Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 lélekmelengető őszi leves a hosszú hétvégére

Annak ellenére, hogy mindnyájan levesesek vagyunk, általában csak hétvégén főzök levest. Mint nagyjából minden kisgyerekes családnál, nálunk is a krémlevesek mennek lehetőleg jó sok levesgyönggyel. Hoztunk nektek 3 szuper családi receptet!

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat.

Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola.

 

Francia gombaleves

Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét.

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz

 

Mézes birskrémleves

A csodagyümölcs birsből szuper leves készíthető: csak nagyjából húsz perc, egy kis fűszer és két kanál méz kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 6-7 szem birsalma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • egy teáskanál szerecsendió
  • 2 deci (vegán) tejföl)
  • egy citrom leve
  • néhány levél menta

Tovább

3 nagyon finom növényi tej, amit otthon olcsóbban elkészíthetsz

A növényi tej drága mulatság, ha mindig boltban vesszük. A jó minőségű mandulatej ára valahol 6-800 forint között mozog literenként. A kókusz-, a zab-és a rizstej valamivel olcsóbb, de még így is 3-400 forintba egy liter.

Váltogatni szoktam, hogy épp mi van itthon. De ha megunom ízüket, akkor készítek itthon valamilyen növényi tejet. Hoztam nektek 3 receptet, amit gép nélkül, minimális munkával ti is elkészíthettek.

Diótej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 15-20 szem egész dió vagy 15 dkg pucolt dió
  • fél liter víz
  • három evőkanál nyírfacukor
  • egy fél rúd vanília kikapart magja

Az egész diót megpucoljuk. Ha nincsen diótörőd, mint nekem, akkor olyan alternatív megoldások közül választhatsz, mint a konyhakövön papírtörlőbe rejtett dióra ugrálás vagy a kiskalapácsos régi, ronggyá olvasott női magazinon törögetés. Én az utóbbit választottam. Nagyjából tíz perc alatt végeztem is az egésszel. Ez volt a munka legnehezebb része. Ha pucolt dióval dolgozol, akkor mákod van, ezt a részt már abszolváltad.

A pucolt diókat egy tálban fél liter, forró vízben megáztatjuk. Az edény tetejét lefedjük folpackkal, fedővel, (serpenyővel), amivel akarjátok. Hagyjuk állni legalább egy-két órát, amíg ki nem hűl, de egy éjszaka is bőven belefér.

Ezután nincs más dolgunk, mint a diót a levével együtt beletenni egy turmixba vagy valamilyen aprításra alkalmas eszközbe. Jó alaposan megturmixoljuk. Beletesszük a nyírfacukrot és a kikapart vaníliarúd magját. A megmaradt diórészecskéket egy levesszűrő segítségével eltávolítjuk. A diótejet egy csinos kis üvegbe töltjük, és már főzhetjük is kávét. Ha nem vagytok nagy koffeinisták, akkor készíthettek belőle például almás-diós shake-ot vagy chiapudingot.

Máktej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • kb. száz gramm mák (nem darált)
  • kb. négy deci víz
  • két evőkanál eririt/nyírfacukor

A mákot egy tálba teszem és leforrázom a vízzel. Az edény tetejét egy folpackkal, fedővel, bármivel lefedem és állni hagyom egy fél napot vagy egy estét. Kinek, hogy tetszik. Ezután beteszem a turmixba, és összeturmixolom. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn vagy harisnyán átszűröm. Belekeverek két evőkanál eritritet vagy nyírfacukrot. Ha nagyon gurmandkodni akarok, akkor még belekaparok egy fél rúd vaníliamagot. És kész. Tökéletes shake-alap, de fantasztikus kakaónak is, plusz különlegessé teszi a kávét. Meg a reggelt!

Házi kókusztej (nagyjából fél literhez)

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 100 gramm kókusz reszelék
  • négy deci víz
  • két evőkanál nyírfacukor

Felforraljuk a vizet. A kókuszreszeléket beletesszük egy kancsóba, tálba kinek mi van éppen kéznél. Leöntjük a forró vízzel. Lefedjük egy fedővel, folpackkal vagy bármilyen tetővel. Hagyjuk állni két órát, majd az egészet leturmixoljuk. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn átszűrjük. Beletesszük a nyírfacukrot és máris önthetjük a kávéba, kakaóba, shake-be vagy bármibe.

 

Tovább

3 egészséges nasi a hétvégi filmezéshez

Elvileg szomorkás őszi hétvégénk lesz, amikor nincsen jobb program, mint a kanapén bekuckózva filmet nézni. Őszintén bevallom, szeretünk otthoni mozizás közben nasizni. Csak nem mindegy, hogy egy nagy tábla csokit, ropit vagy valami egészségesebbet ropogtatunk közben. Hoztunk nektek három szuper receptet.

Kurkumás sült zeller

A fiúknak azt mondom, hogy sült krumpli. Észre sem veszik a különbséget. Általában két tepsivel sütök, hogy elég legyen.

Hozzávalók:

  • 2 fej zeller
  • ízlés szerint kurkuma
  • ízlés szerint só

Csicseriborsó chips

Sokkal finomabb, mint a bolti chips, és szinte bármelyik diétába beilleszthető. Nemcsak mi csipegetjük az aktuális kedvenc sorozatunkhoz (most épp a Lovecraft country), vagy a Jégkorszak, Dzsungel Könyve, Oroszlánykirály sokadszorra látott részéhez.

Hozzávalók három kisadaghoz:

  • egy konzerv csicseriborsó

  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék

  • ízlés szerint só

  • néhány levél koriander

  • pici olívaolaj

(Ha nem kaptok chimichurrit, akkor három gerezd fokhagymát zúzzatok bele az olajba úgy kenjétek meg és végül koriander helyett bazsalikomot használjatok.)

Házi grissini itália szósszal

Ropi helyett általában valamilyen sós finomságot szoktam a fiúknak adni. Például grissinit, aminek az elkészítése felér egy családi csapatépítéssel.

Hozzávalók egy tepsihez

A grissinihez:

  • 350 gramm teljes kiőrlésű liszt

  • egy csomag instant élesztő

  • két teáskanál gyümölcscukor

  • kb. 2 deci langyos víz

  • nyolc cent olívaolaj

  • egy evőkanál friss kakukkfű

  • két evőkanál feketeszezám

  • egy csipet só

A szószhoz:

  • egy kisebb fej vöröshagyma

  • egy deci paradicsompüré

  • egy deci vega tejföl ( vagy tejszín)

  • egy deci zöld pesztó

  • ízlés szerint bors

Tovább

Így főzzük be passzírozás nélkül a paradicsomot!

A család, a szomszédok és a kertünk jóvoltából egyik napról a másikra egy rekesznyi paradicsomunk lett. Mutatjuk hogyan raktuk el "okosan" télire anélkül, hogy elő kellett volna venni a paradicsompasszírozót!

Friss vlogposzt!

Tovább

3 recept csirkemellből a szaladgálós hétköznapokra

Azért szeretem a csirkemellet, mert semleges, bárhogyan, fűszerezhető és viszonylag hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz elronthatatlan receptet a szaladgálós hétköznapokra.

1. Őszi sütőtökös csirke

csirke recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm csirkemell
  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy szál póréhagyma
  • 4-5 darab babérlevél
  • egy rúd fahéj négy gerezd fokhagyma
  • 2 centi friss gyömbér reszelve
  • három teáskanál őrölt fahéj
  • másfél deci kókusztejszín
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint kókuszzsír a pirításhoz

2. 30 perces „nincsen időm ebédet gyártani” csirke

csirke recept

Hozzávalók négy személyre

  • egy kiló csirkemell
  • egy fej vöröshagyma
  • egy evőkanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint só, bors
  • egy csokor mángold (vagy spenót)
  • 50 gramm fenyőmag (lepirítva)
  • két evőkanál parmezán
  • egy teáskanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint só 4 cl olívaolaj

3. Elképesztően szaftos chilis tepsis csirke

csirke recept

Hozzávalók négy személyre

  • egy kiló csirkemelll
  • 500 gramm (vegán) tejföl vagy joghurt
  • egy kávéskanál chilipehely
  • három gerezd fokhagyma pici olívaolaj
  • egy kávéskanál (vagy még több) fokhagymapehely
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint koriander

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com