A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.
A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!
Hozzávalók négy személyre
A káposztához:
-
egy közepes fej káposzta
-
egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi
-
egy fél szál (mangalica)kolbász
-
két darab lecsópaprika
-
két darab paradicsom
-
egy evőkanál piros paprika
-
egy evőkanál kömény
-
ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj
-
két evőkanál almaecet
A fűszeres tejfölhöz
-
egy pohár (vegán) tejföl
-
egy kis csokor koriander
-
egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)