Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

6+1 tipp, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka!

Fotó: Kiss László

A húsvéti sonka olyan, mint egy klasszik húsleves: ehetőt bárki képes főzni, de tökéleteset csak kevesen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a férjemmel arra jutottunk, hogy a tízből tizenegy pontos sonka sztorija a vásárlásnál kezdődik.

  • Olcsó, akciós vizezett sonkát soha, de soha nem veszünk! Nincs annál kiábrándítóbb mikor főzés közben az egész a felére zsugorodik!
  • Csont nélkülit vásároljunk, mert a csontot nem esszük meg! Nekem pölö nincs kedvem a semmiért pluszban fizetni, pláne hogy kutyánk sincs!
  • Lehetőleg helyi termelőtől szerezzük be, ugyanis az a sonka tuti látott disznót! Tudom, tudom kicsit paranoidak vagyunk...
  • Ha a kalóriák is számítanak, akkor figyeljünk, hogy csak egy leheletnyi kövérje legyen rajta! Tudjátok, a bikinibody most készül!
  • Ha megvan a sonka, akkor legkésőbb szombat délután készítsük el! Kicsi lángon, éppenhogy rotyogva főzzük! Szánjunk rá kábé három-négy órát, mert hús annál omlósabb és szaftosabb lesz. Természetesen nem kell ott álldogálni mellette. Elég néha rápillantani! Közben lenyomhatunk egy fél Trónok harca évadot vagy nekieshetünk a Karamazov-testvéreknek!
  • A főzővízbe feltétlen dobjunk fűszereket: remekül átveszi a hús például a szegfűbors, a babérlevél, vagy éppenséggel a lila-és a fokhagyma ízét! A bátrabbak zöldségalaplevet és olyan extraságokat, mint pölö borókabogyó is használhatnak!
  • Ha lezártuk a gázt, akkor hagyjuk a sonkát a saját levében kihűlni, nehogy kiszáradjon!
  • A húsvéti sonkát konyharuhával fedjük le, hogy tudjon szellőzni és ne eresszen levet az éjszaka!

Másnap nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel centis szeleteket vágni, megküldeni egy kis házi reszelt tormával, és máris jól indul a húsvét!

Tovább

Anyósom Kaszinó-tojása

tojás előétel gluténmentes tejmentes
Szendvicsként is megállja a helyét! Jah, és nincsen benne hozzáadott cukor! Fotó: Kiss László

Anyósomnak van néhány klassz tojásos receptje, amit elkértem. A savanyú tojáslevest meg a szalonnás zsemlegombócot annó az (amúgy félig szlovák) anyósától tanulta. A petrezselymes töltött tojást (vagy ahogyan az a nevezi Kaszinó-tojást)viszont ő kísérletezte ki egy korábbi ízélménye alapján. A fejlesztés remekül sikerült, azóta is készíti minden családi hidegtálas ünnepségre. Gondoltam, jófej meny leszek, és összedobom húsvétra. Sikerült. És még kritikát sem kaptam tőle…:)

 

tojás előétel gluténmentes tejmentes
A pesztó és a retek csak a dizájnhoz kell. Fotó: Kiss László

Kaszinó-tojás (10 darabhoz)

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • két evőkanál majonéz
  • egy teáskanál mustár
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint petrezselyem

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk. Ezután óvatosan kettévágjuk őket és a sárgájukat egy tálba kanalazzuk. Hozzákeverjük a majonézt, a mustárt. Beletesszük a sót, az összevágott petrezselymet majd összekeverjük az egészet. A masszát visszakanalazzuk a tojásokba, és a tetejüket petrezselyemmel díszítjük.

Tovább

Keresztes zsemle nagypéntekre

péksütemény zsemle
​Süsd meg húsvétra kalács helyett! Nem fogod megbánni!Fotó: Kiss László

Idén úgy döntöttem, hogy kalács helyett zsemlét sütök húsvétra. A briteknek van egy bucija, amit kifejezetten ilyenkor készítenek. A hot cross bun első harapásra olyan, mint a zsemle, a fánk és a mézeskalács szerelemgyereke. Diszkréten édes, de mégsem hivalkodóan. Pazar mód illik a reszelt tormához és a főtt sonkához. Még most is összefut a nyál a számban, ha rágondolok... pedig alig van benne cukor.

Hozzávalók (11-12 darabhoz)

A tésztához:

  • 25 dkg kenyérliszt (BL80-as)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 gramm friss élesztő
  • két teáskanál fahéj
  • két teáskanál szerecsendió
  • három evőkanál cukor
  • egy evőkanál só
  • kb. négy deci langyos tej
  • 70 gramm margarin
  • két tojás
  • egy marék aszalt áfonya
  • egy citrom héja

A kereszthez:

  • 50 gramm liszt
  • egy evőkanál olvasztott vaj
  • két-három evőkanál víz
  • egy csipetnyi só

A mázhoz:

  • két evőkanál házi baracklekvár
  • egy pici víz

Az élesztőt belemorzsoljuk fél deci langyos tejbe, majd hozzáteszünk egy teáskanál cukrot. Aztán hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba beleszitáljuk a liszteket. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, mert különben nem lesz szép magas a buci. Belereszeljük a citrom héját. Megszórjuk a szerecsendióval, fahéjjal, a sóval és a maradék cukorral, majd az egészet összekeverjük. A lisztes massza közepébe lyukat mélyítünk. Beleütjük a két tojást, hozzáadjuk az élesztőt, és apránként a maradék langyos tejet. El kezdjük géppel dagasztani. Először csak alacsony fokozaton, majd pár perc után teljes fokozatra kapcsolhatunk. Ekkor adjuk hozzá a langyos margarint és az aszalt áfonyát. Mikor a tészta elválik a tál falától akkor lesz jó. Alaposan átkenjük olvasztott margarinnal, és addig pihentetjük, ameddig duplájára nem kel. (nagyjából egy óra)

A megkelt tésztából kinyomkodjuk a levegőt, majd kézzel megsodorjuk és nagyjából tizenkét egyenlő részre osztjuk. A masszából gombócokat formázunk, majd meleg helyen tizenöt percet pihentetjük. A gombócokból zsemléket készítünk, és sütőpapíros tepsiben fél órát kelesztjük.

Közben előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra és összeállítjuk a kereszteket. A lisztet, összekeverjük a vízzel, a margarinnal. Megsózzuk az egészet, aztán kis tésztakígyókat sodrunk belőle, és óvatosan ráhelyezzük őket a zsemlék tetejére. Beteszünk a sütőbe egy vízzel teli edényt, majd húsz percig sütjük a bucikat. Akkor vannak készen, ha szép aranybarnák és az aljukat ha megkopogtatjuk, akkor telten konganak.

A meleg zsemléket megkenjük alaposan a vizezett lekvárral és sütőrácson kihűtjük őket.

Tovább

"Mindetmegeszem" medvehagyma pesztó

Nem lehet belőle eleget készíteni! Fotó: Kiss László

Vidd innen, mert mindet megeszem – közölte velem a maga kimért stílusában a férjem. Jól van nah, mindjárt elrakom- válaszoltam neki, majd megvártam míg kiment a konyából. A pesztót, ami saccperkábé öt perc alatt dobtam össze, eldugtam a hűtő legfelső polcára. Pontosan a vietnámi tojásleves mögé. Ott tuti nem keresi! ÉÉÉs igazam lett! Megérte várni! Egy este alatt szépen összeértek az ízek! Kicsit csípős, kicsit rusztikus, de mégis kenhető krém lett belőle, ami tökéletes kiegészítője lehet egy húsvéti reggelinek.

Hozzávalók:

  • egy csokor medvehagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 4 cl olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A medvehagymát egy jó éles késsel apróra vágjuk. Ha van késes aprítónk, akkor használjuk nyugodtan, mert meggyorsítja a munkát. A medvehagymához hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Óvatosan meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, végül meghintjük egy kis borecettel. Megsózzuk az egészet, aztán alaposan összekeverjük. Rögtön lehet a zsemlére kenni, de még jobb, ha egy estét hagyjuk állni a hűtőben,  mert összeérnek az ízek.

Tovább

Csípős zöldséges marharagu

Volt a hűtőben fél kiló marhahús, ami egy családi pörkölthöz kevés, de kissé csípősen, zöldbabbal és gombával remek egytálétel.

Azt szeretem az ázsiai konyhában (országtól függetlenül), hogy a húsokhoz, halakhoz, rákokhoz sokféle zöldséget használ. Nem ragad le a krumpli, rizs vagy tészta kombónál. Egyszer ettünk a férjemmel a „híres fehérvári kínai étteremben”, (értsd egy sima büfé a Tesco-üzletsoron) egy pazar marhát. Mi is meglepődtünk, mert nem ehhez a szinthez voltunk szokva. A hús szinte elolvadt a nyelvünkön, a zöldségek pedig ressen roppantak a számban. Azóta sem ettem olyan jó keleti kaját sem ott, sem máshol a városban. Mondjuk úgy nem nehéz, ha a török giroszos meg a három darab kínai büfé között lehet válogatni. Azért inkább otthon főzünk „majdnemázsiait” Mert nem teljesen olyan, csak majdnem. Ilyen ez a mostani recept is. Kicsit kínai, kicsit magyar, de működik. Nagyon..

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • fél kiló marhahús
  • fél kiló zöldbab
  • fél kiló gomba (csiperke vagy laska)
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • két darab szárzeller
  • két szál répa
  • egy kávéskanál Cayenne-bors
  • ízlés szerint chili-paprika
  • egy citrom leve
  • egy evőkanál xilit (lehet sima kristálycukor vagy eritrit is)
  • egy kávéskanál őrölt koriander
  • ízlés szerint szójaszósz

A marhahúst megmossuk majd nagyjából egy-másfél centi vékony szeletekre vágjuk. Aztán egy vokban megpirítjuk a felkockázott vöröshagymán. Felöltjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt kábé tíz percet főzzük. Aztán a megpucolt zöldbabot, a cikkekre vágott gombát, a felkarikázott szárzellert és répát is hozzádobjuk. Belefacsarjuk a citrom levét, meghintjük Cayenne-borssal, korianderrel és végül cukorral. Ízlés szerint meglocsoljuk a szójaszósszal. Kábé még húsz percet főzzük. Közben azért nem árt kevergetni fakanállal vagy ha profik vagyunk, akkor rázogathatjuk is. Tök mindegy, a lényeg, hogy ne kozmáljon oda az alja. A végén egy kis darált chili-paprikával még megszórhatjuk attól függően ki mennyire rajong a csípősért…

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com