Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fánkvariácók: a mentes, a tönköly és a szerelemgyerek

Szerencsére az idei farsang hosszú, ezért többféle fánkreceptet is ki lehet próbálni. Jó, persze a hagyományos szalagos a számunkra az igazi, mert eszünkbe juttatja a gyerekkorunkat, de egészséges(ebb) alternatívákból is lehet választani.

fánk mentes recept receptajánló

Citromos kölesfánk

Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. Nem kell hozzá se liszt, nem kell takargatni, beszélgetni. Viszont sütés közben a köles kicsit pattog, úgyhogy utána újból kell takarítani a konyhát. Sooook gyümölccsel a legfinomabb…

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles

  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)

  • 75 gramm kókuszreszelék

  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit

  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez

  • fél citrom leve

  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjük a kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk

Fahéjas tönkölychurros

fánk mentes recept receptajánló
Fotó: Kiss László

A mexikóiak/spanyolok/portugálok/ stb fánkja, amit fahéjas cukorban, csokiban vagy bármi édesbe mártogatnak bele. A tésztát nagyjából öt perc alatt össze lehet dobni, egyedül a habzsákolás okozhat problémát, mert a krémekhez képest nehezebb a massza. Én mindig tönkölylisztből készítem, és szinte azonnal elfogy.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.) Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük. A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

Roscón de reyes

fánk mentes recept receptajánló
Fotó: Kiss László

Nem fánk, nem kalács, hanem a kettőjük szerelemgyereke. Másnap is kellemesen puha, feltéve ha marad belőle. Nem túlzottan bikinibarát, de egy szeletet a délelőtt folyamán egy kávéhoz meg lehet belőle enni. Vigyázat, függőséget okoz!

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt (a legjobb a kenyérliszt)
  • 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm szárított)
  • egy deci langyos tej
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm vaj (langyos)
  • 1 egész tojás plusz egy tojás sárgája a kenéshez
  • 1 narancs leve
  • 4 cent rum
  • egy csipet só
  • ízlés szerint kandírozott citrom és narancshéj (esetleg mazsola, aszalt áfonya, szilva stb.)
  • ízlés szerint magvak (például dió, mogyoró, pekándió)

Az élesztőt egy kanál cukorral némi langyos tej társaságában felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót. A liszt közepére egy kis lyukat kerekítünk, belefacsarjuk a narancsot és belecsurgatjuk a rumot és az élesztős masszát.

A dagasztógép alacsony fokozatán (vagy kézzel) elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a langyos vajat és az egész tojást. Ha ezzel készen vagyunk, akkor gyengéden átgyúrjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nagyon laza az állaga, ezért bőségesen kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le.

A roscónt nagyjából egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk és kerek cipót formázunk belőle, majd lisztezett kézzel a közepét kivájjuk. Figyeljünk arra, hogy legalább tíz-tizenöt centi legyen a rés átmérője, különben a második kelesztés közben eltűnik!

Konyharuha alatt ismét egy órán át pihentetjük a tésztát, majd megkenjük a tojás sárgájával, és ízlés szerint kidekoráljuk a kandírozott narancs- vagy citromhéjjal, aszalt áfonyával, mazsolával. Végül néhány helyre magvakat is nyomunk bele.

Százhatvan fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt készre sütjük. A kalácsot rácson kihűtjük, majd forró teával vagy kávéval tálaljuk.

Tovább

Ebéd negyed óra alatt!

főétel tejmentes mentes recept lazac

Az influenzával még ezen a héten is küzdöttünk. Tíz napja nem volt olyan nap, hogy valaki én vagy a gyerekek, ne lettek volna lázasak. Slusszpoénként a fertőzés ráhúzódott a srácok fülére, és mivel a doktornőnk szabadságon volt, ezért két naponta egy egész délelőttöt/délutánt töltöttünk a gégészeti ambulancián egy random orvosra várva.

Ezen kívül mivel a fiúk gyakorlatilag két hete lázcsillapítón vannak, ezért az étvágyuk nagyjából egy kavicséval vetekszik. Alig van pár étel, amibe belekóstolnak. Ebből fakadóan a heti menü nagyjából a rántott hús-kakaós csiga- halrudacska- házi hambi- kukoricás rizs tengelyen mozgott. Egyik nap nekik még maradt előző napról kaja, nekünk már nem. Megnéztem, mi van a fagyasztóban, amiből fél óra alatt ebédet tudok varázsolni, mivel ismét mennünk kellett kontrollra.

Volt egy kis lazac,egy félig megkezdett rukkola és egy fél csomag pad thai tészta. Nem sok, de a húgoméktól ajándékba kapott diszkréten csípős piros chimichurri fűszerkeverékkel meg a maradék teriyaki szósszal meg lehetett bolondítani. 15 perc alatt készen voltam mindennel, így indulás előtt még egy kávéra is jutott idő.

Chimichurri lazac ruccolás pad thai-jal (két adaghoz)

  • két szelet lazacfilé
  • két deci zabtejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék
  • egy harmad zacskó padthai tészta
  • két marék rukkola
  • egy teáskanál teriyaki szósz
  • olívaolaj a sütéshez

Egy fedős wokban olívaolajon megfuttatom a lazacokat. Oldalanként nagyjából öt-öt percet sütöm, majd utána kiveszem őket és megszórom őket chimichurri fűszerrel, majd félreteszem. A zabtejszínt belelöttyintem a wok aljába, felöntöm két deci vízzel és beledobom a padthai tésztát, beleszórom a rukkolát. Sózom, borsozom és belecsurgatom a teriyaki szószt. Mikor a tészta megpuhul, akkor van kész. Ez nagyjából öt perc.

A lazacot és a rukkolás padthait is a tálra pakolom, majd meglocsolom egy kis teriyaki szósszal. És máris kész az aznapi ebéd!

Tovább

Azt hittem, hogy tejfehérje-allergiám van…

Az egész a második terhességemmel kezdődött, amikor nagyjából fél időnél megjelent egy kicsi, viszkető folt az arcomon. Ekcéma. Kentem, alapoztam, de különösképp nem tulajdonítottam neki túlontúl nagy jelentőséget, mert egy két éves, a munka és egy nem egyszerű terhesség mellett nem jutott rá idő. Meg ugye a hormonok. Biztos voltam benne, egyszer elmúlik. Igazam is lett.

A szülés után szépen megszűnt. Mondjuk nem ettem akkor semmilyen tejterméket, nehogy a kisebbik fiam is olyan extrém mód hasfájós legyen, mint a nagy. Aztán, ahogy teltek a hetek, néha-néha elcsábultam egy-egy csík sajtra, vagy a gyerekek maradék joghurtjára és olyankor az arcom ismét viszketni kezdett. A helyzetet csak fokozta, ha elcsipegettem néhány szem diót, vagy kicsit több stressz ért a kelleténél.

Aztán tavaly tél végére eldurvult a helyzet, ezért a nagyböjtben tej-és húsmentes tisztítókúrát tartottam. Meg is lett az eredménye. Szépen visszaszorultak a foltok. Google-doktor szerint azért, mert tejfehérje-allergiám van. Rendes, hús-vér bőrgyógyászhoz nem mentem el. Úgy kilencven százalékra tartottam is a tejmentességet. A család is tudomásul vette. De csodák csodájára, ha néha-néha lecsusszant egy szelet pizza vagy egy gombóc vaníliafagyi, akkor nem történt semmi.

Aztán jött az ősz. Sok lett a munka! A kisebbik kezdte a családi napközit, ismét jött a fülgyulladás-szezon, a sok nem alvás, idegeskedés. És megint piros lett az arcom. Egy hónapig egészen jól el lehetett tüntetni. Aztán egyik nap megkívántam a gyerekek sajtos kiflijét, és másik nap így néztem ki.

Ez már nem tűrt nyomdafestéket! Nem bírtam aludni, annyira égett a bőröm! Itt már tudtam, sürgősen orvosi segítséget kell kérnem. Egy véletlen folytán kiderült, hogy a fiúk gégésze allergológus is egyben, aki mikor meglátott, rögtön allergiavérvételt kért. Egy hetet kellett várnom az eredményre. Addig a mediátor diéta szerint kellett étkeznem, amelyhez képest egy mindenmentes étrend maga a lehetőségek tárháza.

Mindegy, ha nehezen is, de kibírtam azt a hét napot. Amikor kézbe kaptam az eredményt, tágra nyíltak a szemeim. Kiderült: nem vagyok allergiás semmilyen ételre. Még a tejfehérjére sem. Viszont extrém poratka allergiám van, amely a fűtési szezonban tetőzik. A tej meg a dió csak felerősítette az ekcémás tüneteket.

Végszükség esetére kaptam antihisztamint. A doktornő a lelkemre kötötte, hogy maszkban takarítsak, vizes ronggyal törölgessek, hetente hatvan fokon mossam az ágyneműt és ha egy mód van rá, sose legyen házban 22 foknál több, mert akkor borzasztóan el tudnak szaporodni az atkák. És ha egy mód van rá, a takarítós napokon mérsékeljem a tejtermék-fogyasztást.

Ez karácsony előtt volt. Atkamentesítettük a házat. A férjemmel együtt letöröltük a szekrények tetejét, a hosszú szálú szőnyegeket kivittük a hidegbe, kiráztuk és csak utána porszívóztuk ki. Azóta becsülettel figyelünk a szobák hőmérsékletére, a páratartalomra, a szellőztetésre. Az ekcéma azóta sem tért vissza, pedig hetente egyszer egy csík sajt azért le-lecsúszott...

Tovább

Saltimbocca, ahogy mi szeretjük

főétel gluténmentes saltimbocca férjemfőzte

A héten hozzánk is bekopogtatott az influenza. Kezdte a nagyfiam, utána jöttem én, majd végül a kicsi. Nagyjából tíz éve nem voltam lázas! Az orvosnál kiderült ráment a betegség a még megmaradt, nyelvgyöki mandulámra, ami ahogy illik, begyulladt. Kényszerpihenőre voltam ítélve. Próbáltam pihenni, de a határidős munkáimat be kell fejeznem. Plusz ott voltak a gyerekek. A férjem maximálisan odatette magát. Az ápolás plusz a munka mellett egész héten ő főzött.

Mivel a gyógyszertől a nagyobbik fiam teljesen étvágytalan lesz, ezért Peti próbált olyan ebédeket kitalálni, amit mindenki jóízűen megeszik. Így egész héten rántott húst, extra krémes tagliatellét (recept hamarosan), házi pizzát és saltimboccát ettünk. Ez utóbbi egy vajas-zsályás, prosciuttós sült hús. Az olaszok eredetileg borjúból és sajt nélkül készítik. A férjem viszont száraz sertéskarajt használt hozzá (ez volt itthon), és tett rá mozzarellát, hogy a fájós torkú gyerekeknek jobban csússzon. Nagy sikert aratott vele. Az egy kiló húsból egy falat sem maradt.

Saltimbocca, ahogy mi szerejük:
Hozzávalók (négy főre)

  • egy kiló sertéskaraj
  • 100 gramm vaj
  • 80 gramm prosciutto
  • egy teáskanál zsálya
  • egy csomag mozzarella
  • néhány levél bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • egy kis olívaolaj a pácoláshoz


Az olívaolajban elkeverjük a sót, a borsot. Alaposan megforgatjuk benne a karajszeleteket. Majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni, hogy alaposan összeérjenek benne az ízek.

Másnap nincs más dolgunk, mit kisütni. Felmelegítjük a vajat, beledobjuk a zsályát, és elkezdjük a karajt kisütni. Mindegyik oldalát nagyjából tíz percig sütjük fedő alatt. Mikor megfordítjuk, akkor a sült részére rátesszük a sonkát és a mozzarellát, amely a hő hatására szinte ráolvad. Friss rukkolával, spenótsalátával vagy tepsis krumplival kínáljuk! Fontos, hogy tálalás előtt locsoljuk meg a serpenyőben maradt szósszal és díszítsük meg egy kis bazsalikommal.

Tovább

Így diétázz 2019-ben!

Még javában tart a január. Még mindenki tartja az újévi fogadalmát, hogy idén bizony megszabadul az elmúlt években felszedett kilóktól, ezért összeszedtük a 2019-es diétatrendeket, amelyek segítségével belefogyhatsz a szekrény mélyére eldugott szűk farmerba.

1. Sok zsír, kevés szénhidrát

Az Instagram és több egészséges életmóddal foglalkozó külföldi oldal szerint 2019-ben továbbra is népszerű lesz a ketogén étrend, amely sok zsír-kevés szénhidrát elven működik. Hogy miért? Ha a szervezet nem jut elegendő szén-hidráthoz, akkor a máj, hogy fedezze az energiaszükségletet, a zsírokat elkezdi lebontani. A diéta következtében rövid idő alatt a test látványos változáson megy keresztül.

A rövid távú előnyök mellett érdemes a hosszabb távú következményeket is mérlegelni, mint például magasabb koleszterinszint, emelkedett húgysav-szint és a savasodás.

2. Fókuszban a növényi fehérje!

Egyre többen állnak egészségügyi, etikai és környezetvédelmi szempontok miatt a magas növényi fehérje tartalmú, vegetáriánus, vagy vegán étrendre. Mindy Haar, a New York Institute of Technology egészséges életmóddal foglalkozó kutatója elmondta, hogy az elmúlt években megnövekedett többek között az avokádó, a kelkáposzta és a quinoa iránti igény. Idén pedig várhatóan jóval több amaránt, szivárvány répa vagy cékla fog a tányérra kerülni.

3. Végy egy adag spárgát!

A keserű ételek, úgymint a spárga, egyes uborkafajták, a grapefruit vagy a kakaó is jobban bele fognak épülni a különféle diétás étrendekbe, mert javítják az emésztést, az epe-és a pajzsmirigy-működést.

+1 trend: "én nem diétázok"

Kathleen Meehan, houston-i dietetikus szerint nem érdemes hosszú távon semmilyen diétát követni, mert az esetek 80-90 százalékában úgysem sikerül az étrendet teljesen betartani. Ez pedig hosszú távon rendszertelen étkezéshez, elégedetlenséghez és jojó-effektushoz vezet. Inkább együnk olyan ételeket, amelyektől jobban érezzük magunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy két tábla csokitól boldogabbak leszünk. Sokkal inkább azt, ha például megeszünk ebédre egy amaránt főzeléket, akkor úgy felpörgünk, mintha két kávét ittunk volna vagy ha alapjáraton lassú az anyagcserénk, de ha reggel egy csésze zabkásával indítunk, akkor fel tudjuk gyorsítani...

Felhasznált források:

menshealth.com

healthline.com

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com