Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dahl: egy fazéknyi egészség

Lelkileg feltöltődve, fizikálisan kicsit megfáradva túl vagyunk mi is az ünnepeken. Volt nagy vendégjárás, utazás a nagyszülőkhöz, előszilveszter, családi buli és gigantikus közös főzések. A férjemen meg is látszik az eredmény. Formás apukahasat növesztett. Mondtam is neki, hogy most kell megálljt parancsolni, mert javarészt nem karácsony és szilveszter, hanem inkább szilveszter és karácsony között kúsznak fel a pluszkilók.

A férjem azt is megfogadta, hogy ha jön a jobb idő, akkor bicajjal megy dolgozni, mert kis távon gyorsabb, olcsóbb és egészségbarátabb, mint az autó.

A szolidaritás céljából meg a pénzvonzó hatása miatt január elsejére főztem egy kondér dahlt, ami gyakorlatilag egy gyors, fűszeres, indiai vörös lencseleves. Nincs benne liszt, cukor, tej és hús, mégis úgy jól laktunk tőle, hogy három órán keresztül a malachúst még csak rá sem tudtunk nézni.

Mire jó a vörös lencse? A vörös lencse a hagyományos lencséhez képest apróbb szemű és narancssárgás színű. Tele van rostokkal és vitaminokkal, de tartalmaz még folsavat, omega-3 és -6 zsírsavat és egy jó adag magnéziumot. Kiváló szerotoninforrás, így segít megelőzni a levertséget és a depressziót.

Narancsos-kókuszos dahl ( négy főre)

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz

z összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!

A dahl (vagy dal, daal, esetleg dhal) egy sűrű indiai leves, mely rántás nélkül valamilyen hüvelyesből (például sárgaborsó, vörös lencse, csicseriborsó, kis szemű bab stb.) készül. Ezen kívül lehet bele rakni paradicsomot, zellert, sütőtököt, cukkinit, padlizsánt, de édesburgonyát és hagyományos krumplit is. Viszont hús sosincs benne. Indiában rizzsel vagy naan-kenyérrel fogyasztják

 

Tovább

Karácsonyi francia narancsos csoki torta

torta gluténmentes tejmentes lowcarb
Boldog karácsonyt!

Ez a torta eredetileg csak egy könnyed csokis „szuflétorta” akart lenni. Aztán levertem az egészet a pultról. Még melegen. Gondolhatjátok! A fele a konyha padlóján végezte. Ezen a ponton bőgtem el magam. De hát innen szép nyerni. Főleg, hogy elfogyott a csoki. Boltba meg senki sem akart menni… Összeszedtem minden kreativitásom és fél óra múlva már a krémet csurgattam rá a tortára. Nem tudom, milyen felvágva. Ma debütál. Mindenesetre biztató, hogy a széttört részt a fiúk és a férjem felcsipegette a konyhakőről. Én meg a krémes lábast kotortam ki.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Tovább

A pihe-puha mézeskalács titka

mézeskalács vlog gasztrovlog

A tészta, amivel azonnal lehet dolgozni és helikopter, amelyik segíti tepsit a sütőbe repíteni- a nagyobbik fiammal nekiálltunk mézeskalácsot sütni.

Két fontos dologra kell figyelni, hogy a figurák puhák legyenek:

  • egy centinél ne nyújtsuk vékonyabbra
  • hét perc alatt megsül (ha továbbsütjük akkor keksz keménységű lesz)

Hozzávalók:

  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gramm darált mandula
  • 100 gramm nádcukor ( lehet eritritet vagy xilitet is, de én a gyerekek miatt nem akartam)
  • három evőkanál méz
  • egy teáskanál szódabikarbóna
  • két teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 100 gramm növényi margarin ( vagy vaj, ha nem vagytok érzékenyek)
  • egy tojás

Nézzétek meg a legfrissebb vlogbejegyzést, amiből kiderül, hogy tényleg pár perc alatt össze lehet állítani!

Tovább

Gyors karácsonyi menü

Azoknak akik nem akarják a 24-ét a konyhában tölteni!

Ugye nemcsak ti vagytok úgy, hogy szeretnétek 24-én a vacsorát okosban megoldani, hogy maradjon idő a fadíszítésre, a gyerekek felöltöztetésére, és a lelazulásra? Na és persze az sem árt, ha olyan menüsort állítunk össze, amelynek elfogyasztása után, nem partravetett rozmárként szuszogjuk el a Mennyből az angyalt!

Ez egy klasszikus, de mégis modern menüsor: az előétel hal, a főétel egy komolyabb hús, míg a desszert csokoládés.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Finn lazacleves (Lohikeitto)

Borzasztó egyszerű elkészíteni: nulla alaplé, csak a zöldségeket kell puhára főzni és bele kell dobni a kockára vágott lazacot. Tavaly ezt főztük szenteste a családnak, és annyira bejött nekik, hogy az utolsó kanálig elfogyott. 24-én délelőtt fadíszítésben közben is össze lehet dobni.

Hozzávalók (egy fazékhoz):

  • fél kiló lazacfilé (lehetőleg bőr nélkül)

  • fél kiló krumpli

  • két szál sárgarépa

  • két fej nagyobb vöröshagyma

  • egy evőkanál szegfűbors

  • két deci rizstejszín (a finnek természetesen simát használnak, de rizstejszínnel is ugyanolyan finom)

  • két darab babérlevél

  • egy csokor kapor (friss vagy fagyasztott)

  • friss metélőhagyma a díszítéshez

  • két kanál olívaolaj

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk úriasan a felkockázott krumplit, és a felkarikázott hagymát. Picit pirítjuk, majd feleresztjük annyit vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beleszórjuk a borsot, a babérlevelet és a sót. Majd addig főzzük (kb. 15 perc), ameddig a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a kockára vágott lazacot, a friss kaprot és rácsurgatjuk a tejszínt. Hagyjuk egyet rottyanni, és kábé öt perc múlva már tálalhatunk is. Igazán jól illik hozzá a frissen vágott metélőhagyma, de az igazán bátrak egy kis citromot is facsarhatnak bele.


karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával:

Fő előnye, hogy a húst már 23-án el lehet készíteni! Sőt, jobban mondva kötelező, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. A vöröslencsét elég 24-én valamikor délután feltenni, mert nagyjából negyed óra alatt összedobható.

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb

  • fél szál póréhagyma

  • egy csokor mogyoróhagyma

  • két szál sárgarépa

  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor vaj)

  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)

  • egy teáskanál zsálya

  • egy teáskanál levendula (opcionális)

  • ízlés szerint só

  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli

  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse

  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék

  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futtassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes
Fotó: Kiss László

Karácsonyi citromos kuglóf

Amíg 23-án fő a borjú, addig pillanatok alatt összeállíthatjuk a kuglóf tésztáját. Nem kell keleszteni, pihentetni és másnap is parádésan porhanyós. Főleg, ha egy gombóc vaníliafagyival és házi lekvárral tálaljuk.

Hozzávalók a kis kuglófformához:

  • négy tojás
  • tizenöt dkg cukor
  • egy deci étolaj
  • egy deci langyos víz
  • húsz dkg tönkölyliszt
  • egy zacskó sütőpor
  • egy teáskanál kakaópor
  • egy citrom leve
  • egy citrom héja
  • ötven gramm étcsokoládé
  • egy marék kandírozott narancs- vagy citromhéj
  • egy pici margarin a forma kikenéséhez és a csoki olvasztásához

A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat és tovább verjük. Utána beletesszük a cukrot és az étolajat. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Közben a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sütőport, aztán a masszához öntjük. Addig keverjük, amíg éppen folyós, sűrű állagot nem kapunk. Ekkor belefacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Beledolgozzuk, majd a kivajazott kuglófformába beleöntjük a massza háromnegyedét. A maradék tésztába teszünk egy kis kakaóport, majd kanállal a formába csurgatjuk, aztán az ujjunkkal körkörös irányban beledolgozzuk. Ettől lesz szép márványos a közepe. A süteményt az előmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt aranybarnára sütjük.

A kuglófot a rácson kihűtjük. Amíg pihen, egy lábasban gőz felett csokoládét olvasztunk, teszünk bele egy kis vajat, hogy szép fényes legyen. Vigyázzunk arra, hogy ne melegítsük túl a csokoládét, mert akkor elveszíti a fényét! Végül egy kanállal végigcsurgatjuk a kuglóf oldalán. A tetejét ízlés szerint kandírozott narancs- vagy citromhéjjal dekoráljuk.

Tovább

A dédi forralt bora

Jobb, mint amit a karácsonyi vásárban kapsz. Fotó: Kiss László

A dédi minden évben főz a falu karácsonyi műsorára egy nagy fazéknyi forralt bort, amely minden évben az utolsó cseppig elfogy, amíg az óvodások meg a környékbeli iskolások szerepelnek. A múltkor felhívtam telefonon, hogy diktálja le nekem a receptet, mert nincsen kedvem besétálni a karácsonyi vásárba.

Persze decemberben jó kimenni egyszer meg kétszer az adventi forgatagba, ahol megnézzük az ünnepi fényeket és tutira összefutunk egy rég nem látott ismerőssel. Legalább ennyire felmelegíti a lelkemet, amikor este elcsendesedik a ház, gyújtok egy gyertyát vagy felkapcsolom az égősort. Közben belekortyolok a forralt boromba. A dédire meg a papára gondolok, akiket már hetek óta nem láttam. Akik, ilyen későn, kilenc óra fele már biztosan alszanak, ha nincsen éppen focimeccs. És hálás vagyok, hogy ők vannak, hogy a fiaim ismerik őket.

Közben kijön a férjem - elaludt a nagy is- és megkínálom őt is. Koccintunk. Beszélgetünk. A telefont jó messze rakjuk. Nehogy véletlen kiposztoljuk, épp forralt bort iszunk. Ez a mi időnk, a mi csendes és boldog adventünk.

Hozzávalók:

  • egy liter száraz vörösbor
  • öt kanál cukor
  • egy rúd fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • néhány szem egész bors
  • két-három  deci víz

A bort felöntjük a vízzel. Beletesszük a fűszereket, és lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve egy órán keresztül főzzük. A habot közben folyamatosan leszedjük róla. Langyosan, magában fogyasztjuk, de tehetünk a pohárba szárított almakarikát vagy aszalt szilvát is.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com