Túl az első munkába indulós, kapkodva reggeliző, gyerekekkel bölcsis/ovis/sulis közösségbe sietős héten gondolom hozzám hasonlóan ti is szeretnétek lazára venni a szombatot. Ha nem tudjátok mi legyen az ebéd, akkor próbáljátok ki ezt a nagyon zöldséges-gyümölcses, isteni finom megúszós menüsort!
Előétel: paprikás mexikói kukoricaleves
Hozzávalók négy személyre:
-
egy kiló kukorica (mirelit)
-
egy evőkanál római kömény
-
egy piros kápia paprika
-
egy evőkanál zabliszt
-
két deci zabtejszín vagy zabtej ( lehet sima is)
-
fél liter húslevesalaplé
-
egy fej vöröshagyma
-
négy gerezd fokhagyma
-
két evőkanál kókuszzsír
-
ízlés szerint só
A kókuszzsíron gyorsan megfuttatjuk a zablisztet addig amíg egy picit nem lesz sötétebb. Ezután rádobjuk egy elegántos mozdulattal az összevágott vöröshagymát és a római köményt. Hagyjuk pár percet pirulni, aztán felöntjük a húsleves alaplével. Beletesszük a kukoricát, meg a karikára vágott paprikát és az összezúzott fokhagymát. Pár percet fedő alatt főzzük. Addig elolvassuk a napi sajtót, autózunk a gyerekkel vagy iszunk egy kávét. Végül behabarjuk (értsd: beleöntjük és csomómentesre keverjük) a zabtejszínnel. Ízlés szerint megsózzuk, és melegen tálaljuk.
Főétel: Provance-i borjúragu vöröslencse masalával
Hozzávalók 4 személyre:
A raguhoz:
-
egy kiló borjúcomb
-
fél szál póréhagyma
-
egy csokor mogyoróhagyma
-
két szál sárgarépa
-
15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek vaj)
-
egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)
-
egy teáskanál zsálya
-
egy teáskanál levendula (opcionális)
-
ízlés szerint só
-
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
-
egy marék ribizli
-
egy marék hagymaszár
Vöröslencse masala
Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!
Kapjátok elő a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.
Amikor már majdnem puha húst, tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)
Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra. Szórjatok rá egy kis zöldet meg valami piros savanyú gyümölcsöt, például ribizlit. Az ízek higgyétek el, magukért fognak beszélni!
Desszert: Fahéjas almás lepényke
Hozzávalók kilenc darabhoz
-
hat csapott evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)
-
két darab közepes alma
-
két tojás
-
egy evőkanál fahéj
-
egy teáskanál szerecsendió
-
egy evőkanál eritrit ( vagy valamilyen édesítő, esetleg egy érett banán)
-
egy teáskanál sütőpor
Az almákat lereszeljük, majd megszórjuk az eritrittel, a fahéjjal és a szerecsendióval. Beledobjuk a sütőport és alaposan összekeverjük. Jöhetnek a tojások is, aztán kanalanként hozzáadjuk a lisztet. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Akkor lesz jó, ha sűrű, de még éppen folyik. Ha kicsit hígabb, nyugodtan tegyünk hozzá még lisztet. Végül egy evőkanál kisebb halmokat pakolunk egy gáztepsibe. És előmelegített sütőben először 180 fokon légkeveréses fokozatban 10 percig sütjük, majd még tízet százötvenen. Akkor sül meg, ha a széle szép barna lesz.
Magában is lehet enni, de tök jó torony készíthető belőle, főleg ha a réteg közé vékony almaszeleteket és mentalevelet is teszünk!