A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Ponty, tőkehal, lazac, pisztráng, harcsa... - minden héten, különösen a téli időszakban igyekszünk a heti menübe valamilyen formában a halat becsempészni. Nemcsak azért, mert tele van Omega-3-mal és létfontosságú nyomelemekkel, hanem mert nagyon gyorsan elkészül (értsd: kb. 5 perc előkészítés és 5 perc sütés).
Hiába van hideg november, most pácolt pisztrángot grilleztünk, és mellé gyorsan pirítottunk egy kis kínai kelt. A legfrissebb vlog bejegyzésből pedig kiderül, hogy a kisebbik fiam végül megitta-e a borecetet?!
A sült gesztenye édesen ropogós illata legalább annyira hozzátartozik a hosszú novemberi estékhez, mint a frissen gőzölgő ciabatta vagy sós-fokhagymás sütőtök. A gesztenyesütésnek mindig kicsit ódzkodva állok neki, mert nem szeretek vele pepecselni. Pedig megéri!
Kiváló sült gesztenyét még a karácsonyi vásárokban is ritkán kapni. Egyszer talán Fehérváron vettünk nyolc-tíz szemet nagyjából egy ezresért. A felét meg dobhattuk ki, mert belülről penészes volt. Azóta ha megkívánom a gesztenyét, akkor otthon állok neki.
Teljesen mindegy, hogy mikor vettem, először mindig átválogatom a gesztenyét! Ha nem kemény a héja, könnyű és be lehet nyomni, akkor a belseje nem jó. Ezeket mindig kidobom.
A maradékot megmosom és elkezdem beirdalni: vagyis a csúcsára jó mélyen egy keresztet vágok. Azért oda, mert ott gyengébb a héja. A keresztezett „irdalásnak” köszönhetően pedig sütés után a héját könnyen el lehet távolítani.
A beirdalt gesztenyét beáztatom legalább tizenöt percre. A gesztenyének nagyon hasonló az íze és az állaga a babéhoz. (Gondoljatok csak bele a hamis gesztenyepürét is tarkababból készítik!) Az áztatás miatt a gesztenye sütés közben sem szárad ki, sőt kifejezetten szaftos marad!
Amíg ázik a gesztenye, beizzítom a sütőt. Légkeveréses fokozaton olyan 200 fokra melegítem elő. Ezután egy gáztepsit kibélelek, amelyre rápakolom az egyenként megtörölt szemeket.
Végül úgy huszonöt percen keresztül sütöm. Néha pattog, meg arrébb ugrik egy-egy szem, de ez teljesen természetes.
A megsült gesztenyét pár percig békén hagyom, majd az azbeszt ujjaimmal lehúzom a héját.
A sült gesztenye kiválóan illik a vadhúsokhoz például a szarvashoz és a savanykás gyümölcsökhöz például a gránátalmához, narancshoz, citromhoz, de csak úgy minden nélkül magában is pazar!
Mielőtt nekiállsz a gyerekekkel főzni vagy sütni, légy tisztában a következőkkel:
szinte száz százalék, hogy valami kiborul a földre
az alapanyagok a „sütés” végére összekeverednek
a végeredmény nagy ritkán lesz instázható, ámde annál finomabb lesz
nagyon jól fogtok szórakozni, ha megőrzöd végig a türelmed és nem borulsz ki a fentieken!
A srácokkal a Főzzél otthon! vlog-sorozatban az egyik kedvencünket a mentes gesztenyegolyót készítettük el, amelynek egypontnullás verzióját a szomszédban kóstoltuk!
A recept nagyon egyszerű úgy harminc kisebbfajta golyóhoz, kevesebbnek nem érdemes nekiállni!
Ugye tudjátok, hogy Márton napján azért kell libát enni, hogy következő évben is lehessen bőségesen a tejbe aprítani?! A probléma ott kezdődik, hogy liba nem terem minden hűtőpultban még november közepén sem. Ha meg véletlen érkezett egy dugi szállítmány comb, akkor azt tuti elkapkodták. Nah, mit csinál ilyenkor az ember lánya, újratervez. Mint a családi GPS.
Majd kiugrottam a bőrömből, mikor vettem egy csomag libamellet. A férjem gyártott hozzá csiperkés rizottót, amihez felhasználta a maradék húslevest. Én meg nekiláttam a libasütésnek, és készítettem hozzá egy gyümölcsös kávés szószt.
Libamelle rizottó csiperkével
Hozzávalók két személyre:
A rizottóhoz:
200 gramm rizottórizs
250 gramm csiperke (Én Amigo, a mi gombánkat használtam)
fél liter húsleves alaplé
egy szál sárgarépa
egy szál fehérrépa
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál fehérborecet
egy teáskanál kakukkfű
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
olívaolaj a sütéshez
A húshoz:
500 gramm libamell
egy teáskanál koriandermag
négy gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
a sütéshez kevés kókuszzsír (vagy növényi vagy sima vaj)
A szószhoz
egy körte
egy alma
egy narancs leve
egy deci presszókávé
három teáskanál barna cukor
egy teáskanál fahéj
Előveszünk egy wokot vagy egy vastag falú, nagyobb serpenyőt. Olívaolajon megfuttatjuk a a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és fehérrépát. Ráöntjük a rizst, alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi. (A legfinomabb maradék húslevessel!) Beletesszük a sót, a borsot, és addig főzzük fedő alatt, amíg a rizs az összes levet fel nem szívja. Ez nagyjából húsz perc. Végül megszórjuk egy kis kakukkfűvel és meglocsoljuk fehérborecettel.
A libamellen lévő zsírt éles késsel beirdaljuk úgy, hogy közben ne vágjunk bele a húsba, mert akkor sütés közben kiszáradhat. Beledörzsöljük a zúzott koriandert, a sót és a fokhagymát, és hagyjuk tíz percet állni. Egy másik serpenyőbe pici zsiradékot teszünk, majd belerakjuk a húsokat a zsíros részükkel lefelé. Ezután mindegyik oldalukat négy-négy percig pirítjuk, hogy szép kérget kapjanak. Ha ezzel végeztünk, akkor a libát betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Rácson nagyjából huszonöt percig sütjük. Miután kivesszük, alufólia alatt öt percet pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottó tetejére rakjuk.
Amíg a liba sül, addig elkészítjük a szószt! A körtét és az almát felkockázzuk. Beleforgatjuk a fahéjba. A liba serpenyőjében maradt zsírt egy nyeles fazékba csorgatjuk, majd beledobjuk a fahéjas gyümölcsöket. Picit pirítjuk, aztán felöntjük a kávéval. Megszórjuk egy kis barna cukorral és belefacsarjuk a narancs levét is. Körülbelül hat-hét percig főzzük. Végül botmixerrel simára turmixoljuk. A szósszal meglocsoljuk a libát, és a fogást melegen tálaljuk.
Zabtejszín, vagy rizstejszín esetleg egy kókusztejszín? - aki tejmentesen étkezik (vagy muszájból vagy pedig valamilyen elköteleződésből) sokszor nehéz helyzetbe kerül, hogyan váltsa ki a tejfölt vagy a tejszínt. Mutatunk néhány bevált tippet, mikor melyiket kell előkapni a konyhaszekrényből!
Zabtejszín: az egyik legolcsóbb tejhelyettesítő kissé sós mellékízzel. A színében is van némi barnás beütés és a tejfölhöz képest a savak hiányoznak belőle. A sóssága miatt leginkább krémlevesek vagy főzelékek lágyításához érdemes használni. Ha hasonló ízt szeretnénk elérni, mint az eredeti tejterméket tartalmazó recept, akkor egy kicsit intenzívebben kell bánnunk a fűszerekkel plusz a végén tegyünk bele egy evőkanál citromlevet ( a legjobb natúran citromból) vagy valamilyen ecetet (például: 10 százalékos ecet, almaecet, borecet, rizsecet stb.)
Rizstejszín: a másik „olcsó” tejhelyettesítő. A zabtejszínhez képest sósabb. A férjem szerint van egy érdekes, szinte leírhatatlan utóíze, ezért érdemes vele csínján bánni! Használhatjuk krémlevesekhez, főzelékekhez vagy húsos ragukhoz is. A harmonikus íz eléréséhez ebben az esetben is több fűszert kell használni. Különösen jól kombinálható piros paprikával, köménnyel, római köménnyel, mindenféle borssal, babérlevéllel és borókabogyóval. A zöldfűszerek közül a tárkonnyal és a kakukkfűvel van szoros barátságban. Nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy a rizstejszínes ételeknek is jót tesz az ecet!
Kókusztejszín: a harmadik olcsó tejhelyettesítő. Ebben nincsen semmi lutri: édes, kókusz íze van, ezért ha nem rajongunk nullahuszonnégyben Hawai-csirkéért vagy a kókuszos garnélalevesért, akkor csak süteményekbe, édes krémekbe keverjük bele. Remekül illik hozzá a lime, a citrom, a vanília, és a fűszerek közül a szerecsendió, fahéj, valamint a szegfűszeg. A zöld fűszerek közül pedig a mentahoz, a citromfűhöz és a koriander levélhez passzol.
Kesukefír: jóval drágább, mint az előző három, emellett rendszerint csak bioboltból vagy webáruházból lehet beszerezni. Megéri utánamenni, ugyanis az íze egy az egyben olyan, mint a sima kefíré. Ha ezzel főzünk, akkor senki nem fogja megmondani, hogy nincsen az ételben vagy a desszertben tejtermék.
Mandulatejföl: a kesukefír árkategóriájában mozog, és szintén nincsen minden szupermarket polcán. Az íze már-már megtévesztésig hasonlít a hagyományos tejföléhez, ezért ugyanúgy lehet használni.
Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.