagyjátok jó öt percig rotyogni, végül tegyétek bele a zöldborsot, hogy legyen egy kis karaktere. Mikor a csirke megpuhult (nagyjából 15 perc), megszórhatjátok még egy kis sóval és friss, apróra vágott bazsalikommal, és már ehetitek is. Bármilyen tésztával isteni!

Tovább

Egészséges(ebb) hamburgerzsemle egyszerűen

péksütemény kelttészta

A férjem nagyon finnyás a hamburgerzsemlére. Hiába mondom neki, hogy a húspogácsa ugyanúgy jó egy ciabattában vagy bagettben, ő nem tágít. Neki hamburgerzsemle kell. Még jó minőségű és most azonnal. Én meg ragaszkodom ahhoz, hogy legalább nyomokban tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot, hogy ne nyomja fel fél óra alatt a vércukorszintünket az egekbe.

Nah, ilyennel Fehérváron még nem találkoztam, de ha ti igen, akkor szívesen várom a tippeket! Bár tegyük hozzá, hogy pofonegyszerű dolog otthon bucit sütni, főleg ha van otthon egy pár gépi dagasztófej. Az íze meg semmihez sem hasonlítható.

Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

  • 350 gramm kenyérliszt
  • 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • két deci tej
  • fél zacskó instant élesztő
  • 60 gramm vaj (lehet margarin is)
  • két evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál cukor
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál fekete szezámmag (lehet fehér szezámmag)
  • egy tojás
  • pici langyos víz (kb. egy deci – amennyitől épp összeáll a tészta)

Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk. (Akkor futott fel, ha pezseg, buborékos a teteje – ez tíz perc.) Addig a liszteket átszitáljuk. (Tudom, fenn marad a tönkölylisztnél a maghéj, én csak a tetejére szoktam önteni.) De így sokkal könnyebben dolgozik az élesztő és szebb lesz a tészta állaga. Beledobjuk úrias mozdulattal a sót, a meg az éppen felolvasztott vajat.

Hozzácsurgatjuk a feldobatott élesztőt. És elkezdjük dagasztani a géppel a legmagasabb fokozaton. Óvatosan hozzáadagoljuk a langyos vizet. Csak csurgatjuk, nem egyszerre löttyintjük, nehogy túl sok legyen! (Ha mégis túl szaftosra sikeredik, akkor tegyetek hozzá még lisztet.) Így összeáll szépen a tészta. Nagyjából hét perc dagasztás után a massza elválik az edény falától, ezért alaposan bekenjük olívaolajjal, és lefedve egy nagy tálban langyos helyen körülbelül negyven perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán egy husi hengert formázunk belőle, amit nyolc egyenlő részre osztunk. Ha gyerekek is esznek belőle, lehet kisebbet-nagyobbat is csinálni. Ez már csak gusztus dolga.

A kis darabokból csinálhatunk sima-és császárzsemléket. A simát úgy készítjük, hogy kilapogatjuk kézzel a tésztát, és a szélét az aljára hajtogatjuk másfél centinként. Ezt addig ismételjük, amíg az oldala nagyjából sima nem lesz. Egy kicsit még gömbölyítjük és máris tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

A császárzsemlét picit másképp formázzuk: ugyanabból a kisdarabból körülbelül negyven centi hosszú hengert sodrunk, amelynek a közepére hurkot kötünk. A két végét pedig az aljára visszadugjuk. És ezeket is tehetjük a tepsibe.

A bucikat egyenként pont ugyanúgy, ahogy a dédi a sós kelttésztáit, megkenem egy egész tojással, majd megszórjuk egy icipici sóval és szezámmaggal. Majd hagyjuk őket meleg helyen húsz percet pihenni. A sütőt közben előmelegítjük kétszáz fokra, és légkeveréses fokozatra. Kábé mire felmelegszik, megkelnek a zsemlék is. Én eközben szoktam a dzsuvás edényeket elmosogatni, meg a gyerekek okozta káoszt felszámolni. A bucikat húsz-huszonöt perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd rácson kihűtjük.

Kiváló hanburgeralap, pláne akkor ha még a húspogácsa is házi. Ez utóbbi legutóbb aférjem dolga volt, aki a munka könnyebbik végét fogta meg: elment a legközelebbi hiperbe és vett egy mondhatni tiszteset. Úgy hogy van erre is jól bevált recepteteket, ne tartsátok magatokban!

Tovább

Túl sok csokit eszel? Bajban a gyomrod!

tudatos fogyasztás táplálkozás egészséges életmód

Veled is előfordult már, hogy amikor beteg voltál, majd megvesztél egy savanyú citromos teáért?! Vagy, hogy bármit megtettél volna még egy tábla csokiért?! Vagy hirtelen elkezdtél mások szerint is túl sósan főzni?A kínai öt elem tana szerint ez nem véletlen: a szervezet az ételeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban.

Ízek, színek, szervek

Az öt elem tana, vagy pontosabban öt mozzanat tana Tsou Yen nevéhez fűződik, aki szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz egy-egy szervrendszerhez kapcsolódik. A szervek kapcsolatban állnak többek között az ízekkel és a színekkel is, amelyet a következő táblázat foglal össze.

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Szervek

máj, epehólyag

Szív, vékonybél

Lép, gyomor

Tüdő, vastagbél

Vese, húgyhólyag

Szín

zöld

piros

sárga

fehér

kék/fekete

Íz

savanyú

keserű

édes

fűszeres, csípős

sós

Ha valamelyik szervnél probléma merül fel, akkor a szervezet jelez. Ez megnyilvánulhat bizonyos ételek kívánásában, elutasításában, egy rossz közérzetben, vagy akár betegségben is.

A gyomor, a táplálkozás tengere

A gyomor az öt elem tanának értelmében egy olyan hely, ahol megkezdődik az anyag energiává alakulása. Ha valami nem stimmel vele, akkor jelentkezhet például émelygés, csuklás, hányinger, bélgörcs, és különféle fekélyek. Elkezdjük erőteljesen kívánni az édességeket, csokoládét, süteményeket, sőt gyakrabban kerülhet a kezünkben sárga póló, nadrág is. Ezeket a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hogyan lehet visszabillenteni az egyensúlyt?

A gyomor egészsége akkor állhat helyre, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A púpozott tányérok helyett inkább kis adagokat egyél, mert a gyomrod sokkal könnyebben és hatékonyabban fel tudja dolgozni a tápanyagokat!
  • Egyél rendszeres időközönként! A kisgyerek, és a túl sok munka nem kifogás! Ha akkor ülsz asztalhoz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, akkor a szervezeted nem tudja teljesen lebontani az ételt. Ha pedig folyamatosan bekapsz valamit, csak hogy elnyomd az éhségérzetedet, akkor a gyomor nem tud elegendő enzimet termelni.
  • Este, és pláne éjjel nem eszünk! Hogy miért? Nemcsak neked meg nekem, de a gyomrodnak is szüksége van a pihenésre.
  • Ha túl sokat puffadsz, még mielőtt gyógyszerhez nyúlnál, vedd vissza a cukrokat, az élesztős péksütiket, a zsíros ételeket és az alkoholt!
  • Megkönnyíted a gyomrod dolgát, ha a tányérodról először a húst eszed meg, utána jöhet a keményítő (pl. rizs, tészta) és a zöldségek, gyümölcsök.

Milyen ételek erősítik a gyomrot?

  • A gabonák közül a köles, mert könnyen emészthető és a nyolc alapvető aminosavból hetet tartalmaz. De remek választás az emésztést serkentő zab is.
  • A húsok közül a bárány-és a marha. Természetesen kevés borssal és chilivel, mert a túl sok fűszer puffadást okozhat.
  • Mindenféle sárga és édes gyümölcs. Például körte, sárgabarack, alma
  • A zöldségek közül az édesburgonya, sütőtök, főzőtök, paszternák, édeskömény és a gyengébb hagymafélék például mogyoróhagyma is segítik helyreállítani a gyomor egyensúlyát.
  • A fűszerek közül a fahéjt, a szerecsendiót, a gyömbér, és a sárga mustárt célszerű használni.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com