Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lonci mama könnyed nyári káposztája

A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.

A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!

Hozzávalók négy személyre

A káposztához:

  • egy közepes fej káposzta

  • egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi

  • egy fél szál (mangalica)kolbász

  • két darab lecsópaprika

  • két darab paradicsom

  • egy evőkanál piros paprika

  • egy evőkanál kömény

  • ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj

  • két evőkanál almaecet

A fűszeres tejfölhöz

  • egy pohár (vegán) tejföl

  • egy kis csokor koriander

  • egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)

Tovább

Hűsítő uborkaleves kánikulára

A kovászos uborka nemcsak savanyúnak jó! Remek főzés nélküli leves készíthető belőle, ami hűsít kánikulában. Most az egyszerűség kedvéért a teraszon főztem. A gyerekek közben legóztak, és hogy teljes legyen az idill egy váratlan vendég is megjelent! A többi kiderül a vlogból!

Hozzávalók 3 személyre:

  • három kovászos uborka
  • 3 deci kovászos uborkalé
  • egy kígyóuborka
  • két vegán tejföl (vagy nem tejérzékenyeknek egy kaukázusi kefír)
  • három gerezd fokhagyma
  • négy cent olívaolaj
  • egy teáskanál szárított levendula
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint kapor

Tovább

Töltött orata, avagy érezzük atenger illatát

vlog mentes recept hal grill orata

Gyerekként sokszor álmodoztam arról, hogy bejárom a világot. Nyaranta órákon keresztül böngésztem a földrajzi atlaszomat, és próbáltam megjegyezni az országokat, a zászlókat és a fővárosukat.  Életemben először 14 évesen utaztam először külföldre. No nem túl messzire, csak Horvátországba, de a mai napig emlékszem arra a pillanatra, amikor először láttam meg a tengert.

Álltam a vízben. Joghurtos fagyit ettem csokiöntettel, és közben a lábamat nyaldosták a hullámok. A sós levegő összegubancolta a hosszú hajamat és egy utcával lejjebb a kisvendéglőben halat grilleztek.

Azóta amikor halat sütök, mindig eszembe jut a tenger. Még akkor is, ha több száz kilométerre vagyok. Ezért is örültem, mikor legutóbb, szuper aranydurbincsot tudtam venni. Még talán a pénztárhoz sem értem,  de már tudtam, citrommal, fokhagymával és bazsalikommal fogom megtölteni és a kertünkből szedett mángolddal fogom tálalni.

Friss vlogposzt, amiből többek között kiderül, hogyan lehet eldönteni, vajon kellően átsült-e a hal?!

Hozzávalók két személyre:

  • 2 aranydurbincs
  • egy citrom
  • négy gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só és fokhagymapehely
  • néhány levél bazsalikom
  • pici olívaolaj

A körethez:

  • 500 gramm mángold ( ha nem kaptok, só a spenót is)
  • ízlés szerint só és fokhagymapehely

Tovább

Crumpet, avagy palacsinta a középkorból

A crumpet egy mai szemmel meglehetősen furcsa, angol középkori tészta, amely valahol a kenyér és a palacsinta között van félúton. Könnyed, szaftos. Lehet sütni 8-10 centis gyűrűben vagy egészben a serpenyőben. Jól illik hozzá bármilyen lekvár vagy gyümölcs, de a bátrabbak, mivel egyáltalán nem édes, szendvicset is készíthetnek belőle. Mivel a srácok szeretik a sárgabarackot (és a fagyit), ezért most mézkaramellás sárgabarackkal és citromfagyival tálaltam. Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

A tésztához (négy személyre)

  • 220 gramm teljes kiőrlésű liszt

  • 2,5 deci zabtej

  • 7 gramm szárított élesztő

  • egy teáskanál szódabikarbóna

  • egy teáskanál só

  • egy teáskanál barna cukor (az élesztő felfuttatásához)

  • bő kókuszzsír a sütéshez

A feltéthez:

  • fél kiló sárgabarack

  • két evőkanál méz

  • két teáskanál fahéj

  • egy citrom leve

  • egy evőkanál kókuszzsír

A díszítéshez:

  • néhány levél citromfű

  • néhány levél levendulavirág

Tovább

Polenta: kóstold meg krumplipüré helyett!

Nagy kérdés mindig, hogy mi legyen a vacsi a nyaraláson. Most egy könnyed, olasz receptet hoztam nektek, amit tizenöt perc alatt bárki elkészíthet az apartmanban. Nyaralós vlogposzt Triesztből!

Hozzávalók négy személyre:

A polentához:

  • 300 gramm kukoricadara
  • 1,2 liter víz
  • egy evőkanál só
  • 4 cent olívaolaj
  • ízlés szerint parmezán

A gombás szószhoz:

  • négy-öt gerezd fokhagyma
  • négy evőkanál olívaolaj
  • 200 gramm gomba
  • 2 teáskanál szarvasgombapesztó (opcionális)
  • néhány levél bazsalikom

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com