Annak ellenére, hogy mindnyájan levesesek vagyunk, általában csak hétvégén főzök levest. Mint nagyjából minden kisgyerekes családnál, nálunk is a krémlevesek mennek lehetőleg jó sok levesgyönggyel. Hoztunk nektek 3 szuper családi receptet!
Mazsolás gesztenyekrémleves
Hozzávalók két főre
- harminc deka egész gesztenye
- egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
- egy evőkanál nyírfacukor
- egy csipet só
- a tálaláshoz egy marék mazsola
A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat.
Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.
A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola.
Francia gombaleves
Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét.
Hozzávalók négy személyre
- fél kiló csiperke
- egy fej vöröshagyma
- egy fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- egy szál sárgarépa
- egy szál fehérrépa
- 3 babérlevél
- egy teáskanál kakukkfű
- egy csipet szárított gomba (opcionális)
- két deci fehér bor
- két tojássárgája
- négy deci (vegán) tejföl)
- pici olívaolaj
- 2 liter víz
Mézes birskrémleves
A csodagyümölcs birsből szuper leves készíthető: csak nagyjából húsz perc, egy kis fűszer és két kanál méz kell hozzá.
Hozzávalók:
- 6-7 szem birsalma
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál kókuszzsír
- egy teáskanál fahéj
- egy teáskanál szegfűszeg
- egy teáskanál szerecsendió
- 2 deci (vegán) tejföl)
- egy citrom leve
- néhány levél menta